Witam, borykam się z małym problemem, co jakiś czas wyskakuje błąd P003A-00
Co skutkuje złym doładowaniem turbo, prawdopodobnie za niskie.
Błąd jest sporadyczny,wyskakuję losowo, nowy elektrozawór założony.
Pytanie z mojej strony - sztanga od turbo powinna w jakikolwiek sposób chodzić przy ręcznym ruszaniu? (u mnie manualnie mozna opóścić z 0,5-1cm)
Jakieś pomysły? Oczywiście po wyskoczeniu błędu turbina niewkręca się na obroty jak powinna, auto jest dużo słabsze. Jak ten układ podciśninia sprawdzić ? Od czego zacząć znów szukać ;/ węże także raczej sprawdzone.
Za jaką kolwiek pomoc bardzo dziękuje.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuUkład Podciśnienia
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Układ Podciśnienia
Tak powinna chodzić. Dźwigienka przy turbinie ma dochodzić do takiej śrubki regulacyjnej. Możesz zdjąć to cięgło i sprawdzić czy sama dźwigienka przy turbo porusza się lekko i bez zacięć. Jeśli chodzi lekko może być problem z gruchą. Można ją sprawdzić specjalną pompką podciśnieniową u mechanika. Tak samo jak szczelność układu podciśnienia.
Na szybko wrzuciłem kod w google. I ludzie też piszą, że klapki z kolektora mogły uszkodzić turbo. To wszystko masz do sprawdzenia.
Na szybko wrzuciłem kod w google. I ludzie też piszą, że klapki z kolektora mogły uszkodzić turbo. To wszystko masz do sprawdzenia.
- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
Mam ten sam błąd - ciągły. Z tym że nie ma oznak braku mocy. Turbo regenerowane, dzigienka chodzi. Temat trochę olałem bo nie mogę znaleźć przyczyny, a skutki nieodczuwalne - może powinienem jeszcze odwiedzić ludzia co to robił regenerację? Nie wiem
-
sztukens
Błąd nie wyskakuję bez żadnego powodu, zawsze jest mniejszy lub większy powód. Najlepiej nigdy tego nieignorować, nawet gdy skutki są nieodczuwalne.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Tylko trudno, to jest wyregulować, mam cały czas błąd, że turbo jest nieprzyuczone. Programowanie nie daje efektów, a zabawa cięgnem powoduje tryb awaryjny jak depnę od dołu.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Próbowałeś je skracać i wydłużać? Druga sprawa to czy samo cięgło się nie zaciera. Kumpel miał właśnie z tym problem. Następna rzecz to zawór/czujnik czy tam aktuator w gruszce, może z nim jest problem.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Gruszka z zaworem po wymianie. Auto chodzi dobrze więc więcej nie kombinuje.
Xperia Z3
Xperia Z3