--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Stan oleju na bagnecie

ODPOWIEDZ
Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Re: Stan oleju na bagnecie

Post autor: Bartol » 11 maja 2020, o 18:55

Instrukcja informuje, że bagnet po włożeniu do końca należy obrócić, więc "obtoczony" w oleju pokaże ten wyższy stan.

Awatar użytkownika
onyx27
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Trójmiasto
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: onyx27 » 26 lis 2020, o 19:45

Zapowiada mi się dłuższa trasa więc dziś sprawdziłem olej no i się przestraszyłem poziomem ktory zobaczyłem na bagnecie o:o jak to wygląda załączam na zdjęciu. Próbowałem zmierzyć zgodnie z zapisami instrukcji (5 minut po zgaszeniu rozgrzanego silnika i z obrotem bagnetu) i odczekując 3h po zgaszeniu. Tak czy inaczej zawsze max stan. Gdy nie włożyłem bagnetu do końca zostawiając ok 1 cm stan mam praktycznie na środku i da się go wyraźnie odczytać. Auto mam od 2 tyg. Wstyd się przyznać ale nie sprawdzałem stanu oleju przy kupnie ObrazekByły właściciel serwisował auto w ASO. Regularnie robił wymiany oleju co ok 10 tyś. Podejrzewam że jeździł często na krótkich odcinkach. Nie wiem jak wypalał DPF - może nie zwracał uwagi.
Po dzisiejszym sprawdzeniu jutro wybieram się wymienić olej i potem będę obserwował jak to wygląda. Mam nadzieję że taki wysoki stan nie wiąże się z jakąś usterką. Olej bez jakiegoś podejrzanego nalotu, płynu chłodniczego nie ubywa. :?: Obrazek

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 26 lis 2020, o 21:29 przez onyx27, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 26 lis 2020, o 21:00

Na bagnecie jest 1,5mm ponad max. widać to na zdjęciu. Nic się nie dzieje.
Po dłuższej trasie może trochę spadnie, ale może po prostu tyle nalali przy wymianie.

Dodano po 3 minutach 22 sekundach:
Sprawdź poziom po zaplanowanej wymianie i będziesz miał punkt odniesienia.

Awatar użytkownika
onyx27
Nowicjusz
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Trójmiasto
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: onyx27 » 26 lis 2020, o 21:27

@Bartol dzięki za podniesienie na duchu. Dokładnie tak zamierzam zrobić - wymiana i obserwacja poziomu po tej operacji :D .

Pympyn
Nowicjusz
Kod silnika: A16LET
Miasto: Rydułtowy

Re: długość bagnetu A16 LET 180 km 2010 r

Post autor: Pympyn » 8 cze 2025, o 14:46

Witam. chciałbym prosić o pomoc osoby które posiadają silnik A16 LET Turbo 180 km 2010 r. Zakupiłem nowy bagnet do pomiaru oleju, lecz różni się wymiarem starego.
Byłbym bardzo wdzięczny jakby kilka osób wysłało jakie wymiary mają swoich bagnetów w tym że silniku.
Długość trzonka i długość całkowita
Z góry dziękuję i pozdrawiam

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”