--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia Mateo

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Insignia Mateo

Post autor: dokia » 12 wrz 2025, o 21:09

Pierwsza Insignia to chyba była na płycie Chevroleta Malibu, druga to nie wiem, bo i po co ta wiedza? Bo jakie znaczenie ma sama płyta? Wyróżnia auto w jakiś szczególny sposób? Ja nie wiem skąd mam podłogę ale chyba nie z Ikei 🤪Ja twierdzę że masz auto o niebo lepsze od Insigni, sama byłam namawiana na kurę i nadal jestem. Zresztą VAG to ogólnie jest wyżej pozycjonowany niż Opel 👍 głośność to też już
czepiacie się, w aucie nie może być całkiem cicho, no chyba że do prędkości 30km/h.
Silnik masz fajny a przede wszystkim na normalne, pachnące paliwo 😍 szerokości 👍

A od kolegi dowiedziałam się że ten model w dieslu to porażka jeśli chodzi o serwis, bo często zjeżdża a ta benzyna jest super i jest bardzo dobra do podnoszenia mocy. No więc ]:-> niech moc będzie z Tobą coraz większa 👍

A o wydechu się douczę, obiecuję 🤗 bo mnie to zaciekawiło naprawdę. a w superkurach pewnie też coś fajnego dają. Może z Porsche dali? 🥰
Nowe auto to przede wszystkim nowością pachnie 🥰 fajnie Ci
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec
Auto: SKODA OCTAVIA RS
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: Mateo » 12 wrz 2025, o 21:36

Po "fejslifcie" w wersji RS masz juz tylko benzynę. I dobrze...
Trochę poczytałem... w Kodiaqu rzeczywiście jest jakiś system który generuje dźwięk silnika jakoś sie to ładnie tak nazywa... Dynamic Sound Boost. Natomiast nic o tym nie pisza w Małej Kurze. I po tym moim riserczu dalej nie jestem przekonany czy to glosnik czy nie. Czekam co ten Twój Kuroznawca powie... póki mnie nie wyprowadzi z błędu stoję przy tym że w kodiaqu jest wspomagacz a w Octavii sportowy (pseudo) wydech.

Dorka... Tu nie chodziło o to, żeby po kupnie nowego auta zrugac Opla, tylko stwierdzić różnice, na które wiek auta (pozornie) nie ma wpływu... bo od mycia sie raczej nie skurczy... nawet w środku po intensywnym praniu tapicerki.

Nie porównuje radia, kamery, multimediów czy bajerów które jedno ma, a drugie nie. Nie o to chodziło i nie do tego zmierzałem. Wiadomo że w tym momencie samochody znowu dokonały skoku technologicznego i nie ma co porównywać starego z nowym pod tym kątem. Patrzyłem z pozycji ojca i męża który kupił Auto, które będzie dawało dużą frajdę jak przyjdzie na nią ochota, ale jednocześnie bedzie dalej tak praktyczne jak poprzednie.

Jakbym sie uparł to i mój stary dizelek mógłby pierdziec i strzelać z wydechu... gotowe zestawy były w granicach 5-7kPLN, Ale po co, jak można całe Auto wymienic...

Aaaa w całej tej wymianie zapomniałem...

Dziękuję. Fajnie, że sie podoba

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Obrazek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 wrz 2025, o 21:42

No bo jest śliczna ta kurka, tylko po pierwszym zdjęciu miałam pewność że na pewno jest biała. A już wiem że na pewno nie jest, ale jest prawie biała 😍 a wnętrze było? Czy nie przegapiłam jeszcze? A kamera 360 jest? Czy sam parkujesz?

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 12 wrz 2025, o 22:09

Wnętrze jest zwykle RS. Przyznam, że nie chciało mi sie czekać ponad 3 miesiące na Auto pod zamówienie i wziąłem taką szara, ktora mi najbardziej odpowiadała... kamerka jest tylko z tyłu, ale Auto samo parkuje (Dorota... jak Insignia...) ma travel asist i kilka innych pomagierów. Dzisiaj odczułem jak działa hamowanie awaryjne przy cofaniu... zatrzymał sie przed... sznurkiem
Sporo rzeczy ma w standardzie takich jak matrycowe światła przednie, kamerkę z tyłu, elektryczną klapę bagażnika, oświetlenie ambiente, czujniki martwego pola i inne drobiazgi za które w "cywilnych" wersjach (nawet w sportline - a to juz taki "prawie" RS) trzeba dopłacić.

Jedno co mnie zastanawia... można zamówić OCTAVIE sportline z napędem 4x4 i silnikiem benzynowym 204KM, ale w mocniejszym RSie pakują FWD...

Zdjęcie na stacji to było cyknięte na szybko po wiatką przy kijowej pogodzie ale Marcin kolor od razu poznal

Obrazek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 13 wrz 2025, o 05:51

Tu też plus Skody, że sporo modeli można wybrać właśnie z placu, nie trzeba czekać jak na poród dziecka. No i Insignia była limuzyną, tu mamy kompaktowe autko a sam pozytywnie oceniasz gabaryty wewnętrzne. I to jest fajne że przy obecnych kompaktowych tak można że wygodą użytkowania nie ustępują limuzynom z lat 20tych a na parkingu sporo mniej miejsca zajmują.
No i te modne kolory 🤗 bardzo lubię na nie na parkingu patrzeć, chociaż użytkuję perłowy ale jak to baba lubię też świecidełka.
Pierwsza wymiana oleju i pierwszy przegląd to szybko?

Jo17
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2019
Miasto: UK,
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Jo17 » 13 wrz 2025, o 08:17

Mateo, fajnie autko. Skoda podbija rynek nie tylko polski. Wystarczy przejechać się z Pl np do UK.... Bardzo dużo tych autek w różnych wersjach...
A taxi u UK - to co druga...
Mnie tylko nie bardzo podobają się te "plastikowe" kolory...ale to już rzecz gustu i nie podlega ocenie...
Nie Ci jeździ bezpiecznie, bo to najważniejsze...
Dawaj znać... też trzeba będzie kiedyś coś zmienić 😊

Marek1972
Forumowicz
Auto: Insignia2019
Kod silnika: B15XFL
Miasto: Opole
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek1972 » 13 wrz 2025, o 08:38

Też kurka po insigni🙃
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jo17
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2019
Miasto: UK,
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Jo17 » 13 wrz 2025, o 09:30

Fajnie autko 😊 Ma urok.🌻

Marek1972
Forumowicz

Post autor: Marek1972 » 13 wrz 2025, o 09:43

Insignia też miała 🙂
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 13 wrz 2025, o 10:20

Oj miała. Naprawdę ciężko sie z nią było rozstać. Fajnie sie tym autem jeździło. Tym bardziej cieszy mnie ze znalazła właściciela u brata... zawsze będę sie nią mógł jeszcze bujnac

Obrazek

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 13 wrz 2025, o 13:27

Nie mój kolor ;) Ale fajna, naprawdę! U mnie pewnie wjedzie kura za rok.

Tutaj test Twojej:
https://dailydriver.pl/test/test-skoda- ... rs-265-km/
Zwróć uwagę, że szpera nie jest "elektroniczna" - tam siedzi coś poważniejszego, w stylu eLSD z Insignii A.
W ogóle w tym teście fajne zdjęcia - czerwona mi się podoba. Na obniżonym zawiasie i dużych kołach ta rozdmuchana bryła nadwozia zyskuje normalne, a nawet ładne proporcje. Bazowe Octavie wyglądają nieco dziwnie, jakby miały za mały rozstaw kół w stosunku do budy. O Superbie IV w ogóle się nie wypowiem, bo jest brzydki i gdzieniegdzie przypomina skrzyżowanie mydelniczki z wanną... Tak jak nowy Passat kombi :D Ale po GSi zostaje mi wybór właśnie Superba Sportline - silnik i skrzynia te same co w Twojej Kurze RS.

Insignia A i Octavia IV gabarytowo powinny być bardzo podobne. Oczywiście inaczej wygląda sprawa z Insignią B - w niej z tyłu jest miejsca sporo więcej i tylko o włos mniej niż w Superbie. Pasażer "za mną" w Insignii A nie miał miejsca na nogi, a teraz nie narzeka.

Bezpiecznej i udanej *eksploatacji vozidla* ! :)

Mając czeskie vozidlo musisz poznać czeskie nazwy elementów wyposażenia...
dywaniki - kobierce,
głośniki - reproduktory,
spryskiwacze - ostrzykiwacze,
reflektory - światłomioty...

M.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 13 wrz 2025, o 13:50

A żeby umyć dobrze dach potrzebny będzie žebřík czyli drabinka :lol:
A je to krasne ;D

Marek1972
Forumowicz

Post autor: Marek1972 » 13 wrz 2025, o 14:35

Wassermann jeżeli chodzi o tył auta w Skodzie , ani w Oktavi, ani w Superbie liftbacku nie powala pięknością, względem IB😉 . O kombi B9, SS4 nie ma co dyskutować, kombi to kombi, w insigni B też było brzydkie🤭. Krótkie porównanie przestarzałej insigni B ( taki szczegół ale☝️)do Skody , IB w liftbacku przykładowo miała piękny led stopu na szybie, a w Skodzie może i led, ale pierwszej generacji😉🤮 Szkoda ,że insigni nie rozwinęli dalej , ale jako GM , myślę że Oktavię i Superba insignia C mogłaby zawstydzić 🙃. Ja jestem zadowolony jednak z SS4, niepozorne kombi , ale odpycha się przyzwoicie , przy skrzyni na eco. Ustawienia indiwidualne napędu, skrzyni itd.w sport daje calkiem przyzwoite doznania; 5.7s

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 13 wrz 2025, o 16:30

Marek1972 pisze:
13 wrz 2025, o 08:38
Też kurka po insigni🙃
Też piękna, szybciej to zrobi nam się zlot Kurek niż Insigni, bo taki kierunek nam wychodzi a insignie nie mogą się już zebrać 🫣

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 13 wrz 2025, o 16:48

Kurnik Klub Polska

Marek1972
Forumowicz

Post autor: Marek1972 » 13 wrz 2025, o 17:18

No niestety w segmencie D nie ma już możliwości przebierania w autach, trzeba brać co jeszcze jest 😉. Suvy mają się dobrze i nic nie wskazuje na szybką zmianę mody.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 13 wrz 2025, o 18:25

@wassermann wiadomo że kolor to sprawa bardzo subiektywna. Jednemu podoba sie jedno innemu drugie. I dobrze. Dlatego auta maja różne kolory z tym dyfrem to moze trochę uprościłem ale generalnie naped na przód jest wspomagany, żeby szybciej złapał przyczepność.
Nie pasują mi te felgi 19" z tym plastikiem w środku. Brzydkie nie sa, ale... to jak z tym kolorem. Wolę cos innego. Chyba pójdę w felgi 19" z przedlifta. Tam były w mojej opinii ładniejsze.

Jeśli chodzi o język czeski to niemam z nim problemów. Do granicy mam raptem 6-7 kilometrow...

@dokia dowiedziałaś sie juz czy są różnice w układzie wydechowym Karoqa i Octavii?

Obrazek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 13 wrz 2025, o 19:00

Mateo, przecież pisałam że w pon. No jaki Ty nieuważny jesteś. Weekend jest, nie?
Ale jak zrobicie zlot "kury po Insigni" to dolecę też kurą :) obiecuję :) i nie na godziny jak Ty zawsze :)

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 13 wrz 2025, o 19:20

Tylko kocura nie zabieraj coby tych kurczaków nie poprzeganial...

Obrazek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 13 wrz 2025, o 19:37

No czy Ty udajesz? Przecież napisałam że jak pojawię się na zlocie Insigni to przejadę przez wypożyczalnię i mojego złomka tam zostawię. Zamówię też „B2 DOKIA” na allegro aby tradycji stało się zadość, bo ja przecież swoisty brand stworzyłam w A i B z tą dokią. Ja mam wszystko już zaplanowane, chociaż na zlot Insigni planowałam, ale być może szybciej zrobi się kurnik i zlot Kurek 😝 no chyba że na zlot insigni ktoś z tego forum zechce pożyczyć mi insignię to zostawię mu na weekend kota 😜

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta klubowiczów”