--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia Automatyczna AF50-8 (AT8) Problemy

ODPOWIEDZ
jakub1999
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2020
Miasto: Katowice
Postawił piwo: 2 razy

Re: Skrzynia Automatyczna AF50-8 (AT8) Problemy

Post autor: jakub1999 » 12 mar 2025, o 09:05

VoyteQ pisze:
6 lut 2025, o 01:54
jakub1999 pisze:
21 sty 2025, o 12:15
Mam identyczne problemy jak Voyteq, plus jeszcze podczas spokojnej jazdy po mieście skrzynia wrzuca biegi tak nisko że wibruje całą budą, a auto ma 40 000km przebiegu... Znacie może kogoś kto umie przeprogramować tą skrzynię żeby zwiększyć minimalny zakres obrotów? Obdzwoniłem sporą ilość warsztatów w śląskim i kilka w małopolskich ale nikt tego nie oferuje.
Mam rozumieć że też Ci szarpie na zimnym jak hamujesz zatrzymując się ?
Tak, szarpie i jakby "pcha do przodu", zauważyłem że lepiej zachowuje się jeśli od startu wyłączę nawiewy i wiatrak z przodu nie chodzi.

Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
A co ile wypala się wam DPF przy jeździe na autostradzie? Robiłem trasę 700km praktycznie cały czas 140 na tempomacie i filtr wypala się co 270km plus strasznie duże ciśnienia zauważyłem, przy jeździe po płaskim 140 około 8kPa, a jak dam buta w podłogę to już w ogóle 14kPa.

VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: VoyteQ » 13 mar 2025, o 00:54

u mnie na trasie to zwykle 400, czasami ponad 400km. MIasto 300-350

Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Auto: Insignia GS automat
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fafko » wczoraj, o 19:37

Hej, czy komuś udało się usunąć problemu z szarpaniem skrzyni?
Mam podobne objawy, ale u mnie najczęściej szarpanie pojawia się po jeździe autostradowej, po zatrzymaniu się na światłach po niecałej sekundzie czuć szarpnięcie, jakby się się wysprzęglał. Nie jest to bardzo mocne szarpnięcie, tak jakby mi ktoś delikatnie w kufer wjechał, ale jest wkurzające. Dziwne jest to, że przy jeździe po mieście takich objawów nie mam, muszę ją pogonić trochę szybciej i wtedy zaczyna się szarpanie.
Nie ma na to wpływu temperatura skrzyni - tak mi się wydaje, mam wskaźnik na zegarach i specjalnie obserwowałem przy jakiej temperaturze szarpie, ale bardzo często skrzynie nawet się nie dogrzeje, a już zaczyna szarpać. Na zimnym silniku szarpania nie zaobserwowałem. Samochód ma przejechane 115 tys. km.
Zrobiłem dynamiczną wymianę oleju w skrzyni, olej nie był zbyt brudny, ale nic to nie pomogło, kolejny krok to reset i tryb adaptacyjny, również bez poprawy. Zastanawiam się co dalej - może wgrać soft od GSI? Ktoś pisał, że udało się to zrobić, może tędy droga?.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”