--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzarpie podczas przyśpieszania A20DTH A20DTJ
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Szarpie podczas przyśpieszania A20DTH A20DTJ
Witam serdecznie szanowne grono.
Od miesiąca jestem posiadaczem Insigni kombi 2009 rok z silnikiem 2.0 cdti 160 przebieg 140 tys.
Po zakupie wymieniłem turbo, ponieważ strasznie gwizdało w całym zakresie obrotów i nawet po rozgrzaniu.
Teraz mam problem szarpania samochodu podczas przyśpieszania. Szarpie w zakresie obrotów 1600-2200. Tylko podczas przyśpieszania i najbardziej na 2 biegu. Są to jedno, dwa a czasami trzy szarpnięcia. Oczywiście żeby było trudniej nie szarpie za każdym razem. Na 10 przyśpieszeń szarpanie wystąpi z 3 razy. Szarpnięciu towarzyszy metaliczny dźwięk szurnięcia. Nie wiem jak jeszcze dokładniej to opisać. Nie wiem tez, czy jest to związane z wymianą turbiny. Kupiłem używaną, która zachowuje się idealnie.
Może ktoś z was ma jakiś pomysł co to może być.
Dziękuje i pozdrawiam.
Od miesiąca jestem posiadaczem Insigni kombi 2009 rok z silnikiem 2.0 cdti 160 przebieg 140 tys.
Po zakupie wymieniłem turbo, ponieważ strasznie gwizdało w całym zakresie obrotów i nawet po rozgrzaniu.
Teraz mam problem szarpania samochodu podczas przyśpieszania. Szarpie w zakresie obrotów 1600-2200. Tylko podczas przyśpieszania i najbardziej na 2 biegu. Są to jedno, dwa a czasami trzy szarpnięcia. Oczywiście żeby było trudniej nie szarpie za każdym razem. Na 10 przyśpieszeń szarpanie wystąpi z 3 razy. Szarpnięciu towarzyszy metaliczny dźwięk szurnięcia. Nie wiem jak jeszcze dokładniej to opisać. Nie wiem tez, czy jest to związane z wymianą turbiny. Kupiłem używaną, która zachowuje się idealnie.
Może ktoś z was ma jakiś pomysł co to może być.
Dziękuje i pozdrawiam.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Szarpie podczas przyśpieszania.
Jeśli chodzi o dodatkowe dźwięki to cieżko mi się wypowiedzieć ale samo szarpanie może mieć związek z zaworem turbo. Takie przypadki są opisane na forum. Przeszukaj sobie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
-
blade2
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
-
Adasko
Sprawdź cewke zapłonowa,bo ja miałem ten sam problem. Po zmianie turbo szarpalo. Wymieniłem cewke i jest git.
-
Wojtas92
- Forumowicz
- Auto: Insignia 250KM 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Poznań
Ale to jest diesel...Edit - regulamin!
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, o 09:33 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par 5 pkt 5
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par 5 pkt 5
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Szarpie podczas przyśpieszania A20DTH
Jeżeli szarpanie występuje podczas przyspieszania to proponuję sprawdzić poduszkę silnika.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
MI a4 2.0 tdi tak szarpało. Też najbardziej czuć było na 2 biegu. Wyglądało jak by przerywał z powodu braku paliwa. Poruszałem trochę dźwigienką zaworu egr i przestało. Sprawdź egr. Metaliczny dźwięk to może być tylko jakiś wynik tego szarpania.
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
Zmagań z szarpaniem ciąg dalszy.
Robiłem rozrząd i przy tej robocie wymieniłem kolektor ssący na używany, umyty z rocznika 2013. Miałem stary, z plastikowymi klapami gdzie dwie się urwały. Dlatego turbo było w tak złym stanie. Wyczyściłem EGR i zaślepiłem blaszką z otworem fi 10 mm. Po tym wszystkim praca silnika się poprawiła stała się bardziej jedwabista
Wgrałem nowy soft i błędów brak.
No ale szarpie nadal występuje.
Mam pytanie czy zawór turbo może w jednym samochodzie chodzić prawidłowo a w innym szarpać.
Pozdrawiam.
Robiłem rozrząd i przy tej robocie wymieniłem kolektor ssący na używany, umyty z rocznika 2013. Miałem stary, z plastikowymi klapami gdzie dwie się urwały. Dlatego turbo było w tak złym stanie. Wyczyściłem EGR i zaślepiłem blaszką z otworem fi 10 mm. Po tym wszystkim praca silnika się poprawiła stała się bardziej jedwabista
Wgrałem nowy soft i błędów brak.
No ale szarpie nadal występuje.
Mam pytanie czy zawór turbo może w jednym samochodzie chodzić prawidłowo a w innym szarpać.
Pozdrawiam.
- Cinek
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Belgia, czasami Katowice
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zaślep na próbę pełną blaszką egr, bez żadnego otworu,tylko potem będziesz musiał błąd skasować.
Sprawdź również
-przepływomierz
-turbo
-ciśnienie paliwa
-korekty wtrysków
Sprawdź również
-przepływomierz
-turbo
-ciśnienie paliwa
-korekty wtrysków
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Sprawdź połączenie wtyczki na listwie wtryskowej i mapsensor.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
makss
ten typ tak ma, nie wiadomo czego się spodziewać. Sprzedaj samochód i pozbędziesz się szarpania 
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, o 00:11 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8. Proszę również nie pisać postów ciągiem, bo są trudne do zrozumienia - interpunkcja.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8. Proszę również nie pisać postów ciągiem, bo są trudne do zrozumienia - interpunkcja.
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Bez przesady. U mnie szarpania nie ma. "Ten typ tak ma" - to powiedzenie to raczej się w tym przypadku nie sprawdzi. Też mam A20DTH.
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- domell98
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Wieluń
Szarpanie przy przyspieszaniu
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z szarpaniem podczas przyspieszania na 3,4 i 5 przy obrotach od 1700 do ok. 2500. Auto nie przyspiesza równomiernie tylko czuć falowanie, szarpanie. U mechanika na komputerze był błąd egr, mechanik wyczyścił rure od EGR, usunął błąd ale auto nadal szarpie, nic to nie pomogło, błąd zniknął. Wymieniłem też filtr paliwa. Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Insignia 2.0 131 KM A20DTJ
od jakiegoś czasu mam problem z szarpaniem podczas przyspieszania na 3,4 i 5 przy obrotach od 1700 do ok. 2500. Auto nie przyspiesza równomiernie tylko czuć falowanie, szarpanie. U mechanika na komputerze był błąd egr, mechanik wyczyścił rure od EGR, usunął błąd ale auto nadal szarpie, nic to nie pomogło, błąd zniknął. Wymieniłem też filtr paliwa. Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Insignia 2.0 131 KM A20DTJ