--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSprawdź system napędu AWD 4x4
-
kubiak2007
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pruszcz Gdański
- Otrzymał piwo: 6 razy
Re: Sprawdź system napędu AWD 4x4
RafalWaw - najlepiej podpiąć komputer i sprawdzić błędy + odczytać ciśnienie na pompie haldex - u mnie te błędy występowały jak było mało oleju. dodatkowo po bardziej dynamicznej "przejażdżce" śmierdziało jakby spalonym sprzęgłem z tyłu auta.
-
RafalWaw
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
Olej to Rawenol AWD-H
Filt bym wymieniany. Podobno bardzo dużo syfu było jak zdjęli pokrywę
-
Sylwek
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Gdańsk
Witam dziś zapalił mi się komunikat SPRAWDZ SYSTEM AWD auto kupione nie dawno co robić ? Czytałem na forum ale tam cały czas mówią o dwóch błędach a ja mam jeden jakaś rady lub czy w ktoś w Gdańsku zna warsztat gdzie można zaprowadzić auto
-
Sylwek
- Nowicjusz
Dziś byłem podłączyc pod komputer wyszedł błąd C0407 powiem szerze że nie wiem jaka może być przyczyną olej nie był wymieniany brak wycieków oleju jakaś rada ? Może na coś zwrócić uwagę
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
A C0407-04, C0407-64 czy C0407-0B, a może jeszcze inny? Mogła polecieć uszczelka między dyfrem, a haldexem (do któregoś roku był z nią problem), mogła pompa paść, coś się przytkać, może być problem z elektroniką czy zasilaniem. Bez dokładnej diagnostyki można tylko wróżyć z fusów.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Diesel z 2009 może nawet nie miał szpery dyfru - a tylko haldex na wale. Do sprawdzenia czy w VIN jest kod G96. Typowa awaria z uszczelką dotyczy układu z haldexem i szperą, ale kojarzę, że na początku szpera była w „bardziej sportowych” wersjach.
M.
M.
-
Sylwek
- Nowicjusz
Ogólnie mi wyskoczył ten błąd C0407 i Byl opis silnik pompy oleju przekładniowego zakłócenie działania to jest opel 2.8v6 wersja Cosmo i mam numer G96 w poniedziałek pojadę wymienić olej może zacznę od najtańszych rzeczy błąd pojawił się jak była temperatura -8*
-
xul
- Zapaleniec
Zajedź do kogoś, kto ma jakiś sensowny interfejs diagnostyczny (np.: MDI), niech odczyta pełny kod błędu albo kup iCar'a i skorzystaj z programu Kolegi @Ping. Dobrze byłoby też sprawdzić przy okazji prąd pracy pompki haldexa (np.: w GDS2). Wymienisz olej, a się okaże, że puszcza uszczelniacz między dyfrem, a haldexem i poprawa będzie tylko na jakiś czas + na dyfer to podobno niezbyt dobrze wpływa. Samemu możesz też sprawdzić poziomy oleju w haldexie i dyfrze (instrukcje na forum), jak w dyfrze będzie za dużo, to już masz przyczynę.
-
Sylwek
- Nowicjusz
Witam dziś byłem na podłączenie komputera i testach u mechanika diagnoza : do wymiany kompletny haldex (uszkodzenia mechaniczne) masakra poprostu po nowym roku wymiana bo spadl śnieg i jest taka katastrofa
-
Rafalkab147
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Stąporków
Witam, posiadam insignie 2.0t 4#4 od pewnego czasu po przejechaniu pewnego odcinka drogi wyskakują mi wymienione wcześniej błędy na wyświetlaczu, jeżdżę co dzień tą samą drogą i ten błąd wyskakuje praktycznie w tym samym miejscu drogi, czyli mniej więcej po przejechaniu 8km olej oraz filtr i uszczelka wymieniona rok temu, a dodam tylko że jak wyłączenie auto i odpalę napęd znów działa, jak myślicie gdzie szukać przyczyny?
-
Sylwek
- Nowicjusz
Jeszcze jedno pytanie Czy jak zamontuje nowy haldex czy muszę podłączyć pod komputer i coś kolwiek ustawiać komputerowo czy on sam już będzie śmigał bez niczego ?
-
kubiak2007
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A28NET
- Miasto: Pruszcz Gdański
- Otrzymał piwo: 6 razy
Sprawdzałeś poziom oleju w haldex? O ile dobrze pamiętam, to jeśli 10 razy wartość odczytana z pompy będzie poniżej oczekiwanej, to dopiero wyrzuci błąd. Jeśli posiadasz interfejs, to można to sprawdzić w module haldexRafalkab147 pisze: ↑22 gru 2021, o 11:30Witam, posiadam insignie 2.0t 4#4 od pewnego czasu po przejechaniu pewnego odcinka drogi wyskakują mi wymienione wcześniej błędy na wyświetlaczu, jeżdżę co dzień tą samą drogą i ten błąd wyskakuje praktycznie w tym samym miejscu drogi, czyli mniej więcej po przejechaniu 8km olej oraz filtr i uszczelka wymieniona rok temu, a dodam tylko że jak wyłączenie auto i odpalę napęd znów działa, jak myślicie gdzie szukać przyczyny?
-
Rafalkab147
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Stąporków
Dziękuje za odp. A ewentualnie mogę dolać oryginalnego oleju Opla bo ja wymieniłem na olej WB a został mi oryginalny Opla po poprzednim właścicielu a nie wiem czy można je mieszać
-
Masioo
- Nowicjusz
- Auto: Isia
- Kod silnika: A20NFT
- Miasto: Szczecin
Witam, jakie bezpieczniki powinny być x tyłu w bagażniku na miejscu 23 i 33? Odpowiedzialne za napęd 4x4?
-
ja1987
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A14NET
- Miasto: Łódź
...
Ostatnio zmieniony 28 sie 2025, o 12:46 przez ja1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xul
- Zapaleniec
C0407 04 - Prąd silnika pompy oleju jest mniejszy niż 0,3 A przez 30 s
Dla Insigni, może w 9-3 jest podobnie
PS.: Po wymianie oleju robiłeś procedurę weryfikacji poziomu (odpalenie, przegazowanie, ...). Problemem może być też ilość oleju.
Dla Insigni, może w 9-3 jest podobnie
Generalnie jak auto jest zapalone [a układ jest taki sam jak w Inisgni, bo tego nie wiem], to pompa powinna się cyklicznie włączać na chwilę i to słychać. Można tez w GDS2 podejrzeć parametry (prąd)Gdy zapłon jest wyłączony, odłączyć przyłącze wiązki X2 na Module sterującym sprzęgła tylnego mechanizmu różnicowego K47.
2. Przy uruchomionym silniku podłączyć próbnik między zacisk obwodu sterującego C i zacisk obwodu sterującego D na zaciskach modułu sterowania sprzęgła tylnego mechanizmu różnicowego K47.
3. Sprawdzić, czy próbnik ZAPALA się i GAŚNIE podczas wydawania poleceń WŁĄCZENIA i WYŁĄCZENIA silnika pompy sprzęgła tylnego mechanizmu różnicowego.
⇒ Jeśli próbnik jest ciągle zapalony
Wymienić moduł sterowania sprzęgłem tylnego mechanizmu różnicowego K47.
⇒ Jeśli próbnik wcale NIE ŚWIECI
Wymienić moduł sterowania sprzęgłem tylnego mechanizmu różnicowego K47.
⇓ Jeżeli próbnik zapala się i gaśnie
4. Sprawdzić lub wymienić pompę sprzęgła mechanizmu różnicowego M32.
PS.: Po wymianie oleju robiłeś procedurę weryfikacji poziomu (odpalenie, przegazowanie, ...). Problemem może być też ilość oleju.
-
ja1987
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A14NET
- Miasto: Łódź
...
Ostatnio zmieniony 28 sie 2025, o 12:46 przez ja1987, łącznie zmieniany 1 raz.