--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Temperatura na zegarach a rzeczywista

ODPOWIEDZ
piek
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017
Miasto: Inne
Otrzymał  piwo: 1 raz

Temperatura na zegarach a rzeczywista

Post autor: piek » 16 sty 2025, o 14:57

Chciałem wypalić DPF komputerowo i komputer nie mógł rozpocząć procedury bo była za niska temperatura silnika, patrzę na zegarach po 15min odpalonego auta i przytrzymaniu obrotów było równę 90st (nawet troszkę za 90) i nadal nie chciał rozpocząć procedury, więc sprawdziłem parametry rzeczywiste i temperaturę pokazywało 60st. - co jest za takie inne wskazania odpowiedzialne ? Jak w/g komputera po 30 min doprowadziłem do 90st procedura wypalania ruszyła. ZDodam że dzisiaj jeżdząc po zrobieniu ok 10km po mieście na liczniku doszło do 90st, a na komputerze było 63st. dopiero po 15km jeżdzenia po mieście wskoczyło wskazanie 90st na komputerze. I tak się zastanawiam że ciągle mi wyskakuje błąd AdBlue bo może jak ma się wypalać DPF to przez te błedne wskazania nie robi tej procedury i tak się zapchał że bardzo często wyskakuje mi błąd AdBlue. Może ktoś miał taki problem i wymieniał czujnik ? Jak tak to gdzie on jest ten odpowiedzialny za temperaturę którą czyta komputer ?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Re: Temperatura na zegarach a rzeczywista

Post autor: mazmarcin » 16 sty 2025, o 15:01

Kolego posze na forum że ta wskazówka to tylko taki podgląd ciepła zimna. Jak będzie miała ciecz 115 stopni to też pokazuje 90 jak zaczarowane.

piek
Nowicjusz

Post autor: piek » 16 sty 2025, o 16:56

mazmarcin pisze:
16 sty 2025, o 15:01
...
Czyli co czujnik jest ok ? Ale to i tak drochę długo dochodzi do 90st. bo pół godziny jeżdzenia po mieście i ok 25km w temperaturze na zewnątrz 4 stopnie to trochę długo nie sądzisz ?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, o 03:29 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 16 sty 2025, o 17:01

No to mi się szybciej nagrzewa. Te pół godziny to trochę długo i te 25 km. Mi w zimie wystarcza jakieś 10 km żeby było około 90 stopni. Mamy też różne silniki. Czujnik raczej ok.

piek
Nowicjusz

Post autor: piek » 17 sty 2025, o 00:16

no mi też patrząc na temperaturę na liczniku się nagrzewa do 90st w 10min, ale czy to jest prawdziwa temperatura ? może tak a ta podawana do komputera jest przekłamana dlatego pytam który czujnik podaje temp na deskę dla kierowcy a który czujnik podaje do komputera ?

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 17 sty 2025, o 05:01

Ja piszę że tyle ma temperstura cieczy patrząc na aplikacje nie licznik.

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 17 sty 2025, o 06:04

piek pisze:
17 sty 2025, o 00:16
no mi też patrząc na temperaturę na liczniku się nagrzewa do 90st w 10min, ale czy to jest prawdziwa temperatura ? może tak a ta podawana do komputera jest przekłamana dlatego pytam który czujnik podaje temp na deskę dla kierowcy a który czujnik podaje do komputera ?
Czujniki temperatury są dwa jeden na zegary czyli tak jak @mazmarcin napisał ciepło zimne a drugi czujnik jest z danymi do ECU, podłącz pod komputer i go zdiagnozuj, tak samo kwestia DPF to że nie zaczyna się procedura nie zawsze musi oznaczać problem z temperaturą silnika tylko np. EGT.

Poza tym po co chcesz wypalać komputerowo?? Robi się to w skrajnych przypadkach i trzeba mieć trochę pojęcia o tym a u Ciebie jest nawet problem z podstawową diagnostyką jak temperatura silnika.

Lepiej oddaj do mechanika bo możesz sobie zrobić więcej problemów.

piek
Nowicjusz

Post autor: piek » 17 sty 2025, o 12:15

Holios pisze:
17 sty 2025, o 06:04
...
Piszesz że u mnie jest problem z podstawową diagnostyką jaka temperatura silnika - w jaki inny sposób w/g ciebie można zdiagnozować temperaturę silnika ? Podłączyłem komputer i wszedłem w parametry rzeczywiste i zczytuję temperaturę i pisze że komputer pokazuje 60st, a na wyświetlaczu wzrokowo wskazówka pokazuje 90st. - czy można to w inny sposób zdiagnozować ? Tak samo pisałem o procedurze wypalania - komputer wywala komunikat "procedura nie moze się rozpocząć ponieważ nie jest spełniony jeden z warunków - zbyt niska temperatura silnika" - co w tym jest niezrozumiałego ?? Jak osiągnął na komputerze tempperaturę 90st. to procedura ruszyła.
Pytasz po co chce wypalać DPF - jak byś przeczytał pierwszy post to byś wiedzia że zapala mi się często AdBlue który juz opisywałem w innym poście i szpece od Tuningów którze odcinają AdBlue i nie tylko po zdiagnozowaniu moich błedów stwierdzili że nic nie jest uszkodzone tylko zanieczyszczone, więc stwierdziłem ze skoro są takie rozbierzności w informacji o temperaturze to auto jeżdząc typowo po mieście nie ma możliwości uruchomienia wypalania DPF dlatego wymusiłem mu to komputerowo. CO TU JEST ZBYT SKAPLIKOWANE żeby oddawać auto do elektryków czy mechaników którzy powymieniaja połowe auta za grube tysiace i powiedzą jeździć obserwować :) A jak się dalej bedzie zapalać to elektryk powie oddaj do mechanika a mechanik oddaj do elektryka. Mam już swoje latka i bardzo dużo doświadczenia w tych kwestiach.
Prosiłem tylko żeby ktoś może kto wymieniał czujnik ten od ECU podpowiedział w którym jest miejscu. I nie oceniaj mnie po przeczytaniu pół postu że nie mam pojęcia o diagnostyce czy mechanice. A jak jesteś profesjonalistą to nie wyśmiewaj i obrażaj tylko pomóż innym.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, o 00:47 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Szwagier
Użytkownik
Auto: Opel insignia A
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2011
Miasto: Łuków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Post autor: Szwagier » 17 sty 2025, o 13:12

Różnica temperatury pokazywanej na zegarach i w aplikacji to normalne chyba we wszystkich nowych autach. Chodzi o to żeby kierowca miał spokojną głowę podczas jazdy widząc 90 stopni, bo temperatura silnika się zmienia praktycznie cały czas. Te 90 stopni na zegarach pokazuje w zakresie mniej więcej od 70 do 115 stopni. Jeśli długo silnik nie może złapać 90 stopni (faktycznej temperatury)to może po prostu do wymiany masz termostat (jest cały czas otwarty).

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”