--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKolor spalin z wydechu
-
misiek23
Kolor spalin z wydechu
Cześc. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałośc. Mam pewien problem. Od 3 tygodni jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Iśki 1,6 Turbo. Martwi mnie jedna rzecz. Przy dodawaniu gazu z dwóch rur wydechowych widać spaliny w kolorze lekko szarym/białym. Nie jest to jakiś straszne kopcenie, ale widoczne. Samochodem jeździłem jak na razie na krótkich dystansach (po około 10 km trzykrotnie). Nie wiem czy tak w tych modelach ma być czy nie daj Boże to uszczelka pod głowicą lub sama głowica. Sprawdzałem korek od wlewu oleju i jest brązowy od oleju, nie ma żadnego tzw. mydła. Płynu w chłodnicy też nie ubyło. Ogólnie silnik czysty bez żadnych wycieków. Na mocy chyba auto nie straciło, ale nie mam porównania od nowości, silnik nie pracuje nierówno, nie słychać żadnych stuków itp. Auto sprowadzone z Niemiec, rocznik 2009 przebieg 105000. Ostatnio pojawił mi się komunikat wymień olej. Jestem w czwartek umówiony do ASO na wymianę, ale jestem przerażony co to może być z tym wydechem. Może ktoś pomoże i miał taki przypadek? Czy taki widok spalin jest może normalny? Błagam o wasze opinie, szczególnie właścicieli 1,6T.
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
-
misiek23
Re: Kolor spalin z wydechu
Nie mam pojęcia, nie znam się:) Olejem nie śmierdzi, czuc benzynę, ale to chyba normalne przy rozruchu.
-
misiek23
Ok w weekend majowy szykuje mi się większa trasa to zobaczę. Ale dzięki za szybkie odpowiedzi, bo już siwieje prawie, jak wyczytałem w necie co to może ewentualnie być. W czwartek po wizycie w ASO będę mądrzejszy, to napiszę co i jak. Pozdrawiam
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
szary dym występuje zapewne na zimny silniku ?
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
bolek
Czarny dym: zła mieszanka paliwa lub uskzodzone wtryskiwacze paliwa
biały/szary dym : uszkodzone uszczelniacze turbospężarki ;ub uszkodzona uszczelka pod głowića ewentualnie peknięcie głowicy ,tutaj zrób test na uszczelke pod głowicą
niebieski dym:uszkodzone pierścienie tłokowe
biały/szary dym : uszkodzone uszczelniacze turbospężarki ;ub uszkodzona uszczelka pod głowića ewentualnie peknięcie głowicy ,tutaj zrób test na uszczelke pod głowicą
niebieski dym:uszkodzone pierścienie tłokowe
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2014, o 14:20 przez bolek, łącznie zmieniany 2 razy.
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
ja nikogo nie straszę bo na zimnym aucie też tak mam - zresztą chyba każda benzyna 
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
-
Grzegorz
Nie chodzi czasem o "zimne spalanie" ?
Naczytałem się o tym, gdy kupiłem pierwszego Diesla. Nawet w Seicento taki objaw miałem, że kilka minut po odpaleniu robiło się biało wokoło.
Naczytałem się o tym, gdy kupiłem pierwszego Diesla. Nawet w Seicento taki objaw miałem, że kilka minut po odpaleniu robiło się biało wokoło.
-
WojtasX
- Nowicjusz
- Auto: ----------
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
Logiczne, że woda musi odparować z układu wydechowego. Szczególnie widać to w wilgotne dni.
-
misiek23
Byłem w ASO. Jest tak, jak większość z was pisała. To woda odparowywała. Z silnikiem jest wszystko ok. Przehulałem Iśkę po obwodnicy Krakowa i w ogóle nie było widać żadnych spalin. Do zrobienia miałem tylko klocki z przodu. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady. Wesołych Świąt.
-
adoo
Witam jestem nowy na forum i potrzebuje porady odnośnie koloru spalin i ewentualnej przyczyny.
Insignia cdti ecoflex
Kod silnika a20dtj 130
Przebieg 382000 km (troche sporawy ze wzgledu ze samochod służy jako taksówka)
DPF wywalony bo sprawiał dużo problemów.
Samochód jeździ w anglii a tu ciezko z dobrym mechanikiem wiec może ktoś mi pomoże tutaj. Sprawa wyglada w ten sposób ze spaliny maja czarno-szara barwę i podczas zatrzymywania samochodu przy otwartych oknach spaliny dostaja sie do wnętrza co za czym idzie nieprzyjemnie pachnie. Na postoju brak jakich kolwiek oznak dymienia natomiast smrod jest caly czas taki sam. Przy ruszaniu dymienie nie wystepuje dopiero od jakichś 2500 tyś obrotów widac dym. Oczywiscie w związku z tym na ostatnim przeglądzie emisji spalin nie przeszlo. Na szczescie dzieki dobrej woli gościa który robił przegląd udało mi sie zyskać troche czasu do następnego przegladu. Serwis robiony w tamtym tygodniu wtryski przelozone z innej ISI z przebiegiem okolo 80000km (zrobilem na nich juz oko 20000 km) Załączam link z filmikiem jak to wyglada. Jakies pomysły w jakim kierunku szukac przyczyny. Czy moze ten przebieg juz wyklucza szukanie przyczyn i lepiej inny silnik wstawic?
Link: https://megawrzuta.pl/download/fa7eba2e ... 81f9e.html
Pozdrawiam
-- 16 lip 2017, o 22:45 --
Zapomniałem dodać że brak oznak ubytku oleju miedzy serwisami natomiast płyn chłodniczy ubywa z max na min w ciągu dwóch i pół miesięcy.
Insignia cdti ecoflex
Kod silnika a20dtj 130
Przebieg 382000 km (troche sporawy ze wzgledu ze samochod służy jako taksówka)
DPF wywalony bo sprawiał dużo problemów.
Samochód jeździ w anglii a tu ciezko z dobrym mechanikiem wiec może ktoś mi pomoże tutaj. Sprawa wyglada w ten sposób ze spaliny maja czarno-szara barwę i podczas zatrzymywania samochodu przy otwartych oknach spaliny dostaja sie do wnętrza co za czym idzie nieprzyjemnie pachnie. Na postoju brak jakich kolwiek oznak dymienia natomiast smrod jest caly czas taki sam. Przy ruszaniu dymienie nie wystepuje dopiero od jakichś 2500 tyś obrotów widac dym. Oczywiscie w związku z tym na ostatnim przeglądzie emisji spalin nie przeszlo. Na szczescie dzieki dobrej woli gościa który robił przegląd udało mi sie zyskać troche czasu do następnego przegladu. Serwis robiony w tamtym tygodniu wtryski przelozone z innej ISI z przebiegiem okolo 80000km (zrobilem na nich juz oko 20000 km) Załączam link z filmikiem jak to wyglada. Jakies pomysły w jakim kierunku szukac przyczyny. Czy moze ten przebieg juz wyklucza szukanie przyczyn i lepiej inny silnik wstawic?
Link: https://megawrzuta.pl/download/fa7eba2e ... 81f9e.html
Pozdrawiam
-- 16 lip 2017, o 22:45 --
Zapomniałem dodać że brak oznak ubytku oleju miedzy serwisami natomiast płyn chłodniczy ubywa z max na min w ciągu dwóch i pół miesięcy.
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Otrzymał piwo: 1 raz
Biorąc pod uwagę przebieg i trudne warunki eksploatacji wydaje się, że objaw ubywania płynu chłodzącego wyjaśnia problem z szarymi, spalinami. Prawdopodobnie wydmuchana uszczelka pod głowicą i płyn chłodzący przedostaje się do cylindrów. Częściej w takim przypadku spaliny przedostają się do układu chłodzenia. Wtedy występuje bąblowanie w zbiorniku wyrównawczym i jego ścianki są zabrudzone. Jest specjalny płyn do sprawdzania zawartości spalin w układzie chłodzenia. Dodaje się go do próbki płynu chłodzącego. Jak są spaliny, to zmienia barwę.adoo pisze:Zapomniałem dodać że brak oznak ubytku oleju miedzy serwisami natomiast płyn chłodniczy ubywa z max na min w ciągu dwóch i pół miesięcy.
Jednak bywają przypadki, że uszkodzona uszczelka pod głowicą tworzy rodzaj zastawki i płyn jest zasysany do cylindra. Podczas spalania jest charakterystyczny szary, gryzący dym.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Pytałem w warsztacie odnośnie mojego przypadku. Mechanik stwierdził że najpierw trzeba zmienić stację gdyż częstą przyczyną jest złej jakości paliwo. Niby dziwne bo tankuje na orlenie. Stwierdził jednak że tam nie mają dobrego paliwa. Wypale co mam i zatankuje do pełna. Zobaczymy. Czy wy też tak mieliście? Po zmianie paliwa (stacji) czuć różnice?