--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGruszka turbiny - błąd P0641
-
maxdg
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Gruszka turbiny - błąd P0641
Witam insignia złapała błąd - P0641 - silnik jest w trybie awaryjnym.
Na desce świeci się check i kontrolka od usterki hamulca sterowanego elektrycznie w kolorze żółtym. Wygląda to na problem z jakimś czujnikiem lub obwodem.
Błędu nieda się skasować, próbowano odłączyć czujniki oraz moduł sterowania hamulca elektrycznego i kasować błąd - nie pomogło (nie dokońca wiem które czujniki są odpowiedzialne za wskazania błędu P0641).
Auto po paru dniach postoju samo powraca normalnego stanu. Dodam że odłączenie akumulatora nie pomaga.
Awarię łączę trochę z wilgocią zdarzyło się to drugi raz już i zawsze po intensywnym używaniu spryskiwacza, mam pytanko też czy w podszybiu tam gdzie powraca woda z szyby jest jakaś wiązka kabli która mogła by być narażona na zamoczenie - ale to może być tylko zbieg okoliczności.
pomóżcie bo niewiem co mogę jeszcze sprawdzić.
Na desce świeci się check i kontrolka od usterki hamulca sterowanego elektrycznie w kolorze żółtym. Wygląda to na problem z jakimś czujnikiem lub obwodem.
Błędu nieda się skasować, próbowano odłączyć czujniki oraz moduł sterowania hamulca elektrycznego i kasować błąd - nie pomogło (nie dokońca wiem które czujniki są odpowiedzialne za wskazania błędu P0641).
Auto po paru dniach postoju samo powraca normalnego stanu. Dodam że odłączenie akumulatora nie pomaga.
Awarię łączę trochę z wilgocią zdarzyło się to drugi raz już i zawsze po intensywnym używaniu spryskiwacza, mam pytanko też czy w podszybiu tam gdzie powraca woda z szyby jest jakaś wiązka kabli która mogła by być narażona na zamoczenie - ale to może być tylko zbieg okoliczności.
pomóżcie bo niewiem co mogę jeszcze sprawdzić.
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Re: Bład P0641
Witam kolego,
ja złapałem taki sam błąd w piątek po przejechaniu 300km w ulewie, błąd u mnie to P0641
auto przeszło w tryb awaryjny, nie steruje turbina, błędu się nie da skasować, jak odłączę kostkę od gruszki turbiny to ten błąd znika a pojawia się błąd brak komunikacji z turbiną. Zastanawia mnie pedał gazu bo po wcisnięciu do końca ma on tylko pozycje 70% i przy tym wartości APP sensor 1 ma 4,24V, a APP sensor 2 ma 0,18V. Auto skanowałem op-com i delphi i jest tylko ten błąd.
Koledzy pomóżcie gdzie szukać.
ja złapałem taki sam błąd w piątek po przejechaniu 300km w ulewie, błąd u mnie to P0641
auto przeszło w tryb awaryjny, nie steruje turbina, błędu się nie da skasować, jak odłączę kostkę od gruszki turbiny to ten błąd znika a pojawia się błąd brak komunikacji z turbiną. Zastanawia mnie pedał gazu bo po wcisnięciu do końca ma on tylko pozycje 70% i przy tym wartości APP sensor 1 ma 4,24V, a APP sensor 2 ma 0,18V. Auto skanowałem op-com i delphi i jest tylko ten błąd.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
DTC P0641 03: Niskie napięcie obwodu 1 napięcia referencyjnego 5V
DTC P0641 07: Wysokie napięcie obwodu 1 napięcia referencyjnego 5V
Moduł sterujący silnika (ECM) posiada kilka obwodów napięcia odniesienia 5V. Moduł ECM dostarcza napięcie odniesienia 5V do różnych czujników. Każdy obwód odniesienia dostarcza napięcie odniesienia 5V do więcej niż jednego czujnika. Zwarcie do masy lub napięcia w jednym z obwodów napięcia referencyjnego 5-wolt wpływa na wszystkie części składowe podłączone do tego obwodu napięcia referencyjnego 5-wolt. Moduł ECM monitoruje napięcie w obwodach napięcia odniesienia 5V.
Tu by się przydała już bardziej dokładna dokumentacja od insigni, której niestety nie mam. Powyższy opis dotyczy ogólnie GM. Nie wiem, które czujniki/obwody dokłądnie w insigni zasila 1 obwód napięcia 5V, ale z waszych opisów wynika, ze jeden czujnik pedału przyśpieszenia, układ regulacji ciśnienia turbiny no i układ hamulca ręcznego.
Usterka trudna do zlokalizowania, trzeba odłączać kolejno zasilane obwody i kontrolować stan napięcia na obwodzie. W najgorszym przypadku może być sterownik silnika do wymiany. Przydałyby się schematy z insigni.
DTC P0641 07: Wysokie napięcie obwodu 1 napięcia referencyjnego 5V
Moduł sterujący silnika (ECM) posiada kilka obwodów napięcia odniesienia 5V. Moduł ECM dostarcza napięcie odniesienia 5V do różnych czujników. Każdy obwód odniesienia dostarcza napięcie odniesienia 5V do więcej niż jednego czujnika. Zwarcie do masy lub napięcia w jednym z obwodów napięcia referencyjnego 5-wolt wpływa na wszystkie części składowe podłączone do tego obwodu napięcia referencyjnego 5-wolt. Moduł ECM monitoruje napięcie w obwodach napięcia odniesienia 5V.
Tu by się przydała już bardziej dokładna dokumentacja od insigni, której niestety nie mam. Powyższy opis dotyczy ogólnie GM. Nie wiem, które czujniki/obwody dokłądnie w insigni zasila 1 obwód napięcia 5V, ale z waszych opisów wynika, ze jeden czujnik pedału przyśpieszenia, układ regulacji ciśnienia turbiny no i układ hamulca ręcznego.
Usterka trudna do zlokalizowania, trzeba odłączać kolejno zasilane obwody i kontrolować stan napięcia na obwodzie. W najgorszym przypadku może być sterownik silnika do wymiany. Przydałyby się schematy z insigni.
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Miasto:
Jakie powinien mieć wartości pedał gazu? Jak go prawidło sprawdzić?
Jak czujniki mogą mieć wpływ?
Jak czujniki mogą mieć wpływ?
- KaMYk
- Zapaleniec
Jeśli któryś z czujników ma zwarcie do masy, to automatycznie cały obwód ma zwarcie do masy i na pozostałych obwodach zasilanych z tego obwodu napięcie jest bliskie zeru.
Musicie znaleźć schemat, informację, co w insigni jest zasilane z tego obwodu, czyli pierwszego.
Dla przykładu:
Captivia
Obwód 1 napięcia odniesienia 5 V dostarcza napięcie 5 V do następujących czujników:
• Czujnik ciśnienia w zbiorniku paliwa (FTP)
• Czujnik ciśnienia barometrycznego (BARO), czujnik ciśnienia bezwzględnego na wlocie przepustnicy
• Czujnik ciśnienia w szynie paliwowej (FRP)
• Czujnik ciśnienia czynnika chłodniczego układu klimatyzacji
• Czujniki położenia wszystkich czterech wałków rozrządu
Możesz szukać w ciemno bardzo długo, dopóki nie odnajdziesz informacji o tym, co w insigni jest zasilane obwodem pierwszym. Szukasz w pedale przyspieszenia a zwarcie może być zupełnie gdzie indziej.
Ale przynajmniej już wiesz czego szukać, dodam, że szukaj info dla swojego silnika, bo dla benzyn może być to zupełnie inaczej.
Musicie znaleźć schemat, informację, co w insigni jest zasilane z tego obwodu, czyli pierwszego.
Dla przykładu:
Captivia
Obwód 1 napięcia odniesienia 5 V dostarcza napięcie 5 V do następujących czujników:
• Czujnik ciśnienia w zbiorniku paliwa (FTP)
• Czujnik ciśnienia barometrycznego (BARO), czujnik ciśnienia bezwzględnego na wlocie przepustnicy
• Czujnik ciśnienia w szynie paliwowej (FRP)
• Czujnik ciśnienia czynnika chłodniczego układu klimatyzacji
• Czujniki położenia wszystkich czterech wałków rozrządu
Możesz szukać w ciemno bardzo długo, dopóki nie odnajdziesz informacji o tym, co w insigni jest zasilane obwodem pierwszym. Szukasz w pedale przyspieszenia a zwarcie może być zupełnie gdzie indziej.
Ale przynajmniej już wiesz czego szukać, dodam, że szukaj info dla swojego silnika, bo dla benzyn może być to zupełnie inaczej.
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Miasto:
jest ktoś w stanie podpowiedzieć jakie czujnik wchodzą w skład obwodu 1, bo szukam od piątku i nie znalazłem żadnego schematu
wypinałem map sensor i on ma zasilanie 5V tak samo jak na czujniku na gruszce
-
maxdg
- Nowicjusz
- Miasto:
Czy u kolegi tez swieci kontrolka od hamulca elektrycznego na desce?zdzichu2329 pisze:Witam kolego,
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Miasto:
ja mam zwykły ręczny nie na przycisk,
u mnie świeci tylko samochodzik z kluczykiem czasem kontrolka silnika.
czy mógłbyś zobaczyć jakie masz wartości dla APP sensor 1 i APP sensor 2 to jest dla pedału gazu przy wciśniętym do końca i nie wciśniętym?
u mnie świeci tylko samochodzik z kluczykiem czasem kontrolka silnika.
czy mógłbyś zobaczyć jakie masz wartości dla APP sensor 1 i APP sensor 2 to jest dla pedału gazu przy wciśniętym do końca i nie wciśniętym?
-
maxdg
- Nowicjusz
- Miasto:
niestety jeszcze nie zdążyłem kupić interfejsu do skanowania, sprawdzał mi samochód kolega swoim interfejsem jednak będę się znowu z nim widział w tym tygodniu i odczytam te wartości na pedale gazu i napisze.
- KaMYk
- Zapaleniec
dla astry J jest tak:zdzichu2329 pisze:szukam od piątku i nie znalazłem żadnego schematu
P0641
The 5-volt reference 1 circuit provides 5 V to the accelerator pedal position (APP) sensor 2, A/C refrigerant pressure sensor, throttle position sensor, exhaust gas recirculation (EGR) valve, turbocharger vane position sensor, clutch pedal position (CPP) sensor and diesel particulate filter pressure sensor
(pedał przyspieszenia sensor 2, czujnik ciśnienia klimatyzacji, czujnik położenia przepustnicy, sterowanie zaworem EGR, czujnik położenia łopatek turbiny, czujnik pedału sprzęgła, czujnik ciśnienia na DPF) jest tego trochę do sprawdzenia. Najgorsze warunki, zwłaszcza na opady deszczu, to ma czujnik ciśnienia klimy i czujnik ciśnienia DPF, bo są z przodu silnika i w czasie jazdy w deszczu woda idzie bezpośrednio na nie.
wg: https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... dtc_p0641/
z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że w insigni z silnikiem A20DTH jest tak samo
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Miasto:
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Miasto:
Wiec tak,
wypiąłem wszystkie te czujniki, i skanowałem kompa w takiej sytuacji pokazuje mi błedy od braku komuikacji z podzespołami, nie występuje w tedy błąd P0641
wpięcie wtyczki od czujnika do zaworu na gruszce skutkuje wywołaniem błędu P0641, a wszystkie inne błędy znikają pomimo wypiętych podzespołów. mierzyłem napięcie na wtyczce od gruszki i jest tak na zasilaniu 4.97v, a na sygnale 0v, jak jest podpięty to na kompie pokazuje wartość z czujnika 0,47v czy jest uwalona turbina?
mierzyłem również wtyczkę od czujnika ciśnienia DPF i tam jest na zasilaniu 4,96v, a na sygnale 5,66v przy podpiętym czujnik komp pokazuje wartość czujnika 0,37v czy tak powinno być?
DPF nie posiadam od jakiś 40 tyś km i nie miałem żadnych problemów
oglądałem ogólnie kable i nie widzę żadnych uszkodzeń, odnoszę wrażenie, że mam jakieś zwarcie bo rozładowuje się szybko akumulator, dawniej mogło radio działać wiele godzin i go tak nie rozładowywało jak teraz, akumulator mam roczny, zakładałem inny i jest to samo.
samochód odpala ale ma ciągle ten błąd i ograniczoną moc
jakieś pomysły co dalej diagnozować, gdzie szukać?
wypiąłem wszystkie te czujniki, i skanowałem kompa w takiej sytuacji pokazuje mi błedy od braku komuikacji z podzespołami, nie występuje w tedy błąd P0641
wpięcie wtyczki od czujnika do zaworu na gruszce skutkuje wywołaniem błędu P0641, a wszystkie inne błędy znikają pomimo wypiętych podzespołów. mierzyłem napięcie na wtyczce od gruszki i jest tak na zasilaniu 4.97v, a na sygnale 0v, jak jest podpięty to na kompie pokazuje wartość z czujnika 0,47v czy jest uwalona turbina?
mierzyłem również wtyczkę od czujnika ciśnienia DPF i tam jest na zasilaniu 4,96v, a na sygnale 5,66v przy podpiętym czujnik komp pokazuje wartość czujnika 0,37v czy tak powinno być?
DPF nie posiadam od jakiś 40 tyś km i nie miałem żadnych problemów
oglądałem ogólnie kable i nie widzę żadnych uszkodzeń, odnoszę wrażenie, że mam jakieś zwarcie bo rozładowuje się szybko akumulator, dawniej mogło radio działać wiele godzin i go tak nie rozładowywało jak teraz, akumulator mam roczny, zakładałem inny i jest to samo.
samochód odpala ale ma ciągle ten błąd i ograniczoną moc
jakieś pomysły co dalej diagnozować, gdzie szukać?
-
zdzichu2329
- Nowicjusz
- Miasto:
Re: P0641
Problem rozwiązany, radiowóz lata już od ponad tygodnia po drogach 
A więc z bratem symulowaliśmy poprzez potencjometr położenie kierownic w turbinie. Samochód normalnie odpalał nie posiadał wtedy błędów i i normalnie sterował sztangą turbiny. Wymontowałem gruszkę turbiny (da się na samochodzie mocowana na 3 śrubki) i przy mierzeniu miernikiem miała ona zwarcie pomiędzy 1 a 3 pinem. Na dwóch warsztatach gdzie regenerują turbiny stwierdzili, że gruszka jest sprawna i czujnik kopiowania też pracuje. Wykłóciłem się z nimi i pomierzyłem inną używaną gruszkę miernikiem i ona miała całkiem inna rezystancje. Kupiłem nową gruchę z czujnikiem i poskładałem ustawiłem i auto śmiga jak złoto.
Gruszkę da się wymienić na aucie i ustawić tak żeby się nic nie rozjechało z praca turbiny!
Regulacja położenia gruszki jest na 3 śrubkach, które mocują gruszkę do turbiny. Innej regulacji długości sztangi nie ma, sztanga jest sztywna. Ja poznaczyłem sobie dokładnie położenie poprzedniej gruszki i później porównałem starą z nową były identyczne przy dokładności no 5 setek. Reszta to tylko montaż i sprawdzanie co pokazuje op-com.
Rozebrałem starą gruszkę i na czujniku na lutach była narośl taka z wilgoci z opiłkami, stara gruszka miała uszkodzona gumkę na sztandze.
Dodam że kilka warsztatów chciało zwalać turbo egr wtryski itp. Szkoda gadać.
Dziękuję za pomoc
A więc z bratem symulowaliśmy poprzez potencjometr położenie kierownic w turbinie. Samochód normalnie odpalał nie posiadał wtedy błędów i i normalnie sterował sztangą turbiny. Wymontowałem gruszkę turbiny (da się na samochodzie mocowana na 3 śrubki) i przy mierzeniu miernikiem miała ona zwarcie pomiędzy 1 a 3 pinem. Na dwóch warsztatach gdzie regenerują turbiny stwierdzili, że gruszka jest sprawna i czujnik kopiowania też pracuje. Wykłóciłem się z nimi i pomierzyłem inną używaną gruszkę miernikiem i ona miała całkiem inna rezystancje. Kupiłem nową gruchę z czujnikiem i poskładałem ustawiłem i auto śmiga jak złoto.
Gruszkę da się wymienić na aucie i ustawić tak żeby się nic nie rozjechało z praca turbiny!
Regulacja położenia gruszki jest na 3 śrubkach, które mocują gruszkę do turbiny. Innej regulacji długości sztangi nie ma, sztanga jest sztywna. Ja poznaczyłem sobie dokładnie położenie poprzedniej gruszki i później porównałem starą z nową były identyczne przy dokładności no 5 setek. Reszta to tylko montaż i sprawdzanie co pokazuje op-com.
Rozebrałem starą gruszkę i na czujniku na lutach była narośl taka z wilgoci z opiłkami, stara gruszka miała uszkodzona gumkę na sztandze.
Dodam że kilka warsztatów chciało zwalać turbo egr wtryski itp. Szkoda gadać.
Dziękuję za pomoc
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Gruszka turbiny - błąd P0641
xxxx
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
Biegi
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Pruszcz Gdański
-
dbrz59
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Białystok
- Postawił piwo: 3 razy
Problem z turbina 1,6 tdi
koledzy - ja mam w mojej Isi A 1.6 TDI (2017 )taką historię: co jakiś czas (3 - 4 tygodnie) lub co 600 - 700 km zapala mi się check engine i przechodzi w stan awaryjny (wół bez turbiny). Komp pokazuje błąd kierownicy (łopatki) turbiny. Ja likwiduję to tak: Odłączam klemę + akumulatora i kilkanaście razy sztangę gruszki pociągam do góry i w dół, po ok 20 min zakładam klemę i ... wszystko OK - błędu nie ma, Isia ciągnie jak nowa i ... tak do następnego razu. Każdy fachura mówi co innego, ale zawsze mówią, że bezwzględnie najpierw trzeba zdemontować turbinę i przeprowadzić diagnostykę , a to 5 - 6 stówek.
Podpowiedzcie proszę czy tak się bawić dalej i czekać do czasu aż prowizorka nie pomoże czy może to czymś grozić poważniejszym dla silnika. Oczywiście , że najprościej jest przeprowadzić regenerację turbiny, ale to z montażem i demontażem startuje od 1500 w górę
Podpowiedzcie proszę czy tak się bawić dalej i czekać do czasu aż prowizorka nie pomoże czy może to czymś grozić poważniejszym dla silnika. Oczywiście , że najprościej jest przeprowadzić regenerację turbiny, ale to z montażem i demontażem startuje od 1500 w górę