Zrobiłem elektroniczny wyświetlacz ciśnienia oleju i podpiąłem go pod wiązkę zapalniczki. Wszystko działa ok ale w momencie odpalania samochodu zapalniczka i wiele innych podzespołów jest odcinane. Powoduje to że wyświetlacz się resetuje a ponowna inicializacja zajmuje mu kilka sekund. Poniważ chciałbym widzieć jakie jest ciśnienie w trakcie oraz zaraz po starcie muszę zasilić wyświetlacz z innego miejsca.
Oczywistym wydawało się wpięcie w bezpiecznik zapłonu. Według schematów jest to 22 bezpiecznik w desce. Miernik w rekę i klops - cały czas jest tam 12V, nawet gdy kluczyk jest wyjęty. Sprawdziłem pozostałe bezpieczniki w tym schowku i wszystkie oprócz zapalniczki i gniazdka są aktywne przy wyjetym kluczyku :/....
W co mogę się zatem wpiąć żeby mieć 12V po przekręceniu kluczyka i odcięte zasilanie po wyjęciu kluczyków/przekręceniu na off?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWpięcie w wiązkę zapłonu - cały czas 12V
-
kubas121
- Nowicjusz
- Auto: insignia 2012
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Łódź
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Wpięcie w wiązkę zapłonu - cały czas 12V
@rooff_ Dzięki przeczytałem cały wątek. Większość wypowiadających się podłącza się tak jak ja do zapalniczki co jak opisalem powyżej nie działa w momencie gdy rozrusznik kręci. Ktoś zaproponował wpięcie w bezpiecznik foteli ale te z kolei są włączone cały czas.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
A ten 22 jak poczekasz trochę (nie pamiętam czy ten akurat, ale zapalniczka wyłącza się chyba po 10 minutach od wyłączenia stacyjki) lub zamkniesz auto to też jest aktywny?
-
kubas121
- Nowicjusz
Zapalniczka wyłącza się gdy wyjmiemy kluczyk i otworzymy drzwi. To akurat jest spoko zachowanie i mi odpowiada. Nie odpowiada mi odcięcie zasialnia w momencie gdy rozrusznik kręci. Wskaźnik ciśnienia oleju resetuje się i zajmuje mu kilka sekund wznowienie działania. Przez to nie wiem ile czasu pompie zajęło osiagniecie docelowego ciśnienia a to bardzo ważny parametr.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Podczas rozruchu odcinana jest chyba większość rzeczy w środku, ja bym próbował się wstrzelić w zasilanie zegarów, one chyba ne gasną podczas odpalania, albo kombinował z jakimś układem typu smart box, tylko z krótszymi czasami podtrzymania.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
No i ich bezpiecznik jest w kabinie , tylko już nie pamiętam który numer.
-
kubas121
- Nowicjusz
Dzięki chłopaki. Zegary to 1 bezpiecznik i niestety też cały czas aktywny. Najwyraźniej zasilanie jest przekazywane do zegarów ale nie włączają się dopóki nie przekręcimy kluczyka.
Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika i tam bezpieczniki zapłonu poprawnie włączają i wyłączają się. Wolałbym jednak nie przeprowadzać kabli przez komorę tym bardziej że nie wiem którędy.
Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika i tam bezpieczniki zapłonu poprawnie włączają i wyłączają się. Wolałbym jednak nie przeprowadzać kabli przez komorę tym bardziej że nie wiem którędy.