--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
waldi1
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: waldi1 » 29 wrz 2016, o 19:43

waldi1 pisze:Jak podniosłem maskę to wentylatory chodziły na maksa wiec odpaliłem silnik jeszcze raz na chwilę.
Mam nadzieję że nie uszkodziłem sinika i/lub turbo ale na pewno DPF się terraz dobrze wypalił...

Wydaje mi się, że samchód jedźi też normalnie.

-- 1 wrz 2016, o 14:24 --

Po tym jak zamontowałem sobie tę diodę, to zauważyłem, że ogrzewanie tych lusterkach i szyby to mi się zawsze włącza przy uruchamianiu zimnego silnika niezależnie od temperatury na zewnątrz i niezależnie od tych ustawień związanych z automatycznym odparowywaniem. Wyczaiłem, że jedynym sposobem na wyłączenie tej "bardzo przydatnej funkcji szczególnie w lato jak jest ciepło" jest osiągnięcie odpowiedniej temperatury silnika lub na chwilę zwiększenie obrotów powyżej 2000.
W serwisie Opla się poddali, więc w desperacji zdjąłem klemy z akumulatora i zwarłem je ze sobą na jakieś 5 minut.

Po podłączeniu akumulatora i odpaleniu silnika niestety dalej miałem ten sam problem, ale wtedy zaczęła się pojawiać jakaś informacjia, że niby wykryto zimowe opony (a mam letnie). Zacząłem się zastanawiać skąd komputer może wiedzieć, że niby mam zimowe pony skoro mam przecież letnie... Znalazłem w necie, że taki komunikat jest spowodowany brakiem czujników ciśnienia na felgach, których to ja nie mam.

Reasumując, prawdopodobnie jest jakaś funkcja w tym samochodzie, że jak nie ma czujników to wtedy komputer zakłada, że są opony zimowe a jak są opony zimowe to pewnie jest też zima no i wtedy już trzeba włączyć to ogrzewanie niezależnie od temperatury na zewnątrz i ustawień...

Może u szkopów jest tak, że jak jest +30 stopni na zewnątrz, to też jest jeszcze wtedy dla nich zima....

Pozdrawiam,
Waldemar
Ja jeszcze chciałem dodać, że jak teraz spadła trochę temperatura to już mi się nie włącza ta dioda zaraz po uruchomieniu. No ale jak odapalm rano we garażu gdzie mam teraz około 20 stopni to znów to samo.
Wygląda, że działa dokłądnie odwrotnie czyli jak zimno to nie włącza a jak upał to włącza te ogrzewanie lusterek i szyby tylnej.
Może mam uszkodzony jakiś czujnik temeperatury, tylko jaki?
Sprawdzałem Opcom-em i są błędy ale chyba nie związane z tym bo po ich wykasowaniu dalej jest to samo.
Chyba wyjmę bezpieczniki bo już starciłem siły jeśli chodzi o to automatyczne grzanie i będę miał spokój tylko wtedy przy wypalaniu DPF-a będzie za małe obciążenie i będzie jeszcze bardziej przybywać tej ropy w oleju (po około 9kkm musiałem spóścić ponad 0,5l oleju bo było powyżej maksimu).

Pozdrawiam,
Waldemar

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 29 wrz 2016, o 20:44

Może masz ustawione automatyczne odszranianie czy coś takiego w ustawieniach komfortu?I dla tego odpala Ci się dioda ogrzewanie lusterek i tylnej szyby?

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 29 wrz 2016, o 20:58

Ale przy +20 to nie działa

marcin.1987
Zapaleniec
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 2 paź 2016, o 07:41

Ostatnio Insignia poszła na rekord. Wypalanie dopiero po 1200km. Już się zaczynałem martwić.

Bacho

Post autor: Bacho » 3 paź 2016, o 09:36

Witam,
zakupiłem 3tygodnie temu Insignię CDTI 2.0. Głownie jazda po mieście ale z myślą że raz na miesiąc dłuższa trasa. Za tydzień miałem mieć właśnie wyjazd, ale wczoraj taki komunikat się pojawił:
Obrazek

Tydzień temu sprawdzany DPF pod kompem i było ok 50% - tak szybko mógł sie zapchać? Teraz tylko chemia czy wystarczy wziąć auto w trasę i to jeszcze pomoże?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 3 paź 2016, o 10:15

A ile km przejechanych przez ten tydzień?
DPF zapełnia się w czasie jazdy, kilometry się liczą a nie czas.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 paź 2016, o 11:03

U mnie po samym mieście wypala się co 300-350 km

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 3 paź 2016, o 11:16

U mnie samo miasto przed czyszczeniem chemią (samodzielnie boll i K2 do dpf podawany przez czujnik temp. Spalin) było 200-300km teraz po zabiegu jest 400-600 w zależności od stylu jazdy. Autostrada 1233km :)

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 3 paź 2016, o 11:21

W Monachium centrum jadą za tobą kilka przecznic, sprawdzają w bazie rejstrację, i obserwują tyłek , jeśli masz zielone 4 i puścisz czarnego bąka to zrobią ci dyskotekę z kolanoskopią .

Za granicą dobrze wiedzą że polacy mają wycięte wkłady.

Ja natomiast zauważyłem , że najkożystniej sie wypala tak przy 120 km/h trwa to około 25 minut i po tym można w mieście z 700 zrobić, a w trasie z 1200,
Miejski cykl trwa około 11 minut i starcza na 350 km miasto,

Tankowanie paliwa Premium bez biodidatków wydłuża proces i zapewne wydłuży życie danego DPF.

Mam 195 tys. I nie mam zamiaru wycinać i wgrywać wirusa.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 paź 2016, o 11:58

A co ma do tego wirus?

Bodex

Post autor: Bodex » 3 paź 2016, o 19:32

Wirus to chip tuning

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 paź 2016, o 20:04

Wiem co to jest
Tylko co ma to do wypalania dpf :D

Yasio1989

Post autor: Yasio1989 » 3 paź 2016, o 21:49

Ja mam wirusa i wypalanie miasto około 350 km, natomiast miasto z dojazdami po około 25 km w jedną stronę około 650 km. Także wydaje mi się że jest git i w sumie rozmawiałem z gościem co mi to robił i mówił że jak jest wszystko ok to zazwyczaj po wirusie rzadziej się wypala.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 4 paź 2016, o 07:39

Wypala się tak samo, czy z wirusem, czy bez.
Zdecydowany wpływ ma częstość odpalania, zwłaszcza na zimnym, szybkość jazdy, a co za tym idzie temperatura spalin.

Yasio1989

Post autor: Yasio1989 » 4 paź 2016, o 08:11

No właśnie on mówił, że po chipie z reguły temperatura spalin jest wyższa, stąd możliwe dłuższe przejazdy, ale jak najbardziej się z Tobą zgadzam. :D

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 4 paź 2016, o 09:22

Temperatura spalin będzie wyższa po chipie niż przed chipem, ale przy maksymalnym obciążeniu auta, czyli wówczas, gdy korzystasz z odblokowanej mocy. W skrajnym przypadku, jak pociśniesz na maksa może nawet wystąpić temp. powyżej 950st. C i wywołać alarm przegrzania silnika :) Raz mi się tak przytrafiło, jak sprawdzałem na autostradzie możliwości silnika.
Przy normalnej jeździe chip nie ma żadnego znaczenia.

Yasio1989

Post autor: Yasio1989 » 4 paź 2016, o 19:16

Nie będę się kłócił tylko powtórzyłem co mi mówił, w każdym bądź razie wirus niczemu nie przeszkadza, jeśli się rozsądnie używa tą moc...;), poniosło Cie kolego... hehe

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 4 paź 2016, o 20:07

Nie poniosło, je się nie kłócę, tylko opisuję spostrzeżenia oparte na pomiarach :)
Robiłem pomiary temperatur spalin przy różnych prędkościach przed i po chipie i wiem, jakie wartości osiągają w różnych warunkach pracy silnika. Także w czasie wypalania DPF. Ja to rozumiem, że to nie była Twoja opinia tylko powtórzyłeś, to co usłyszałeś.
W dyskusji mnie nie poniosło, nie jestem taki wyrywny :) Chyba, że miałeś na myśli test na autostradzie, wówczas faktycznie mnie trochę poniosło, silnik pokazał co potrafi. Jednak przy maksymalnym obciążeniu parametry spalin przekraczają maksymalne, dopuszczalne wartości :(

waldi1
Nowicjusz
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa

Post autor: waldi1 » 8 paź 2016, o 10:38

Teraz mam tak: odpalam rano w garażu temperatura jakieś 20 stopni, więc oczywiście się włącza ta dioda. Po wyjechaniu z garażu temperatura zaczyna spadać, ponieważ mam teraz niską temperaturę i tak przy około 17 stopniach wyłącza się to automatyczne grzanie. Dzieje się tak za każdym razem.
Niestety ten Opcom, co go kupiłem na tym forum to słaby jest. Nie potrafi nic odczytać z klimatyzacji...
Podejrzewam, że jest jakiś czujnik temperatury uszkodzony w klimatyzacji.

Jeśli chodzi o DPF to już w sumie spuściłem 0,7l oleju i dopiero teraz mam stan poniżej maksimum. Tak się zacząłem zastanawiać czy ta ropa to się miesza z tym olejem czy może nie. Jakby się nie mieszała to trzeba by wyczaić czy lepiej upuszczać z dołu czy może z góry żeby jak najwięcej ropy odlać a nie oleju...

Pozdrawiam,
Waldemar

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 8 paź 2016, o 12:28

Ropa wymiesza się z olejem w 100% . Jak musiałeś aż 0,7 litra spuścić to ja bym wymienił olej natychmiast bo prawie 1/4 oleju to ropka. Ale jak nie wiesz jaki był stan oleju wcześniej to może ktoś wcześniej zalał za bogato lub masz za krótki bagnet bo był już taki przypadek na forum.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”