--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKamera przód - montaż
-
batmancom
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Kamera przód - montaż
Witam
Czy montował ktoś kamerę na przód?
Gdzie najlepiej ją umieścić i którędy przeciągnąć kable?
Czy montował ktoś kamerę na przód?
Gdzie najlepiej ją umieścić i którędy przeciągnąć kable?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Kamera przód - montaż
Kilka osób na forum na pewno montowało i zamieszali w swoich tematach albo jakiś był ogólny odnośnie kamerek (admin może połączy). Ja mam zestaw: kamera przód + tył + smart box (podtrzymanie zasilania).
Smart box jest za schowkiem kierowcy, koło bezpieczników. Zasilanie ma pociągnięte z kostki tunelu środkowego. Ze smart box'a zasilanie pociągnięte jest lewym słupkiem A do góry, podsufitką, na wysokość lamki jest rozgałęziacz i z rozgałęziacza jeden kabelek do kamerki z przodu (mam ja po prawej stronie szyby, nie lubię koło lusterka bo mi zasłania), a drugi kabel prawym słupkiem w dół, prawym progiem do tyłu i słupkiem C do góry i kamerka zamontowana jest na tylnej szybie, po prawej. Reszta kabla schowana za słupkiem C.
Smart box jest za schowkiem kierowcy, koło bezpieczników. Zasilanie ma pociągnięte z kostki tunelu środkowego. Ze smart box'a zasilanie pociągnięte jest lewym słupkiem A do góry, podsufitką, na wysokość lamki jest rozgałęziacz i z rozgałęziacza jeden kabelek do kamerki z przodu (mam ja po prawej stronie szyby, nie lubię koło lusterka bo mi zasłania), a drugi kabel prawym słupkiem w dół, prawym progiem do tyłu i słupkiem C do góry i kamerka zamontowana jest na tylnej szybie, po prawej. Reszta kabla schowana za słupkiem C.
-
Robakkk
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kalisz/ Wlkp. płd.
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 3 razy
U mnie kamera przód po prawej stronie lusterka i tył na górze centralnie.
Zasilanie ze skrzynki bezpieczników po lewej stronie za schowkiem przez hardwire kit i w górę slupkiem a i podsufitką.
Kabel od tylnej kamery w podsufitce prawą stroną i przez kanał prawy do klapy.
Zasilanie ze skrzynki bezpieczników po lewej stronie za schowkiem przez hardwire kit i w górę slupkiem a i podsufitką.
Kabel od tylnej kamery w podsufitce prawą stroną i przez kanał prawy do klapy.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, o 09:39 przez Robakkk, łącznie zmieniany 1 raz.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Tu chodzi o przednią kamerę "parkingową" czy o videorejestrator? Bo jeśli chodzi o kamerkę do nagrywania jazdy to jest wątek: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=21&t=488
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Miałem kiedyś w Vectrze , nie chciałem dziurawić zderzaka więc umieściłem ją w kratce atrapy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
batmancom
- Nowicjusz
- Miasto:
Darekk gdzie podłączyłeś zasilanie kamery i jak rozwiązałeś włączanie jej?
Ja mam radio z androidem i jest tam aplikacja do przedniej kamery ale wolałbym włączać ją na przycisk. Założyłem przycisk od czujników ale nie wiem za bardzo jak to wszystko podłączyć.
Ja mam radio z androidem i jest tam aplikacja do przedniej kamery ale wolałbym włączać ją na przycisk. Założyłem przycisk od czujników ale nie wiem za bardzo jak to wszystko podłączyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
W Vectrze to była zupełnie inna bajka. Dokładałem specjalny moduł do kamery i telewizji. Zasilanie kamery przedniej wziąłem z przycisku parktronika i działała do pewnej prędkości a potem się wyłączała wraz z czujnikami parkowania
-
DudeServices
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Berlin
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć Batmancom, jestem w tym samym miejscu. Zamontowałem właśnie stacje Android, i takie tam inne: DAB+, wzmacniacz sygnału FM, kamerę cofania, adapter OBD.
Teraz rozkminiam jak podłączyć przednią tak by działała od przycisku PDC i wyłączała się automatycznie przy ryglowaniu drzwi (15km/h)
Podziel się proszę info czy już ją podłączyłeś i jak. Moja Iśka nie ma czujników ani z przodu ani z tylu.
Teraz rozkminiam jak podłączyć przednią tak by działała od przycisku PDC i wyłączała się automatycznie przy ryglowaniu drzwi (15km/h)
Podziel się proszę info czy już ją podłączyłeś i jak. Moja Iśka nie ma czujników ani z przodu ani z tylu.
-
batmancom
- Nowicjusz
- Miasto:
Czesc DudeService, też nie mam czujników przód więc podpiecie się pod instalacje odpada. Kupilem na allegro przełącznik od czujników i wykozystam go jako włącznik kamery przedniej. Prąd wezmę z zasilania zapalniczki. Jeśli jeszcze nie kupiłeś kamery to może zastanów się nad sytemem 3D na aliexpres są w fajnych pieniądzach już.
https://pl.aliexpress.com/item/32993191 ... 23dcc8a0a5
https://pl.aliexpress.com/item/32993191 ... 23dcc8a0a5