Ja jeszcze chciałem dodać, że jak teraz spadła trochę temperatura to już mi się nie włącza ta dioda zaraz po uruchomieniu. No ale jak odapalm rano we garażu gdzie mam teraz około 20 stopni to znów to samo.waldi1 pisze:Jak podniosłem maskę to wentylatory chodziły na maksa wiec odpaliłem silnik jeszcze raz na chwilę.
Mam nadzieję że nie uszkodziłem sinika i/lub turbo ale na pewno DPF się terraz dobrze wypalił...
Wydaje mi się, że samchód jedźi też normalnie.
-- 1 wrz 2016, o 14:24 --
Po tym jak zamontowałem sobie tę diodę, to zauważyłem, że ogrzewanie tych lusterkach i szyby to mi się zawsze włącza przy uruchamianiu zimnego silnika niezależnie od temperatury na zewnątrz i niezależnie od tych ustawień związanych z automatycznym odparowywaniem. Wyczaiłem, że jedynym sposobem na wyłączenie tej "bardzo przydatnej funkcji szczególnie w lato jak jest ciepło" jest osiągnięcie odpowiedniej temperatury silnika lub na chwilę zwiększenie obrotów powyżej 2000.
W serwisie Opla się poddali, więc w desperacji zdjąłem klemy z akumulatora i zwarłem je ze sobą na jakieś 5 minut.
Po podłączeniu akumulatora i odpaleniu silnika niestety dalej miałem ten sam problem, ale wtedy zaczęła się pojawiać jakaś informacjia, że niby wykryto zimowe opony (a mam letnie). Zacząłem się zastanawiać skąd komputer może wiedzieć, że niby mam zimowe pony skoro mam przecież letnie... Znalazłem w necie, że taki komunikat jest spowodowany brakiem czujników ciśnienia na felgach, których to ja nie mam.
Reasumując, prawdopodobnie jest jakaś funkcja w tym samochodzie, że jak nie ma czujników to wtedy komputer zakłada, że są opony zimowe a jak są opony zimowe to pewnie jest też zima no i wtedy już trzeba włączyć to ogrzewanie niezależnie od temperatury na zewnątrz i ustawień...
Może u szkopów jest tak, że jak jest +30 stopni na zewnątrz, to też jest jeszcze wtedy dla nich zima....
Pozdrawiam,
Waldemar
Wygląda, że działa dokłądnie odwrotnie czyli jak zimno to nie włącza a jak upał to włącza te ogrzewanie lusterek i szyby tylnej.
Może mam uszkodzony jakiś czujnik temeperatury, tylko jaki?
Sprawdzałem Opcom-em i są błędy ale chyba nie związane z tym bo po ich wykasowaniu dalej jest to samo.
Chyba wyjmę bezpieczniki bo już starciłem siły jeśli chodzi o to automatyczne grzanie i będę miał spokój tylko wtedy przy wypalaniu DPF-a będzie za małe obciążenie i będzie jeszcze bardziej przybywać tej ropy w oleju (po około 9kkm musiałem spóścić ponad 0,5l oleju bo było powyżej maksimu).
Pozdrawiam,
Waldemar