--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sonda Lambda

ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Sonda Lambda

Post autor: norbi333 » 4 gru 2020, o 12:36

Pacjent 2,0T benzyna.Która sonda jest odpowiedzialna za skład mieszanki?
Czy jest możliwe,że sonda pracuje nieprawidłowo,a mimo to brak błędów ?

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Re: Sonda Lambda

Post autor: Bartol » 4 gru 2020, o 13:11

Mało jest prawdopodobne żeby sonda się zepsuła. 95% tych, którzy wymienili sondę stwierdza, że usterki nie usunęli.
Pierwsza sonda sprawdza w spalinach jaką mieszankę osiągnął komputer odczytując MAP, MAF, temperaturę powietrza, jakość paliwa itp.
Jeśli odbiega to od normy to robi korektę co będzie widoczne w korektach długoterminowych, w linku poniżej LTFT1. Parametr powinien być jak najbliżej zera, ale +/- 5% jest ok, czasami i np. -7% jak jeździ się krótkie odcinki, niedogrzanym silnikiem z dużym spalaniem po mieście.
Jeśli dobrze pamiętam to Torgue dopiero w płatnej wersji wersji ma ten parametr, ale jeśli masz icar to bezpłatna aplikacja Piston odczyta ten parametr. To da pogląd na sytuację.
viewtopic.php?f=13&t=7744

Dodano po 9 minutach 5 sekundach:
Na wykresie widać, że pierwsza sonda rysuje sinusoidę, bo tak komputer podaje dawki: ubogo, bogato, ubogo, bogato itd.
Druga to linia na 0,7-0,9V czyli cały czas bogato i tak ma być, bo reszta powietrza ze spalin zachodzi w reakcję w katalizatorze spalając się wraz z substancjami szkodliwymi.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 4 gru 2020, o 17:39

To co piszesz to czarna magia dla mnie.
Absolutnie to nie wiem czy coś mam zepsutego. Poprostu zachciało mi się sprawdzic końcówki wydechu i okazało się że jest czarny. Oczywiście panika i wyczytałem ,że u mnie jak sadza to jest zła mieszanka .Itaka zastanawiam się czy to może być wina sondy. Znowu na innym forum wyczytałem,że przy moich przebiegach obecnych ,gdzie bardzo dużo jedzie na zimnym silniku jest to normalne

CODY
Forumowicz
Auto: INSIGNIA automat 4x4
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: CODY » 7 gru 2020, o 15:53

Pierwsza sonda jest ważna - to ona mierzy ile O2 jest w spalinach i to ona ma wpływ na skład mieszanki paliwo-powietrze , druga jest do kontroli sprawności katalizatora ale też musi być sprawna . Pierwsza sonda podobno ma określoną żywotność na 160 - 180 tys. km .

bumm
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2011
Miasto: ostroleka
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: bumm » 12 maja 2021, o 10:46

Mam pytanie do forumowiczów.
Ostatnio zaobserwowałem w swojej Insignia 1.8 silnik A1.8 xer, ma postoju chwilowo szary obłok dymu z rury wydechowej. Na drugi dzień wyskoczył mi check kod błędu P0131 za niskie napięcie sonda lambda sensor 1. Sprawdziłem apką i mam dziwny wykres pierwsza sonda pokazuje 0. Zamieszczam wykresy poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mlodyaht
Forumowicz
Auto: Opel INSIGNIA A ST
Kod silnika: B14NET
Rok produkcji: 2016
Miasto: Szczecin

Post autor: mlodyaht » 18 lip 2023, o 20:02

Panowie i Panie. Mam zagwozdkę bo kombinuję z korektami w moim 1.4t i pomikając fakt że są one szalone to nowa sonda pokazuje takie same głupoty jak stara. Np. LtFt pokazujecnp że jest ubogo a sonda ma normalną sinusoidę albo nawet pokazuje że za bogato. Czasem jak mam na pb bogato to też nie widać tego na wykresie sondy. .
O co tu chodzi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kotin44
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Krakow
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Kotin44 » 19 lip 2023, o 07:25

Czemu kombinujesz z korektami?Nic Ci z tego nie wyjdzie, tym steruje komputer i jest to efekt tego , co dzieje się w silniku.
Wykres sondy nic nie wniesie do kombinowania, natomiast napięcia jakie generuje sonda już tak.
Wykonaj Live Data programem który pokazuje oczekiwania ECU do rzeczywistych parametrów.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”