--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Tuleja zamiast uszczelki smoka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szczepan5
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: Połaniec
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Tuleja zamiast uszczelki smoka

Post autor: szczepan5 » 7 kwie 2023, o 16:57

Obrazek

Cześć,
Czy orientuje się ktoś jakie wymiary mają te oringi ??

wojtas.87
Nowicjusz
Auto: Insignia A lift
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Żołynia

Post autor: wojtas.87 » 9 maja 2023, o 10:25

Uwaga! Oringi, które dostajemy z tulejkami "z uszami" mają zbyt dużą średnicę wewnętrzną i przy wciskaniu do pompy zostają zerwane!! Oring musi siedzieć ciasno na tulejce. Zwróćcie na to uwagę przed montażem!

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 9 maja 2023, o 10:46

Powinieneś napisać (dostałem zle oringi), nie znaczy że dostałeś złe to wszyscy dostają złe, ale uwaga jest cenna, ale porządny mechanik przed montażem powinien sprawdzić czy tuleja wchodzi w pompę i wtedy wyłapie problem.

wojtas.87
Nowicjusz
Auto: Insignia A lift
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Żołynia

Post autor: wojtas.87 » 9 maja 2023, o 10:57

dare50 pisze:
9 maja 2023, o 10:46
...
Pytanie czy tylko ja byłem na tyle wnikliwy żeby ściągnąć miskę zaraz po założeniu i sprawdzić czy oringi siadły jak trzeba? Pompa oleju luzem wchodziła na tulejkę jak w masełko, a problem pojawił się dopiero na samochodzie gdzie nie ma możliwości dowolnego manewrowania misą. Ilu mechaników zwróciło uwagę jak tulejka wchodzi w pompę? Ile Insigni jeździ z tymi tulejkami z oberwanymi oringami??

Przed montażem koniecznie sprawdźcie jak oring siedzi w swoim gnieździe! Ma być ciasno. I oczywiście polecam włożyć miskę w pompę bez kleju, zdemontować i zobaczyć czy oringi są całe. I nie wierzcie, że oringi z Vitonu są niezniszczalne!
Ostatnio zmieniony 9 maja 2023, o 14:16 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
szczepan5
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: Połaniec
Postawił piwo: 4 razy

Post autor: szczepan5 » 17 maja 2023, o 19:39

Witam,
Kupiłem oringi Vitona 5 sztuk z tej oferty.
Oczywiście prawidłowy rozmiar to 24x3mm
Poprzednio oringi były sylikonowe (czerwone).
Zdejmowałem miskę przy okazji wycieku oleju z czujnika.

Obrazek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 maja 2023, o 19:54

Wam to dobrze że możecie ściągać miskę gdy sobie o tym pomyślicie 🤗 ja to musiałabym rozpiąć rozrząd (łańcuchy). Wy naprawdę wierzycie w nieśmiertelność silnika potem?

demo1
Nowicjusz
Auto: insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: wawa

Post autor: demo1 » 6 sie 2023, o 23:02

szczepan5 pisze:
17 maja 2023, o 19:39
Witam,
Kupiłem oringi Vitona 5 sztuk z tej oferty.
Oczywiście prawidłowy rozmiar to 24x3mm
Poprzednio oringi były sylikonowe (czerwone).
Zdejmowałem miskę przy okazji wycieku oleju z czujnika.

Obrazek
Witam
a jakie kupowales oringi do tego czujnika oleju ? tez vitona ? znasz moze rozmiar ? albo skad kupowales ? bo wszedzie piszą że te oryginalne oplowskie po jakims czasie znow beda olej pokazywac

Awatar użytkownika
VipoSek
Forumowicz
Auto: Country Tourer 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Pomorskie
Postawił piwo: 12 razy

Post autor: VipoSek » 2 gru 2023, o 22:01

gingop pisze:
28 lis 2022, o 20:41
To zależy w jakim stanie jest wał i panewki gdy wymieniamy uszczelkę na aluminiową.
Bo jak te w/w elementy dostały już w tyłek to przy wyższych obrotach silnika i tak obróci panewki.
Więc wymiana uszczelki na długo nie pomoże.
to z pewnością wyłapiesz w filtrze oleju bądź misce olejowej - opiłki.
żeby przycierało silnik to chyba musi często gubić ciśnienie ciśnienie oleju i nie zaraz po odpaleniu, a podczas jazdy? Jak zaczyna się problem to pojawia się na sekundę komunikat o niskim ciśnieniu oleju i znika. Później to tylko sprawa ignorowania komunikatów i dalszej eksploatacji mimo problemu z ciśnieniem oleju. Jak w porę się wymieni tą uszczelkę na początku gubienia ciśnienia zaraz po odpaleniu to nic się nie stanie, olej trochę zostaje zawsze na silniku i cały nie wysycha przez noc.. więc jak na sekundę czy dwie po odpaleniu silnika nie zaciągnie oleju wątpię, żeby się przytarł.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Re: Tuleja zamiast uszczelki smokaì

Post autor: dare50 » 2 gru 2023, o 22:32

Dokładnie to że po oddaniu będzie komunikat i braku ciśnienia to nie znaczy że silnik padnie, jak nie miałem ani razu takiego komunikatu i silnik padł, olej zawsze zostaje na panewkach, teraz od 3 lat mam komunikat i niskim ciśnieniu jak auto postoi i nic się nie dzieje na filtrze przy wymianie ani jeden opiłek(filtr rozwinięty i zeskrobany i nic czysty jak łza tak samo w oleju, niestety dużo osób na forum nie miało komunikatu a silnik padł, problem w tym że Opel zjebał soft bo jak silnik odpalimy i będzie ciśnienie to możemy odłączyć czujnik i jeździć cały dzień i nie pokarze braku ciśnienia i właśnie ile razy to doprowadziło do zatarcia silnika nie przez uszczelkę smoka tylko z braku ciśnienia oleju o którym nie wiemy a zwalamy to na uszczelkę nie mówię że nie jest temu winna ale jak można zrobić coś takiego że jak w czasie jazdy stracimy ciśnienie nie zostaniemy o tym poinformowani, dlatego osobiście dołożyłem niezależny wskaźnik ciśnienia oleju I widzę czy mam ciśnienie i jakie i z chwilą pojawienia się komunikatu mam już na wskaźniku ciśnienie oleju, oczywiście nie zaszkodzi dodać jakiegoś ceramizera profilaktycznie napewmo nie zaszkodzi a pomoże.

Bzyker
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mława
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Bzyker » 7 kwie 2025, o 13:57

Witam stoję przed wymianą uszczelki smoka. A20DTH 163km. Przebieg 195 tys potwierdzony.
Czy wymienić na uszczelkę ORI czy tulejkę przykręcaną? jak tulejka to jaka i jakie uszczelki do niej kupić ??

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”