--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzymarzanie drzwi
-
Qjas
Przymarzanie drzwi
Witam wszystkich!
Czy koledzy tez maja problem z zamarzaniem tylnych drzwi? czasami tez przednich?. U mnie woda gromadzi sie w tej pierwszej uszczelce ktora od zew. jest z materialu (jakis filc) a od wew. z gumy. Material nasiąka woda po kazdym myciu auta lub deszczu i pomimo ze wycieram do sucha to jak przyjdzie 0C to rano robi sie zawsze problem. Dodam ze uczelka wyglada normalnie, ladnie przylega nie jest poszarpana - jedyny sposob zeby 100% wysuszyc ta uczelke to chyba suszarka. Dajcie znac czy tez tak macie, pozdro!
Czy koledzy tez maja problem z zamarzaniem tylnych drzwi? czasami tez przednich?. U mnie woda gromadzi sie w tej pierwszej uszczelce ktora od zew. jest z materialu (jakis filc) a od wew. z gumy. Material nasiąka woda po kazdym myciu auta lub deszczu i pomimo ze wycieram do sucha to jak przyjdzie 0C to rano robi sie zawsze problem. Dodam ze uczelka wyglada normalnie, ladnie przylega nie jest poszarpana - jedyny sposob zeby 100% wysuszyc ta uczelke to chyba suszarka. Dajcie znac czy tez tak macie, pozdro!
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, o 12:58 przez yerry, łącznie zmieniany 2 razy.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Przymarzanie drzwi
Wytrzyj uszczelkę do sucha, potem spryskaj silikonem (takim do uszczelek) i dobrze rozprowadź. Nic się nie będzie kleić i przymarzać. To podstawach w autach, które stoją "pod chmurką" a i w tych garażowanych nie zaszkodzi 
-
AydeeN
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam. Nie wiedziałem gdzie ten temat podpiąć, więc po prostu postanowiłem napisać go tutaj.
Generalnie mam taki problem, że tylne lewe drzwi mi przymarzają praktycznie codziennie i ni uja nie idzie ich otworzyć. Wszystkie inne otwierają się bez problemu, niby przy pierwszym otwarciu czuć, że był lekki opór, ale generalnie jest to bezproblemowe otwarcie. Co innego drzwi z tyłu. Ani od środka próbując popchnąć, ani od zewnątrz.
Próbowałem już posmarować wazeliną uszczelkę, ale pomogło na kilka dni i jest dalej to samo. Jakieś pomysły? Ktoś miał podobne problemy?
Generalnie mam taki problem, że tylne lewe drzwi mi przymarzają praktycznie codziennie i ni uja nie idzie ich otworzyć. Wszystkie inne otwierają się bez problemu, niby przy pierwszym otwarciu czuć, że był lekki opór, ale generalnie jest to bezproblemowe otwarcie. Co innego drzwi z tyłu. Ani od środka próbując popchnąć, ani od zewnątrz.
Próbowałem już posmarować wazeliną uszczelkę, ale pomogło na kilka dni i jest dalej to samo. Jakieś pomysły? Ktoś miał podobne problemy?
- IBZI
- Moderator
Uszczelkę najpierw trzeba całkowicie osuszyć (np. wytrzeć porządnie do sucha). Potem silikon w sprayu do uszczelek. Przez całą zimę nic Ci nie przymarznie. Sprawdzone wielokrotnie. Działa.
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Co ciekawe, mi dziś pod firmą też przymarzły tylne drzwi, tylko prawe. Za nic nie dało się ich otworzyć. Po pół godzinie w garażu wszystko wróciło do normy.
Mówicie, że to uszczelki?
Czy coś jeszcze w środku?
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Mówicie, że to uszczelki?
Czy coś jeszcze w środku?
Pozdro.,
MxW.
- mxw
- Zapaleniec
Wiadomo, tylko w jakim miejscu ta woda? Tylko uszczelki czy jeszcze jakieś cięgna?
Pozdro.,
MxW.
Pozdro.,
MxW.
- IBZI
- Moderator
Tylko uszczelka. Mało prawdopodobne aby coś więcej. Wierz mi, potrafi tak przymarznąć, że można klamkę urwać a się nie otworzy 
-
AydeeN
- Nowicjusz
- Miasto:
Dobra, ja w takim razie ogarnę temat jutro. Kupię ten silikon i zobaczymy czy coś podziała 
A tak PS: też macie to, że nie możecie wrzucić wstecznego gdy jest mróz i auto na dworze stoi xD?
A tak PS: też macie to, że nie możecie wrzucić wstecznego gdy jest mróz i auto na dworze stoi xD?
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ja smarowałem zwykła wazelina bez żadnych dodatków. Dzisiaj -10 i żadnych problemów 
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ja pryskałem silikonem w sprayu, ale efekt końcowy jest słaby. Nadal przymarza tylko tak, że zdecydowanym ruchem mogę drzwi otworzyć.
A przymarza ta flockowana uszczelka do wnęki drzwi. Też właśnie myślałem o wazelinie, czy też jakimś kremie, który się zatrzyma między "włoskami" uszczelki i nie wpuści tam wody.
A przymarza ta flockowana uszczelka do wnęki drzwi. Też właśnie myślałem o wazelinie, czy też jakimś kremie, który się zatrzyma między "włoskami" uszczelki i nie wpuści tam wody.
-
AydeeN
- Nowicjusz
- Miasto:
Pozwolisz, że zapytam. Grubo smarowałeś tą wazeliną?kuba89 pisze:Ja smarowałem zwykła wazelina bez żadnych dodatków. Dzisiaj -10 i żadnych problemów
-
Andrzej
Smarowanie pomoże jeżeli konserwację robi się w Październiku, teraz to najpierw należy osuszyć uszczelki a potem posmarować. Środek dowolny boi tak wytrąca wilgoć, posmarować też zawias, zapadkę zamka i cięgno ogranicznika.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Grubo, Hmm nie wiem jak to określić. Nabierałem palcem i wcierałem w uszczelkę. Tak jak na skórę. @Andrzej ma racje. Ja robiłem to pod koniec października. Teraz sa twarde, zmarzniete itd. Chyba, ze w ciepłym garażu to robisz 
-
Bodex
Nie trzeba osuszyć bo silikon sam wypiera wodę,
Ja po myjni spryskałem silikonem i - 20 nie ma problemu.
Ale pamiętajcie by wszystkie opsikać te na drzwiach również
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ja po myjni spryskałem silikonem i - 20 nie ma problemu.
Ale pamiętajcie by wszystkie opsikać te na drzwiach również
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
- mxw
- Zapaleniec
Z tymi twardymi uszczelkami to bez przesady, było w nocy max -13*C, a nasza guma jeszcze nie taka stara - nie jest źle.
Posmarowałem wczoraj jakimś wazelinowym/silikonowym "preparatem do uszczelek" wszystkie drzwi i klapę (ze zdziwieniem stwierdzając, że klapa bagażnika ma tylko pojedynczą uszczelkę - normalnie jak w Matizie), do tego white grease (biały smar?) na zawiasy i ograniczniki - i mam nadzieję, że będzie już dobrze. Zobaczymy.
Pozdro.,
MxW.
Posmarowałem wczoraj jakimś wazelinowym/silikonowym "preparatem do uszczelek" wszystkie drzwi i klapę (ze zdziwieniem stwierdzając, że klapa bagażnika ma tylko pojedynczą uszczelkę - normalnie jak w Matizie), do tego white grease (biały smar?) na zawiasy i ograniczniki - i mam nadzieję, że będzie już dobrze. Zobaczymy.
Pozdro.,
MxW.
- Tom1115
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA ST SW 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Łódź
W zeszłym tygodniu byłem w górach, gdy zaparkowałem padał deszcz, a wieczorem szybko zaczeła spadać temperatura.
Rano nie mogłem otworzyć tylnych drzwi ostro przymarzły. Często Wam się to zdarza? Czy to tylko specyficzne warunki pogodowe?
Rano nie mogłem otworzyć tylnych drzwi ostro przymarzły. Często Wam się to zdarza? Czy to tylko specyficzne warunki pogodowe?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Mnie się nie zdarzyło, ale z tego co słyszałem to najlepiej zaaplikować jakiś środek na uszczelki np.: silikon albo wazelinę
- huciap
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Katowice
U mnie bardzo często się to zdarzało w zimę dopóki nie posmarowałem uszczelek teraz spokój.
Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja mimo, że smaruje intensywnie, to i tak w tym roku zdarzyło się, że ani drzwi, ani bagażnika nie szło otworzyć. -12 W nocy, a w dzień padało.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka