--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sygnalizacja niezapiętych pasów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
z_marian
Nowicjusz
Auto: Astra J ST OPC Line
Kod silnika: A14NET
Rok produkcji: 2011
Miasto: podkarpackie

Re: Sygnalizacja niezapiętych pasów

Post autor: z_marian » 13 lip 2019, o 20:04

Cześć.
Mam problem z w/w sygnalizatorem. Pomimo zapiętego pasa włącza on się często podczas jazdy (co skądinąd jest denerwujące), na chwilę pomaga ruszenie pasem, ale problem za chwilę powraca. Próbowałem użyć środek do czyszczenia styków, ale nic nie pomogło (a chyba nawet pogorszyło. bo dłubałem tam śrubokrętem i pędzelkiem, i teraz włącza się częściej). Wygląda na to, że wina leży w samej zapince pasa - ktoś wie czy jest ona rozbieralna i czy da to się zrobić bez demontażu fotela? Samochód co prawda Astra J, ale myślę, że podobnie jest w Insigni.

Awatar użytkownika
z_marian
Nowicjusz
Auto: Astra J ST OPC Line
Kod silnika: A14NET
Rok produkcji: 2011
Miasto: podkarpackie

Post autor: z_marian » 18 lip 2019, o 20:27

No więc tak. Zamówiłem zapinkę na popularnym serwisie internetowym - zgodnie z zaleceniem fabryki o numerze 13368956 (zamontowana była o nr 12848376). Przesyłkę otrzymałem i przed montażem sprawdziłem czy działa podpinając pod instalację. Wszystko było ok. więc dokonałem wymiany (musiałem jednak odkręcić 2 śruby mocujące fotel do nadwozia i unieść go lekko do góry, bo nie było możliwości w inny sposób odkręcić zapinki) i co się okazało - nowa część jest o ok. 2-3 cm dłuższa od poprzedniej. Nie sprawdzałem tego wcześniej i nie przyszło mi do głowy, że mogą się one czymś różnić. Co prawda wszystko działało, ale nie do końca grało mi to estetycznie - w siedzeniu pasażera zapinka znajdowała się poniżej tunelu środkowego, natomiast ta wymieniona wystawała ponad tunel. Postanowiłem więc zobaczyć czy da się coś zrobić z tą uszkodzoną i udało mi się jakoś podważyć obudowę i rozpołowić (była mocno sklejona, ale w udało się jej w miarę nie uszkodzić). Sam sygnalizator jest bardzo prosty i w łatwy sposób rozbieralny - można go odłączyć od mechanizmu pasa wraz z przewodem i przełożyć np. do innego mechanizmu. W każdym bądź razie działa na zasadzie zwarcia - wpięcie pasa powoduje rozłączenie styków i wyłączenie sygnalizatora, wystarczyło tylko trochę odgiąć jedną z blaszek i sygnalizator działa poprawnie. Obudowę pasa skleiłem ponownie i od dzisiaj mam spokój z denerwującym dźwiękiem.

Awatar użytkownika
BibiGmbH
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia A
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Sochaczew

Post autor: BibiGmbH » 16 lut 2022, o 08:43

ja mam takie pytanie: insignia 2.0 2009 kombi, ostatnio wiozłem graty w bagażniku przy złożonych fotelach, teraz ciągle wyje, że niezapięte pasy z tyłu u pasażera po lewej :-/ walnięty czujnik czy kabelek? gdzie go szukać i czy da się coś zrobić bez demontażu kanapy?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”