--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: KenyBDG » 16 lis 2016, o 08:34

Oczywiście że nie wymienili, tylko zlali około 3,7l i dolali taką samą ilość, o ile zrobili to zgodnie z procedurą. Mogło zdarzyć się tak że dolali za mało i skrzynia zachowuje się nieodpowiednio.
Także jeśli zlali wspomniane 3,7l to olej będzie "brzydki". Wymień olej jeszcze raz, tylko zrób to u jakichś kumatych mechaników, tak aby zrobili ponowną adaptacje. Tylko nie rób wymiany dynamicznej.

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 16 lis 2016, o 08:38

A jaki olej konkretnie polecasz, czy ma to znaczenie w ogóle, chodzi o marke oleju itd, czy zdać się na mechanika

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 16 lis 2016, o 09:26

Do skrzyni AF-40 przeznaczony jest olej AW-1, generalnie powinno się lać to zaleca producent. Byłem kiedyś w firmie Samko, w Warszawie, podobno jedna z lepszych firm zajmująca się ASB. Facet poinformował mnie że nazwy olejów to tylko marketing :).
Miałem także okazję być u Pana Kamila w Zielonej Górze który jestem masterem od AF40, nie jedną skrzynie naprawił, wszyscy go polecają, ma pojęcie i nie kasuje milionów $$. Pan Kamil zalał do mojej skrzyni Dexron VI (o ile się nie mylę) firmy Petro Canada :) podobno olej zgodny ze specyfikacją AW-1.
Kiedyś rozmawiałem z mechanikiem z firmy Trio Moto koło Poznania i oni z kolei leją do wszystkich skrzyni RAVENOL ATF M 9-Serie i nie mają problemów :D

Podsumowując, lej to co nakazuje producent :)

Dragster
Forumowicz
Auto: Insignia ST 2.0 4x4
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Koronowo

Post autor: Dragster » 16 lis 2016, o 11:07

Wlej oryginał GM AW-1 GM 93165147. Zmianę oleju zrób dwa razy. Pierwszą teraz a drugą za 3-4kkm. (przy zmianie statycznej wchodzi około 3.5l) Po każdej zmianie zrób reset ustawień wyuczonych skrzyni. Możesz to zrobić u kogoś kto ma MDI lub w ASO (koszt w ASO około 150zł) lub odłącz akumulator na przynajmniej 1h.
Do kompletu potrzebujesz oring i podkładkę uszczelniająca korek spustu i tulei.

Oring: GM 93183574
Podkładka: GM 93183578

Druga sprawa. Jeśli mechanik sprawdzał poziom oleju i nie ustalił jego stanu prawidłowo to już masz przynajmniej 0.5l za mało.

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 16 lis 2016, o 13:28

Dragster pisze:edit
byłęm przy tym sprawdzeniu to upuścił jakieś 50-100ml, nie wiem na jakiej podstawie stwierdził ze poziom jest dobry, tylko kolor był "zabrudzony"
Z kolei dziś rozmawiałem z innym "znawcą mechanikiem" który stwierdził że to objawy typowe dla uszkodzonego elektozaworu sterujacego, na moje pytanie czy wymiana oleju może pomóc stwierdził ze tak ale dynamiczna, bo statyczna mało daje, chodzi jakiś filtr, koszt 800 zł takiej wymiany. On na razie by z tym nic nie robił tylko jeździł skoro to zdarza się sporadycznie, tym bardziej ze skrzynia sie "uczy" nowego stylu jazdy właściciela i to może być przyczyną, bo koszt regenaracji tego całego sterowania to 2500 + robota, mówił jeszcze że można na nowo zaadaptować skrzynie ale to może pomóc albo zaszkodzić więc sam nie wiem co dalej robić, czy zasięgać opinii kolejnego "znawcy", czy po prostu wymienić olej statycznie i zobaczyć co będzie się działo.
Czy do tego resetu ustawień wyuczonych naprawdę wystarczy odłączenie aku, to po co jechać do ASO i płacić 150 zł?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, o 17:40 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 16 lis 2016, o 14:15

W roczniku 2011+ nie da się wymienić elektrozaworów, trzeba wymienić cały sterownik.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 16 lis 2016, o 17:12

Po odłączeniu akumulatora sterowanie skrzyni wraca do ustawień fabrycznych i zazwyczaj likwiduje lekkie poszarpywania, natomiast adaptacja w serwisie dopasowuje sterowanie do stopnia zużycia skrzyni.
Odłącz akumulator najlepiej na noc , to na pewno nie zaszkodzi a może pomóc.
To że mechanik spuścił setkę oleju wcale nie znaczy że było dobrze bo jak była zimna skrzynia to w najgorszym wypadku było ok. 400ml za mało, ale mogło być litr za dużo.
Żeby sprawdzić poprawnie poziom to trzeba spuścić wszystko co wyleci przez korek kontrolny na przacującym silniku, a następnie po zakręceniu korka dolać od 0,4 do 1 litra w zależności od temperatury oleju w skrzyni.

Obejrzyj sobie film. https://youtu.be/z6i8GsFoLC4 i

bez problemu sprawdzisz poziom sam, jak również sam wymienisz olej i zrobisz to lepiej niż większość mechaników, którzy myślą że wystarczy spuścić, dolać tyle ile spuścili i gotowe, a wcale tak nie jest.

Dragster
Forumowicz

Post autor: Dragster » 16 lis 2016, o 18:09

Kolego Arczi1978, zmień ten olej jeszcze raz statycznie. Dynamiczna wymiana przy większych przebiegach może narobić szkód, szczególnie jak już jest coś nie tak. Na Twoim miejscu pojechałbym do ASO i wgrał najnowszy soft do ECU i ECM bo może w tym być problem. Zrób też reset adaptacji. Ta skrzynia się sama adoptuje i po ok 1000km się okaże czy pomogło czy nie. Co do wymiany sterownika hydraulicznego to niestety w roczniku 2011 jest nieregenerowalny, tylko wymiana i to kosztuje 3500PLN, niestety.

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 17 lis 2016, o 09:11

Do kolegów rataj73 i Dragster: czy po odłączeniu aku mogę normalnie jeździć, nie spowoduje to konieczności ponownej adaptacji, czy właśnie to odłączenie ma to na celu i potem muszę pojechać do ASO i adaptować skrzynie? Jęśli to nie pomoże wgrywać nowy soft i wymieniać olej, próbuje ustalić kolejność czynności zaczynając od najtańszych (chyba) więc sorki za tę upierdliwość:) i jak proponujecie inna kolejność to poproszę o sprostowanie, dzięki
ps. Co to dokładnie ECU i ECM bo nie jestem pewien :)

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 17 lis 2016, o 09:56

Odłącz najpierw akumulator, jeżeli nie jest uszkodzony sterownik to powinieneś poczuć poprawę. Jeżeli się poprawi ale jeszcze nie będziesz usatysfakcjonowany to zmień olej.
Ja dwa razy do roku ładuję akumulator i odłączam przy tym klemy. Zawsze po takim zabiegu skrzynia pracuje jak nowa.

Dragster
Forumowicz

Post autor: Dragster » 17 lis 2016, o 09:58

Po odłączeniu aku musisz zaprogramować tylko szyby. Komputer poprowadzi cie przez tą czynność. Skrzynie AF40 maja autoadaptację czyli adoptują się same. Wymaga to oczywiście przejechania ok 1000km.

ECU - komputer sterujący pracą silnika
ECM - komputer sterujący pracą skrzyni

ECU i ECM są ze sobą zgrane więc różnice w oprogramowaniu potrafią powodować różne dziwne zachowania.

Co do oleju, zmieniać trzeba. Koszt naprawdę niewielki w porównaniu do remontu skrzyni.

Kolejność czynności nie ma znaczenia. Zacznij od sprawdzenia i ewentualnego wgrania nowego oprogramowania w ASO.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 17 lis 2016, o 10:13

Takie małe sprostowanie, komputer sterujący skrzynia biegów to TCM (transmission control module)

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 17 lis 2016, o 10:53

Dzięki,w week odłączę aku, zobaczymy czy pomoże. A co do zmiany oleju to wiadomo ze trzeba zmieniać, tylko ze podobno olej był wymieniany 10 tyś km temu, mówię podobno bo tak powiedzieli w ASO jak byłem na sprawdzeniu przed kupnem auta.

Dragster
Forumowicz

Post autor: Dragster » 17 lis 2016, o 10:57

No to wymień jeszcze raz. Statycznie powinno się wymienić dwa razy.

KenyBDG, dziękuję za poprawienie. Masz oczywiście rację TCM.

Arczi1978

Post autor: Arczi1978 » 17 lis 2016, o 11:15

Panowie dodatkowe pytanie po rozmowie z ASO, żeby wgrać ECU/TCM muszę posiadać jakieś kody, których raczej nie posiadam, bo nie przypominam sobie żeby Pan sprzedający dawał mi jakieś kody (podobno wyglądają jak karta do bankomatu), czy ktoś wie skąd je wziąć w obecnej sytuacji, bo serwis oczywiście wygeneruje te kody za dodatkową kasę.
Koszty po rozmowie z ASO:
wymiana oleju - 450 zł
ECU - 150 zł
TCM - 150 zł
kody - 170 zł

-- 17 lis 2016, o 12:18 --
Dragster pisze:Po odłączeniu aku musisz zaprogramować tylko szyby. Komputer poprowadzi cie przez tą czynność. Skrzynie AF40 maja autoadaptację czyli adoptują się same. Wymaga to oczywiście przejechania ok 1000km.

ECU - komputer sterujący pracą silnika
ECM - komputer sterujący pracą skrzyni

ECU i ECM są ze sobą zgrane więc różnice w oprogramowaniu potrafią powodować różne dziwne zachowania.

Co do oleju, zmieniać trzeba. Koszt naprawdę niewielki w porównaniu do remontu skrzyni.

Kolejność czynności nie ma znaczenia. Zacznij od sprawdzenia i ewentualnego wgrania nowego oprogramowania w ASO.
a czy kod do radia będzie potrzebny bo nie posiadam żadnych kodow

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 lis 2016, o 11:22

Kody niestety tylko w Aso. Ewentualnie chyba można oryginalnym op comem

Dragster
Forumowicz

Post autor: Dragster » 17 lis 2016, o 11:28

To sobie liczną, mnie ASO skasowało 158zł za podłączenie pod MDI i aktualizację. Żadnych kodów nie podawałem.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 17 lis 2016, o 11:45

Dragster, w którym ASO robiłeś aktualizację ? u Mikołajczaka ?. Pytam ponieważ kiedyś u nich byłem i skasowali mnie 250 zł
W Wawie - Auto Zoliborz, 306 zł

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 17 lis 2016, o 11:52

Dalej się upierasz przy aso. Odłącz akumulator na noc , po co czekać do weekendu przecież to minuta roboty żeby klemę zdjąć. Po podłączeniu wystarczy tylko przytrzymać przez chwilę zamykanie wszystkich szyb i to wszystko. Aktualizacja oprogramowania to koszty ale to jak już nic nie pomoże. Koszt oleju to 50 zł za litr, jak wymienisz sam to 200 a nie 450 .

Dragster
Forumowicz

Post autor: Dragster » 17 lis 2016, o 11:54

KenyBDG pisze:Dragster, w którym ASO robiłeś aktualizację ? u Mikołajczaka ?. Pytam ponieważ kiedyś u nich byłem i skasowali mnie 250 zł
W Wawie - Auto Zoliborz, 306 zł
Tak, u Mikołajczaka. Może to było wynikiem sytuacji bo trochę się z nimi naszarpałem... ale podłączenie pod MDI zawsze kosztowało u nich 158zł.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”