--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzyszczenie kolektora dolotowego CDTi
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Czyszczenie kolektora dolotowego CDTi
Wszystkie, cięgno, sworznie i silniczek zostawiłem ( kiedyś wyprogramuje klapy i dpf), wiec ecu nie wywala nic. Panewki i kolektor to oczywiscie 2 różne nie związane ze sobą sprawy ( przynajmniej w moim przypadku).
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Brak klap nie spowoduje wywalania błędów. Oczywiście, gdy zostaje podłączony silniczek. Bo, gdy wypniemy kostkę to błąd będzie. Brak klapek powoduje pogorszenie lekkie dynamiki w dolnym zakresie obrotów. Oraz częstsze wypalanie dpf a. Ja u siebie chcę wyłączyć tylko egr. Ponoć ten zabieg nie ma wpływu na dpf a dynamika auta w dolnym zakresie obrotów się lekko poprawia. No i w kolektorze nie zostaje syf. Klapki pracujące w czystym otoczeniu powinny dłużej wytrzymać.
-
Andrzej
Pytanie jeszcze jedno bo widzę że w tym temacie jesteście obcykani a te spostrzeżenia przydadzą się też innym.
Na czym polega różnica między tymi kolektorami złym 55566258 a dobrym 55571993 bo można kupić używkę dobrego już za 200zł i kwestia tylko wymiany.
Czy ten nowszy kolektor ma te klapy jakieś porządniej wykonane ?
Na czym polega różnica między tymi kolektorami złym 55566258 a dobrym 55571993 bo można kupić używkę dobrego już za 200zł i kwestia tylko wymiany.
Czy ten nowszy kolektor ma te klapy jakieś porządniej wykonane ?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Klapki są lepiej osadzone na tych ośkach. W starszym trzymały się tylko do połowy od dołu. W tych zmienionych klapka przymocowana jest do tej ośki na całej średnicy. Taką informacje znalazłem gdzieś na tym forum.
https://www.youtube.com/watch?v=0-aBmooMTKc
Na tym filmiku pokazane jest mocowanie klapki w nowszym kolektorze. Klapkę urwałponoc kawałek wirnika sprężarki. Zastanawiam się jakim cudem przeleciał przez intercooler. Musiał się rozpaść na dość drobne kawałeczki ten kawałek wirnika.
https://www.youtube.com/watch?v=0-aBmooMTKc
Na tym filmiku pokazane jest mocowanie klapki w nowszym kolektorze. Klapkę urwałponoc kawałek wirnika sprężarki. Zastanawiam się jakim cudem przeleciał przez intercooler. Musiał się rozpaść na dość drobne kawałeczki ten kawałek wirnika.
-
Andrzej
Dzięki za wszystko chcę to zrobić profesjonalnie: wymiana kolektor bez klap i zamknięcie EGR oraz przeprogramowanie.Jeżeli to mi się uda to nie sprzedam Isi
Jutro będę dzwonił. Kawał drogi 600km z Gdańska, może ktoś to robi bliżej.
Jutro będę dzwonił. Kawał drogi 600km z Gdańska, może ktoś to robi bliżej.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
W Poznaniu Tuneforce. Mają sporo pozytywnych opinii w dziale tuningu. Za wyprogramowanie egr powiedzieli mi 399 zł. Kilka rzeczy w pakiecie może taniej zrobią. Jeśli masz zamiar zastosować kolektor bez klap odpuść se egr. Będzie taniej. Ja gdyby nie klapki nawet nie zawracał bym se głowy egr em. Miałem octavie z egr i 310 tys przebiegu. Zero problemów do samego końca, aż sprzedałem. Bo Insignia się trafiła.
W sumie to chyba najtaniej by było dla ciebie. Wymienić kolektor na czysty poprawiony jeśli takiego nie masz. Z działającymi sprawnymi klapkami. I odłączyć egr. Jeśli wyrzucisz klapy to nawet gość z filmiku mówi, że zaczynają się problemy z dpf i częstsze jego wypalanie. Tak więc decydując się na kolektor bez klap musiał byś planować wyrzucenie dpf. A to też kosztuje. Odłączenie egr nie powoduje skutków dla dpf. Kolektor wymienił by ci ktoś w Gdańsku. Do odłączenie egr też podejrzewam, że byś fachowca znalazł.
W sumie to chyba najtaniej by było dla ciebie. Wymienić kolektor na czysty poprawiony jeśli takiego nie masz. Z działającymi sprawnymi klapkami. I odłączyć egr. Jeśli wyrzucisz klapy to nawet gość z filmiku mówi, że zaczynają się problemy z dpf i częstsze jego wypalanie. Tak więc decydując się na kolektor bez klap musiał byś planować wyrzucenie dpf. A to też kosztuje. Odłączenie egr nie powoduje skutków dla dpf. Kolektor wymienił by ci ktoś w Gdańsku. Do odłączenie egr też podejrzewam, że byś fachowca znalazł.
- Dan
- Użytkownik
Hmm mnie sie wpala co 700 jazda tylko po mieście
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
-
Andrzej
czyli najlepiej wymienić kolektor na ten dobry z klapkami a wyłączyć EGR,
dpf zostawiam.
EGR mi nie przeszkadza, (obawiam się tylko urwanych klap)
dpf zostawiam.
EGR mi nie przeszkadza, (obawiam się tylko urwanych klap)
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Jeśli wyłączysz egr. Ryzyko urwania klapki spada. Spaliny nie wracają do kolektora. Nie gromadzi się tam syf przez który klapki wyłamują się. Syf osadzający się na ściankach i klapkach blokuje możliwość ich swobodnego obracania się i to jest praktycznie najczęstsza przyczyna urwania klapki.
http://jurczakautosport.pl/kontakt
http://www.turbodiesel.pl/
Tu masz firmy bliżej Gdańska, które znalazłem w dziale o tuningu. Jest jeszcze sporo firm w Warszawie.
http://jurczakautosport.pl/kontakt
http://www.turbodiesel.pl/
Tu masz firmy bliżej Gdańska, które znalazłem w dziale o tuningu. Jest jeszcze sporo firm w Warszawie.
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
Tak chwalicie "nowy, poprawiony kolektor", a czy pewne jest, że i w nim klapki się nie urywaja?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Pewne nie jest, ani nikt go nie chwali. Ale skoro w starym klapka jest tylko połową mocowana na ośce a w nowym po całości to chyba o czymś mówi. Prawdopodobnie spece z Opla zmieniając te konstrukcje nie mieli na celu pogorszenia a poprawę.
- Dan
- Użytkownik
No już widzę uśmiech ceo na wieść że wpływy z serwisowania i sprzedaży orginalnych części zamiennych spadną bo inżynierowie działając na szkodę firmy opracowali kolektor który będzie wolny od usterek. Uszczelka smoka to też świadome działanie ze strony opla, bo dotyka to kazdy silnik rodziny a20dt po jakimś czasie.
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
No ok niech będzie, że zmienili na gorszy, aby podnieść wpływy o których piszesz.
-
ivo
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Miasto:
Panowie ją czyściłem kolektora bo był mocno zasyfiony ,silnik A20DTH rok produkcji 02.2010 przebieg 195000 z klapami nie było problemu ,jak dla mnie poprostu trzeba czyścić raz na 100000 tkm. I będzie spokój .
-
krajes
Czy przeczyszczenie kolektora środkiem do czyszczenia kolektorów Liqui Moly nie byłoby mniej problematyczne a w miarę efektowne? Ktoś próbował? Jak najłatwiej wprowadzić wężyk do kolektora?
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: LDZ
Ja to robiłem latem. Aplikacja bardzo prosta - zdejmujesz dolot przy przepustnicy, bierzesz 2 osobę do operowania pedałem gazu i wio. 20 minut i po robocie.
U mnie przepustnica była zawalona mocno tym mazutem. Po LM efekt WOW. Nie myślałem, że to tyle da. Nie wiem tylko na ile pomógł w środku kolektora. Jeśli tyle co na wejściu, to warto.
Przydałoby się wprowadzić jakąś kamerkę i podejrzeć, bo nie chce mi się całego kolektora zdejmować.
Trzeba pamiętać, że zalecają wymianę oleju po tym czyszczeniu.
Ja teraz będę wymieniał olej w HB Żony, to też jej ten LM psiknę - już czeka
Jak chcecie to mogę jakąś krótką fotorelację zrobić. Najlepiej jakby kamerka się znalazła... Za max 2 tygodnie wymieniam olej.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
U mnie przepustnica była zawalona mocno tym mazutem. Po LM efekt WOW. Nie myślałem, że to tyle da. Nie wiem tylko na ile pomógł w środku kolektora. Jeśli tyle co na wejściu, to warto.
Przydałoby się wprowadzić jakąś kamerkę i podejrzeć, bo nie chce mi się całego kolektora zdejmować.
Trzeba pamiętać, że zalecają wymianę oleju po tym czyszczeniu.
Ja teraz będę wymieniał olej w HB Żony, to też jej ten LM psiknę - już czeka
Jak chcecie to mogę jakąś krótką fotorelację zrobić. Najlepiej jakby kamerka się znalazła... Za max 2 tygodnie wymieniam olej.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
-
psajtex
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto: Głogówek / opolskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Świetnie by było zobaczyć przynajmniej na zdjęciach jak do tego się zabrać. 3mam kciuki i mam nadzieję, że uda się pstryknąć kilka fotek.
Note 4 & Tapatalk
Note 4 & Tapatalk
-
Andrzej
Dzwoniłem do firmy Auto - Tech z Gdyni i za wymianę kolektora na bez klapowy i wyprogramowanie klap oraz zaworu EGR wołali 1200zł,. Przesadzili liczyłem na 800zł i jeszcze mam w rozliczeniu zostawić swój kolektor.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
@flcn Zrób fotorelację i poradę; na pewno przyda się wielu osobom. 
Krzysztof
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
https://www.youtube.com/watch?v=D_ectjSZPhE
Tutaj macie pokazane. Ciekawe jakie to daje efekty?
https://www.youtube.com/watch?v=rSSXpIaqkVE
Tu macie lepiej wyjaśnione. Czyszcząc na wolnych obrotach klapki się nie ruszają. Dlatego każą trzymać około 2500 aby się otworzyły.
Tutaj macie pokazane. Ciekawe jakie to daje efekty?
https://www.youtube.com/watch?v=rSSXpIaqkVE
Tu macie lepiej wyjaśnione. Czyszcząc na wolnych obrotach klapki się nie ruszają. Dlatego każą trzymać około 2500 aby się otworzyły.