--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Szarpiący haldex - czyszczenie dynamiczne?

ODPOWIEDZ
dzamej
Użytkownik
Auto: Insignia kombi 4x4
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wałbrzych
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Szarpiący haldex - czyszczenie dynamiczne?

Post autor: dzamej » 30 wrz 2020, o 18:38

Siema, jako że mój haldex już szarpie nie tylko na skrętach ale i nieraz na prostym i aktualnie jeżdżę z rozpiętym (wyjęty bezpiecznik) a pol roku temu wymieniałem oleje w nim na oryginalne i wszystko było ok, zastanawiam się czy jakieś nagary się nie odkleiły i gdy olej zimny to nie blokują mechanizmów bo jak się wszystko rozgrzeje to nie ma żadnych objawów a 2mc temu zrobiłem dolewkę 50ml ponad stan i dalej to samo, pomyślałem by wyczyścić haldex dynamicznie lub dolac jakiś środek czyszczacy nagar, wszystko zlac i zobaczyć jak będzie.

Co o tym myślicie?

KaienDemon
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Wodzisław śląski
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Szarpiący haldex - czyszczenie dynamiczne?

Post autor: KaienDemon » 1 paź 2020, o 19:18

Po jakim przebiegu wymieniłeś olej ? Zmieniany regularnie czy po prostu stwierdziles ze zmienisz sobie i spokoj ? Jeśli olej nie byl wymieniany regularnie to po wymianie filtra oraz oleju za parę tysięcy znów go trzeba zmienić ponieważ brudny olej został jeszcze w haldexie .
U mnie poprzedni wlasciciel o to nie dbał i zmieniałem dopiero przy przebiegu 160 tys , za 8 tys km problem powrócił wiec zmieniłem znów, oraz nastepnie po 5 tysiącach i mam spokój.

Jest jeszcze opcja uszkodzonego uszczelniacza między haldexem a dyfrem.
Olej ponad stan to zly pomysł gdyż możesz uszkodzic uszczelniacz

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 1 paź 2020, o 21:47

Zmieniłem olej po zakupie auta czyli 185tys km. Nie wiem czy wcześniej był zmieniany, ten zlany był ładny, czysty, mechanik wymieniał uszczelkę wraz z filtrem i czyścił z błota. Olej zmieniłem aby mieć pewność że jest świeży, nie było żadnych problemów z haldexem.

W pewnym momencie po spokojnej jeździe ok 200km autostradą, auto spokojnie odstawiłem pod dom, a na drugi dzień rano zaczęło szarpać... Po wyjęciu bezpiecznika haldexa problem ustaje całkowicie.

Co dziwne szarpanie jest tylko gdy haldex ostygnie, po nocy potrzebuje ok 5km i problemy całkowicie ustają.
Uszczelniacz między haldexem a dyfrem oleju nie puszcza bo nie było ponad stan a wyleciało dosłownie kilka kropli po odkręceniu korka zalewowego.

Mam w planie zlać olej, zalać ravenol awd-h 4x w odstępie 2 tygodni aby wszystko się wypłukało i zlewać olej gdy jest w pełni rozgrzany w haldexie a nie gdy zimny. Póki co tak mogę ograniczyć koszty związane z jego ewentualną naprawą..

Może jakieś inne pomysły?

mati78
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2010
Miasto: Legnica

Post autor: mati78 » 24 paź 2020, o 22:47

Rawenol to największy shit, rozpuszcza uszelniacze w haldexie. Teraz to polecam Ci regenerację, ja robiłem w AUTO-TECH Ropczyce i jestem zadowolony

dzamej
Użytkownik

Post autor: dzamej » 27 paź 2020, o 10:01

mati78

Ile płaciłeś? Robią na oryginalnych częściach?

mati78
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2010
Miasto: Legnica

Post autor: mati78 » 19 lis 2020, o 19:44

Dzamej 2850(z lepszymi uszczelniacza mi), gość z mega wiedzą i ogarnięty, nawet poprawia fabrykę :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”