--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Drgania kierownicy i nadwozia po wymianie tarcz

ODPOWIEDZ
dannyrush

Drgania kierownicy i nadwozia po wymianie tarcz

Post autor: dannyrush » 21 gru 2017, o 15:00

Witam,

Mam kolejny problem z moją Insignią. Miesiąc temu byłem na wymianie tarcz oraz klocków z przodu. Po wymianie i założeniu opon zimowych, po jakimś czasie przy hamowaniu zaczęła drgać kierownica. Pojechałem znowu, okazało się że jedna tarcza była krzywa i poszła na reklamacje. W tym czasie założyli kolejne nowe tarcze. Od tamtego momentu jak wyjechałem z warsztatu drga mi kierownica już nie przy hamowaniu, ale przy normalnej jeździe. Wystarczy jechać powyżej 110 km/h i zaczyna drgać prawo/lewo kierownica, do tego przenosi się to na karoserie samochodu i jest to wyczuwalne. Co ciekawe przy hamowaniu jest OK i nic nie drga. W warsztacie wyważyli opony, zrobili geometrię, BA! Nawet założyli inne koła z podobnej insigni, i było to samo, więc koła wykluczone.

Dostałem diagnozę że jest to uszkodzone koło dwumasowe (zbieg okoliczności) - i teraz pytanie do was. Czy jest to możliwe? Auto stało w warsztacie, i przed wymianą tarcz było ok. Nic nie stuka, na wolnych obrotach nic nie czuć, nawet jak wrzuci się za wysoki bieg powinno być to czuć, a tak nie jest. Do 100km/h jeździ się super. Przy gaszeniu samochodu tak samo cisza, nic nie trzęsie. Jedyne co to przy wciskaniu sprzęgła na luzie słychać takie "charpnięcie" w pewnym punkcie ale bardzo ciche prawie że nie słychać. Dziwi mnie to strasznie ponieważ podczas jazdy im szybciej tym bardziej trzęsie, głównie kierownicą ale przenosi też to na karoserię.

Oglądali zawieszenie i stwierdzili że jest w bardzo dobrym stanie, nie ma żadnych luzów. Może zrobili jakiś błąd przy zakładaniu tarcz? aczkolwiek mówią że są założone dobrze, i czy były by wtedy takie objawy.

Dziękuję z góry za pomoc.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Re: Drgania kierownicy i nadwozia po wymianie tarcz

Post autor: Bartol » 21 gru 2017, o 15:09

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 21 gru 2017, o 15:11

Skontaktuj się z volf206 jest tu na forum miał podobny chyba problem jeśli dobrze pamiętam a powodem była bodajże krzywa półoś ale głowy nie daję jak się z nim porozumiesz to Ci to wyklaruje.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 21 gru 2017, o 18:25

dannyrush pisze:Kod silnika: A20DTH / Rok produkcji: 2017
Sprecyzuj jakie to auto bo jedna z tych danych jest raczej nieprawdziwa.
Może któryś przegub się "kończy".

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”