--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPowolniak z Warszawy by mesel
-
Pobo1315
Re: Powolniak z Warszawy by mesel
Kolega pisze, że profil zostaje ten sam, zmienia tylko szerokość opony co moim zdaniem mija się z celem. Jeśli chodzi o rzucający tył spojrzałbym nz amortyzatory. Na pewno zejście z 245 na 235 nic nie da.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Na własne oczy widziałem dwa egzemplarze, które w serii wypluły coś w okolicy 169-170 KM, a więc taki wynik jak najbardziej jest wiarygodnymesel pisze:Wydaje mi się, że to nie do końca prawidłowy pomiar albo był robiony w trakcie strojenia. Rozumiem błąd w granicy 2-5 KM ale nie ponad 12
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
mesel
Tylne amortyzatory właśnie wymienione i nic to nie dało. Zimówki mam w rozmiarze 235/45 i auto zdecydowanie lepiej na nich się zachowuje. Mimo wszystko mniejsza masa (nawet minimalnie) to mniejsza masa nieresorowana. Zobaczymy.
Opony i tak chcę zmienić bo nie mogę patrzeć na te balony![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
-- 16 kwi 2015, o 10:13 --
Zamówione Firestone Firehawk SZ90 w rozmiarze 235/45 R18. Opony mam już sprawdzone. Jeździłem na nich innymi autami. Zastanawiałem się jeszcze nad Vredestein Ultrac Sessanta ale mimo iż to świetna opona to jest troszkę za głośna (jak większość z tego typu bieżnikiem) i za szybko się zużywa. W sobotę montaż.

Oprócz kwestii wizualnych liczę nawet na skromną poprawę zachowania auta na drodze. Jeśli nadal będzie źle to wymieniam wszystkie ruchome elementy tylnego zawieszenia
.
Jeśli wszystko będzie tak jak to sobie wyobrażam to wracam do Eibachów.
Opony i tak chcę zmienić bo nie mogę patrzeć na te balony
-- 16 kwi 2015, o 10:13 --
Zamówione Firestone Firehawk SZ90 w rozmiarze 235/45 R18. Opony mam już sprawdzone. Jeździłem na nich innymi autami. Zastanawiałem się jeszcze nad Vredestein Ultrac Sessanta ale mimo iż to świetna opona to jest troszkę za głośna (jak większość z tego typu bieżnikiem) i za szybko się zużywa. W sobotę montaż.

Oprócz kwestii wizualnych liczę nawet na skromną poprawę zachowania auta na drodze. Jeśli nadal będzie źle to wymieniam wszystkie ruchome elementy tylnego zawieszenia
Jeśli wszystko będzie tak jak to sobie wyobrażam to wracam do Eibachów.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Przy zmianie szerokości opony i pozostawieniu tego samego profilu, wysokość opony się zmieni. Przy 245/45 średnica wynosi 677,7 mm, a przy 235/45 wynosi 668,7 więc średnicę ma o 9 mm mniejszą.pegenige pisze:Kolega pisze, że profil zostaje ten sam, zmienia tylko szerokość opony co moim zdaniem mija się z celem. Jeśli chodzi o rzucający tył spojrzałbym nz amortyzatory. Na pewno zejście z 245 na 235 nic nie da.
Zimówki mam w rozmiarze 235/45/18 i na letnich 245/45/18 nie widziałem różnicy w trakcji.
-
mesel
W trakcji też różnicy nie widzę. Głównie zależy mi na różnicy w pracy tylnego zawieszenia.
W sobotę wymieniam opony i zobaczymy. Mam nadzieję, że moje założenia zdadzą egzamin
W sobotę wymieniam opony i zobaczymy. Mam nadzieję, że moje założenia zdadzą egzamin
-
TJung
No dobra, a jak wrażenia z jazdy po programie? Różnica jest odczuwalna?
-
mesel
Różnica jest spora. Głowy nie urywa i takimi parametrami powinna charakteryzować się seryjna Insignia 2.0 CDTI 
-- 18 kwi 2015, o 15:44 --
Dzisiaj wleciały nowe opony zgodnie z tym co pisałem wcześniej.
Wrażenia są jedynie na plus. Auto nie ściąga (mimo, że trzykrotnie próbowałem to naprawić regulacją zbieżności i geometrii) i nie "staje bokiem" po wjechaniu w studzienkę. Kierownica pracuje dużo lżej ale z przyjemnym oporem. No i skończyły się wnerwiające wibracje w przedziale 110 - 150 km/h mimo, że trzy razy wyważałem koła i za każdym razem wynik wynosił 0:0. Ostatnie to wrażenia wizualne. Mimo tak niedużej różnicy pomiędzy 245 a 235 koła wreszcie wyglądają normalnie a nie jak 15" w pierwszej Octavii
.
Cieszę się jak dziecko bo po pierwsze wróciła przyjemność z jazdy a po drugie ...znowu się nie myliłem
.
-- 18 kwi 2015, o 15:44 --
Dzisiaj wleciały nowe opony zgodnie z tym co pisałem wcześniej.
Wrażenia są jedynie na plus. Auto nie ściąga (mimo, że trzykrotnie próbowałem to naprawić regulacją zbieżności i geometrii) i nie "staje bokiem" po wjechaniu w studzienkę. Kierownica pracuje dużo lżej ale z przyjemnym oporem. No i skończyły się wnerwiające wibracje w przedziale 110 - 150 km/h mimo, że trzy razy wyważałem koła i za każdym razem wynik wynosił 0:0. Ostatnie to wrażenia wizualne. Mimo tak niedużej różnicy pomiędzy 245 a 235 koła wreszcie wyglądają normalnie a nie jak 15" w pierwszej Octavii
Cieszę się jak dziecko bo po pierwsze wróciła przyjemność z jazdy a po drugie ...znowu się nie myliłem
-
mesel
Dzisiaj szybka wymiana zaworka sterującego podciśnieniem do turbo. Znacząca poprawa. Skończyło się poszarpywanie pomiędzy 1500 a 2000 obr/min oraz zdecydowanie poprawiła się reakcja na gaz.
Za kilka dni wymiana tulei przednich wahaczy i przetoczenie tarcz hamulcowych. Mają przejechane ok 9000 km a czuć bicie przy hamowaniu. Są już porządnie wygrzane i uformowane więc po przetoczeniu problem powinien całkowicie zniknąć.
No i fura mnie wkurzyła. W czwartek dwukrotnie wyskoczyła informacja o awarii pojazdu i konieczności skontaktowania się z serwisem. Popołudniu byłem w zaprzyjaźnionym ASO w celu wymiany zaworka od turbo. Przy okazji podpięcie pod komputer. Wynik: błąd czujnika różnicy ciśnień DPF. Błąd wykasowany, czujnik skalibrowany. W piątek rano przed samym wyjazdem znowu info. Nie miałem wyboru więc musiałem tak zrobić ok 500 km. W poniedziałek szukanie .....
-- 22 maja 2015, o 22:42 --
Podczas poprzedniej wizyty uruchomiona została procedura wypalania DPF. Wszystko ładnie się udało.
Wcześniej DPF wypalał mi się w ciągu 50 km od każdego tankowania. Teraz znowu drugie tankowanie i nic. Dzisiaj ponownie na zegarach komunikat o awarii pojazdu. Z Vectrą C, która miała ponad 160 tys. km nie miałem żadnych problemów a z Insignią (nieco ponad 86 tys km) co chwilę jestem w serwisie. Chyba wcześniej zakończę leasing ....![Zły ]:-<](./images/smilies/icon_evil.gif)
-- 26 maja 2015, o 15:00 --
Po ostatniej wizycie w ASO i bezradnym rozłożeniu rąk (przez mechaników) oraz po różnych hipotezach dotyczących problemów z DPF (wtryski, katalizator, oprogramowanie, DPF....) właśnie odebrałem auto z Kreatora. DPF wycięty więc mam nadzieję, że przynajmniej problem z tej strony już mnie nie dotyczy.
Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale nie mam ochoty jeździć co chwilę na komputer i ryzykować uszkodzenie motoru.
-- 28 maja 2015, o 09:59 --
Oleum wymienione.
Jako, że zawieszenie ogarnięte jutro ponownie do auta lądują Eibachy.
Teraz chyba pora na navi i fotele
-- 17 cze 2015, o 21:55 --
Dzisiaj wymiana tulei przednich wahaczy oraz toczenie przednich tarczy hamulcowych. Ciekawe przez ile nie będzie biła kierownica
Za kilka dni wymiana tulei przednich wahaczy i przetoczenie tarcz hamulcowych. Mają przejechane ok 9000 km a czuć bicie przy hamowaniu. Są już porządnie wygrzane i uformowane więc po przetoczeniu problem powinien całkowicie zniknąć.
No i fura mnie wkurzyła. W czwartek dwukrotnie wyskoczyła informacja o awarii pojazdu i konieczności skontaktowania się z serwisem. Popołudniu byłem w zaprzyjaźnionym ASO w celu wymiany zaworka od turbo. Przy okazji podpięcie pod komputer. Wynik: błąd czujnika różnicy ciśnień DPF. Błąd wykasowany, czujnik skalibrowany. W piątek rano przed samym wyjazdem znowu info. Nie miałem wyboru więc musiałem tak zrobić ok 500 km. W poniedziałek szukanie .....
-- 22 maja 2015, o 22:42 --
Podczas poprzedniej wizyty uruchomiona została procedura wypalania DPF. Wszystko ładnie się udało.
Wcześniej DPF wypalał mi się w ciągu 50 km od każdego tankowania. Teraz znowu drugie tankowanie i nic. Dzisiaj ponownie na zegarach komunikat o awarii pojazdu. Z Vectrą C, która miała ponad 160 tys. km nie miałem żadnych problemów a z Insignią (nieco ponad 86 tys km) co chwilę jestem w serwisie. Chyba wcześniej zakończę leasing ....
-- 26 maja 2015, o 15:00 --
Po ostatniej wizycie w ASO i bezradnym rozłożeniu rąk (przez mechaników) oraz po różnych hipotezach dotyczących problemów z DPF (wtryski, katalizator, oprogramowanie, DPF....) właśnie odebrałem auto z Kreatora. DPF wycięty więc mam nadzieję, że przynajmniej problem z tej strony już mnie nie dotyczy.
Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale nie mam ochoty jeździć co chwilę na komputer i ryzykować uszkodzenie motoru.
-- 28 maja 2015, o 09:59 --
Oleum wymienione.
Jako, że zawieszenie ogarnięte jutro ponownie do auta lądują Eibachy.
Teraz chyba pora na navi i fotele
-- 17 cze 2015, o 21:55 --
Dzisiaj wymiana tulei przednich wahaczy oraz toczenie przednich tarczy hamulcowych. Ciekawe przez ile nie będzie biła kierownica
-
jaromat
mesel to jest twoja decyzja czy temat ma zostać czy go usunąć, chciałem jeszcze dopisać że kolega auto sprzedał a że jestem ciekawy pytam i co teraz będzie? 
-
mesel
Tak. Auto sprzedałem. Skończył się leasing więc musiałem podjąć decyzję co dalej. Miał być Superb ale po Insigni i wszystkich flotowych autach, które mam w swoim zarządzaniu stwierdzam, że jednak nie lubię nowych aut. Są mocno nijakie
.
Wróciłem do moich szwedzkich pasji. Miał być Saab ale jako, że nic ciekawego nie trafiłem to jeżdżę moim ulubionym Volvo V70 II z 2005 roku. Silnik 2.4 D5, automatyczna skrzynia, limitowana wersja Move
. Auto kupione od pasjonata elektroniki i jest strasznie napakowane jakimiś multimediami. Navi, TV, DVD, procesor dźwięku, wzmacniacze i inne. Auto mam 3 tygodnie a jeszcze połowy nie rozgryzłem
. Mam do niego 3 piloty od elektroniki i kilometry kabli pod tapicerką
.
Wróciłem do moich szwedzkich pasji. Miał być Saab ale jako, że nic ciekawego nie trafiłem to jeżdżę moim ulubionym Volvo V70 II z 2005 roku. Silnik 2.4 D5, automatyczna skrzynia, limitowana wersja Move