Witam,
Mam problem ze swoją insignią. Nie dokońca mogę go w 100 procentach dopasować do jakiegokolwiek wątku na tym forum.
Gdy odpalam samochód po dłuższym postoju auta, wszystko wygląda normalnie przez jakieś 5 sekund, następnie zwykle coś zadrga, silnik się lekko zadławi i zaczyna stukać i klepać pod maską całkiem jakby poszły panewki. Nie jestem jednak przekonany, że to może być problemem, ponieważ po pierwsze, w styczniu wymieniałem oring oraz sprawdzany był stan panewek i nic nie wskazywało na możliwe problemy, po drugie wydaje mi się że gdyby to były panewki to stukot byłby zaraz po odpaleniu a nie po chwili. Mam wrażenie że kiedyś problem pojawiał się tylko przy niektórych odpaleniach jednak ostatnio jest to praktycznie za każdym razem. Problem znika całkowicie po lekkim rozgrzaniu auta. Od pierwszej obserwacji tego zachowania zrobiłem jakieś 5 tys kilometrów także chyba jakby to były panewki to już by mi dawno silnik rozwaliło. Zaznaczę że byłem z tym u mechanika jednak stwierdził, że jak on odpalał to problem nie występował. Hałas jest głośny jednak występuje tylko przy obrotach 800-1000. Samochód jeździ normalnie jednak czasami mam wrażenie, że przy cofaniu czy ruszaniu na wolnych obrotach brakowało mocy i coś blokowało lekko silnik tak że potrafi zgasnąć. Nie jest to reguła.
Jakby komuś przychodziło do głowy co go boli to proszę o rady.
Pozdrawiam,
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKilka sekund po odpaleniu i ładnej pracy zaczyna tłuc pod maską
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Re: Kilka sekund po odpaleniu i ładnej pracy zaczyna tłuc pod maską
Błędy odczytane?
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Kilka sekund po odpaleniu i ładnej pracy zaczyna tłuc pod maską
Pewnie slyszysz spalanie stukowe, co by się zgadzało z twoim opisem. Wtryski do sprawdzenia.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka