--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
A jaki to ma wpływ na poziom oleju? Może na polu pomiarowym być 2-3 mm odchylenia pomiędzy postojem 5-10min a kilkoma godzinami. Ale 10mm to chyba takiej różnicy nie ma?
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ja ostwtnio przerywalłem wypalanie, nie raz wypalałem na postoju i nic takiego mi się nie zdarzyło. Coś musi lub musiało być nie tak skoro tyle przybyło po jednym wypalaniu.
- Gregs
- Użytkownik
Mnie też to zdziwiło dlatego sprawdzałem kilkukrotnie. Przy następnym wypalaniu specjalnie sprawdzę poziom oleju. Najciekawsze, że w serwisie nie byli tym zdziwieni i podeszli do tego jakby to było normalne.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Zobaczysz co będzie po następnym wypalaniu. Można jechać do kogoś kto zajmuje się diagnostyką, niech podepnie auto pod kompa i sprawdzi parametry silnika. W serwisie podpinali?
-
BartoszNiedziela
Pytanie odnośnie diody. Mam ja zainstalowana juz jakiś czas i wszystko było ok. Od wczoraj po każdym uruchomieniu silnika zaświeci się na około 30 sekund i gaśnie. Dodam że odraszanie mam wyłączone. Myślę że ma to jakiś związek z temperatura zewnętrzną. Wcześniej było około 10-15 stopni a od wczoraj jest około 20. Ps program @Ping pokazuje zapełnienia 80%. Bylem na trasie lecz sterownik nie zainicjował wypalania.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Czasami pomaga włączenie i wyłączenie a nawet ktoś pisał że na wyłączonym było odraszanie włączone.
Popróbuj różnych ustawień.
Popróbuj różnych ustawień.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Gregs
- Użytkownik
Sprawdź jeszcze raz w ustawieniach. Ustawienia kodują się w kluczyku. Może ustawienia zakodowane w kluczyku włączają odraszanie.BartoszNiedziela pisze: Od wczoraj po każdym uruchomieniu silnika zaświeci się na około 30 sekund i gaśnie. Dodam że odraszanie mam wyłączone.
-
BartoszNiedziela
-
swave
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Odnośnie powyżej opisanego problemu, prawdopodobną przyczyną było rozładowanie aku przez mechanika,dpf miał w tedy zapełnienie ok 80%,po wypaleniu dioda zapaliła się jeszcze ze 3 razy na chwilę i od tamtej pory cisza... A auto używane codziennie do pracy i przez tydzień ani razu już się nie zapaliła. Po prostu problem zniknął.swave pisze:Witam. Kolega z pracy ma Insignię w której około roku temu zamontowałem diodę informującą o wypalaniu DPF-u, i od kilku dni zapala-(zaświeca) mu się ona prawie za każdym razem po odpaleniu auta. Czasem świeci 30 sek. a czasem 3 minuty, i dzieje się tak czy auto rozgrzane czy całkiem zimne... Po podłączeniu op-coma błędów brak, zapełnienie na poziomie 81% ( i w tym samym dniu załączyło mu się "prawdziwe" wypalanie) trwało standardowo ok.12-15 minut, dymek z rury,itd...no i dalej się zaświeca i po chwili gaśnie. Dodam że spalanie chwilowe nie wzrasta w momencie owego zaświecenia diody. Coś inicjuje wypalanie ale się nie załącza. Jeszcze dodam, że ta mała diodka na przycisku od włączania ogrzewania tylnej szyby się wtedy nie zapala (to w razie gdyby ktoś myślał że może mu szwankuje ogrzewanie szyby - ogrzewanie działa). Czy wie ktoś może gdzie leży problem?
-
lu_jan
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Mam tak za każdym razem jak jest cieplej na dworze. Dioda zapala się na chwile i gaśnie jak ruszę.
-
godiw
Włącz w ustawieniach automatyczna odmrazanje szyby i wyłącz miałem tak samo po założeniu diody i to mi pomogło 
-
kud
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
U mnie 3 razy z rzędu sprawdziło sie:
- nasycenie dpf 79-83%
- temperatura silnika powyżej 70C
- wyjazd na ekspresówkę i utrzymanie prędkości 100 km/h przez minute.
Po minucie jazdy z prędkością 100 km/h zapaliła się dioda i zaczęło się wypalanie.
- nasycenie dpf 79-83%
Po minucie jazdy z prędkością 100 km/h zapaliła się dioda i zaczęło się wypalanie.
-
Muniek78
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Lublin
Dzięki, sprawdzę.kud pisze:U mnie 3 razy z rzędu sprawdziło sie:
- nasycenie dpf 79-83%
-- 18 kwi 2017, o 18:55 --
Skorzystałem z rady kolegi kud, jednak u mnie tak szybko nie zaczęło wypalać. Wjechałem na obwodnicę Lublina i dałem 110km/h, jednak po dłuższym czasie nic się nie działo, przejechałem dość spory kawałek i szukałem już zjazdu do zawracania i w tym momencie zaczęło się wypalanie. Na początku na 5 biegu, potem redukcja na 4, a ostatnie 1-2km już na 3 biegu bo droga się kończyła a ja mam 95% procesu wypalania. Akcja jak w filmie, dosłownie 200-300m przed zwężeniem drogi skończyło się wypalanie. Nie wiem czemu tak długo to trwało.

- hajt
- Użytkownik
- Auto: insignia cosmo
- Rok produkcji: 2009
dla porównania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kud
- Użytkownik
- Miasto:
Muniek u mnie nigdy wypalenie nie zaczęło się poniżej 79% nasycenia filtra. Moja metoda :
Jeżeli nie mam warunków do wypalania a mam już 79% to jeżdżę spokojnie <90 km/h. Nigdy mi się wypalanie nie zaczęło w mieście. Przy najbliższej okazji wyjeżdżam na trasę i ogień
Z tego co czytałem to się tyczy zapełnienia filtra do 90%. Przy takim zapełnieniu nie mamy już wpływu i DPF musi się zacząć regenerować. Reasumując można jeździć emerycko i "nabić" filtr np. do 87%. Później trasa, temperatura silnika >70C i prędkość 100 km/h i wypalanie się zacznie po minucie. U mnie potwierdzone i jak tak wypalam.
Jeżeli nie mam warunków do wypalania a mam już 79% to jeżdżę spokojnie <90 km/h. Nigdy mi się wypalanie nie zaczęło w mieście. Przy najbliższej okazji wyjeżdżam na trasę i ogień
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Muniek78
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Lublin
Miałem taką nadzieję że tak właśnie jest, dzięki za potwierdzeniekud pisze:Reasumując można jeździć emerycko i "nabić" filtr np. do 87%.
- Paweł Pablo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Wyrzysk/Piła/Wielkopolska
- Postawił piwo: 2 razy
Chciałbym zapytać czy ma ktoś tą apkę na telefonie z androidem 7.0 ,pytam dlatego iż zanoszę się z zakupem Samsunga Galaxy S8 i nie jestem pewien jak to zadziała z nowym androidem .Z tego co w temacie było to były problemy już na 6.0.
-
medor
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: wielkopolska
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie śmiga na Mate 9 bez problemów
Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
U mnie też bez problemu na S7 Edge z Androidem 7.0 
Krzysztof
-
kud
- Użytkownik
- Miasto:
Pablopila78 : ja mam na 7.1.1 i powiem szczerze, że jest kiepsko. Rozłącza mi co chwilę. Jak masz możliwość to sprawdź najpierw
Przeprosiłem się ze starym telefonem (S3 na andku 4.4) i chodzi super (16-18f). Na 450 km rozłączyło mi raz (podczas wyprzedzania nowej Zafiry
). Do aplikacji używam starego telefonu a nowy mam sparowany z autem i używam do rozmów.