Siemka,
15 tys km temu wymieniałem tarcze, teraz podczas wymiany sprawdziłem jakie jest ich zużycie i widzę, że na lewym kole jest dosłownie marginalne, ale na prawym kole od strony wewnętrznej jest wyczuwalny spory rant. Przy powolnej jeździe ok 20hm/h słychać pisk tarcia klocka o tarczę na prawym kole, czyli tłoczek trze o tarcze..
I pytanko, jako, że na lewym kole zużycie jest marginalne, grubość klocka różni się tylko 1mm, moje pytanie czy wymieniać obie tarcze czy tylko jedną (mam zinnermann nawiercane + klocki hawk)
Niby jest zasada, że tak jak amory, zawsze parami się wymienia a dopuszczalne różnice hamowania kół na osi jest aż 30%, dlatego też pytam.
A że na wiosnę będę zaciski wymieniał to się zastanawiam..
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana jednej tarczy
- alehandro`
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Bratoszewice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Re: Wymiana jednej tarczy
W mojej opinii wymień komplet.
To moim zdaniem nie są takie kwoty by ryzykować.
Zdaje sobie sprawę, że szkoda, ale szkoda też by przy gwałtownym hamowaniu auto nierówno zahamowało. Przy spokojnej jeździe i takim samym hamowaniu problemu nie ma, ale hamulce i ich sprawność wychodzą w sytuacjach odwrotnych do tej.
To moim zdaniem nie są takie kwoty by ryzykować.
Zdaje sobie sprawę, że szkoda, ale szkoda też by przy gwałtownym hamowaniu auto nierówno zahamowało. Przy spokojnej jeździe i takim samym hamowaniu problemu nie ma, ale hamulce i ich sprawność wychodzą w sytuacjach odwrotnych do tej.