--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pompa wspomagania - brak płynu

ODPOWIEDZ
acme71

Re: Pompa wspomagania - brak płynu

Post autor: acme71 » 27 lut 2014, o 19:44

No to znowu czeka mnie nie lada wyzwanie ]:-< zobaczymy, może jakoś się uda, na innym forum insigni opisywany był problem przecierania się węża od wspomagania i są jakieś wskazówki jak zlokalizować wąż od góry http://www.opel-insignia.com.pl/viewtop ... ilit=pompa

EDIT:

Witam Panowie, no więc sprawa wygląda następująco, że nie wiem dokładnie gdzie jest pompa wspomagania.
Od zbiorniczka na płyn do wspomagania wychodzą dwa wężyki:
1) Pierwszy wężyk wychodzi w lewo: (stojąc przed silnikiem)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
2) drugi wężyk wychodzi na prawo i jest dość krótki:
Obrazek
Obrazek

Teraz pytanie: czy wystarczy któryś z tych wężyków odłączyć i spuścić płyn ze zbiorniczka, czy to jednak nie jest to miejsce z którego spuszcza się stary płyn?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 27 lut 2014, o 19:54

ja bym odłączył w najniższym punkcie tak aby mogło zlecieć z jednej i drugiej strony :)
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

acme71

Post autor: acme71 » 27 lut 2014, o 20:18

Peja ale myślisz, żeby odłączyć obydwa wężyki? Czy odłączyć je przy końcu czy od razu przy zbiorniczku?

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 27 lut 2014, o 20:51

powiem Ci szczerze, że nigdy tego nie robiłem - ja bym odłączy oba i przy końcu a nie przy zbiorniczku, podstawiłbym jakieś naczynie żeby płyn zleciał i już
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

acme71

Post autor: acme71 » 27 lut 2014, o 21:18

Poszukam jeszcze jakiś informacji na necie, w razie czego bede pytał.

bolek

Post autor: bolek » 28 lut 2014, o 00:02

Wyciągnij płyn ze zbiornika strzykawką,Wypnij węża, pokręć kierownicą prawo ,w lewo z 30 sek.do oporu,skręć węża ,dolej do maxa świeżej oliwy i kręć w prawo i w lewo do oporu z minute na odpalonym silniku,dolej płynu do maxa.Gotowe.
P.s.nie kombinuj z zamiennikami płynu,kup oryginał.

acme71

Post autor: acme71 » 28 lut 2014, o 06:24

Bolek - mam oryginał GM Dexron IV. Czyli rozumiem, ze odpinam ten wąż, który idzie na lewo od zbiorniczka :) ?

bolek

Post autor: bolek » 28 lut 2014, o 20:03

Możesz wypiąć odbydwa ale najpierw wyssij olej ze zbiorniczka strzykawką.Nie odpalaj auta,kręć kierownicą na sucho do oporu,wyleci reszta płynu,zakręć węża i odpal auto ,celem odpowietrzenie kręć kierownicą do oporu co chwila sprawdzając poziom płynu,zalecam również sprawdzenie stanu po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów.

acme71

Post autor: acme71 » 6 mar 2014, o 20:06

Witam, dzisiaj dolałem płynu DEXRON IV (czerwony) bez jakichkolwiek innych działań. Miałem stan lekko poniżej MIN na bagnecie, dolałem do stanu między MIN a MAX (mniej więcej w połowie) i wszystko jest w porządku. Płyn nie bulgocze, nie ma wycieków, poprzedni płyn był także czerwony.

Awatar użytkownika
michal26
Forumowicz
Auto: Insignia st
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michal26 » 7 mar 2014, o 21:26

wczoraj zajrzałem do zbiorniczka u siebie pod waszym wpływem, chyba jakaś epidemia bo u mnie też go jakoś mało :D . w tygodniu trzeba będzie zająć się tematem ...

steq

Post autor: steq » 23 kwie 2014, o 10:08

mnie to też dopadło - wyciek mam na wężu metalowym na samym spodzie - aby go wyjąć trzeba się nie lada napracować ]:-< Nie dość że jest on długi powyginany na różne sposoby to jeszcze dostęp do śruby od strony maglownicy - masakra. Ja czekam właśnie na ten przewód (nie kupowałem nowego tylko koleś mi zespawa w osłonie argonu) , mam tylko nadzieję że dobrze to zrobi - i znowu gimnastyka z włożeniem i skręceniem. Pytanko - jak złożę wszystko to co? - dolać płynu na maxa i zapalić auto i kręcic kierownicą by odpowietrzyć? tak?

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Mario » 23 kwie 2014, o 10:38

Ja robiłem to w ASO - nowy przewód+robota= 600 pln

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 23 kwie 2014, o 16:05

Ja wyciełem ten feralny kawałek i wstawiłem wąż. Nie ma teraz takich naprężeń. Koszt całości z płynem i robocizną 160 zł. Znajomy już się śmieje, że fabryka została poprawiona.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

bolek

Post autor: bolek » 23 kwie 2014, o 17:04

P405 pisze:Ja wyciełem ten feralny kawałek i wstawiłem wąż. Nie ma teraz takich naprężeń. Koszt całości z płynem i robocizną 160 zł. Znajomy już się śmieje, że fabryka została poprawiona.

Wstawiłeś wąż gumowy zamiast metalowego?

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 23 kwie 2014, o 17:46

Dokładnie tak wyciełem ok 50 cm tej rurki z tym miejscem gdzie się przeciera i wstawiłem wąż hydraulicznych w to miejsce. Gdzieś powinny być zdjęcia na forum.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 23 kwie 2014, o 17:48

Sorry zdjęcia są chyba na drugim forum.

steq

Post autor: steq » 23 kwie 2014, o 19:55

I mamy winowajcę :D Naprawione - koszt - robocizna - 0zł i płyn do wspomagania - 50 zł :D
Obrazek
miejsce dziurki
Obrazek
1 - otwór na śrubę mocującą przewód do maglownicy
2 - otwór na drugi przewód dochodzący do maglownicy od zbiorniczka na płyn
Obrazek
Mój wąż znajduje się - zaczyna się od pompy a kończy na maglownicy - czyli przechodzi od pompy wspomagania w dół, następnie w poprzek auta na drugą stronę do maglownicy. Zdjąłem wszystkie osłony plastikowe podwozia. W celu odkręcenia śruby mocującej początek przewodu od strony pompy wspomagania warto zdjąć cały filtr powietrza - wtedy znacznie więcej miejsca. Po drugiej stronie tj od maglownicy przewód ten mocowany jest na 1 śrubę Rys 3. Drugi pusty otwór służy do podłączenia drugiego przewodu który idzie z drugiej strony od zbiorniczka z płynem. Oba te przewody mocowane są właśnie za pomocą jednej śruby do maglownicy (dodam że dostęp do niej jest bardzo ograniczony).
Mam szczęście że znajomy ojca jest spawaczem i ma pojęcie - pospawał mi to w osłonie argonu.
dziurka o dziwo była na rancie zgrubienia Rys 2. - podejrzewam że winą było to że mam ogrzewanie postojowe a ok 2cm od tego przewodu znajduje się rurka odprowadzająca spaliny z webasta - jest ona podczas działania ogrzewania bardzo gorąca i pewnie ona przyczyniła się do awarii - tym bardziej że tylko w tym miejscu przewód był przyrdzewiały)
Robota 2 dni ze względu na spawanie na które musiałem poczekać - no ale efekt zamierzony osiągnięty :D Nie wspomnę o poniesionych kosztach :D
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014, o 21:13 przez steq, łącznie zmieniany 1 raz.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 23 kwie 2014, o 20:41

Miałem dziurkę w tym samym miejscu i to taką małą, że się bałem czy mi to dobrze pospawają. Druga sprawa, że rurki szczelają też z przodu silnika przy śrubie. Dlatego wstawiłem wąż i nie ma napięcia.

steq

Post autor: steq » 23 kwie 2014, o 21:08

P405 pisze:Miałem dziurkę w tym samym miejscu i to taką małą, że się bałem czy mi to dobrze pospawają. Druga sprawa, że rurki szczelają też z przodu silnika przy śrubie. Dlatego wstawiłem wąż i nie ma napięcia.

moja była nie widoczna dla oka - a jednak jak odpaliłem auto i przekręciłem kierą to leciało wyraźnie. Ja po spawaniu sprawdziłem pod ciśnieniem czy dobrze zespawane - a dokładniej jeden koniec węża zaślepiłem śrubą i nakrętka (ten od strony pompy) a drugi podpiąłem do przewodu z powietrzem od sprężarki. W pojemniku z woda wszystko było wyraźnie widać gdzie jest dziurka a potem czy została zaspawana.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 23 kwie 2014, o 22:04

U mnie też była taka minimalna, że po demontażu jedna końcówka zaślepiona, druga pod kompresor, rurka do wody i nic. Dopiero jak ją wygiełem trochę prawo lewo to pojawiły się malutkie bąbelki.
A tak wygląda przewód po naprawie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ kierowniczy”