--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opinia o ogłoszeniu

ODPOWIEDZ
dzozew4

Re: Opinia o ogłoszeniu

Post autor: dzozew4 » 7 lut 2016, o 10:38

Drodzy Forumowicze,
witam serdecznie! ponieważ planuję zostać szczęśliwym posiadaczem Insigni (z naciskiem na słowo "szczęśliwym"), dlatego potrzebuję Waszej pomocy.

Na początek moje wymagania:
budżet: 60 000 brutto (sprzedawca musi mi wystawić pełną fakturę VAT - jeśli tego nie będzie oferta odpada)
do tego benzynowy silnik 220-250 km, automat, mile widziane 4x4.
Znalazłem egzemplarz, który spełnia wszystkie wymagania: http://otomoto.pl/oferta/opel-insignia- ... ygeKp.html
Ponieważ do Kalisza mam 300 km, nie chciałbym tam jechać na darmo, więc bardzo Was proszę o opinię, zarówno o tym konkretnym egzemplarzu jak i sprzedawcy oraz samym programie "Opel Gwarantowane Samochodu Używane" - jest to program prawdziwy, warty zainteresowania czy tylko ściema? Jeśli ktoś kiedyś kupował samochód przez OGSU, proszę o opinię.

VIN: W0LGS8GE2B1189559

Wyposażenie na podstawie VIN sobie już sprawdziłem - jeśli ktoś ma dostęp do informacji serwisowej bylbym zobowiązany :)

Jeśli jest to zbyt wiele jak na początkującego forumowicza, proszę zignorować temat, jednak tym, którzy mogą, a co najważniejsze chcą, z góry serdecznie dziękuję!

pozdrawiam serdecznie
Paweł

Awatar użytkownika
rafalekjan
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wrocław

Post autor: rafalekjan » 7 lut 2016, o 10:47

Fede pisze:@rafalekjan
Udało Wam się umówić z właścicielem tej czarnej Insigni z linka?
Ja dzwonię od piątku i nie odbiera, też chciałem ją obejrzeć.
Niestety nie.
Natomiast zastanawia mnie ten odstający plastik i brak nakładki na feldze:
Obrazek

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 7 lut 2016, o 11:19

To Domcar autoryzowany sprzedawca aut nowych i używanych.
Poproś o historię po numerze Vin na maila- podeślą.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 7 lut 2016, o 11:27

Felgi to nie są oryginały GM'a - ciężko powiedzieć nawet co to jest :D Nadkole mogło się wypiąć. Nie świadczy to od razu, że auto było walone z boku, aczkolwiek można się przyjrzeć czy nie ma jakiś śladów ;)

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 7 lut 2016, o 11:42

Ta felga, to chyba coś z BMW. Znaczek mógł ktoś sobie "pożyczyć". Nadkole trzeba rzeczywiście dokładnie oglądnąć - zwróć uwagę na obecność (brak) spinek.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 7 lut 2016, o 11:56

Po tych zdjęciach ciężko coś więcej wywnioskować (przynajmniej na moje oko - widzę jedną rzecz - o tym niżej).
Kilka propozycji.
Tak jak kolega wyżej pisze, poproś o historie serwisową (sprzedawca ma do niej pełny dostęp, sprawdzenie nic ich nie kosztuje), jeśli będą robić problemy powinna Ci się zapalić lampka ostrzegawcza.
Wychodzi, że auto robiło rocznie ok. 20 tys. km. Możliwe, ale warto skonfrontować z historią serwisową (w ogłoszeniu podają, że serwisowane w ASO, więc nie powinno być z tym kłopotu).
Zabierz ze sobą do oględzin jakiegoś fachowca, albo przynajmniej dobry czujnik lakieru.
I tu uwaga, o której wspomniałem na początku. Sprawdź tylną klapę i zderzak. Wyglądają mi jakoś podejrzanie (ale nie jestem pewien). Niektórzy Koledzy na forum twierdzą, że w Insigni oryginalnie malowany zderzak odcina się trochę od koloru nadwozia, ale np. u mnie (biały) tego nie widzę... a tutaj tak.

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 7 lut 2016, o 12:16

Bo biały jest akrylowy i dlatego się nie odróżnia.
W każdym innym przypadku będzie się trochę odróżniać ale nie o tym ten temat.

Na pewno mają 100 lub 50 punktową weryfikację serwisową (pomiar grubości lakieru, ścieżka diagnostyczna)- też możesz o nią poprosić i powinni ją wysłać bez żadnego ale.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: morfeo11 » 7 lut 2016, o 13:04

Dziwne ale nie widzę nigdzie stwierdzenia bezwypadkowy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Piotr_Mk
Użytkownik
Auto: brak
Rok produkcji: 2020
Miasto: Szczecin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Piotr_Mk » 7 lut 2016, o 13:36

Wystarczy że ktoś mu w tył wjechał, serwis wymienił klapę i zderzak i już nie mogą pisać że bezwypadkowy, tym bardziej że serwisowany więc może być ślad w historii - IMO nie dyskwalifikuje to tego auta jeśli jest dobrze zrobione i warte jest zainteresowania wykonując kroki które wyżej koledzy napisali.

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kraków

Post autor: morfeo11 » 7 lut 2016, o 13:56

Ja nie piszę że dyskwalifikuje to auto. Mam tylko nadzieje ze sprzedawca uczciwie poinformuje co było robione.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jerzyk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: jerzyk » 7 lut 2016, o 14:47

Mogę polecić DOMCAR w Kaliszu. Moje doświadczenia sa bardzo pozytywne. Zakupione auto było całkowicie zgodne z opisem, obsługa miła i rzeczowa. Wszystkie dane potwierdziły się w uzyskanej historii auta.
Pozdrawiam!

dzozew4

Post autor: dzozew4 » 7 lut 2016, o 18:31

Panowie,

bardzo dziękuję za cenne rady - oczywiście się do nich zastosowałem, więc odpowiednie pytania wysłane do sprzedającego!

Jak dostanę odpowiedź, podzielę się z Wami na pewno (z prośbą o opinię)!
A co uważacie na temat programu Opla? Faktycznie te używane są gwarantowane czy raczej średnio i - tak jak wszędzie - zależy od egzemplarza/sprzedającego?
pozdrawiam

kuba238

Post autor: kuba238 » 7 lut 2016, o 18:47

Witam kolegów

Kolega Rafalekjan pisał w moim imieniu. Niestety właśnie dostałem telefon od właściciela, że ta czarna Insignia została sprzedana. Oglądałem ja w sobotę, jutro miałem jeszcze podjechać do ASO i kupić. Niestety ktoś mnie uprzedził..... Mam nadzieje ze nowy posiadacz pojawi się na forum!!:) A przyznam szczerze, że jeszcze się we mnie gotuje, że dałem ciała i nie kupiłem od razu:(((((

Gdyby ktoś coś sensownego miał albo widział do sprzedaży będę wdzięczny. Pełnego wyposażenia w skórzanym beżu jak to było w tym modelu nie odpuszczę - poprostu się zakochałem w tym aucie:) jedyne co mnie by pocieszyło to jeżeli trafiła by się taka sztuka w kolorze białym:)

Sorki za wyżalenie się ale chyba mi pomogło po tym jak się dowiedziałem, że auto zostało sprzedane ;)
A swoją drogą szerokości nowemu właścicielowi:)

Fenins

Post autor: Fenins » 7 lut 2016, o 20:20

Moim zdaniem wszystko zależy od egzemplarza/sprzedającego. Jak człowiek czasami oglądnie turbo kamere to kupując nowe auto powinien je 2 razy sprawdzić :)) ale to temat rzeka...

napisałeś wyżej,że potrzebujesz pełnej faktury - w tym ogłoszeniu nic takiego nie widzę.

jerzyk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Miasto:

Post autor: jerzyk » 7 lut 2016, o 22:13

Domcar to oficjalny dealer Opla, nie bardzo widzę jak mógłby sprzedać auto bez faktury.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Poznań

Post autor: mxw » 7 lut 2016, o 22:18

Bardzo podobna Isia do mojej - sam kupiłem właśnie w ten sposób - czyli od dealera i poleasingową, cena wywoławcza, rocznik, przebieg - nawet dość zbliżone - oni się chyba umawiają. :lol:

Zastanawia mnie tylko dlaczego ta cała ochrona Opla OGSU ma działać tylko 3 miesiące?
W tym czasie nie sprawdzisz całego auta.
Ja dostałem gwarancję roczną i już się przydała, pociła się uszczelka przedniego rozdzielacza napędu (w 4x4) - wymiana: 1000 zł - poszło z gwarancji, a wyszło po 4 miesiącach.

Co do samego samochodu - ładna sztuka, dobrze wyposażona, pełen wypas, nawet listwy flex w kufrze (sprawdź, czy na pewno są dwie albo nawet trzy siatki do rozłożenia w bagażniku - zdaje się standard w tej wersji - ja miałem nowe, nieużywane - przydają się bardzo, a kosztują też coś koło 1kpln (chore ceny z ASO)).

Co sprawdzić w trakcie jazdy próbnej?
Jeżeli wszystko jest okay, nic nie stuka, nic nie puka i komputer czysty - to sprawdź podgrzewanie foteli (to nie wyjdzie na kompie, jeżeli ktoś wcześniej skasował błędy) - włącz oba na maksa zaraz po odpaleniu silnika, po 1-2 minutach powinno być czuć ciepło - jeżeli nie będzie albo kontrolki same się wyłączą, masz podstawę do negocjowania minus tysiąc za każdy uszkodzony fotel (w końcu to ASO, więc ceny z ASO).
Sprawdź też, czy wszystkie przyciski na konsoli działają prawidłowo (mechanicznie).

Ale jak napisał kolega wyżej... jeżeli FV to podstawa, to też nie widzę info o pełnej FV 23%. :|
Sprawdź to dokładnie, bo nawet Domcar może sprzedawać na FV-marża - zależy w jaki sposób pozyskał pojazd.

I jeszcze jedno - w tej wersji z tym silnikiem jesteś przygotowany na spalanie?
Moja bierze ok. 15-16 L Pb95 w mieście, 9.5-10.5 na trasie, a mam manual.
Przy automacie dodaj jeszcze +1 L/100 km.
IBZI pisze:Zabierz ze sobą do oględzin jakiegoś fachowca, albo przynajmniej dobry czujnik lakieru.
I tu uwaga, o której wspomniałem na początku. Sprawdź tylną klapę i zderzak. Wyglądają mi jakoś podejrzanie
Bardzo dobry czujnik lakieru - nawet nie wiem czy takie są - bo i klapa i zderzak są plastikowe, więc magnesikiem nic nie zmierzysz.

Pozdro.,
MxW.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 7 lut 2016, o 23:20

Szczerze mówiąc, to białe, z beżową tapicerką to się rzadko zdarzają. Chyba nawet takowej nie widziałem do tej pory :P

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 8 lut 2016, o 12:08

Przy 4x4 wykonaj ostrzejszą jazdę próbną - energiczne starty, dodanie gazu do dechy, odpuszczenie gazu, posłuchaj odgłosów z układu przeniesienia napędu. Nie mogą Ci tego zabronić, auto ma się sprawować "na zakresach", a nie tylko podczas toczenia z pktu A do pktu B.

M.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 8 lut 2016, o 14:49

Niestety to nie ja :D
Ja się nawet do sprzedającego nie dodzwoniłem.

dzozew4

Post autor: dzozew4 » 10 lut 2016, o 15:20

Dziękuje jeszcze raz za porady - bardzo cenne, stosując się do nich raczej odpuszczam ten egzemplarz - do tej pory nie mogę się doprosić o historię serwisową, więc lampka ostrzegawcza się świeci... poza tym żona powiedziała, że srebrny jest okropny ;)
A co powiedzie o tym: http://otomoto.pl/oferta/opel-insignia- ... yhsGJ.html
pierwsza sprawa: sprzedawca pisze, że rok produkcji 2011 (nawet to podkreśla), zgodnie z VIN - który sam zresztą udostępnia - data produkcji: 05.10.2010...
pozdrawiam

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”