--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje podczas jazdy
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Wibracje podczas jazdy
Wibracje niewiadomego pochodzenia w tym samochodzie to jest never ending story. Wydaje ci się że już się ich pozbyłeś, a one po jakimś czasie znów wracają. Piszę na własnym przykładzie...
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Pan powiedział, ale nie do końca
-
Ratol
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
Bartol, nie bardzo rozumiem, co chcesz mi przekazać?
Dziwisz się, że próbuję to zdiagnozować i naprawić?
Dziwisz się, że próbuję to zdiagnozować i naprawić?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Dobrze rozumiem, że masz wyważone i założone opony, które "są do bani"?
Jeśli tak to bez sensu branąć dalej:
Podsumowując moją poprzednią wypowiedź:
Jeśli diagnoza dotycząca opon jest trafna to bez ich wymiany i dobrego wyważenia jeżdżenie do mechaników jest stratą czasu i pieniędzy. Nie jeden z forum to przechodził wymieniając tarcze, tuleje wahaczy, półosie itp., a ostatecznie wina leżała właśnie po stronę opon/kół.
-
Ratol
- Nowicjusz
Opony biłyby również przy jeździe określoną prędkością bez napędu (z wciśniętym pedałem sprzęgła), a tego nie ma 
Ale po to jest forum, żeby dawać dobre rady...
Czuwaj!
Ale po to jest forum, żeby dawać dobre rady...
Czuwaj!
-
Ratol
- Nowicjusz
-
dj1910
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
W mojej Iśce też jak przyspieszam mam wrażenie jakbym ciągle bardzo ale to bardzo delikatnie "podskakiwał" i jest wrażenie, że te "wibracje" mają głównie swoje źródło z tyłu.
Wiem już, że część tych wibracji pochodziło od starych i mega sztywnych opon letnich tylnich (przednie nowe założyłem we wrześniu) ale od wczoraj mam cały komplet nowych zimówek (plus felgi sprawdzone - wg oponiarza są nie budzą żadnych zastrzeżeń - 18 alu oryginał). Na nowych oponach jest lepiej, ale nie jest idealnie.
Czytałem o tych policośtamretanowych tulejach wahaczy. Da się sprawdzić ich stan bez demontażu ?
Amorki z tyłu wg stacji diag mam na 67% L i 63%P sprawne (różnica chyba akceptowalna), ale może to też mieć jakieś znaczenie ?
Przegieg 109kkm, rocznik 2009.
Wiem już, że część tych wibracji pochodziło od starych i mega sztywnych opon letnich tylnich (przednie nowe założyłem we wrześniu) ale od wczoraj mam cały komplet nowych zimówek (plus felgi sprawdzone - wg oponiarza są nie budzą żadnych zastrzeżeń - 18 alu oryginał). Na nowych oponach jest lepiej, ale nie jest idealnie.
Czytałem o tych policośtamretanowych tulejach wahaczy. Da się sprawdzić ich stan bez demontażu ?
Amorki z tyłu wg stacji diag mam na 67% L i 63%P sprawne (różnica chyba akceptowalna), ale może to też mieć jakieś znaczenie ?
Przegieg 109kkm, rocznik 2009.
-
Ireneusz 890
- Nowicjusz
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Małogoszcz
t witam koledzy. Posiadam Insignie 1.8 z 2015.występują takie objawy że prawie od samego ruszenia czuć jakieś drgania auta. Jakby były jakieś buly na oponach ale To nie To bo na letnich jest tak samo. I jadąc jednostajnie np 50 cały czas To czuć. A dopiero powyżej 120 jest bicie na kierownicy. Może ktoś miał taki problem. Na szarpakach nic nie wykazało. Auto ma przejechane 55 tysięcy
Dodano po 1 minucie 45 sekundach:
I jeszcze dodam że jak złapie się za drążek od biegów To czuć takie lekkie jakby mrowienie
Dodano po 1 minucie 57 sekundach:
Dzisiaj zostały wymienione świece bo myślałem że To od silnika. Na początku grudnia wymieniony rozrząd i olej w skrzyni. Skrzynia manual. A objawy są od jakiś dwóch tygodni
Dodano po 1 minucie 45 sekundach:
I jeszcze dodam że jak złapie się za drążek od biegów To czuć takie lekkie jakby mrowienie
Dodano po 1 minucie 57 sekundach:
Dzisiaj zostały wymienione świece bo myślałem że To od silnika. Na początku grudnia wymieniony rozrząd i olej w skrzyni. Skrzynia manual. A objawy są od jakiś dwóch tygodni
-
SorbiM82
- Nowicjusz
- Auto: Insignia FL
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Tarnobrzeg
Witam
W moim przypadku przy około 140km/h zaczynała drzeć kierownica w zeszłym tygodniu zbiegła się wymiana kompletnego sprzęgła wraz w kołem dwumasowym
i wszystko ustało na kierownicy nie czuć kompletnie nic prowadzi się jak po szkle.
W moim przypadku przy około 140km/h zaczynała drzeć kierownica w zeszłym tygodniu zbiegła się wymiana kompletnego sprzęgła wraz w kołem dwumasowym
-
Ireneusz 890
- Nowicjusz
Też myślałem u siebie o dmumasie ale przy takim przebiegu To chyba trochę za wcześnie
jutro jadę na warsztat i mają mi sprawdzić przeguby i półosie i luzy zaworowe
-
Ireneusz 890
- Nowicjusz
Pozbyłem się bicia na kierownicy. Okazało się że były źle wyważone koła za pierwszym razem i stąd pojawiło się bicie. Ale nadal zostaly drgania jakby podłogi, siedzenia tak od zera do 80-90. Podpowiedzcie jeszcze co by to mogło być.
-
Modelos
- Nowicjusz
- Auto: W trakcie szukania
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Poznań
Cześć
Czy wy również macie dziwne wibracje na 5 i 6 biegu(zminan od 2,300. RPM) i pełne wdepnięcie gazu??
Czy wy również macie dziwne wibracje na 5 i 6 biegu(zminan od 2,300. RPM) i pełne wdepnięcie gazu??
-
GANC
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Iława
- Postawił piwo: 11 razy
Witam kolegów. Problem mój jest podobny do Waszego czyli wibracje podczas jazdy odczuwalne na podlodze, oraz dziwny dźwięk przy skręcaniu kierownicą w obie strony. Coś jakby szum, towarzyszą mu mikrodrgania. Tu się zastanawiam nad regeneracją maglownycy. Byłem jakiś czas temu na zbieżności i wyszło mi takie coś (w załączniku). Jest to wydruk z badania i niepokoji mnie wynik na czerwono. Chłopska logika, zielone ok, czerwone nie ok. Nie znam się na tym liczę że ktoś z Was mi coś podpowie.
Druga sprawa dwumas. Przed wymianą na biegu jałowym lekko wciskając sprzęgło czuć było pukanie na pedale, teraz po wymianie rownież jest odczuwalne takie pukanie. Czy to normalna rzecz? Pozdrawiam!
Druga sprawa dwumas. Przed wymianą na biegu jałowym lekko wciskając sprzęgło czuć było pukanie na pedale, teraz po wymianie rownież jest odczuwalne takie pukanie. Czy to normalna rzecz? Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Emil123
- Nowicjusz
- Auto: Insigma
- Miasto: Kamień Pomorski
Witam. Problem mam podobny kierownica drga powyzej 130km/h, myślałem ze od kół ze nie wyważone dobrze, ake. Dwa razy byłem na wyważenie i problem pozostał gdy zmieniłem na koła zimowe i problem nadal występuje ale przy wyższych predkosciach jeszcze powyżej 130 w górę jeszcze gorzej drgania są i tersz niewiem co to moze byc czy powodem moze byc juz skrzynia automatyczna czy półoś długa lub przeguby wewnętrzne.? Czy macie jakieś pomysły?
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
To co opisujesz wskazuje na przeguby,ale zewnętrzne.Sprawdź luz poprzeczny oraz osiowy