--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Brak ,,ssania'' poniżej temperatury zera

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Re: Brak ,,ssania'' poniżej temperatury zera

Post autor: Bartol » 22 maja 2020, o 13:30

Dlaczego wyświetlacz pokazuje realną temperaturę zewnętrzną 15 stopni, a Torque natomiast tylko 1 stopień. W aplikacji występuje również komunikat o możliwym oblodzeniu.
Jeśli temperatura na wyświetlaczu uzyskana jest przez czujnik w zderzaku to skąd bierze ją aplikacja?

Podejrzewam, że Torque może sugerować rozwiązanie mojego kłopotu z korektami, które z prawidłowych lecą czasami na -10%. Być może jest problem z prawidłowym odczytem temperatury do przygotowania mieszanki i z powodu zaniżonych wskazań komputer ustawia bogatą mieszankę, a sonda robię korektę na -10%.

Temperatura zasysanego powietrza wydaje się prawidłowa, więc przepływomierz działa.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 22 maja 2020, o 13:59

Pytanie czy ustawienia PID z Torque są odpowiednie do Opla. Pamiętaj, że to jest uniwersalny program. Musiałbyś poszukać kogoś z Twoim silnikiem i z autem z tego samego rocznika i oczywiście z ELM i Torque ;)

A Tą temperaturę to Ci pokazuje na wyświetlaczu zawsze 15 stopni czy reaguje na zmiany otoczenia?

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 22 maja 2020, o 14:05

Na wyświetlaczu wewnętrzym temperatura się zmienia i wydaje się być prawidłowa.
W Torque wybrałem ustawienia dla GM, bo była taka możliwość.

Bartol
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: Bartol » 24 maja 2020, o 07:55

Wszystkie aplikacje jednakowo pokazują, inną niż na wyświetlaczu temperaturę, za niską lub za wysoką względem rzeczywistej. Na wewnętrznym wyświetlaczu temperatura jest na pewno prawidłowa.
Podpowie ktoś skąd ta rozbieżność?

Awatar użytkownika
romanik99
Forumowicz
Auto: Insignia 1.6T 180km
Kod silnika: A16LET
Miasto: Rzeszów
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: romanik99 » 26 maja 2021, o 06:28

Mam podobny objaw z "ssaniem" z tym ze u mnie są problemy. Silnik A16LET a zewnątrz 10 stopni. Przy wyjeździe z domu mam mala goreczke i wyjezdzam tyłem. po odpaleniu auta jakbym ruszyl od razu na ssaniu to auto jedzie normalnie ale "ssanie" konczy sie za 5 sekund i ciezko jechac. Auto bardzo kiepsko reaguje na wciskanie pedału gazu. Pod te goreczke musze jechac na poł sprzegla i go lekko przypalam. Często mi gaśnie na tej góreczce. Przy ponownym odpaleniu musi dluzej krecic tak jakby paliwa nie miał. Zauwazylem tez ze jest chwilowy problem ze wspomaganiem hamulca tak jakby byl silnik wyłączony . Potem ruszam musze ujechac z tskim slabym przyspieszeniem z 500 metrow i dopiero auto wraca do normalnego stanu.

painkiller75_PL
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa-Wesoła
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: painkiller75_PL » 16 gru 2022, o 20:12

Witam. Mam ten sam silnik A16LET 180 km. I od jakichś parunastu dni kedy zrobiło się zimniej tzw. ssanie z każdym dniem było coraz krótsze. Dzisiaj -4 rano i start na zimnym bez problemu od razu na 800 obrotów. Nie wyskakuje żaden błąd auto trzyma moc i jeździ bez dziwnych akcji. Nikt za bardzo nie potrafi wytłumaczyć mi tej anomalii :) Panowie z serwisu gdzie robiłem mapę odpisali że absolutnie nie ingerowali w ten temat. Jeżeli auto jeździ sprawnie to diagnostyka na 99% nic nie wykryje. Acz kolwiek zaprosili mnie na komputer i sprawdzenie. Więc chyba zostaje obserwacja czy coś gorszego się nie dzieje. Na razie oprócz braku ,,ssania,, jest wszystko ok.

Awatar użytkownika
koxtaa
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto: Rzeszów

Post autor: koxtaa » 1 lut 2025, o 13:30

witam , mam podobny problem im chłodniej tym bardziej nie ma ssania , jak ciepło to po każdym dłuższym postoju załączy się a jak zimny np temperatura 0 albo mniej to zawsze startuje bez ssania i od razu są 700rpm , rozwiązał ktoś z was ten problem ?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”