--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pęknięcie na przedniej szybie

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: Pęknięcie na przedniej szybie

Post autor: wassermann » 3 cze 2020, o 08:46

Szyba czołowa to niestety materiał eksploatacyjny :(
Poza tym po 8 latach poprzednia była pewnie już cała w kropki.

W moim „dożywotnim” aucie szyba przetrwała 10 lat, niestety pękła podczas gdy auto było w warsztacie na pracach okresowych. Zobaczyłem przy odbiorze, wymiana poszła z polisy warsztatu, dzień później odebrałem auto z nową szybą. Ale nie cieszę się z niej, oryginał był lepszy. Od razu spostrzegłem, że wycieraczki słabo zbierają. To był czerwiec, więc do jesieni problem olałem. Nadeszły jesienne ciemne i mokre wieczory, to zmieniłem pióra na Bosch Aero (auto fabrycznie z wycieraczkami „nowoczesnymi”). I dramat trwał. Mazało tak, że szyba wyglądała jakby była witrażowa, a nie idealnie przejrzysta. No to kupiłem za absurdalne 180 zł piórka oryginalne, niewiele się poprawiło. Lepiej jest, ale daleeeeko od tego czego oczekiwałbym od nowych piór. Nie wiem co jest, ale właśnie od zmiany szyby się poknociło. Czyżby jej szkło „nie gadało” z wycieraczkami jak należy?

@Dokia, tak piszesz o „puszczeniu w koszty”, dla nieobeznanych zabrzmi to jak zabrzmi, a przecież tak czy siak zapłacić z kieszeni musisz, tylko nieco mniej.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 3 cze 2020, o 11:11

Szyba nieoryginalna ma swoje wady, mam taką w zapasowym aucie od roku i jest jakby w jednym miejscu krzywo odlana że tak tam zagina przestrzeń i trochę rozmazuje.
@wassermann, ale ja o kosztach DG to odniosłam tylko do kolegi, który temat założył , bo on chce wymieniać szybę poza ubezpieczeniami i właśnie tak. Ja bym wykorzystała wszelkie możliwości aby ktoś inny za to płacił, dlatego bym szukała zarządcy jakiejkolwiek drogi gdzie jest jakiś wyjazd z budowy i bywa nieuprzątnięty asfalt w jakimś miejscu.

gpawel

Post autor: gpawel » 3 cze 2020, o 11:36

dokia pisze:
3 cze 2020, o 11:11
Szyba nieoryginalna ma swoje wady, mam taką w zapasowym aucie od roku i jest jakby w jednym miejscu krzywo odlana że tak tam zagina przestrzeń i trochę rozmazuje.
Obrazek

Pierunie, to dywaniki też pasuje oryginalne kupować, nie wspominając o pełnym serwisie w ASO bo z każdym zamiennikiem coś będzie nie tak.

Szyba, jak szyba, o ile nie będzie totalnym dziadostwem to będzie ok. Nie ma sensu wydawać na szyby tysiące bo wystarczy kamyk i mamy perpetuum mobile :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 3 cze 2020, o 11:39

Ja nie wydałam na żadną ani grosza ze swojej kieszeni i nigdy nie wydam. Zawsze szukam kogoś aby za to zapłacił lub robię wszystko z AC i zmieniam ubezpieczyciela gdy przychodzi czas odnowienia polisy. W mazdolotce ta szyba nieoryginalna ma takie szkło zakrzywiające przestrzeń, centralnie nad linią wycieraczek. Generalnie nie przeszkadza w niczym , ale ja zawsze tam popatrzeć muszę 🙃

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”