Kolego ale przecież przycisk bez chromu tez świeci na czerwono
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCo dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
W polifcie chyba na biało, mało się po nim patrzy. Ale w sumie czerwony pasuje do touchpada.
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Czy to można zrobić jakąś czarną pastą? Tj takie otarcie zderzaka czy mogę jakoś zniwelować sama?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radio 357 :)
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Oj Dorotka znów rondo
. ciężko będzie jeśli zdarte do materiału , może coś w rodzaju kredki do zaprawiania rys
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To moje drugie auto.. nie rondo tylko parking i ktoś to zrobił, oczywiście nie wiadomo kto

- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Kredka tylko wypełni ubytki, a po kilku myciach znowu wyjdą. Można podskoczyć do studia detailingowego żeby rzucili na to okiem, ale wydaje mi się, że bez malowanie się nie obejdzie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
o właśnie, coś słyszałam że jakaś pasta, tylko nie wiedziałam jaka. Ona tak się nazywa? Dzięki @norbi333 
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Na początek beznzyna ekstrakcyjna i zobaczyć ile tam jest "obcego" lakieru. Potem ewentualnie pasa lekkościera. Może być i tempo. Ważne aby to robić z wyczuciem. Na to kredka koloryzująca. Wyprowadzić na równo, a na to delikatnie woskiem. Powinno jakiś czas wytrzymać. Dobrze by było myć ręcznie, bo na automacie szybko zetrze.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Dzięki, to potem sprawdze, pewnie w weekend dziś już ciemno. Dziś strata zaślepki prawego reflektoru 
A teraz wymieniają mi koła i przykręcili na śruby od letnich a dałam pudełko ze śrubami, ależ mnie te chłopy tu wkurzają, muszę nad nimi stać i tupać obcasem ... wrrr...
i pytam czy czasem pierścieni nie pogubili, to pytają czy były i no teraz nie wiem czy je mam.. może się jutro nie rozwalę 
A teraz wymieniają mi koła i przykręcili na śruby od letnich a dałam pudełko ze śrubami, ależ mnie te chłopy tu wkurzają, muszę nad nimi stać i tupać obcasem ... wrrr...
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jeśli mowa o pierścieniach dystansowych to jak zgubili jeden czy dwa to będzie widać, że coś koła nierówno wystają 
A co do śrub a konkretnie nakrętek, to jeśli to są zwykłe przelotowe nakrętki, to one pasują i do alu i do nie-alu
Problem może być przy śrubach zabezpieczających - przy felgach stalowych niestety moje szpilki są na tyle długie, albo ta zabezpieczająca jest na tyle krótka, że nie trzymała felgi. Musiałem wrócić do ori nakrętek, nie-bezpiecznych
A co do śrub a konkretnie nakrętek, to jeśli to są zwykłe przelotowe nakrętki, to one pasują i do alu i do nie-alu
Problem może być przy śrubach zabezpieczających - przy felgach stalowych niestety moje szpilki są na tyle długie, albo ta zabezpieczająca jest na tyle krótka, że nie trzymała felgi. Musiałem wrócić do ori nakrętek, nie-bezpiecznych
- noirdk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja też dziś sobie zamieniłem koła na zimowe.. 
A letnie się suszą po myciu i na zimowy sen..

A letnie się suszą po myciu i na zimowy sen..

- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja Ci nie odpowiem jakie ja mam śrubki, bo ja po prostu nie znam na te pytanie odpowiedzi i nie wiem co do mnie piszeszRooff_ pisze: ↑19 lis 2018, o 17:11Jeśli mowa o pierścieniach dystansowych to jak zgubili jeden czy dwa to będzie widać, że coś koła nierówno wystają
Problem może być przy śrubach zabezpieczających - przy felgach stalowych niestety moje szpilki są na tyle długie, albo ta zabezpieczająca jest na tyle krótka, że nie trzymała felgi. Musiałem wrócić do ori nakrętek, nie-bezpiecznych![]()
Założyli mi te od zimowego kompletu, zardzewiałe, których nie zdążyłam wymienić/pomalować, bo latam jak potłuczona. I ja też nie wiem dlaczego mam te drugie śruby, ale tak kupiłam te auto i mi powiedział mąż koleżanki od której kupowałam że w zielonym pudełku są śruby od zimowych felg, to tego pilnuję. Ale nie wiem po co i dlaczego, naprawdę nie wiem.
Letnie póki co dziś w moim serwisie zostały, odbiorę mazdą we środę, nie będę mojej Lalki narażać na pobrudzenie, nie mogę złożyć foteli aby przewieźć wszystkie naraz w bagażniku, bo przecież mam kratkę i no nie mogę
@noirdk już umył swoje letnie, ja zrobię to pewnie dopiero wiosną, no chyba że pogoda we środę dopisze aby pobawić się myjką
Dzisiejsza moja wymiana kół jest nieplanowana, bo zapisana byłam na sobotę na 10tą, ale ponieważ gdzieś na Podlasiu już śnieg padał wczoraj i dziś a ja jutro tam jadę to się bałam na letnich bardzo
No i z nowymi oponami moje zimowe felgi nie mają ciężarków w takiej ilości jak na starych oponach rok temu. Na tym kole co fota było rok temu 30 ciężarków. Teraz są nowe 4ry - bo stare wypłukałam myjką do zera. 4ry ciężarki mogą być, to widok dla mnie akceptowalny , zwłaszcza że zimowe felgi to pentagramy i wszystko widać co wewnątrz niej. Jutro sobie sprawdzę czy się nie trzęsę w zakresie 120-160km/h, jak coś to tam powrócę
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Pewnie chodziło o pierścienie centrujące, ale to z jakiego auta są te felgi?
Albo pasujące do jakiego?
Albo pasujące do jakiego?
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Dziś spaskudziłem rasową niunię obuwiem zimowym... Bleeee. Felgi same w sobie dość ładne, ale auto na zimowych 18" traci ten pazur, wizualnie i oczywiście przyczepnościowo. Zatem - byle do wiosny
![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Co ciekawe, instrukcja mówi, że poniżej 0 st. C opony 20" letnie w GSi mogą ulec uszkodzeniom. Ostatni dzwonek był dziś.
Przynajmniej zaciski jeszcze ładniej wyglądają, bo wypełniają wnętrze 18" dość mocno. Te 18" to jedyne oplowskie felgi pasujące i homologowane z GSi. Pewnie jakieś 19" z Insignii A też by pasowały, ale nie zdecydowałem się na eksperyment w ciemno (no i wzory średnio pasują), a przede wszystkim nie chciałem ryzykować z felgami nie przewidzianymi dla tego modelu.
W ogóle trochę dziś jak świr wyglądałem z boku. Warsztat mam kilometr od domu. Koła zawiozłem najpierw Octavią, potem pojechałem Insignią na wymianę, a po raz trzeci zjawiłem się Octavią odebrać letnie koła. Nie będą niunią woził klamotów - raz że się nie zmieszczą, dwa że zawsze przy tym coś może się przytrzeć, ubrudzić, uszkodzić. Felgi do GSi rzekomo lżejsze niż normalne (mniejsza masa nieresorowana), ale natargałem się dzisiaj srogo, ufff, a nie ćwiczę na siłowni. Wielkie i ciężkie toto.
Aaaaa, no i klucz dynamometryczny dziś zakupiłem. Po pierwszym użyciu wiem, że o parę lat za późno! Ładnie klika, solidnie leży, nasadka też konkretna, nic się nie ślizga, dźwignia jest dobra, miejsce na palce między kluczem a nadwoziem też. W GSi trzeba dokręcać aż 190 Nm! Poprosiłem w warsztacie (porządnym - w sensie porządku i braku tłoku oraz pośpiechu), żeby dokręcili 160-170 Nm, a ja za chwilę poprawię pod domem już sam. Mimo to większość śrub była przykręcona tak, że mój klucz od razu kliknął. Hmmm
Jedynie kilka wymagało lekkiego dokręcenia.
Za 100 km wykonam sprawdzenie czy nic nie puściło (dlatego nakrętki bez kapselków). Wreszcie będę mógł to zrobić profesjonalnie, a nie krzyżakiem, który w dodatku miał tendencję do "omskiwania się". Szkoda tylko, że taki klucz działa tylko w jedną stronę i nie pokazuje przekroczenia momentu
M.
Co ciekawe, instrukcja mówi, że poniżej 0 st. C opony 20" letnie w GSi mogą ulec uszkodzeniom. Ostatni dzwonek był dziś.
Przynajmniej zaciski jeszcze ładniej wyglądają, bo wypełniają wnętrze 18" dość mocno. Te 18" to jedyne oplowskie felgi pasujące i homologowane z GSi. Pewnie jakieś 19" z Insignii A też by pasowały, ale nie zdecydowałem się na eksperyment w ciemno (no i wzory średnio pasują), a przede wszystkim nie chciałem ryzykować z felgami nie przewidzianymi dla tego modelu.
W ogóle trochę dziś jak świr wyglądałem z boku. Warsztat mam kilometr od domu. Koła zawiozłem najpierw Octavią, potem pojechałem Insignią na wymianę, a po raz trzeci zjawiłem się Octavią odebrać letnie koła. Nie będą niunią woził klamotów - raz że się nie zmieszczą, dwa że zawsze przy tym coś może się przytrzeć, ubrudzić, uszkodzić. Felgi do GSi rzekomo lżejsze niż normalne (mniejsza masa nieresorowana), ale natargałem się dzisiaj srogo, ufff, a nie ćwiczę na siłowni. Wielkie i ciężkie toto.
Aaaaa, no i klucz dynamometryczny dziś zakupiłem. Po pierwszym użyciu wiem, że o parę lat za późno! Ładnie klika, solidnie leży, nasadka też konkretna, nic się nie ślizga, dźwignia jest dobra, miejsce na palce między kluczem a nadwoziem też. W GSi trzeba dokręcać aż 190 Nm! Poprosiłem w warsztacie (porządnym - w sensie porządku i braku tłoku oraz pośpiechu), żeby dokręcili 160-170 Nm, a ja za chwilę poprawię pod domem już sam. Mimo to większość śrub była przykręcona tak, że mój klucz od razu kliknął. Hmmm
Za 100 km wykonam sprawdzenie czy nic nie puściło (dlatego nakrętki bez kapselków). Wreszcie będę mógł to zrobić profesjonalnie, a nie krzyżakiem, który w dodatku miał tendencję do "omskiwania się". Szkoda tylko, że taki klucz działa tylko w jedną stronę i nie pokazuje przekroczenia momentu
M.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2018, o 22:29 przez wassermann, łącznie zmieniany 1 raz.