--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku
-
scuzz84
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
-
Bodex
Re: Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku
Normalnie , równo
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
MI wczoraj wymienili w aso rozrząd i szuranie, rypienie czy tam cykanie na zimnym ustało.
-
Blant32
Insignia facelift ecoFLEX 2
Dzień dobry.
Mam taki kłopot przy zimnym silniku pojawia sie dziwny dzwięk po około 20 sek. Zanika dołączam film .
https://youtu.be/0M3o4WLPpgw
Czy ktoś może wie ?
Dzięki.
Mam taki kłopot przy zimnym silniku pojawia sie dziwny dzwięk po około 20 sek. Zanika dołączam film .
https://youtu.be/0M3o4WLPpgw
Czy ktoś może wie ?
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2017, o 19:13 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
Qjas
Tez niedawno mialem ten odlogs. Slychac jakby jakas obudowa latala a pozniej wszsytko wraca do normy. Tylko na zimnym i po nocy... ktos cos wie?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, o 07:55 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
-
AydeeN
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Miasto:
-
krajes
https://www.youtube.com/watch?v=V9IHqbKVVds
Nie wiem czy dobrze słychać ale zastanawiam się czy to nie ta słynna rolka.
Nie wiem czy dobrze słychać ale zastanawiam się czy to nie ta słynna rolka.
-
Socku
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Hej Chłopaki! dziś nagrałem filmik bo coraz bardziej wkurza mnie ten cykliczny dźwięk ale tak patrzę, że tu filmowców co nie miara
u mnie jest identycznie. w tamtym tygodniu wymieniłem pasek klinowy oraz rolkę prowadzącą. pasek- bo myślałem, że to przez niego, rolka- bo po zdjęciu paska i kręceniu ręką grzechotała.. pozostałe cisza ale dźwięk na zimnym nadal występuje. tym razem będę próbował zdejmować pasek na zimnym, odpalać auto i słuchać. mam nadzieję, że to jeszcze nie rozrząd bo mam trochę innych wydatków obecnie. przebieg 110tys km ...
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
To rozrząd u mnie zaczęło się już gdy auto kupowałem. Miało niecałe 110 i było na zimnym słychać. Zmieniłem jak ty pasek wieloklinwy i rolkę. Nic nie dało. Chociaż rolka grzechotała. Jak robiłem przegląd w aso przy tych 110 tys to mi od razu powiedzieli, że to rozrząd. I dodali, że można jeździć. Zrobiłem jeszcze nie całe 15 tys i przy niecałych 125 tys km zmieniłem rozrząd i hałas ucichł. Zapomniałem spytać mechanika w aso co to mogło tak hałasować na zimnym.
- SoulfirE
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie jest dokładnie ten sam odgłos przez kilkanaście sekund po rozruchu auta (po nocy). W czerwcu robiłem rozrząd w ASO - czy w takiej kwestii powinienem zgłosić się z reklamacją? Jak zaczynam jechać to odgłos ustaje, aczkolwiek przy wysprzęgleniu wraca aż po kilkunastu sekundach całkiem nie przejdzie.
-
krisb
- Nowicjusz
- Auto: 2.0 CDTI kombi
- Miasto: Tychy
Zerknijcie proszę na film poniżej, wrzucałem właśnie dla znajomego, a może ktoś poratuje sugestią. Dziś taki dźwięk wyłapałem pierwszy raz, po uruchomieniu i tylko na zimnym, na ciepłym już go nie było. Przypuszczam, że nie jest dobrze, więc do czasu wizyty u mechanika nie ruszam się nigdzie.
https://www.youtube.com/watch?v=Q9K07u5qZyg
https://www.youtube.com/watch?v=Q9K07u5qZyg
-
Socku
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto:
Kurdę, coś często to "chrobotanie" w naszych autkach się pojawia... :/ Ja kupiłem z ori przebiegiem 99tys. Aktualnie 110mam na liczniku. Co prawda nie zamierzałem czekać do 150tys ze zmianą rozrządu ale nie sądziłem, że już teraz mnie to dopadnie. Na razie jeżdżę, w wolnej chwili spróbuję ze zrzuconym paskiem klinowym, choć z tego co mówicie to raczej trzeba się na rozrząd szykować :/ w poprzednim aucie pierwszy rozrząd robiony był przy 150ciu właśnie i ponoć wygladał jak nówka... tu chyba tak wesoło nie jest... choć dziwi mnie troszkę, że na ciepłym jest git. Więc jak to jest? temperatura "naprawia" skrzypiące elementy? 
krisb mało ciekawie to brzmi...ale nie znam się to się nie wypowiadam
krisb mało ciekawie to brzmi...ale nie znam się to się nie wypowiadam
-
insignia200909
Witam, u mnie również coś chrobocze a raczej tłucze na zimnym silniku. 2,0cdti 131km 200k
https://www.youtube.com/watch?v=GaI528los2w
Po naciśnięciu sprzęgła odgłosy ustają. Może to dwumasa?
Miał ktoś coś podobnego?
Widzę, że podobne problemy dotykają większości z nas a może by tak zrobić listę z filmami, w których problem został zdiagnozowany i usunięty?
Pozdrawiam!
https://www.youtube.com/watch?v=GaI528los2w
Po naciśnięciu sprzęgła odgłosy ustają. Może to dwumasa?
Miał ktoś coś podobnego?
Widzę, że podobne problemy dotykają większości z nas a może by tak zrobić listę z filmami, w których problem został zdiagnozowany i usunięty?
Pozdrawiam!
-
robert j
- Forumowicz
- Miasto:
Odgłos rzeczywiście jakby dwumas Ci tarabanił,tym bardziej, że na zimnym tylko no i po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Miałem to samo,jestem dobry tydzień po wymianie i teraz cisza.Przebieg 212tyś.km,całe sprzęgło od nowości.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
insignia200909
Robert dzięki za info, nasila się to też czasem po długim korku stop and go.
Jak u Ciebie wyglądała wymiana? Co wymienić dodatkowo przy dwumasie?
Jak u Ciebie wyglądała wymiana? Co wymienić dodatkowo przy dwumasie?
-
robert j
- Forumowicz
- Miasto:
Wymień całość,kompletne sprzęgło z dwumasą i wysprzęglikiem+dodatkowo uszczelniacz wału, możesz też wymienić dwa uszczelniacze półosi ,ale to nie koniecznie,jak będą puszczać to wymienisz potem,szybka i prosta robota akurat. Jeśli masz jakieś małe pojęcie o mechanice i chcesz sam do tematu podchodzić to pytaj opiszę Ci co i jak.
Może moderator przeniesie te posty do tematu "Dwumasa",bo się zrobi bałagan.
Może moderator przeniesie te posty do tematu "Dwumasa",bo się zrobi bałagan.
-
insignia200909
Mam swojego sprawdzonego mechanika to mi zrobi. Już raz z tym u niego byłem (-1000km temu) ale wtedy jeszcze nie było słychać auto trochę się zagrzało. Powiedział mi tylko żeby jeździć i czekać aż coś znowu zachrobocze 
-
kris626
Niepokojący dźwiek ( zgrzytanie )
Witam,
mam problem z moja insignia, silnik 2.0 diesel, rocznik 2010 ( modelowo 2011 ), skrzynia f40 manual, przebieg 185tyś. Mianowicie przy niskich temperaturach ( poniżej 0 stopni ) po porannym odpaleniu silnika po przejechaniu około kilometra pojawia się dziwny, niepokojący dźwięk. Coś jakby zacierające się łożysko tylko o kilka razy głośniej. Objaw ustaje po przejechaniu kolejnych kilku kilometrów i potem cały dzień jest spokój. Zauważyłem że podczas tego zgrzytania, włączając na luz podczas jazdy i przy wciśniętym pedale sprzęgła i przygazowaniu tego niepokojącego dźwięku nie słychać. Natomiast gdy puszczę sprzęgło i dodam gazu zgrzytanie znowu się pojawia. Dołączam filmik na którym ten dziwny dźwięk się pojawia od 1:05
https://www.youtube.com/watch?v=AXYvmzkRyHM
Bardzo proszę o sensowną poradę.
Pozdrawiam,
Kris626
mam problem z moja insignia, silnik 2.0 diesel, rocznik 2010 ( modelowo 2011 ), skrzynia f40 manual, przebieg 185tyś. Mianowicie przy niskich temperaturach ( poniżej 0 stopni ) po porannym odpaleniu silnika po przejechaniu około kilometra pojawia się dziwny, niepokojący dźwięk. Coś jakby zacierające się łożysko tylko o kilka razy głośniej. Objaw ustaje po przejechaniu kolejnych kilku kilometrów i potem cały dzień jest spokój. Zauważyłem że podczas tego zgrzytania, włączając na luz podczas jazdy i przy wciśniętym pedale sprzęgła i przygazowaniu tego niepokojącego dźwięku nie słychać. Natomiast gdy puszczę sprzęgło i dodam gazu zgrzytanie znowu się pojawia. Dołączam filmik na którym ten dziwny dźwięk się pojawia od 1:05
https://www.youtube.com/watch?v=AXYvmzkRyHM
Bardzo proszę o sensowną poradę.
Pozdrawiam,
Kris626
-
unrel69
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
Witam,
jakiś czas temu opisywałem swój problem, który pasuje do objawów innych użytkowników
Otóż 2 mechaników szło w zaparte, że to coś z paskiem wielorowkowym, poszły więc w ruch wymiana paska, rolek, nawet został założony nowy napinacz, jednak hałas był nadal po odpaleniu zimnego silnika ;/ Dopiero trafiłem ostatnio do zupełnie innego mechanika i dopiero ten sprawdził po ściągnięciu paska wielorowkowego, że hałas dobiega z rozrządu :O Ale zanim wymieni kompletny rozrząd chce dokładnie sprawdzić co tak "świergocze" na zimnym silniku. Po prostu chyba w końcu trafiłem na kogoś konkretnego, kto nie chce mnie naciągać na koszty i wymieniać pół silnika, tylko dobrze zdiagnozować problem. A tak na marginesie, czy ktoś już wie w sumie co może być konkretną przyczyną hałasu? Ja na razie cierpliwie czekam już 5ty dzień 
jakiś czas temu opisywałem swój problem, który pasuje do objawów innych użytkowników