--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUboga dawka biegu jałowego błąd P2187 - 2.8T A28NET
-
Klimek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Uboga dawka biegu jałowego błąd P2187 - 2.8T A28NET
Witam, posiadam insignia 2.8 v6 i od pewnego czasu borykam się z powtarzającym się błędem p2187 (uboga dawka biegu jalowego) czasami ale bardzo rzadko p2097. Błąd pojawia się za każdym razem dopiero po zatrzymaniu pojazdu np na światłach. Po skasowaniu czasami jest spokój tydzień a czasami powraca codziennie. Auto ma lpg ale błąd pojawia się zarówno podczas jazdy na benzynie jak i gazie. Po pojawieniu się samochód niby jeździ normalnie ale odczuwam spadek mocy. Dało mi się zauważyć czasami delikatne falowanie obrotów podczas postoju oraz nie wiem czy mogło by to miec cos wspolnego dla lub trzy razy twardy hamulec po zaraz po odpaleniu samochodu mało nie poprzestawialem samochodów wyjeżdżając z parkingu(teraz od dłuższego czasu sytuacja się nie pojawila) Moj mechanik szukal nieszczelności podciśnien vaccum twierdzi że wszystko jest ok, jest bezsilny nie może namierzyć sprawcy. Znalazłem podobny problem w ssabie też 2.8 tam były problemy z jakimś elektrozaworem od podcisnienia ale w oplu chyba owego nie ma. Spotkał się ktoś może z podobnym problemem lub ewentualnie wie gdzie szukać gamonia odpowiedzialnego za całą sytuację? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Pomocy Insignia 2.8 powtarzający się błąd p2187
Drugi błąd jest chyba powiązany z sondą.
Tłumaczone google z angielskiego
Potencjalne przyczyny P2187 DTC Wadliwy czujnik O2 (z przodu) Uszkodzona uszczelka wlew paliwa Nieszczelna lub poluzowany korek wlewu oleju Air przecieka do kolektora dolotowego wylotowej z czujnika Mass Airflow z powodu samego kolektora, węże próżniowe off lub pęknięte, czujnik MAP wyciek, wyciek przy obwodnicy turbo czy to stuck open, wąż wspomagania hamulców zasilania lub nieszczelności w przewodach układu EVAP , Wadliwy czujnik MAP EVAP zawór zbiornika czystka Wyciek paliwa wtryskiwacz Uszkodzony regulator ciśnienia paliwa Nieszczelności w układzie wydechowym Wadliwy zmiennych faz rozrządu Wadliwy ECM (komputer sterowania silnikiem) Wadliwy O2 podgrzewacz (z przodu) Zapchany filtr paliwa Pompa paliwa zużyta i produkcji niskie ciśnienie. Wadliwy czujnik przepływu masy powietrza
Read
Tłumaczone google z angielskiego
Potencjalne przyczyny P2187 DTC Wadliwy czujnik O2 (z przodu) Uszkodzona uszczelka wlew paliwa Nieszczelna lub poluzowany korek wlewu oleju Air przecieka do kolektora dolotowego wylotowej z czujnika Mass Airflow z powodu samego kolektora, węże próżniowe off lub pęknięte, czujnik MAP wyciek, wyciek przy obwodnicy turbo czy to stuck open, wąż wspomagania hamulców zasilania lub nieszczelności w przewodach układu EVAP , Wadliwy czujnik MAP EVAP zawór zbiornika czystka Wyciek paliwa wtryskiwacz Uszkodzony regulator ciśnienia paliwa Nieszczelności w układzie wydechowym Wadliwy zmiennych faz rozrządu Wadliwy ECM (komputer sterowania silnikiem) Wadliwy O2 podgrzewacz (z przodu) Zapchany filtr paliwa Pompa paliwa zużyta i produkcji niskie ciśnienie. Wadliwy czujnik przepływu masy powietrza
Read
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Aha a więc widzę że raczej sam bez specjalistycznego komputera raczej nie będę w stanie sobie poradzić. Parę rzeczy będę mógł sprawdzić ale obstawiam że pozostaje chyba tylko serwis chyba że może były jakieś powtarzające się usterki? Np sonda auto ma przejechane ponad 202000 przypominam sobie ze przy przeglądzie auto jest na niemieckich tablicach i przy badaniu emisji spalin w jednym warsztacie był brak sygnału z jednej sondy ale w innym warsztacie niby nie mieli żadnego problemu
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ja natomiast sprawdziłbym na twoim miejscu sondy lambda bo pewnie sa dwie. Skoro masz lpg to błąd może być powiązany z niewłaściwą emulacja któregoś z elementów instalacji. Wiec warto tez sprawdzić instalke lpg.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 18 sty 2017, o 19:13 przez profek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Właśnie jeśli chodzi o lpg to była sprawdzana pod kątem winowajcy i wszystkie dawki i nie pamiętam jak tk sie mowi mapy i korekty są podobno eleganckie a warsztat który montowal instalacje jest bardzo rzetelny. Ale dopiero później zorientowałem się że błąd również pojawia się na benzynie. Co do tych sąd lambda jestem w stanie sam sprawdzić? Posiadam zwykły kabelek obd2 i multimetr? I pytanie czy jesli któraś była by uważana czy nie było by problemów przy wyższym zakresie obrotów? Bo podczas jazdy autostrada nawet po przejechaniu nawet 1100km błąd się nie pojawi a po mieście nagminnie przy zatrzymywaniu się np na swiatlachprofek pisze:edit
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, o 16:04 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- profek
- Użytkownik
Za regulacją składu mieszanki zadaje mi się że odpowiedzialna jest właśnie sonda lambda,to ona daje sterownikowi informację zwrotną o składzie mieszanki czy za uboga,czy za bogata.I jeśli się nie mylę to właśnie na obrotach biegu jałowego bo jak masz wciśnięty pedał gazu to ty decydujesz o ilości paliwa i powietrza jaką silnik w danej chwili potrzebuje.Nie wiem jakiego rodzaju sondy są w Insigni,ale zwykle mają cztery przewody dwa do grzałki i dwa sygnałowe.Można sprawdzić multimetrem wartość napięć powinien oscylować w okolicach 1V ale nie jestem do końca pewien myślę że więcej info da wujek google.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Re: Uboga dawka biegu jałowego błąd P2187 - 2.8T A28NET
Sprawdziłem wszystko co mogłem co mogło by być odpowiedzialne za pojawianie się błędu uszczelka korka wlewu paliwa ok, wszelkie podcisnienia nie znalazłem nieszczelności, korek wlewu oleju szczelny wszystko wygląda ok z kolei teraz dwa razy z rzędu pojawił się błąd p2097 (zbyt bogata wartość korekcji za katalozatorem) Pojeździlem też trochę z programem co prawda amatorskim Torque pro i odczyt sondy lambdy jest cały czas niezakonczony, a grzałka sondy lambda odczyt zakonczony. Można z tego wnioskować że któraś z sąd lambda jest padnięta?
- profek
- Użytkownik
Myślę że powinieneś obejrzeć jeszcze przewody może gdzieś jest przetarta izolacja i robią się jakieś zwarcia.Rozmawiałem ze swoim mechanikiem i ten wskazuje na lewe powietrze,ale piszesz że nie znalazłeś nigdzie nieszczelności.Przydałby ci się Op Com tam można więcej parametrów podejrzeć w czasie rzeczywistym.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Sam już nie wiem jeśli chodzi o przewody nie wyglądają na poprzecierane, co do lewego powietrza też nic dziwnego nie zauważyłem ale spróbuję kupić może jakiś plak bądź zmywacz do hamulców i popisać koło tych wszystkich węży od filtra po przepustnice może to pokaże coś czego nie widzi okoprofek pisze:edit
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, o 16:04 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
Klimek w sprawie podciśnienia, podciśnienie jest generowane przez elektryczną pompę znajdującą się w okolicy prawego nadkola (podłużnicy), nie jest "brane" z kolektora bo mamy auta z turbo, które jak wiadomo generuje dodatnie ciśnienie
. Co do błędu, spróbuj jeden tydzień pojeździć na benzynie i zobacz czy czasem błędy nie znikną, jeśli nie będą się pojawiać no to winna zostanie tylko instalacja LPG, jeśli nadal będą to wymień sondę lambda, nasze auta mają tylko jedną sondę na wszystkie 6 cylindrów. Co do falowania obrotów, jeśli dzieje się to tylko na LPG to znaczy, że wtryskiwacze gazowe nie są w stanie podać na wolnych obrotach prawidłowej dawki gazu lub co gorsza nie podają takich samych dawek paliwa i zaczyna się wypalanie gniazd zaworowych głowicy na co wskazuje błąd ubogiej mieszanki.
Jakby auto brało lewe powietrze to na biegu jałowym miał byś podwyższone obroty.
Jakby auto brało lewe powietrze to na biegu jałowym miał byś podwyższone obroty.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Ostatnio zepsuł się elektrozawor od lpg i jeździłem około 1,5 tyg na benzynie około 1500km błąd się pojawiał w takich samych przypadkach, pierwsza sonda lambda zmieniona Bosh przejechane około 2500km błąd pojawia się dalej przyczyna tkwi w czymś innym nie możemy znaleźć nieprawidłowości dodam że silnik zdaje się czasami jakby drgac na wolnych obrotach ale tylko czasami świece są też nowe więc wykluczamy natomiast ostatnimi dniami nasililo się pojawianie twardego hamulca odrazu po odpaleniu samochodu ktory za chwilkę robi się normalny ale jak za szybko się ruszy to trzeba dobrze wdeptac żeby zatrzymać, dziwne jest ze po zgaszeniu auta nie wiem jak to ująć servo jest pełne czy puste i można by normalnie zahamować a po odpaleniu jak by gdzieś uciekło i jest twardo może jakiś zawór nie trzyma? Nie wiem czy może to mieć wogole coś wspolnego ale już rozważam każda możliwość...wojtas69 pisze:edit .
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, o 23:27 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
wojtas69
- Użytkownik
Za podciśnienie odpowiada elektryczna pompa tak jak już pisałem, albo ona pada albo jest gdzieś nieszczelność i dla tego masz problemy z hamulcami.
Oprócz ubogiej mieszanki miałeś błędy pod postacią wypadania zapłonów?
Sprawdź jeszcze czy nie masz nieszczelności w dolocie oraz czy przepływomierz jest czysty.
Sprawdź jeszcze czy nie masz nieszczelności w dolocie oraz czy przepływomierz jest czysty.
-
norbi333
- Ekspert
Problemy z hamulcami będą tylko na zimnym silniku i nie wyrzuca błędów ubogiej mieszanki. A przynajmniej u mnie nie było takich błędów
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Bledy z wypadaniem zapłonow miałem raz jak mocno przydeptalem na autostradzie i albo było za mało lpg w butli albo nie wiem ale po zgłaszaniu i odpaleniu auto jechało normalnie ale to jednorazowy wybryk więcej nie było. Czy ewentualna nieszczelności przewodów lub jakiś niedziałający na nich elektrozawor mógłby mieć wpływ na pojawiające się Błędy? Na dolocie wygląda że jest szczelnie, natomiast przeplywomierzowi się nigdy nie przygladalem czym ewentualnie mógłbym go przeczyścic żeby nie zrobić mu Krzywdy? Przejechał 205tys.wojtas69 pisze:Za podciśnienie odpowiada elektryczna pompa tak jak już pisałem, albo ona pada albo jest gdzieś nieszczelność i dla tego masz problemy z hamulcami.
-- 14 lut 2017, o 19:02 --
A jakie miałeś objawy? Bo u mnie twardy hamulec pojawia się tylko krótko po odpaleniu ale po kilku sekundach jest już oknorbi333 pisze:Problemy z hamulcami będą tylko na zimnym silniku i nie wyrzuca błędów ubogiej mieszanki. A przynajmniej u mnie nie było takich błędów
-
wojtas69
- Użytkownik
W naszych modelach z hamulcem tak jest, trochę czasu potrzebuje pompa żeby wytworzyć podciśnienie. Dawka paliwa jest dobierane na podstawie odczytów z przepływomierza, jeśli będzie zabrudzony to będą błędne odczyty. Są preparaty do czyszczenia przepływomierzy, tylko pamiętaj żeby go czasem mechaniczne nie czyścić bo jest strasznie delikatny. Jeśli gaz miałeś ustawiony bez użycia AFR to na pewno nie masz go dobrze wyregulowany.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Ok ogarnę jeszcze ta przepływke. A to AFR co to jest?wojtas69 pisze: edit .
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, o 23:28 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
norbi333
- Ekspert
Twardy pedał i bardzo słabe hamulce.Po kilku ,kilkunastu sekundach wszystko wracało do normyKlimek pisze:
A jakie miałeś objawy? Bo u mnie twardy hamulec pojawia się tylko krótko po odpaleniu ale po kilku sekundach jest już ok
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
To samo mam czyli pompa Pada?norbi333 pisze:edit
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, o 23:29 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Klimek
- Nowicjusz
- Miasto:
Zobaczymy co będzie się działo dalej... narazie zamówiłem środek i przeczyszcze przepływomierz może faktycznie się zabrudzil, przypominam sobie ze kolega w toyocie corolla miał właśnie taki przypadek że był zabrudzony ale inne objawy były. Ale czyszczenie w jego przypadku poskutkowalonorbi333 pisze:edit .
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, o 23:28 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.