--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: DPF
Też Ci nie pomogę, u mnie nie ma komunikatu ani na aplikacji ani na wyświetlaczu auta, także nie znam problemu.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
U mnie też komunikat świeci się podczas rozruchu. Gasnie do 1.5s od momentu uzyskania obrotów. Uszczelkę miałem wymieniana w zeszłym roku.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Aha, na rozgrzanym silniku ten objaw nie występuje lub jest sporo krutszy.
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
Mi to tylko w aplikacji wyskakuje przy rozruchu przez 1s albo krócej i to nie zawsze i na zimnym silniku gdzie teraz w uk jest ok 22 stopni
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- soulck
- Użytkownik
- Auto: 2.0 Ecoflex
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
Witam. Wczoraj po powrocie z pracy około 10km od miejsca zamieszkania. Wjechałem do garażu i ooo Dpf wyższe obroty lekko,wypalanie się skończyło spalanie chwilowe zeszło do 0.7 lita gaszę idę lulu.
Dziś po pracy wsiadam do auta odpalam komunikat :Filtr sadzy pełny kontynuować jazdę ...
Ok dojechałem do domu Dpf się wypala -wypalił się Po czym komunikat : Filtr sadzy pełny kontynuować jazdę bezwarunkowo.... O co koman...?
Po czym za chwilę kolejny komunikat Olej do wymiany...?
Dodam że mam najechane 265 tyś 2013 rok
Coś sugerujecie?
Dziś po pracy wsiadam do auta odpalam komunikat :Filtr sadzy pełny kontynuować jazdę ...
Ok dojechałem do domu Dpf się wypala -wypalił się Po czym komunikat : Filtr sadzy pełny kontynuować jazdę bezwarunkowo.... O co koman...?
Po czym za chwilę kolejny komunikat Olej do wymiany...?
Dodam że mam najechane 265 tyś 2013 rok
Coś sugerujecie?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Wypalić jeszcze raz na trasie. Jeśli nic nie da, to można spróbować serwisowo (potrzebny OP-COM).
Może też być, że DPF zakończył swój żywot. Albo wymiana, albo usunięcie i wyprogramowanie (nie do końca legalne).
Może też być, że DPF zakończył swój żywot. Albo wymiana, albo usunięcie i wyprogramowanie (nie do końca legalne).
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Ty masz B20DTH?
Tutaj procedura wypalania wygląda inaczej niż w A20DTH.
Masz diodę?
Jeżeli auto mówi Ci żebyś wymienił olej, to nie olej tego tylko zrób to.
W B20DTH gdy się nie poruszasz przez kilka minut to sterownik przerywa procedurę jako nieudaną i będzie chciał kontynuować przy następnej okazji.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Tutaj procedura wypalania wygląda inaczej niż w A20DTH.
Masz diodę?
Jeżeli auto mówi Ci żebyś wymienił olej, to nie olej tego tylko zrób to.
W B20DTH gdy się nie poruszasz przez kilka minut to sterownik przerywa procedurę jako nieudaną i będzie chciał kontynuować przy następnej okazji.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Kolega miał tak samo, próbowaliśmy wypalić serwisowo ale nie dało rady. Po wymianie górnego czujnika też jeszcze nie dało rady. Dopiero jak zrobiłem adaptację czujnika to wypalanie ruszyło samo i ładnie wypaliło.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Oczywiście !hubertus pisze:Dokładnie 100 % racji. To samo ma się do wypalania. Gnanie autostradą z gazem w podłodze wcale nie sprzyja dobremu wypalaniu. Najlepsze do jazdy i wypalania obroty to 2 - 2,5 tys i nie deptać ostro po gazie i dpf będzie się wypalał rzadziej. Silnik spalał mniej i awarie też będą rzadsze. Krótkie trasy miejskie też są wrogiem diesla i to nie tylko tych najnowszych konstrukcji.
Ostatnio zaplanowałem w niedzielę wypalanie na wycieczce z aplikacją Pinga .
Gdy DPF się zaczą wypalać i temperatura rosła już w okolicy 570 st , myślę przycisnę trochę to szybciej dojdzie do 630, a ta zaczynała spadać ! Na 550 ! Więc zacząłem utrzymywać stałą prędkość 110 i po chwili już było 630 .
Więc , jak pisałem wielokrotnie , stała prędkość z obrotami w okolicy 2000 rpm najlepiej na 6 tym biegu .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
shaky18
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Miasto:
Witam. Podłączał ktoś może się do maxiecu? Chodzi mi głównie o to, czy wyświetlił się status regeneracji DPFu w procentach w tym programie, bo ja mam ciągle wypalanie w toku i jest to irytujące, bo żadnego wypalania nie rozpocząłem, ani automatycznie ten proces na zimnym silniku nie miał szans wystartować.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Czytaj to forum a znajdziesz odpowiedzi.
Na tym forum mamy lepsze programy (aplikacje) do śledzenia wypalania
Na tym forum mamy lepsze programy (aplikacje) do śledzenia wypalania
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Oooooo może się w końcu za was wezmą!!
https://www.facebook.com/profiauto/?hc_ ... NA&fref=nf
Akcja SMOG na polskich drogach zbiera żniwo
#Policja walczy z kierowcami, którzy wycinają katalizatory i filtry DPF. W takim przypadku zabierany jest dowód rejestracyjny. Dodatkowo można zostać ukaranym mandatem w wysokości 20-500 zł
Czy takie akcje wpłyną na poprawę powietrza w kraju
#ProfiAuto #mandat #smog
https://www.facebook.com/profiauto/?hc_ ... NA&fref=nf
Akcja SMOG na polskich drogach zbiera żniwo
#Policja walczy z kierowcami, którzy wycinają katalizatory i filtry DPF. W takim przypadku zabierany jest dowód rejestracyjny. Dodatkowo można zostać ukaranym mandatem w wysokości 20-500 zł
Czy takie akcje wpłyną na poprawę powietrza w kraju
#ProfiAuto #mandat #smog
-
coke
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Witam,
od niedawna jestem użytkownikiem insigni, jest to pierwsze auto z dpf`em i już się on odzywa
Mianowicie przy próbie wypalenia dpf (mam diodę informującą o wypalaniu) jadąc trasą auto wyrzuca komunikat o awarii i staje, dopiero po wyjęciu kluczyka i ponownym uruchomieniu można jechać i wszystko jest w normie, do następnej próby wypalenia dpf. Aplikacja kolegi Ping pokazała 94% zapełnienia owego filtra a torque pro nie wykazała żadnego błędu (skan robiłem po ponownym uruchomieniu silnika kiedy było wszystko ok - może sam się kasował błąd).
Dwa dni później przy ponownej próbie wypalenia dpf zatrzymałem się i auto wypaliło dpf do 64%, na tą chwilę auto nie próbuje wypalać dpf bo stan jest jeszcze ok więc nie ma problemu, jednak zapewne ponowi się problem przy zapchaniu filtra.
Stan oleju sprawdziłem i niestety jest ponad normę (wymieniany był w listopadzie), więc albo rozrzedził się od ON albo w ASO tak lali..
Stąd też mam zamiar wymienić olej (btw. czy Motul 8100 X-CLEAN EFE 5w30 będzie spoko? bo obecnie na pokładzie jest GM`owski...).
I tu mam do Was pytanie, co zrobić, czy wymienić olej i obserwować czy może podjąć działanie np. czyszczenia dpf w jakimś serwisie ew. co może powodować tą anomalie?
od niedawna jestem użytkownikiem insigni, jest to pierwsze auto z dpf`em i już się on odzywa
Mianowicie przy próbie wypalenia dpf (mam diodę informującą o wypalaniu) jadąc trasą auto wyrzuca komunikat o awarii i staje, dopiero po wyjęciu kluczyka i ponownym uruchomieniu można jechać i wszystko jest w normie, do następnej próby wypalenia dpf. Aplikacja kolegi Ping pokazała 94% zapełnienia owego filtra a torque pro nie wykazała żadnego błędu (skan robiłem po ponownym uruchomieniu silnika kiedy było wszystko ok - może sam się kasował błąd).
Dwa dni później przy ponownej próbie wypalenia dpf zatrzymałem się i auto wypaliło dpf do 64%, na tą chwilę auto nie próbuje wypalać dpf bo stan jest jeszcze ok więc nie ma problemu, jednak zapewne ponowi się problem przy zapchaniu filtra.
Stan oleju sprawdziłem i niestety jest ponad normę (wymieniany był w listopadzie), więc albo rozrzedził się od ON albo w ASO tak lali..
I tu mam do Was pytanie, co zrobić, czy wymienić olej i obserwować czy może podjąć działanie np. czyszczenia dpf w jakimś serwisie ew. co może powodować tą anomalie?
- Ping
- Klubowicz
- Kontakt:
Jeżeli przy wypaleniu pojawił się komunikat o awarii to znaczy że jednak coś jest nie tak.
Torqie nie zawsze pokazuje wszystkie błędy. Zainstaluj OPL DTC Reader - link do nowej wersji znajduje się na forum lub sprawdź błędy OPComem.
Torqie nie zawsze pokazuje wszystkie błędy. Zainstaluj OPL DTC Reader - link do nowej wersji znajduje się na forum lub sprawdź błędy OPComem.
-
misiekbig
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Grójec
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie było podobnie.
Winne były przewody przy wtryskach(brak kawałka izolacji na kabelkach) podczas normalnej jazdy wszystko ok przy wypalaniu komunikat i auto gasło po ponownym uruchomieniu samochodu było dobrze aż do ponownego wypalania.
Oczywiście blad w sterowniki był zapisany.
Podstawą jest sprawdzeni błędów.
Winne były przewody przy wtryskach(brak kawałka izolacji na kabelkach) podczas normalnej jazdy wszystko ok przy wypalaniu komunikat i auto gasło po ponownym uruchomieniu samochodu było dobrze aż do ponownego wypalania.
Oczywiście blad w sterowniki był zapisany.
Podstawą jest sprawdzeni błędów.