--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
-
Bodex
Re: DPF
I to jest racja Hubetrtus , ten DPF i jego konfiguracja może być przyczyną wielu usterek do zatarcia silnika w insigniach . Wypalania DPF powinno być włączane powyżej prędkości miejskiej ,czyli tak 70 km/h czy 80 km/h i wtedy proces byłby wydajniejszy , silnik bardziej rozgrzany i lepiej spalałby ON , znaczy mniej zciekałoby do Oleju i uszczelka nie twardniałaby na kamień .
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Przestańcie z tym ściekaniem paliwa do oleju, przecież to są śladowe ilości.
Załóżmy nawet że w czasie wypalania dpf komputer dawkuje 2 razy więcej paliwa niż normalnie a samo wypalanie jest co 500 km i trwa średno 10km. To niby w czasie tych 490 km nic do oleju nie spływa a jak się wypala to i owszem ?
Jeżeli wypalanie trwa 10 km to samochód spali w tym czasie max1,5 l z czego z litr połknie silnik, resztę dpf. Zakładam wariant pesymistyczny że spłynie 100ml w co wątpię ale niech będzie to niby przez te kolejne 490 km ON nie odparuje z oleju? Ale załóżmy że nie odparuje to po 10 tysiącach kilometrów czyli 20 cyklach wypalania powinniśmy mieć wiecej o 2l oleju.
Myślę że jak komuś dolewa paliwa do oleju to nie jest to wina dpf-u a prędzej uszkodzonego układu wtryskowego, a wszystkie teorie to tylko hipotezy włącznie z moją bo takie opracowania to powinno zrobić jakieś laboratorium a z takim jak do tej pory się nie spotkałem.
Załóżmy nawet że w czasie wypalania dpf komputer dawkuje 2 razy więcej paliwa niż normalnie a samo wypalanie jest co 500 km i trwa średno 10km. To niby w czasie tych 490 km nic do oleju nie spływa a jak się wypala to i owszem ?
Jeżeli wypalanie trwa 10 km to samochód spali w tym czasie max1,5 l z czego z litr połknie silnik, resztę dpf. Zakładam wariant pesymistyczny że spłynie 100ml w co wątpię ale niech będzie to niby przez te kolejne 490 km ON nie odparuje z oleju? Ale załóżmy że nie odparuje to po 10 tysiącach kilometrów czyli 20 cyklach wypalania powinniśmy mieć wiecej o 2l oleju.
Myślę że jak komuś dolewa paliwa do oleju to nie jest to wina dpf-u a prędzej uszkodzonego układu wtryskowego, a wszystkie teorie to tylko hipotezy włącznie z moją bo takie opracowania to powinno zrobić jakieś laboratorium a z takim jak do tej pory się nie spotkałem.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Widziałem już 1,5-2 cm ponad stan. Tylko to jest jak nieświadomy kierowca przerywa wypalanie. Do takiego stanu można doprowadzić silnik nawet w ciągu 2-3 tysięcy po wymianie oleju. Dlatego nie dziwi mnie zatarcie silnika nawet po 100 tysiącach. Z insigniami jest trochę lepiej bo pierwszy lepszy pracownik takiej nie dostaje. W przypadku mniejszych aut to nikt się nie przejmuje wypalaniem i szybszą zmianą oleju niż 30 tyś. Takie auto u drugiego właściciela z przebiegiem ponad 150 tysięcy musi zacząć stwarzać problemy mimo pełnej historii serwisowej. Oczywiście nie jest to reguła bo cześć aut przebiegi robi w trasie, ale te co tylko miasto to później lament jakie te silniki są do d..y.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Rataj jesteś w błędzie , przykład : mamy laika co jeździ 90 % miasto i nawet nie wie o procesie wypalania DPF i gasi go gdzie popadnie, to taki filtr jest niemal ciągle zatkany i proces się powtarza ,tzn komputer wznawia co około 70 km średnio bo może i częściej . Ja jeden raz miałem jak pod Fabryką , zgasiłem bo nie chciałem się spóźnić to już niecałe 60 km dalej wznowił proces wypalania .
1. to teraz kolego Rataj policz od nowa co 70 km wznowienie i przerwanie i tak przez przebieg 30 tyś km. bo nieświadomy Janusz ma do pracy 5 km. a na autostradzie bywa raz do roku na wakacjach ... Nooo aaaa w instrukcji ma wymianę co 30 tyś .. to teraz podlicz tego Janusza .
2. dlaczego poziom oleju przybywa , a nie ubywa ?
statystyki są że w skrajnym wypadku może być nawet 2 L ON na 5L w silniku .
3. Teroria z wtryskami możesz w książki włożyć , bo gdyby lały to by tak dymiły, że DPF wypalałby się co 200 km i wreszcie się zatkał , a u mnie latem się wypala co 800 , zimą co 1700 , z tego co czytam to innym podobnie .
Diesla psuje obecnie DPF i proces wypalania oraz EGR , który latem jest najbardziej aktywny . Bez tego te diesle naprwadę długo by jeździły , ale nie my ludzie , bo poziom trujących azotanów byłby wyższy ,a to przyczynia się do zawałów , udarów i innych zchorzeń .
A na zdrowiu powinno nam najbardziej zależeć bo części zamiennych dla nas nie ma w ASO .
-- 4 lip 2017, o 16:33 --
1. to teraz kolego Rataj policz od nowa co 70 km wznowienie i przerwanie i tak przez przebieg 30 tyś km. bo nieświadomy Janusz ma do pracy 5 km. a na autostradzie bywa raz do roku na wakacjach ... Nooo aaaa w instrukcji ma wymianę co 30 tyś .. to teraz podlicz tego Janusza .
3. Teroria z wtryskami możesz w książki włożyć , bo gdyby lały to by tak dymiły, że DPF wypalałby się co 200 km i wreszcie się zatkał , a u mnie latem się wypala co 800 , zimą co 1700 , z tego co czytam to innym podobnie .
Diesla psuje obecnie DPF i proces wypalania oraz EGR , który latem jest najbardziej aktywny . Bez tego te diesle naprwadę długo by jeździły , ale nie my ludzie , bo poziom trujących azotanów byłby wyższy ,a to przyczynia się do zawałów , udarów i innych zchorzeń .
A na zdrowiu powinno nam najbardziej zależeć bo części zamiennych dla nas nie ma w ASO .
-- 4 lip 2017, o 16:33 --
P405 pisze:Oczywiście nie jest to reguła bo cześć aut przebiegi robi w trasie, ale te co tylko miasto to później lament jakie te silniki są do d..y.
Dokłądnie tak jest , kiedyś było takie hasło na forum Espace IV - DCI nie dla idiotów , siniki bardzo dobre i oszczędne bez wad ,ale źle eksploatowane i serwisowane sprawiały wiele kłopotów i poszła fama że to najgorszy silnik .
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jakie statystyki, konkretnie?Bodex pisze: 1. to teraz kolego Rataj policz od nowa co 70 km wznowienie i przerwanie i tak przez przebieg 30 tyś km. bo nieświadomy Janusz .....
Jeżeli jak go nazwałeś Janusz przerwie wypalanie i dpf będzie miał np.50% to kolejny raz zacznie wypalać jak będzie miał 80% więc nie tak od razu, a jak będzie cały czas jeździł po 5 km to mu się zacznie wypalać po 100% i po komunikacie nie przerywaj jazdy więc Janusz będzie jechał aż komunikat nie zniknie.
Jak sądzę ty nie jesteś Januszem a uszczelka ci od paliwa w oleju stwardniała tak samo jak wszystkim więc paliwa w to bym nie mieszał a jedynie normalne starzenie gumy, bo raczej jak nie twardnieje od oleju to i od ropki nie powinna.
Co do przybywania oleju - tobie przybywa? pewnie nie bo ty nie jesteś Januszem, mi też nie przybywa i pewnie większości nieJanuszom też nie a uszczelka twardnieje ?
Wszystkie te teorie włącznie z moją to są tylko przypuszczenia, tak samo jak to że na zimowym paliwie dpf wypala się rzadziej, a już pisałem wcześniej że znajomy jeździ cały czas na zimowym i dpf latem wypala się częściej więc wypowiadanie się kategorycznie że to wina dodatków bio jest tylko wyssaną z palca teorią, tak samo pewnie jak moja teoria że chodzi tu pewnie o temperaturę powietrza.
I na koniec, pewnie że są kierowcy idioci , którzy nawet oleju nie potrafią sprawdzić i osobiście znam gościa który dolewał oleju przez otwór bagnetu i dolał tyle że aż się górą wylało i pyta się mnie czy to normalne że do jego vectry 1.6 weszły dwie bańki 5l oleju , ale to jest ,,techniczny debil'' .
-
P405
- Zapaleniec
Fakt latem dpf wypala się częściej niż zimą i pewnie jest to związane z egr i temperaturą. Twierdzę tak dla tego, że obecnie tankuje ON bez bio, a wypala się częściej. Dpf zaczyna się wypalać jak nasycenie osiągnie 80%. Nie wiem po ilu przerwanych pojawi się komunikat albo przejdzie w tryb awaryjny. Do tego momentu potrafi dolać tyle ON, że jest dużo ponad max.
-
Bodex
Mnie nie przybywa , ale nie ubywa oleju , uszczelka była twarda bo jeździli Janusze prawnicy z kancelarii
Liczą się fakty A nie udowadamianie racji . Merytorycznie proszę.
Olej Monzol nic złego nie robi dla DPF , jechałem z DE bez tego dodatku na czystym ULTIMATE A i tak wypalanie trasa było przy 768 km teraz latem .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Liczą się fakty A nie udowadamianie racji . Merytorycznie proszę.
Olej Monzol nic złego nie robi dla DPF , jechałem z DE bez tego dodatku na czystym ULTIMATE A i tak wypalanie trasa było przy 768 km teraz latem .
-
2nec
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Panowie powiem tak jestem 500 km od remontu silnika i dzisiaj musialem wymienic olej bo przybylo okolo 2 cm przez 500 km, wstawilem juz auto na wyciecie dpfa nie mam pojecia czemu tak sie zrobilo ale wyskakuje mi blad p03a7 i p03a2 jakos tak cos tam ze zbyt duze cisnienie na 2 c ylindrze ja juz nie mam sily do tego auta
A i dodam jeszcze ze u mnie dpf wypala sie co 200 km jakas porazka
A i dodam jeszcze ze u mnie dpf wypala sie co 200 km jakas porazka
Ostatnio zmieniony 14 lip 2017, o 20:48 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Jeżeli w większości jeździsz po mieście to się nawet nie zastanawiaj tylko wycinaj.Ja dojezdzalem do pracy 78 km w jedna stronę a4 przybywalo mi 1% zapełnienia filtra po ok 25km teraz dojeżdżam 30km drogami wojewódzkimi i średnio 1 %przybywa po 5-7km.Jak dłużej będę pracował bliżej miejsca zamieszkania to z dpfem tez zrobię porządek.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Ja mam do pracy 100 km pozniej z pracy co tydzien wracam kolejne 100 km i z jakies 50 km robie w miescie takze dpf ma miejsce na wypalanie a mimo to cos z nim jest nie tak albo z czyms innym nie wiem strzela mnie cos juz z tym autem mam wszystkie cztery swiece z czujnikami 3 miesiace temu wymienialem jedna i cholera wie czy nastepna do wymiany czy cos innego sie dzieje ze wyskakuje ten blad
Ostatnio zmieniony 14 lip 2017, o 20:48 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
Wszelkie problemy z dpf głównie wyskakują z powodu jakiś niesprawności. Na początek dokładna diagnostyka. Dpf zawsze można usunąć, ale nie usunie to innych problemów.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
-
Bodex
A , nie lepiej usunąć przyczynę , niż leczyć skutek. EGR jest w połowie odpowiedzialny bo jazda umiarkowana i miejska to on otwiera sie dużo i silnik ssa spaliny , więc mało tlenu i wali sądzę do dpf , jest tak zaprojektowany że mniejsze zło , lepiej częściej wypalać niż ciągle wudmuchiwać azotany.
Lepiej dla dpf będzie wyprogramować EGR , ale nie dla nas ludzi..
Sprawdź wtryski czy nie leją , jeśli.masz błąd na cylindrze to możliwe spalanie stukowe, a i będzie dpf zapełniać
Lepiej dla dpf będzie wyprogramować EGR , ale nie dla nas ludzi..
Sprawdź wtryski czy nie leją , jeśli.masz błąd na cylindrze to możliwe spalanie stukowe, a i będzie dpf zapełniać
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
No właśnie chyba nie jest tak jak piszesz. Rozmawiałem z tunerami o różnych konfiguracjach (dodanie mocy, wycięcie EGR i DPF) i wszyscy jednoznacznie odradzają wyłączanie EGR przy zostawionym DPF (jak jest wycięty DPF to ma różnicy- radzą wyłączyć EGR). Bo podobno EGR zabiera część spalin z wydechu i wprowadza je do silnika w celu ich wypalenia. Jak EGR nie będzie podbierał spalin z wydechu, to więcej ich idzie do DPF-u i prędzej się zapełnia. W związku z czym wypalanie DPF będzie częstsze.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
DPF wycinka EGR zaślepiony kolektor czyszczony przeprogramowanie i dodatkowo będzie sprawdzone parametry pod kątem jakie zietały wpisane bo moja iśka ma chipa na 170 koni ale chyba coś nie halo jest z parametrami
-
Bodex
Teoria nie do końca przemyślana . Każdy silnik gdy ma dużo powietrza i to zimnego w cylindrze to jest tam procentowo więcej tlenu i to tlen jest potrzebny do pełnego spalenia mieszanki , pod warunkiem ,że wtryskiwacze zrobią idealną mgiełkę paliwa dojdzie do pełnego spalenia a tym samym czyste spaliny bez sadzy , sadza powstaje w skutek niedoboru tlenu , czyli np jazda miejska i częste przyśpieszenie to jest bogata dawka a przy niskich prędkościach egr jest otwarty , więc zamiast tlenu dostaje się juz sadza z poprzedniego złego suwu spalania.Gregs pisze:No właśnie chyba nie jest tak jak piszesz. Rozmawiałem z tunerami o różnych konfiguracjach (dodanie mocy, wycięcie EGR i DPF) i wszyscy jednoznacznie odradzają wyłączanie EGR przy zostawionym DPF (jak jest wycięty DPF to ma różnicy- radzą wyłączyć EGR). Bo podobno EGR zabiera część spalin z wydechu i wprowadza je do silnika w celu ich wypalenia. Jak EGR nie będzie podbierał spalin z wydechu, to więcej ich idzie do DPF-u i prędzej się zapełnia. W związku z czym wypalanie DPF będzie częstsze.
Gdy nie ma EGR kolektor jest czysty, to i silnik i turbo i dpf będą czyste .
Latem DPF wypala sie częściej niż zima i to nie dlatego ze zimowe , czy letnie jak niektórzy sądzą , chociaż może procentowy wpływ będzie , ale temperatura spalin i warunki letnie sprawiają że oprogramowanie częściej otwiera EGR.
Z mojej ostatniej obserwacji z trasy , tydzień temu , na granicy ,Barwinek Orlen do pełna zaraz Miskolc na autostradzie wypalił się DPF i e Chorwacji sprawdziłem stan Apką przejechanie 532 km jak dobrze pamiętam , stan zapełnienia DPF 36 % . Jazda autostradą 150 km/h 2500 rpm silnik 70 % obciążenia , szkoda ze nie mam apki by zobaczyć ile % otwarty EGR , na oko jest zamknięty , bi z tego ci opisują technicy biegli to otwiera się przy umiarkowanym o słabym obciążeniu.
Gdyby ta teoria była wadliwy to latem powinno mi sie wypalić po 500-600 km .
A tu na miejscu już po 300 km DPF sie wypalił kiedy jechałem do Zadaru.
Zresztą zapytajcie KaMyKa on zdaje się ma zaślepiony EGR a postawiony DPF.
- Gregs
- Użytkownik
Nie dyskutuj ze mną, tylko pogadaj z tunerami, którzy zęby zjedli na modyfikowaniu. Zgadzam się, że z zaślepionym EGR silnik odżywa (podobnie jak bez DPF). Tylko po coś go zaczęli instalować (podobnie jak DPF). Nie sądzę, żeby go instalowali tylko p[o to, żeby nam życie utrudnić.
Poza tym sam jestem ciekaw jak zachowuje się DPF z zaślepionym EGR. Najlepiej jakby Kolega @KaMYk podzielił się swoimi spostrzeżeniami (o ile ma tak, jak napisałeś)
Poza tym sam jestem ciekaw jak zachowuje się DPF z zaślepionym EGR. Najlepiej jakby Kolega @KaMYk podzielił się swoimi spostrzeżeniami (o ile ma tak, jak napisałeś)
- Gregs
- Użytkownik
Wiem, że EGR-y były dużo wcześniej, tylko z Twojej wypowiedzi wynika jakby tylko szkodziły, a efektu eko nie miały.
Jestem ciekaw. Może są jeszcze na Forum inni Koledzy, którzy mają wyłączony EGR z zachowaniem DPF. Chętnie poznałbym ich spostrzeżenia. Sam bym chętnie wyciął EGR pozostawiając DPF, ale po stanowczo negatywnej opinii tunerów nie chciałbym się narazić na problemy i ciągłe wizyty na poprawki.
Jestem ciekaw. Może są jeszcze na Forum inni Koledzy, którzy mają wyłączony EGR z zachowaniem DPF. Chętnie poznałbym ich spostrzeżenia. Sam bym chętnie wyciął EGR pozostawiając DPF, ale po stanowczo negatywnej opinii tunerów nie chciałbym się narazić na problemy i ciągłe wizyty na poprawki.