--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzełącznik, mikrostyk klapy bagażnika
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Przełącznik, mikrostyk klapy bagażnika
Robota na max. 30 min z papierosem w ręku 
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Bielsko-Biała
Jutro sie zabieram do roboty, szacuję czas na 25 minut, bo nie palę 
EDIT: Do roboty zabrałem się jednak dzisiaj. Potwierdzam, że czynności są niemal banalne, dla średnio zdolnego technicznie piwosza (czyli dla mnie) wymiana nie sprawia żadnego kłopotu, pamiętajcie tylko, by kupić mikrostyk z gniazdem, pod sedana.
EDIT: Do roboty zabrałem się jednak dzisiaj. Potwierdzam, że czynności są niemal banalne, dla średnio zdolnego technicznie piwosza (czyli dla mnie) wymiana nie sprawia żadnego kłopotu, pamiętajcie tylko, by kupić mikrostyk z gniazdem, pod sedana.
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jak masz lutownicę to wystarczy zestaw naprawczy 
Palnięte z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
Palnięte z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
- soulck
- Użytkownik
- Auto: 2.0 Ecoflex
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
Pany od ostatniego mycia nie działa w mojej Isi Przełącznik w klapie. Mogę tylko ją otworzyć z pilota lub z boczku drzwi tapicerki. Czyżby mnie czeka zmiana mikrostyku? Jakieś porady?
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Jeżeli działa z pilota i z drzwi przednich to obstawiam mikrostyk.
Postaraj się wyciągnąć z zewnątrz delikatnie i dolutować przewody - nie będziesz musiał rozbierać tapicerki wewnętrznej.
U mnie poszło od prawej strony.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Postaraj się wyciągnąć z zewnątrz delikatnie i dolutować przewody - nie będziesz musiał rozbierać tapicerki wewnętrznej.
U mnie poszło od prawej strony.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
zbigniewus12
- Nowicjusz
- Auto: opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Witam,poradzę Wam jak wymienić szybko mikrostyk w Insygni kombi.Mnie to zajęło ok.3 godzin ,bo rozebrałem tapicerkę klapy aby się do niego dostać . Po wymianie która jest prozaicznie prosta doszedłem do wniosku że można to zrobić prościej i szybciej.Uwaga - po prostu zepsuty mikrostyk ordynarnie wydłubać śrubokrętem (jest z plastiku) i niczego się nie bać.Fakt dokonamy dzieła jego zniszczenia ale i tak był wadliwy.Nowy kosztuje od 50 - 120 zł.Montaż jest prozaicznie prosty.Łączymy dwa kabelki ogojętnie jak.izolujemy a stycznik wciskamy w otwór aby zadziałały zatrzaski i ma działać.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Nic nowego nie odkryłeś. Było o tym pisane wielokrotnie. Jak ktoś wymienia (a nie naprawia) to jedyna sensowna (i szybka) opcja.
-
zbigniewus12
- Nowicjusz
- Auto: opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Przeglądałem posty przed "zabiegiem" i jakoś nie znalazłem sensownej instrukcji z wyjątkiem kolegi który otwiera nagażnik za pomocą zwarcia przewodów,ale panie moderatorze tak czy siak może komuś pomogłem.Re.niepotrzebne,nie jesteśmy tu po to aby być uszczypliwi.Pozdrawiam.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Parę postów nad twoim jest o śrubokręcie a też jest jeszcze inny temat viewtopic.php?f=43&t=1557
Słabo szukasz
Słabo szukasz
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
technix5
- Forumowicz
- Auto: Insinia 2.0CDTI 160
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Witam serdecznie jeżeli temat był to proszę o wybaczenie ale sprawa jest bardzo poważna a bez bagażnika w samochodzie to jak bez ręki. Mianowicie od dłuższego czasu miałem problem z mikrostykiem klapy i dzis go wymieniłem kabelki przylutowalem zaizolowalem nacisnelem i on sam działa ale klapy nie mogę podnieść w górę coś ją trzyma i po chwili załącza się system domykania klapy i tak w kółko. Od środka nie mogę podnieść klapy pcham taki rygielek z kółkiem lampka w bagażniku się zapala ale też nie mogę jej pchnac. Proszę o pomoc
-
tetar
- Użytkownik
- Auto: Ins ST Sport
- Miasto:
Ostatnio gdy naprawiałem mikroprzełącznik, po odłączeniu na ok 15 min. klapa nie działała. Dopiero po ok 1h z odłączonym akumulatorem zadziałało.
-
technix5
- Forumowicz
- Miasto:
Aku dołączone na 35 minut za krótko? Mam takie wrażenie jak by zamek trzymał a awaryjnie nie działa
-
technix5
- Forumowicz
- Miasto:
Tetar a powiedz mi czy jak odlaczyles aku na te 15minut nie było reakcji po naciśnięciu? U mnie jest reakcja słychać dźwięk że toś tam się uruchamia i zapalają się światła rejestracji ale szarpie w górę i nie idzie coś ją trzyma
-
tetar
- Użytkownik
- Auto: Ins ST Sport
- Miasto:
@technix5, po ok 15 min. nie było żadnej reakcji. Myślałem, że mikrostyk padł (nawet ponownie odciąłem mikrostyk i bezpośrednio łączyłem już na kable). Jak dalej nie działało sądziłem, że moduł padł... odpuściłem, po ok 1h podłączyłem i załapało.
-
mic
Witam Panowie mam taki sam problem, po myciu przestał mi działać przycisk w klapie (insignia HB) jeździłem tak jeszcze ze 2 tyg bo miałem otwieranie w pilocie, w międzyczasie zamówiłem zestaw naprawczy ale...
Od poniedziałku przestała mi działać opcja otwierania również z pilota. Objawy takie jak opisał @technix5, zapalają się kierunki, słychać jakąś pracę silniczka w klapie (inną i dłuższą niż zwykle) a klapa się nie otwiera.
Co jeszcze oprócz mikrostyku mogło paść ?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Siłownik lub zaciął się zamek.
Spróbuj czy pójdzie do góry ręką.
Spróbuj czy pójdzie do góry ręką.
-
mic
Próbowałem docisnąć i szarpać za klapę podczas otwierania ale nic nie daje. Silniczek brzęczy jakby chodził na pusto.
No nic pozostało mi czekać do weekendu z diagnostyką...
No nic pozostało mi czekać do weekendu z diagnostyką...
-
mic
No i jestem po naprawie. Jedno miejsce a dwie awarie:(
Mikrostyk był już naprawiany, do HB warto jednak zamówić zestaw z wtyczką bo pod blendą ledwo mieści się zlutowany kawałek...
Gorsza awaria w samym zamku. Pękł plastikowy ślimak odpowiedzialny za otwieranie rygla. Trochę się namęczyłem żeby go poskładać. Ciekawa jak długo wytrzyma...
Na wszelki wypadek nowy zamek już czeka na półce
Mikrostyk był już naprawiany, do HB warto jednak zamówić zestaw z wtyczką bo pod blendą ledwo mieści się zlutowany kawałek...
Gorsza awaria w samym zamku. Pękł plastikowy ślimak odpowiedzialny za otwieranie rygla. Trochę się namęczyłem żeby go poskładać. Ciekawa jak długo wytrzyma...

Na wszelki wypadek nowy zamek już czeka na półce
-
Drizz
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Witam
Kupiłem nieszczęsną Insignie/sedan/2.0CDTI/2009r. Wszystko było Ok jak to przy zakupie auta
Ale teraz mam nie mały problem , przeglądałem już wszystko i przeczytałem i zero efektu...Mój problem polega na tym, że bagażnik się nie otwiera i teraz mam Zonka takiego,że nie wiem do kogo iść i co robić. Mikro włącznik wymieniłem na nowiutki, ale nie było efektu więc pojechałem do elektryka, elektryk sprawdził napięcia w kostkach, wykluczył przycisk otwierania bagażnika, napięcia według niego są ok, więc zabrał się za zamek, stwierdził że silniczek nie reaguje w ogóle i trzeba zmienić zamek. Cóż zamek zakupiony i wymieniony ale klapa bagażnika , nawet nie drgnie.... Ręce mi opadają bo kasa idzie a ja dalej jestem w du......
Wymienie co zrobiłem i wymieniłem:
-Mikro włącznik wymieniony
-Zamek tylnej klapy wymieniony
-Akumulator odłączany
-Napięcia "niby" są ok
-Wszystko inne działa, szyby,lampka bagażnika, przy otwartym bagażniku wyświetla się że bagażnik jest otwarty....
Wspomnę ,że nie posiadam skrzynki z bezpiecznikami w bagażniku z prawej strony.Dwie skrzynki które są to pod kierownicą i z przodu,lewa strona pod maską........
Jak możecie dajcie wskazówki czy cokolwiek bo naprawdę, nie wiem co robić...
I na koniec , wie ktoś gdzie znajduje się moduł bagażnika w tej wersji???,z tyłu w bagażniku po prawej stronie go nie ma
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Kupiłem nieszczęsną Insignie/sedan/2.0CDTI/2009r. Wszystko było Ok jak to przy zakupie auta
Wymienie co zrobiłem i wymieniłem:
-Mikro włącznik wymieniony
-Zamek tylnej klapy wymieniony
-Akumulator odłączany
-Napięcia "niby" są ok
-Wszystko inne działa, szyby,lampka bagażnika, przy otwartym bagażniku wyświetla się że bagażnik jest otwarty....
Wspomnę ,że nie posiadam skrzynki z bezpiecznikami w bagażniku z prawej strony.Dwie skrzynki które są to pod kierownicą i z przodu,lewa strona pod maską........
Jak możecie dajcie wskazówki czy cokolwiek bo naprawdę, nie wiem co robić...
I na koniec , wie ktoś gdzie znajduje się moduł bagażnika w tej wersji???,z tyłu w bagażniku po prawej stronie go nie ma
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 8 lip 2018, o 21:06 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.