--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Moduł sterownik ręcznie otwieranej klapy bagażnika ST

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
li3var
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Moduł sterownik ręcznie otwieranej klapy bagażnika ST

Post autor: li3var » 24 paź 2017, o 18:49

Witam szanownych kolegów. Od niedawna jestem posiadaczem Insigni Sports Tourer z 2009 roku z silnikiem benzynowym A18XER z LPG. Od początku mam problem z centralnym zamkiem klapy bagażnika. Bagażnik jest manualny. Pytanie jest takie: czy moduł klapy bagażnika jest taki sam dla wersji z ręczną i automatyczną klapą? Rozumiem, że moduł klapy połączony jest z modułem komfortu a do modułu klapy podpięty jest zamek klapy + mikrowłącznik, czy tak? Pozdrawiam

Koledzy, w klapie bagażnika mam dwie wolne wtyczki. Brak tu jakiegokolwiek modułu. Modułu również brakuje po prawej stronie w bagażniku. Klapa jest ręczna.

Czy moduł klapy manualnej i automatycznej jest taki sam?ObrazekObrazek

Uzupełniłem już auto w brakujący wcześniej moduł klapy. W Insigni w wersji z manualną klapą znajduje się on w samej klapie, montowany do poszycia. Kostki oczywiście pasują. Zamek został podpięty. Teraz czeka mnie programowanie modułu bo jak na razie zamek klapy nie działa, funkcjonuje jedynie dociąganie rygla po zamknięciu klapy.

Pełna funkcjonalność zamka centralnego klapy została przywrócona. W rozwiązaniu problemu bardzo pomógł mi wojtas69, fantastyczny człowiek, dzięki!

Svartis
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B14NET
Miasto: kraków

Re: Moduł sterownik ręcznie otwieranej klapy bagażnika ST

Post autor: Svartis » 2 cze 2021, o 12:19

Witam serdecznie,

Przepraszam że odgrzewam stary temat, niemniej pojawił się u mnie problem z klapą. Zablokowana została kompletnie, nie mogę otworzyć jej z pilota ani kluczykiem. Jest to klapa otwierana ręcznie. Mechanik twierdzi że odpowiedzialny jest moduł.

Czy jest konieczna wymiana modułu w takim wypadku, czy problem może leżeć gdzie indziej?

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 2 cze 2021, o 21:33

Może wystarczy wymiana mikrostyka zamka ?

DeeLoc
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Mireczkowo

Post autor: DeeLoc » 13 lip 2021, o 15:32

U mnie jak sie nie otwiera manualnie albo z guzika w drzwiach to wystarczy otworzyc kieszonke w bagazniku po prawej (stojac frontem do otwartego bagaznika) i poruszac tymi wtyczkami. Mam wrazenie ze czasem cos tam nie styka i potem zadczyna dzialac. Zdarza sie raz na jakis czas. (PS z kluczyka otwieranie wtedy dziala ale zamykanie nie).
Ostatnio zmieniony 13 lip 2021, o 15:32 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”