--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPanewki
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Panewki
Dużo tańsze rozwiązanie to wykonanie z mosiądzu tulejki która połączy pompę i smok.
W pompie jest wpust bo wchodzi w niego uszczelka. Gdyby tulejkę zwymiarować że w smok wchodziła by ciasno to połączenie byłoby wieczne .
W pompie jest wpust bo wchodzi w niego uszczelka. Gdyby tulejkę zwymiarować że w smok wchodziła by ciasno to połączenie byłoby wieczne .
-
miśor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
W 1.9 jest zatoczenie i oring, na tym fragmencie wpuszczonym do korpusu pompy, a rurka złapana śrubką. U nas smok jest mocowany w misce, a najlepiej by go było zachować, bo sama przeróbka połączenia jest wystarczająco ryzykowna. Dół zostawię bez zmian. Tylko z czego jest wykonana rurka smoka? Metalowa, jak w 1.9? Najchętniej bym to pospawał z końcówką oringową z 1.9 albo właśnie taka wpustowa tulejka z oringami.
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Myślę własnie o czymś takim tj. tulejka z kołnierzem pasowana z oringiem po oby dwóch stronach jeden oring w pompie a drugi w smoku pompy powierzchnia która jest do wykorzystania w otworze w smoku to jakieś 6mm więc jest to do zrobienia a druga opcja to podłożyć pod otwory montażowe smoka podkładki m6 o grubości 1,5mm tak żeby mocniej docisnąć smok do uszczelnienia ale myślę jednak że zastosuje to pierwsze rozwiązanie.
miśor smok jest plastykowy więc nic nie pospawasz.
-- 5 mar 2017, o 21:58 --
Kontrola ciśnienia nic tutaj nie da co widać na filmie ale mimo wszystko zamontuję wskaznik ciśnienia oleju na desce rozdzielczej.
http://allegro.pl/wskaznik-cisnienia-ol ... 05484.html
Link do filmu co dzieje się z olejem przy nieszczelnej uszczelce.
https://www.youtube.com/watch?v=WAo5ODRTx-c
miśor smok jest plastykowy więc nic nie pospawasz.
-- 5 mar 2017, o 21:58 --
Kontrola ciśnienia nic tutaj nie da co widać na filmie ale mimo wszystko zamontuję wskaznik ciśnienia oleju na desce rozdzielczej.
http://allegro.pl/wskaznik-cisnienia-ol ... 05484.html
Link do filmu co dzieje się z olejem przy nieszczelnej uszczelce.
https://www.youtube.com/watch?v=WAo5ODRTx-c
Ostatnio zmieniony 5 mar 2017, o 23:22 przez zbyszek1981, łącznie zmieniany 2 razy.
-
miśor
- Użytkownik
- Miasto:
A to tandeta! To faktycznie lepiej nie dociskać tego podkładkami.
W otworze w smoku jest 6mm prostego odcinka, dobrze rozumiem? I tam wpuścisz tuleję z oringiem? Nie będzie zawężenia przekroju? W pompie tego problemu nie ma, bo tam i tak wchodzi ta grubaśna uszczelka.
A może właśnie przyspawać króciec z tworzywa? Zostałoby jedno uszczelnienie wpustowe w pompie.
W otworze w smoku jest 6mm prostego odcinka, dobrze rozumiem? I tam wpuścisz tuleję z oringiem? Nie będzie zawężenia przekroju? W pompie tego problemu nie ma, bo tam i tak wchodzi ta grubaśna uszczelka.
A może właśnie przyspawać króciec z tworzywa? Zostałoby jedno uszczelnienie wpustowe w pompie.
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Miasto:
Tak w smoku jest 6mm cylindrycznego otworu o srednicy 21,3mm
a w pompie 29mm średnicy i 11mm długi, głęboki otwór
Pomiędzy pompą a smokiem jest 4,5mm
Średnica w smoku nie jest za ciekawa boję się zawężenia przepływu ale zrobię ten łącznik i dam znać jakie są straty na przepływie może tragedii nie będzie.
a w pompie 29mm średnicy i 11mm długi, głęboki otwór
Pomiędzy pompą a smokiem jest 4,5mm
Średnica w smoku nie jest za ciekawa boję się zawężenia przepływu ale zrobię ten łącznik i dam znać jakie są straty na przepływie może tragedii nie będzie.
-
miśor
- Użytkownik
- Miasto:
Im wyższe obroty, tym większy może być wpływ tego ewentualnego niedostatku, nie?
Jeszcze obserwując połączenie, może użyć śrubek mocowania smoka i tam przykręcić dolny - taki płaski - kołnierzowy koniec tulei z uszczelnieniem czołowym, jak w korku spustowym, a góra wpustowa?
Film miazga! Smarowanie pianowe, nie olejowe...
Jeszcze obserwując połączenie, może użyć śrubek mocowania smoka i tam przykręcić dolny - taki płaski - kołnierzowy koniec tulei z uszczelnieniem czołowym, jak w korku spustowym, a góra wpustowa?
Film miazga! Smarowanie pianowe, nie olejowe...
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Miasto:
Z wykorzystaniem tych śrub dobry pomysł ale nie chciał bym znowu pakować się w uszczelnienia czołowe no chyba że jako dodatkowe
-
miśor
- Użytkownik
- Miasto:
No, w sumie lepiej nie. Gdyby docisk do metalu, to tak, ale tu jest ten plastik. Jeszcze uległby deformacji i to samo co z wargą oryginalną by się stało.
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Miasto:
witam wszystkich i przepraszam za moją nieobecność na forum niestety brak czasu sprawił tą przerwę.
Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami co do remontu silnika 2.0cdti otóż moja insignia zrobiła po remoncie 20tyś.km. i czuje się dobrze poza odzywającym się dwumasem ale jeżdzę dalej dopóki na ciepłym się nie bedzie odzywał nic nie będę z nim robił aktualnie zrobione 245700km i podejrzewam że jest to oryginalne koło dwumasowe gdyż samochód przed zakupem robił dużo kilometrów na trasie.
Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami co do remontu silnika 2.0cdti otóż moja insignia zrobiła po remoncie 20tyś.km. i czuje się dobrze poza odzywającym się dwumasem ale jeżdzę dalej dopóki na ciepłym się nie bedzie odzywał nic nie będę z nim robił aktualnie zrobione 245700km i podejrzewam że jest to oryginalne koło dwumasowe gdyż samochód przed zakupem robił dużo kilometrów na trasie.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Zatarł Ci się silnik? Możesz coś więcej opisać? Udało Ci się określić jaki masz oryginalny przebieg?
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Miasto:
Silnik jeszcze się nie zatarł i mam nadzieję że drugi raz się to nie powtórzy a jeśli chodzi o przebieg to dałem sobie z tym spokój gdyż nieważne ile ma przebiegu tylko jak był eksploatowany.
Zmieniłem tylko olej na Castrol edge 5W40 odrobinę gęstszy w stosunku do Dexos 2
Zmieniłem tylko olej na Castrol edge 5W40 odrobinę gęstszy w stosunku do Dexos 2
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
U mnie podobnie jak u kolegi zbyszka 26tkm juz zrobione po remoncie i też na oleju 5w40, (wakacje autostrada był test wytrzymałości 160-180 przez 4h silnik się nie rozpadł
)dwumas orginalny zmieniany przy 120tkm przez poprzednika teraz auto ma 355tkm i w zime dwumas słychać trzeba się bedzie za to wziąść 
Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Dan , moja co miesiac lata 2200 km z prędkościami 150-220 , gdy nie ma korków to średnia prędkość z trasy to 137 km/h
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
No to też ładniutko oby tak dalej Bodexie 
-
miśor
- Użytkownik
- Miasto:
Oooo, Zbyszek! Biliony ludzi czekają na wieści!
No i jak z tym łącznikiem smoka? Wykonałeś metalowy w końcu?
No i jak z tym łącznikiem smoka? Wykonałeś metalowy w końcu?
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Miasto:
Witam. Tak zrobiłem 29tyś. Km na własnym łączniku likwidując całkowicie fabryczną uszczelkę ale trochę za wcześnie żeby stwierdzić bezawaryjność tego rozwiązania bo trochę mało km. zrobione. I tak twierdzę że główną przyczyną problemów jest DPF.
Ale zapowiada się dobrze i dobrą decyzją było przerobienie uszczelki oraz dołożenie wskaźników ciśnienia i temperatury oleju przez co mam wgląd na bieżąco i mogę powiedzieć że bardzo łatwo zagrzać olej do temperatury 120'C.
Przy przebiegu 40tyś. km. mam zamiar zdjąć misę i sprawdzić jak wygląda łącznik i panewki a wtedy dam znać co i jak a na razie puki co to jestem na etapie poszukań koła dwumasowego bo wybija jego godzina
Aha jeszcze zdjęcie nieszczelności na smoku pompy bo nie wiem czy mówiłem o tym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Nie boisz się tak co chwila odkrecac panewki? Teoretycznie bez przyczyny nie powinno się tego rozbierać bo już tak samo się nie dokreci
-
zbyszek1981
- Nowicjusz
- Miasto:
Od remontu jeszcze nie sprawdzałem po 40 tyś.km. mam zamiar sprawdzić, wolę być pewny co się z nimi dzieje bo są z
1.9 cdti. i myślę że dobrze bo panewki z 2.0 cdti to ekologiczny wynalazek. jak z resztą cały ten silnik
1.9 cdti. i myślę że dobrze bo panewki z 2.0 cdti to ekologiczny wynalazek. jak z resztą cały ten silnik
-
miśor
- Użytkownik
- Miasto:
Ale jajca! Nie dość że gumka, to jeszcze ten plastikowy wynalazek źle zgrzany!
Masaker!
Ja robię smok metalowy, mocowany na oryginalne 3 punkty w misce, jednoelementowy z wydłużonym króćcem o-ringowym wpuszczanym do pompy.
Masaker!
Ja robię smok metalowy, mocowany na oryginalne 3 punkty w misce, jednoelementowy z wydłużonym króćcem o-ringowym wpuszczanym do pompy.