--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku
Czy ja dobrze rozumiem? 5 dni mechanik nasłuchuje rozrządu? Skoro stwierdził, że rozrząd to czego on jeszcze tam szuka? Przecież to i tak się kompleksowo wymienia, a nie element po elemencie. Chyba, że tak sobie powiedział o rozrządzie, a teraz po dalszej diagnozie okazało się, że to nie to i sam już nie wie co się dzieje.
-
unrel69
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
No właśnie chyba sam do końca nie wie co to. Właśnie dzisiaj (po tym jak sam zadzwoniłem do niego, bo nie raczył mnie poinformować na bieżąco) dowiedziałem się, że po wymianie kompletnego rozrządu wraz z pompą wody problem z hałasowaniem nadal występuje. Sam powiedział, że na tą chwilę nie wie co jest przyczyną, podobno sprawdził przy okazji ciśnienie oleju i okazało się, że jest za niskie, więc musi wydłubać i sprawdzić pompę oleju bo może to tu jest przyczyna. Twierdzi, że sprawdzał stetoskopem cały silnik i słychać, że dźwięk jakby wydobywa się z przedniej części silnika, ale jak dobierze się do tej pompy oleju to oceni. Jeżeli to nie pompa, to sprawdzi wtedy na wałku rozrządu...marcin.1987 pisze:Czy ja dobrze rozumiem? 5 dni mechanik nasłuchuje rozrządu? Skoro stwierdził, że rozrząd to czego on jeszcze tam szuka? Przecież to i tak się kompleksowo wymienia, a nie element po elemencie. Chyba, że tak sobie powiedział o rozrządzie, a teraz po dalszej diagnozie okazało się, że to nie to i sam już nie wie co się dzieje.
Ja już szczerze jestem załamany tym wszystkim...co o tym sądzicie koledzy, powiedzcie szczerze ;/
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Już w listopadzie pisałem ci, że to rozrząd i bez mechaników. Sprawdź strona 5.unrel69 pisze:Witam,
jakiś czas temu opisywałem swój problem, który pasuje do objawów innych użytkownikówOtóż 2 mechaników szło w zaparte, że to coś z paskiem wielorowkowym, poszły więc w ruch wymiana paska, rolek, nawet został założony nowy napinacz, jednak hałas był nadal po odpaleniu zimnego silnika ;/ Dopiero trafiłem ostatnio do zupełnie innego mechanika i dopiero ten sprawdził po ściągnięciu paska wielorowkowego, że hałas dobiega z rozrządu :O Ale zanim wymieni kompletny rozrząd chce dokładnie sprawdzić co tak "świergocze" na zimnym silniku. Po prostu chyba w końcu trafiłem na kogoś konkretnego, kto nie chce mnie naciągać na koszty i wymieniać pół silnika, tylko dobrze zdiagnozować problem. A tak na marginesie, czy ktoś już wie w sumie co może być konkretną przyczyną hałasu? Ja na razie cierpliwie czekam już 5ty dzień
-
unrel69
- Nowicjusz
- Miasto:
ok, ale dlaczego po wymianie kompletnego rozrządu dźwięk nadal występuje?
a po drugie (abstrahując od tego świergotania) czy ciśnienie oleju 2,5 bara jest właściwe dla tego silnika?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
To może być jeszcze kolo pasowe. Tego zwykle się nie wymienia a lubi dawać odglosy
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
unrel69
- Nowicjusz
- Miasto:
kurde, ale tydzień czasu na warsztacie auto jest, to czy jest opcja, że ze słuchu i stetoskopem bez rozgrzebywania silnika nie idzie sprawdzić skąd dochodzi dźwięk?
koło pasowe...mówisz o pasku wielorowkowym? po ściągnięciu wielorowkowego dźwięk jest nadal, więc to raczej nie to...
koło pasowe...mówisz o pasku wielorowkowym? po ściągnięciu wielorowkowego dźwięk jest nadal, więc to raczej nie to...
-
Socku
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto:
kolego unrel69 jak dowiesz się co u Ciebie było to racz podzielić się tym z nami. jak tak czytam to coraz więcej tych "chroboczących" isiek.
nie znam się ale koło pasowe nie kręci się mimo zdjętego paska wielorowkowego? coś przecież musi go napędzać jak już jest założony...
nie znam się ale koło pasowe nie kręci się mimo zdjętego paska wielorowkowego? coś przecież musi go napędzać jak już jest założony...
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Jak zdejmiesz pasek to koło z amortyzatorem drgań skrętnych osadzone na wale korbowym nic nie napędza i nie ma obciążenia. Przerabiałem to w c3. Koło ewidentnie zepsute ale po zdjęciu paska nie hałasowało.
Jeśli ktoś je mimo wszytko podejrzewa. Można zdjąć. Nie jest to wielka robota.
Jeśli ktoś je mimo wszytko podejrzewa. Można zdjąć. Nie jest to wielka robota.
-
unrel69
- Nowicjusz
- Miasto:
No właśnie zauważyłem, że nie tylko mnie to dotknęło 
Otóż na pewno podzielę się z wami wrażeniami jutro, bo mam odebrać auto. Dodam tylko od siebie, że wczoraj powiedziałem jasno, że mechanik ma już złożyć i oddać mi samochód, jednak dzisiaj przez tel dowiaduję się, że nagle znalazł usterkę i podobno została uszkodzona "tarcza impulsatora" gdzieś przy skrzyni biegów i to ona tak hałasowała i podobno obcierała gdzieś o miskę olejową, ale spokojnie on się tym zajmie, coś tam nawierci, coś skręci i nie trzeba będzie wymieniać pół silnika. Szczerze po kolejnej już rozmowie z "mechanikiem" uznałem, że jest to kompletna bzdura i powiedziałem, że skoro zrobił to na własną rękę to ja za to nie zapłacę, więc się bardzo oburzył, ale powiedział, że złoży auto na moją odpowiedzialność i mi je odda.
masakra...pierwszy raz spotkałem się z takim naciągaczem.
Jutro odbieram auto, więc to będzie sądny dzień...a wy co sądzicie o powyższej diagnozie?
-- 22 lut 2017, o 18:09 --
dodam tylko, że u mnie dźwięk ewidentnie w 100% jest taki sam jak z tego linku:
https://www.youtube.com/watch?v=_DnGjvC6JlE
czyli pokrywa się z tym co wcześniej wrzucali koledzy na forum.
-- 23 lut 2017, o 14:20 --
Więc tak, po kilku spięciach telefonicznych w końcu postawiłem na swoim, ponieważ w porę wyczułem próbę wydojenia pieniędzy. Otóż został wymieniony rozrząd wraz z pompą wody, a poza tym (co pewnie nie miało związku z hałasem) wymieniona została uszczelka smoka w misce olejowej. Mechanik dalej upiera się przy swoim, że hałasował pierścień impulsatora przy skrzyni biegów i rzekomo "podkleił go silikonem" i na jakiś czas powinno być ok.
Ja tam wiem jedno, jest to bajka, bo pewnie po wymianie rozrządu z pompą wody hałas ucichł, a on chciał mnie tylko naciągnąć na niepotrzebne koszty, także trzeba uważać
Otóż na pewno podzielę się z wami wrażeniami jutro, bo mam odebrać auto. Dodam tylko od siebie, że wczoraj powiedziałem jasno, że mechanik ma już złożyć i oddać mi samochód, jednak dzisiaj przez tel dowiaduję się, że nagle znalazł usterkę i podobno została uszkodzona "tarcza impulsatora" gdzieś przy skrzyni biegów i to ona tak hałasowała i podobno obcierała gdzieś o miskę olejową, ale spokojnie on się tym zajmie, coś tam nawierci, coś skręci i nie trzeba będzie wymieniać pół silnika. Szczerze po kolejnej już rozmowie z "mechanikiem" uznałem, że jest to kompletna bzdura i powiedziałem, że skoro zrobił to na własną rękę to ja za to nie zapłacę, więc się bardzo oburzył, ale powiedział, że złoży auto na moją odpowiedzialność i mi je odda.
Jutro odbieram auto, więc to będzie sądny dzień...a wy co sądzicie o powyższej diagnozie?
-- 22 lut 2017, o 18:09 --
dodam tylko, że u mnie dźwięk ewidentnie w 100% jest taki sam jak z tego linku:
https://www.youtube.com/watch?v=_DnGjvC6JlE
czyli pokrywa się z tym co wcześniej wrzucali koledzy na forum.
-- 23 lut 2017, o 14:20 --
Więc tak, po kilku spięciach telefonicznych w końcu postawiłem na swoim, ponieważ w porę wyczułem próbę wydojenia pieniędzy. Otóż został wymieniony rozrząd wraz z pompą wody, a poza tym (co pewnie nie miało związku z hałasem) wymieniona została uszczelka smoka w misce olejowej. Mechanik dalej upiera się przy swoim, że hałasował pierścień impulsatora przy skrzyni biegów i rzekomo "podkleił go silikonem" i na jakiś czas powinno być ok.
Ja tam wiem jedno, jest to bajka, bo pewnie po wymianie rozrządu z pompą wody hałas ucichł, a on chciał mnie tylko naciągnąć na niepotrzebne koszty, także trzeba uważać
-
raphha
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem insigni 2.0cdti 160ps automat 2009. Przeglądam forum od jakiegoś czasu, czytam różne tematy odnośnie dziwnych dźwięków które wydobywają się z rozrządu ale na ten konkretny odgłos z którym się borykam nie natrafiłem. Rozrząd wymieniony jakieś 4k km temu, przed wymianą dźwięk był zauważalny a po wymianie miałem wrażenie że ucichł lecz po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów znów się nasilił
. Dodam że odgłos jest bardziej słyszalny gdy silnik się już lekko rozgrzeje, na zimnym nie jest tak dokuczliwy. Na biegu jałowym przy 850 obrotach nic nie słychać, dopiero od jakichś 1100RPM jest słyszalny. W wyższym przedziale obrotów jest zagłuszany przez silnik. Na pewno nie brzęczy obudowa paska, obudowa filtra czy osprzęt paska wielorowkoweg bo wszystko sprawdzałem. Czy ktoś jest w stanie na kierować mnie na przyczynę? Dodaje link z nagraniem wyżej opisanego problemu.
https://www.youtube.com/watch?v=qIKw9SlBHNE
Czy może to być dźwięk rozszczelnionej pompy wysokiego ciśnienia? Dziś gdy odkręciłem pokrywę zauważyłem że poci się od strony koła pasowego, nie jakoś bardzo ale ewidentnie jest to ON.
https://www.youtube.com/watch?v=qIKw9SlBHNE
Czy może to być dźwięk rozszczelnionej pompy wysokiego ciśnienia? Dziś gdy odkręciłem pokrywę zauważyłem że poci się od strony koła pasowego, nie jakoś bardzo ale ewidentnie jest to ON.
-
cezary
Witam wszystkich,Mam pytanie do was mam problem albo nie,chodzi mi o to ze ostatnio uslyszalem dziwne swistanie przy zmianie biegow ale tylko na cieplym silniku moze ktos mi pomorze albo wie o co chodzi dzieki za odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2017, o 17:28 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
Qjas
U mnie na wszystkie bolączki pomogła wymiana paska wielorowkowego.
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Panowie, czy możecie zdiagnozować ten popiskujący dźwięk, z czego pochodzi? Dodam, że słyszę go tylko na zimnym silniku.
Próbak tu:
https://www.easypaste.org/file/S0v7Ggxe ... 4a?lang=pl
lub
http://host1gb.net.pl/download.php?file ... 54c2027829
Próbak tu:
https://www.easypaste.org/file/S0v7Ggxe ... 4a?lang=pl
lub
http://host1gb.net.pl/download.php?file ... 54c2027829
-
robertino86
Witaj.Ściągnij mu pasek wielorowkowy i odpal.Zobacz czy będzie dalej piszczeć.Wtedy można zdiagnozować czy to od paska czy jakiejś rolki napinacza lub prowadzącej.Jeżeli pisk nadal będzie to coś w rozrządzie.Kup sobie stetoskop,kosztuje 20zł a naprawdę pomaga zdiagnozować łożyska.Jak dla mnie to jakieś łożysko popiskuje albo pasek.
-
arkadiusz279
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
stukanie na zimnym silniku - cichnie po wcisnieciu sprzegla
Witam, mam problem z moim autkiem. Przeważnie z rana jak uruchamiam silnik, slychac stukot. Po wcisnieciu sprzegla stukot znika. Jak przejade autkiem pare km stukotu na postoju tez nie ma. Czy to objaw dwumasy? Dwumas + sprzęgło+ wysprzęglik był wymieniany w lutym b.r
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, o 11:06 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
@Arkadiusz279
Też tak mam, komplet wymieniany niecały rok temu. Olewam
Też tak mam, komplet wymieniany niecały rok temu. Olewam
-
maciejb2
Cześć,
U mnie problem pojawił się z pierwszymi przymrozkami. Odgłosy najbardziej donośne przy prawym kole, przypominające nieco swierszcza. Przebieg 21 tyś. B20DTH. Nagranie:
https://www.youtube.com/watch?v=i2UFhrDlJmY
U mnie problem pojawił się z pierwszymi przymrozkami. Odgłosy najbardziej donośne przy prawym kole, przypominające nieco swierszcza. Przebieg 21 tyś. B20DTH. Nagranie:
https://www.youtube.com/watch?v=i2UFhrDlJmY
-
adisz
Panowie wszyscy wiedzą że problemem jest ocierający pasek rozrzadu o tarcze dolnego koła rozrządu
-
henio1977
- Nowicjusz
- Miasto:
Ale to co się dzieje że zaczyna chrobotać po 2 latach? Trzeba wtedy wymienić cały rozrząd czy wystarczy np pasek?
-
maciejb2
Dzięki adisz, przekazałem tą informacje bezradnym mechanikom w ASO. Oczywiście powiedzieli, że zajmą się tym i oczywiście zrobili co innego. Po 2 miesiącach walki mechaników z ASO, problem nie został rozwiązany.adisz pisze:Panowie wszyscy wiedzą że problemem jest ocierający pasek rozrzadu o tarcze dolnego koła rozrządu
Nagrane mikrofonem kierunkowym:
https://www.youtube.com/watch?v=vNaULdcA-tE