--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJakie auto po Insigni?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Koreańskie Porsche , Kia Sportage
Nie tak do końca. Jakoś moja z początków i poza rozrządem praktycznie tylko eksploatacja
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Koreańskie Porsche , Kia Sportage
Mamy dwie octavie II fl z ostatniego roku produkcji w rodzinie i nic im się nie dzieje. Oczywiście, pierwsze egzemplarze moga mieć jakieś niedociągnięcia, ale dużo zależy od producenta. renault akurat nie należy do najlepszych.Silv3r pisze:"Choroby wieku dziecięcego"
Od dawna wiadomo, że nie kupuje się samochodu z pierwszych dwóch lat i ostatniego roku produkcji
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Jakie auto po Insigni?
Tytuł wątku zmieniony. Można kontynuować dyskusję. Niektóre wypowiedzi fajnie się czyta. Ale do rzeczy. Moje trzy grosze.
Miałem Peugeota 307 z pierwszych lat produkcji. Full opcja. Wszyscy narzekali na elektronikę, że wariuje, ciągłe awarie i problemy, a u mnie wystarczyło regularnie zmieniać płyny i klocki hamulcowe. Auto zagazowane od początku i zero jakichkolwiek problemów.
Znajomy zachęcony moimi doświadczeniami kupił sobie jednego z ostatnich. Auto stało w serwisie tygodniami. Dobrze, że na gwarancji. Tuż po znajomy sprzedał ze stratą, ale był szczęśliwy, że nie musi go oglądać. Nie ma reguły. Zawsze można trafić na pechowy egzemplarz.
Zgadzam się natomiast z tym, że jeśli mamy wydać na coś kupę kasy (>100 tys.) to chyba lepiej celować w model, który na rynku jest już jakieś 2-3 lata i producentowi udało się wykryć oraz wyeliminować przynajmniej część usterek.
Miałem Peugeota 307 z pierwszych lat produkcji. Full opcja. Wszyscy narzekali na elektronikę, że wariuje, ciągłe awarie i problemy, a u mnie wystarczyło regularnie zmieniać płyny i klocki hamulcowe. Auto zagazowane od początku i zero jakichkolwiek problemów.
Znajomy zachęcony moimi doświadczeniami kupił sobie jednego z ostatnich. Auto stało w serwisie tygodniami. Dobrze, że na gwarancji. Tuż po znajomy sprzedał ze stratą, ale był szczęśliwy, że nie musi go oglądać. Nie ma reguły. Zawsze można trafić na pechowy egzemplarz.
Zgadzam się natomiast z tym, że jeśli mamy wydać na coś kupę kasy (>100 tys.) to chyba lepiej celować w model, który na rynku jest już jakieś 2-3 lata i producentowi udało się wykryć oraz wyeliminować przynajmniej część usterek.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ja uważam że czasy Mercedesa W200 mamy już niestety za sobą i trzeba się pogodzić z tym że każde auto będzie się psuło.Jedno od razu już pierwszym roku eksploatacji,pół biedy jak na gwarancji.Inne w przeciągu kilku następnych lat eksploatacji.Nowe samochody są coraz bardziej atrakcyjne i nierzadko wyposażone w technologie bardziej zaawansowane niż potrzeba a im więcej nakładziemy tym więcej jest możliwości potencjalnych usterek.
P.S.
Mi bardzo zaczyna się podobać miniatura AUDI A4 czyli A3 Limousine
Ma jakiś taki dyskretny a zarazem wyrazisty pazur.Za dwa trzy lata pewnie zacznę rozważać zakup właśnie tego modelu.
P.S.
Mi bardzo zaczyna się podobać miniatura AUDI A4 czyli A3 Limousine
Ma jakiś taki dyskretny a zarazem wyrazisty pazur.Za dwa trzy lata pewnie zacznę rozważać zakup właśnie tego modelu.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
A w mojej Insignii psują się wcale nie nowości/atrakcje, tylko absolutna podstawa - czasem zacina się pedał sprzęgła przy powrocie. Zaczęło się 9 miesięcy po zakupie. Wszystko wymienione i nadal kupa. ASO po paru podejściach do tematu zaniemówiło, ja już się irytuję... Czekam na zgodę na kolejną wymianę gwarancyjną.
Jeszcze 1.5 roku i skończy się leasing, więc chciałbym mieć radość z tego auta, a nie zastanawiać się czy sprzęgło się tym razem zatnie i pośliźnie, czy odbije normalnie...
Mimo to za te 1.5 roku, na następne 3 lata pewnie będę poważnie rozważał Nową Insignię 2.0T GrandSport, 4x4, koniecznie z AFL LED, byle tylko oferowali ją z manualem (najlepiej nowym, bo stara F40 dobra jest dla emeryta). Poza tym podoba mi się Audi A5 Sportback i BMW 4 Gran Coupe, no i Passat CC. Ale są warunki - turbobenzyna ok. 250 KM (7s do 100, 250 km/h), obowiązkowo 4x4 i tylko manual. Z tym ostatnim jest wielki problem... Aktualnie Audi i BMW odpadają
Zresztą po ich doposażeniu do poziomu mojej obecnej Insignii cena Audi/BMW byłaby za wysoka. I znów zostanie Opel. Przynajmniej znam się już dobrze z ekipą ASO 
M.
Jeszcze 1.5 roku i skończy się leasing, więc chciałbym mieć radość z tego auta, a nie zastanawiać się czy sprzęgło się tym razem zatnie i pośliźnie, czy odbije normalnie...
Mimo to za te 1.5 roku, na następne 3 lata pewnie będę poważnie rozważał Nową Insignię 2.0T GrandSport, 4x4, koniecznie z AFL LED, byle tylko oferowali ją z manualem (najlepiej nowym, bo stara F40 dobra jest dla emeryta). Poza tym podoba mi się Audi A5 Sportback i BMW 4 Gran Coupe, no i Passat CC. Ale są warunki - turbobenzyna ok. 250 KM (7s do 100, 250 km/h), obowiązkowo 4x4 i tylko manual. Z tym ostatnim jest wielki problem... Aktualnie Audi i BMW odpadają
M.
- profek
- Użytkownik
Ha zobaczymy co ta nowa Insignia będzie sobą reprezentować i jak to będzie z cennikiem.Może się okazać że mają aspiracje do klasy wyższej nie tylko technologicznie ale i cenowo.BMW i AUDI maja ceny z kosmosu za niezbyt szałowe A4 w wersji SLine trzeba wysypać powyżej 200k fakt że napęd ma na torsenie a nie haldexie.To niby bardziej wytrzymałe.No i ostatnio odrobinę narobiła mi zamętu nowa Gulia,wygląda że łał 160k trzeba za to cudo wyłożyć ale warta grzechu tak mi się przynajmniej wydaje.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Profek niestety to audi a3 jest właśnie miniaturowe, dla rodziny dramat. IMO na żywo słabo to wygląda. moim kolejnym wozem będzie albo nowa Insignia (dużo zależy od osiągów, bo obecna waga Insignia i jej przyspieszenia do 100 to masakra), a jeżeli nie to pewno Superb 2.0 tsi dsg 220km. Zapitala to strasznie jak na rodzinne auto, a do tego jest mega przestronne. Co do peugeota, kolega po 100 tyś km sprzedał 3008 ponieważ na słabo przyczepnym podłożu (np. szuter) samochód robił się podsterowny mimo jazdy na wprost. Po pismach reklamacjach (oczywiście serwis twierdził że jest OK) sprzedal i kupił Astrę, którą zrobił 100 tyś. km bez awarii.
Ale ogólnie IMO obecnie grupa Vag i ich osiągi turbo benzyn to czołówka. Mało które samochody mają podobne osiągi porównując tę samą klasę i pojemność. Oczywiście pomijam tu audi BMW czy merca bo to inna półka cenowa.
-- 1 lut 2017, o 22:22 --
Bodex, a Seat Ateca 1,4 150 Dsg? Osiągi spoko, spalanie też, brakuje tylko adaptacyjego zawieszenia.
-- 1 lut 2017, o 22:30 --
https://www.youtube.com/watch?v=pPT3EbOOx8E
Ale ogólnie IMO obecnie grupa Vag i ich osiągi turbo benzyn to czołówka. Mało które samochody mają podobne osiągi porównując tę samą klasę i pojemność. Oczywiście pomijam tu audi BMW czy merca bo to inna półka cenowa.
-- 1 lut 2017, o 22:22 --
Bodex, a Seat Ateca 1,4 150 Dsg? Osiągi spoko, spalanie też, brakuje tylko adaptacyjego zawieszenia.
-- 1 lut 2017, o 22:30 --
https://www.youtube.com/watch?v=pPT3EbOOx8E
- wassermann
- Zapaleniec
Nowa Insignia też nie będzie miała już Haldexa, tylko Torque Vectoring z dwoma sprzęgłami na tylnej osi - jak w obecnym Focusie RS.profek pisze:za niezbyt szałowe A4 w wersji SLine trzeba wysypać powyżej 200k fakt że napęd ma na torsenie a nie haldexie.
M.
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: GDAŃSK
Za kilka dni odbieram Insignię z 2017 na zamówienie
z wszystkimi bajerami i za fajne pieniądze ...
z wszystkimi bajerami i za fajne pieniądze ...
- profek
- Użytkownik
Aż takich szczegółów technicznych to nie znam ale tak sobie myślę skoro firma która była pionierem z napędzie 4x4 nie eksperymentuje z innymi rozwiązaniami to chyba wiedzą co robią.Ale co tam zobaczymy jak będzie sam jestem ciekawy odsłony nowego Opla tak że pewnie pojadę na jakiś motor show żeby mieć okazję zobaczyć ją zanim trafi do salonów.Co do wspomnianego AUDI ja wiem że ono nie jest duże ale i ja nie potrzebuję autobusu.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Chodziło mi bardziej o to, że na żywo IMO słabo wygląda ten samochód. Szczególnie ta krótka klapa bagażnika. Ale to tylko moje zdanie. Z tej klasy, zdecydowanie bardziej podoba mi się CLA.
- profek
- Użytkownik
CLA też fajnie wyglada,ale chyba jest droższe. Nie napalam sie zbytnio bo jak przyjdzie czas to mogę mieć inne priorytety.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
A wiesz jakie zadanie ma FL z wyjatkiem "odświeżenia designu"?darek0808 pisze:Mamy dwie octavie II fl z ostatniego roku produkcji w rodzinie i nic im się nie dzieje. Oczywiście, pierwsze egzemplarze moga mieć jakieś niedociągnięcia, ale dużo zależy od producenta. renault akurat nie należy do najlepszych.Silv3r pisze:"Choroby wieku dziecięcego"
Od dawna wiadomo, że nie kupuje się samochodu z pierwszych dwóch lat i ostatniego roku produkcji
Eliminację głównych bolączek
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Raczej bym powiedział, że robi się to po to aby odświeżyć linię i zwiększyć atrakcyjność modelu dla potencjalnych kupujących, poniewaz po 3,4,5 latach dany model jest już popularny na drogach. Wtedy koncern nie inwestuje w budowanie całkowicie nowego auta, tylko robi retusz, a zwykle baza pozostaje ta sama. Drobne korekty wprowadza się zaraz po pierwszych wpadkach. Przyklad, poprawki klapek kolektora w Insignii. Oczywiście masz rację, że jest większa szansa, zeby kupić dopracowany samochód, ale też nie ma co przesadzać. Dużo zależy od ilości wprowadzonych nowinek i tego kto produkuje samochód.
- wassermann
- Zapaleniec
Ja mam Octavię II już 9. rok, model sprzed FL, tuż przed wprowadzeniem FL na rynek. Bardzo dobrze się sprawuje, odpukać, auto trwałe i faktycznie "simply clever". Model FL ma już parę oszczędności materiałowych wprowadzonych przez księgowych... Widocznych wewnątrz. A czego gołe oko nie widzi? 
M.
M.
-
sonnenberg
jako posiadacz vaga muszę was zasmucić, że s......le truciciele robią te TSI masakrycznie dobre, oszczędne i dynamiczne. Pytanie zasadnicze to trwałość tego silnika ale akurat dla mnie to jest najmniejszy problem.
Jeżeli komuś nie zależy na "splendorze" to powiem, że Superb w Laurin Klement z 4x4 280km to jest miazga jeśli chodzi o osiągi (spalanie też![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Jeżeli komuś nie zależy na "splendorze" to powiem, że Superb w Laurin Klement z 4x4 280km to jest miazga jeśli chodzi o osiągi (spalanie też
Ostatnio zmieniony 2 lut 2017, o 20:01 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę bez wulgaryzmów.
Powód: Proszę bez wulgaryzmów.
-
Bodex
Superb jest dobrym autem. To kawał furmanki .
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Nowe tsi po zmianach chyba w 2013 raczej się nie psują. VAG już wtopił z nimi raz, większość problematycznych rzeczy poprawili. Też miałem okazje testować tego Superba na trasie Dębica, Warszawa, Łódź, Dębica. Fajnie zapier....asonnenberg pisze:jako posiadacz vaga muszę was zasmucić, że s......le truciciele robią te TSI masakrycznie dobre, oszczędne i dynamiczne. Pytanie zasadnicze to trwałość tego silnika ale akurat dla mnie to jest najmniejszy problem.
Jeżeli komuś nie zależy na "splendorze" to powiem, że Superb w Laurin Klement z 4x4 280km to jest miazga jeśli chodzi o osiągi (spalanie też
Strasznie ciekaw jestem o ile uda się odchudzić Insignię, bo Pasek czy Superb waży w okolicach 1500 kg, obecna Iśka wiadomo 1700 kg.
-- 2 lut 2017, o 20:58 --
Ta nowa Iśka w Sedanie (albo hatchbacku, nie wiem co to) fajna. Ale ten kombiak dziwnie wygląda na zdjęciach. Może na żywo bedzie lepiej...
http://www.carscoops.com/2016/12/2017-o ... -also.html
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Wg tego co piszą w artykule ma być o 175kg lżejsza. Tylko jak czytam, że OPC ma mieć silnik 2.0 o mocy 247KM to mi się słabo robi.