--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuChrobotanie przy wciskaniu pedału sprzęgła
-
decicom
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 130
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
Chrobotanie przy wciskaniu pedału sprzęgła
Witam,
na wstępie zaznaczę, że przeczytałem setki postów tutaj, ale mój nie znalazłem odpowiedzi. Otóż
mój samochód jest z 2013 r, silnik DT 2.0 cdti, 131 KM, skrzynia M32, przebieg obecnie to 131 tysięcy.
Problem polega na tym, że przy wciskaniu pedału sprzęgła na biegu jałowym słychać wyraźny hałas. Dla zobrazowania nagrałem krótki filmik. Jest to w pierwszej połowie skoku sprzęgła. Po wciśnięciu nie dzieje się nic. Jeszcze tydzień temu było to tylko na zimnym silniku, teraz już na ciepłym I mam wrażenie, że dźwięk nasila się.
Innych żadnych objawów nie ma. biegi wchodzą normalnie, drążek nie lata, nie drży, nie słychać żadnych szumów ze skrzyni, nie trzęsie (klekocze) przy odpalaniu, gaszeniu, zmianie gazu.
Oczywiście mam w planie wizytę u mechanika, ale może ktoś orientuje się, jaka przyczyna w ogóle tego: sprzęgło, dwumasa, ta nieszczęsna M32?
Najgorsze jest to, że mięsiąc temu miałem samochód 2 dni na warsztacie (rozrząd I uszczelka smoka pompy), można było za jednym razem...
na wstępie zaznaczę, że przeczytałem setki postów tutaj, ale mój nie znalazłem odpowiedzi. Otóż
mój samochód jest z 2013 r, silnik DT 2.0 cdti, 131 KM, skrzynia M32, przebieg obecnie to 131 tysięcy.
Problem polega na tym, że przy wciskaniu pedału sprzęgła na biegu jałowym słychać wyraźny hałas. Dla zobrazowania nagrałem krótki filmik. Jest to w pierwszej połowie skoku sprzęgła. Po wciśnięciu nie dzieje się nic. Jeszcze tydzień temu było to tylko na zimnym silniku, teraz już na ciepłym I mam wrażenie, że dźwięk nasila się.
Innych żadnych objawów nie ma. biegi wchodzą normalnie, drążek nie lata, nie drży, nie słychać żadnych szumów ze skrzyni, nie trzęsie (klekocze) przy odpalaniu, gaszeniu, zmianie gazu.
Oczywiście mam w planie wizytę u mechanika, ale może ktoś orientuje się, jaka przyczyna w ogóle tego: sprzęgło, dwumasa, ta nieszczęsna M32?
Najgorsze jest to, że mięsiąc temu miałem samochód 2 dni na warsztacie (rozrząd I uszczelka smoka pompy), można było za jednym razem...
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Chrobotanie przy wciskaniu pedału sprzęgła
Takie przypadki są opisane na forum. Dwumas umiera?
Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Albo dwumas, albo łożysko oporowe (jeśli taki element jest w tej skrzyni).
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
decicom
- Nowicjusz
- Miasto:
Jeżdżąc dzisiaj zauważyłem, że jadąc "luzie" z prędkością około 20km/h wciskając sprzęgło hałasu nie ma. Jak pedał sprzęgła puszczałem, to hałas był. Co któryś raz przy puszczaniu pedału sprzęgła też była cisza. Jeśli samochód stoi, hałas przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła, taki jak na filmiku.
-
decicom
- Nowicjusz
- Miasto:
Ok, dzięki za odpowiedzi, wychodzi na to że dwumas jednak. Mam pytanie do Was jeszcze.
Wiadomo, sprzęgło też przy okazji należy wymienić a co z wysprzęglikiem? Wymieniać czy może zostać jeśli jest dobry?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie skrzyni. Od 2012 M32 są poprawione? Inne smarowanie, większe łożyska?
Czy jeśli mam samochód z 2013r (produkcja) to na pewno jest ta poprawiona. Jak można to zweryfikować? nr win, numery na obudowie skrzyni?
Wiadomo, sprzęgło też przy okazji należy wymienić a co z wysprzęglikiem? Wymieniać czy może zostać jeśli jest dobry?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie skrzyni. Od 2012 M32 są poprawione? Inne smarowanie, większe łożyska?
Czy jeśli mam samochód z 2013r (produkcja) to na pewno jest ta poprawiona. Jak można to zweryfikować? nr win, numery na obudowie skrzyni?
-
decicom
- Nowicjusz
- Miasto:
No i po problemie. Koło dwumasowe oraz sprzęgło kompletne w dniu wczorajszym zostały wymienione. Łożysko oporowe tylko na śmieci się nadawało. Koło dwumasowe - to prawdziwe 2 masy, każda w swoją stronę.
Wymienione na Sachs, w kieszeni lżej, ale trzeba nabijać km dalej. Tylko niesmak zostaje, tzn że przy takim przebiegu 131k km, a jest prawdziwy, przynajmniej tak na 99%. (wpisy z historiipojazdów.gov oraz faktury z ASO potwierdzają przebieg).
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.
Wymienione na Sachs, w kieszeni lżej, ale trzeba nabijać km dalej. Tylko niesmak zostaje, tzn że przy takim przebiegu 131k km, a jest prawdziwy, przynajmniej tak na 99%. (wpisy z historiipojazdów.gov oraz faktury z ASO potwierdzają przebieg).
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak ktoś trzyma obrotny bardzo nisko to szybko wykończy dwunase.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Bo ludzie sugerują się asystentem zmiany biegów...
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Można się sugerować tylko trzeba umieć jeździć w ten sposób, a jeśli ktoś nie potrafi to asystent przeszkadza.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ja nigdy z tego nie korzystam. Na tyle umiem jeździć że nie potrzebny mi asystent. Póki co
moim stylem jazdy nie rozwaliłem żadnej skrzyni.
moim stylem jazdy nie rozwaliłem żadnej skrzyni.Wysłane z telefonu Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka
-
miodek89
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Płock
Witam,
Od paru dni mam problem z Oplem. Podczas dodawania gazu jak wcisnę sprzęgło słuchać stuknięcie. Nieważne czy minimalnie się przegazuje czy dość mocno. Stuk jest taki sam.
Dodam, że jak gazuje bez sprzęgła wciśniętego jest takie chrobotanie jak dochodzi do obrotów poniżej 1000
Dwumas daje ciała czy może to jakaś poduszka jest uszkodzona?
Tutaj filmik.
https://youtube.com/shorts/Cb3Y3I_ycyw?feature=share
Od paru dni mam problem z Oplem. Podczas dodawania gazu jak wcisnę sprzęgło słuchać stuknięcie. Nieważne czy minimalnie się przegazuje czy dość mocno. Stuk jest taki sam.
Dodam, że jak gazuje bez sprzęgła wciśniętego jest takie chrobotanie jak dochodzi do obrotów poniżej 1000
Dwumas daje ciała czy może to jakaś poduszka jest uszkodzona?
Tutaj filmik.
https://youtube.com/shorts/Cb3Y3I_ycyw?feature=share
- Rooff_
- Zapaleniec
Dwumas lub jakiś element sprzęgła (łożysko oporowe?).
Najlepiej jakbyś sobie pojechał na kanał, wlazł pod auto i Ci ktoś pogazował. Może być na jakąś SKP - dasz 20 dychy gościowi tylko każesz mu gazować, zamiast szarpać autem
Najlepiej jakbyś sobie pojechał na kanał, wlazł pod auto i Ci ktoś pogazował. Może być na jakąś SKP - dasz 20 dychy gościowi tylko każesz mu gazować, zamiast szarpać autem
-
miodek89
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Płock
A możliwe jest to, że jakaś poducha silnika lub skrzyni jest tak mocno rozwalona i powoduje takie stuki ?
- Rooff_
- Zapaleniec
Napisałem Ci co byś musiał zrobić. W mojej szklanej kuli nic nie widać