--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKody błędów OBD - rozszyfrowanie
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Kody błędów OBD - rozszyfrowanie
Jak mi wyskoczy to napisze co dokładnie ale jak dobrze pamiętam to błąd taki; lampka MIL a co dalej to nie wiem.
Odłączyłem akumulator teraz i ładuje go zobaczymy czy coś to da
Odłączyłem akumulator teraz i ładuje go zobaczymy czy coś to da
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pleszew
- Otrzymał piwo: 1 raz
No i wyskoczyło takie coś i awaria skontaktuj się z serwisem.
Jak się nie mylę to od świecy na 2 cylindrze?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
marcowawa
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
Kody błędów OBD - rozszyfrowanie
Tak - chodzi o świecę na drugim cylindrze (drugi od strony rozrządu - od lewej, stojąc przodem do samochodu)arek810316 pisze:No i wyskoczyło takie coś i awaria skontaktuj się z serwisem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
marcowawa
- Nowicjusz
Witam,
Od jakiegoś czasu walczę z pojawiającym się błędem: P2264-00, opisanym jako: obwód czujnika wody w paliwie.
Błąd po raz pierwszy pojawił się z tego co pamietam razem z błędem świecy żarowej 3-go cylindra. Świeca i filtr paliwa
zostały wymienione.
Pozostał jednak w.w komunikat który pojawia się najczęściej przy pierwszym, porannym uruchomieniu samochodu. Później już raczej nie występuje.
Będąc pod samochodem zauważyłem że wiązka idąca m.in. od filtra paliwa do zbiornika ma uszkodzoną osłonę (peszel), natomiast kable w niej wyglądają OK. Zaizolowałem ją, ułożyłem ale to niestety nic za bardzo nie pomogło.
Czytając posty na forum, skłaniam się najbardziej do zwarcia gdzieś w wiązce i ew. jej wymianie - zastanawia mnie tylko dlaczego błąd wyskakuje przy zapalaniu tylko rano - na zimnym silniku.
W związku z powyższym proszę o info czy ktoś wymieniał tę wiązkę i może powiedzieć czy w IA B20DTH jest to ta konkretnie wiązka elektryczna (22790587) - czy ma wtyczki od filtra paliwa:
https://sklep.dixi-car.pl/wiazka-elektr ... -9001.html
Z góry dziękuję za informacje i pomoc w temacie
Od jakiegoś czasu walczę z pojawiającym się błędem: P2264-00, opisanym jako: obwód czujnika wody w paliwie.
Błąd po raz pierwszy pojawił się z tego co pamietam razem z błędem świecy żarowej 3-go cylindra. Świeca i filtr paliwa
zostały wymienione.
Pozostał jednak w.w komunikat który pojawia się najczęściej przy pierwszym, porannym uruchomieniu samochodu. Później już raczej nie występuje.
Będąc pod samochodem zauważyłem że wiązka idąca m.in. od filtra paliwa do zbiornika ma uszkodzoną osłonę (peszel), natomiast kable w niej wyglądają OK. Zaizolowałem ją, ułożyłem ale to niestety nic za bardzo nie pomogło.
Czytając posty na forum, skłaniam się najbardziej do zwarcia gdzieś w wiązce i ew. jej wymianie - zastanawia mnie tylko dlaczego błąd wyskakuje przy zapalaniu tylko rano - na zimnym silniku.
W związku z powyższym proszę o info czy ktoś wymieniał tę wiązkę i może powiedzieć czy w IA B20DTH jest to ta konkretnie wiązka elektryczna (22790587) - czy ma wtyczki od filtra paliwa:
https://sklep.dixi-car.pl/wiazka-elektr ... -9001.html
Z góry dziękuję za informacje i pomoc w temacie
-
kukisddz
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: daleko
Witam, wymieniona zostala Sonda Lambda Bank1 i pojawia sie błąd P2628. Sonda jest sprawna, ogrzewanie też, auto jedzie normlanie, nie przechodzi w tryb awaryjny, ale po skasowaniu błędu, pojawia sie on znowu, po 5 czy 10 km jazdy, zazwyczaj juz pow wrzuceniu 5 biegu i przyspieszaniu. Ktoś wie co to?
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Otrzymał piwo: 19 razy
Po pierwsze sprawdził bym czy jest to związane z obciążeniem silnika tj czy na włączonym silniku wywala błąd na postoju
No i wujek google Kod P2628 może oznaczać, że wystąpił jeden lub więcej z następujących problemów:
Czujnik tlenu O₂ lub jego grzałka są uszkodzone.
Nagromadzenie węgla lub innych zanieczyszczeń na czujniku O₂.
Otwarty lub zwarty obwód w wiązce przewodów.
Przepalony bezpiecznik.
Problem z ciśnieniem paliwa lub wtryskiwaczem paliwa.
Nieszczelny dolot powietrza lub podciśnienie w silniku.
Nadmierny wyciek spalin.
Wadliwy masowy czujnik przepływu powietrza (MAF).
Uszkodzony czujnik jak również regulator ciśnienia paliwa.
Czasami przyczyną jest uszkodzony moduł PCM.
No i wujek google Kod P2628 może oznaczać, że wystąpił jeden lub więcej z następujących problemów:
Czujnik tlenu O₂ lub jego grzałka są uszkodzone.
Nagromadzenie węgla lub innych zanieczyszczeń na czujniku O₂.
Otwarty lub zwarty obwód w wiązce przewodów.
Przepalony bezpiecznik.
Problem z ciśnieniem paliwa lub wtryskiwaczem paliwa.
Nieszczelny dolot powietrza lub podciśnienie w silniku.
Nadmierny wyciek spalin.
Wadliwy masowy czujnik przepływu powietrza (MAF).
Uszkodzony czujnik jak również regulator ciśnienia paliwa.
Czasami przyczyną jest uszkodzony moduł PCM.
-
Tonny
- Nowicjusz
- Auto: Insignia a
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Gdańsk
Cześć.
Proszę o przeniesienie tego tematu, naprawdę nie znalazłem opcji utworzenia nowego tematu. Dziękuję
A więc tak Pacjent Opel Insignia 1.6 Sidi 170km automat 2014 polift benzyna.
Szaleję mi komputer między ekranami oraz wyświetlacz. Zaczęło się od wyświetlacza nagle po którymś odpaleniu samochodu ekran dzialal, wyświetlał dotyk działa po kilkudziesięciu sekundach się jakby resetuje. Muzyka z głośników milknie
Na około 5sekund robi się czarny wyświetlacz środkowy po czym wszystko wraca do normy i znowu sekwecnja minuty i gasniecie. System nie uruchamia się od początku mam na myśli logo Opel itp.
Odloczylem akumulator dwa razy i problem ekranu się rozwiązał lecz...
Pojawił się problem z danymi z ekranu miedzy zegarami.
Zasięg drastycznie spada, Zasięg podany w km jak również wskazówka napełniolenia zbiornika.
Przykład dzisiaj. Zatankowałem do pełna, odpalam silnik Zasięg okolo 850km, no wydaję mi się że to by się
Zgadzało. Po 5 minutach postoju na odpalonym silniku zasieg spadł do 600km oraz wskazówka opadła.
Zaznaczam nic nie wycieka pod samochodem XD
I trwa to okolo 3/4 dni, chwilę przed napisaniem tego tematu, ekran między zegarami pokazal komunikat
Wymień olej że zostalo 0% a jest to nie możliwe bo dzisiaj patrzyłem i bylo 87% i nie dawno byl wymieniany olej.
Podłączenie kostką obd II i aplikacje car scanner pokazuję błędy Czujnik paliwa pojawił się dzisiaj, i żarówka była przepalona już po wymianie,
Wcześniej był tylko błąd B1380, a objawy których mówię już występowały.
Moje pytaniem czy ktoś ma pomysł od czego zacząć, jestem laikiem ale żebym mógł naprowadzić
Jakoś mechanika aby mi pół samochodu nie rozbierał.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Proszę o przeniesienie tego tematu, naprawdę nie znalazłem opcji utworzenia nowego tematu. Dziękuję
A więc tak Pacjent Opel Insignia 1.6 Sidi 170km automat 2014 polift benzyna.
Szaleję mi komputer między ekranami oraz wyświetlacz. Zaczęło się od wyświetlacza nagle po którymś odpaleniu samochodu ekran dzialal, wyświetlał dotyk działa po kilkudziesięciu sekundach się jakby resetuje. Muzyka z głośników milknie
Na około 5sekund robi się czarny wyświetlacz środkowy po czym wszystko wraca do normy i znowu sekwecnja minuty i gasniecie. System nie uruchamia się od początku mam na myśli logo Opel itp.
Odloczylem akumulator dwa razy i problem ekranu się rozwiązał lecz...
Pojawił się problem z danymi z ekranu miedzy zegarami.
Zasięg drastycznie spada, Zasięg podany w km jak również wskazówka napełniolenia zbiornika.
Przykład dzisiaj. Zatankowałem do pełna, odpalam silnik Zasięg okolo 850km, no wydaję mi się że to by się
Zgadzało. Po 5 minutach postoju na odpalonym silniku zasieg spadł do 600km oraz wskazówka opadła.
Zaznaczam nic nie wycieka pod samochodem XD
I trwa to okolo 3/4 dni, chwilę przed napisaniem tego tematu, ekran między zegarami pokazal komunikat
Wymień olej że zostalo 0% a jest to nie możliwe bo dzisiaj patrzyłem i bylo 87% i nie dawno byl wymieniany olej.
Podłączenie kostką obd II i aplikacje car scanner pokazuję błędy Czujnik paliwa pojawił się dzisiaj, i żarówka była przepalona już po wymianie,
Wcześniej był tylko błąd B1380, a objawy których mówię już występowały.
Moje pytaniem czy ktoś ma pomysł od czego zacząć, jestem laikiem ale żebym mógł naprowadzić
Jakoś mechanika aby mi pół samochodu nie rozbierał.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Wokerek90
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 cdti 13
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Siedlce
Witam. Insignia 2.0cdti mam problem z błędem P03AC, wyczytałem że to świeca. Świeca sprawdzona omomierzem 0.9 pokazuje. Podmieniona świeca z 4 cylindra najbliżej rozrządu i dalej to samo. A wcześniej jeszcze skasowane błędy dodam w załączniku. Pomocy, wyskakuje błąd i skontaktuj się z serwisem, samochód nie ma mocy
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Obawiam się, że w przypadku świec z czujnikiem ciśnienia sam pomiar omomierzem na wiele się nie zda, Zakłądam że to świece z czujnikiem bo błąd dotyczy obwodu czujnika, a nie układu grzewczego świecy.:
P03AC-00 Cylinder 3 pressure sensor circuit high.
P0399 też tego dotyczy
Na dodatek błąd świecy nie powinien obcinać mocy. Zajrzyj tu:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?t=6086
bo to akurat P2458 może być przyczyną utraty mocy i wywoływać inne błędy.
P03AC-00 Cylinder 3 pressure sensor circuit high.
P0399 też tego dotyczy
Na dodatek błąd świecy nie powinien obcinać mocy. Zajrzyj tu:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?t=6086
bo to akurat P2458 może być przyczyną utraty mocy i wywoływać inne błędy.
-
Wokerek90
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 cdti 13
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Siedlce
No ok ale podmieniłem świece z 4 cylindra na ten 3 co pokazywało błąd P03AC i błąd dalej dotyczył cylindra 3 z niby dobra świecą z 4 cylindra. Ogólnie przy wypalaniu dpf jakiś czas temu wyskakiwał komunikat żeby zgłosić się do serwisu usterka pojazdu i przechodził w tryb awaryjny ale zgaszenie i ponowne odpalenie i jechał dalej normalnie. Wiazka sprawdzana żadnych przetarć nie ma
-
P1AWEL
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTE
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
Re: Kop2263błędów OBD - rozszyfrowanie
Gdzie szukać stało się to po czyszczeniu egr i rurki
-
P1AWEL
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: B16DTE
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
-
dawid1327899
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST OPC-Line
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: Iława
Witam,
u mnie zapalał się P0234-11 - przeładowane turbo ( wstawiona hybryda ), zmieniłem map sensor na ten z wersji biturbo i teraz świeci się P2282-52 + P0069-00, chyba powinienem nowy map sensor odpowiednio przypisać w ECU?
u mnie zapalał się P0234-11 - przeładowane turbo ( wstawiona hybryda ), zmieniłem map sensor na ten z wersji biturbo i teraz świeci się P2282-52 + P0069-00, chyba powinienem nowy map sensor odpowiednio przypisać w ECU?
-
Janusz992
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Jarocin
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytani wywala mi błąd P030 z tego co wiem że jest to sonda lambda wymieniłem na nową i dalej to somo .
Przy odpaleniu auta wyskakuje informacja zgłoś się do serwisu, kasuje to informacje i nic już nie wyskakuje żaden komunikat . Może miał kto podobny problem. Z góry dziękuje za podpowiedź. A pacjent to insigni A20DTH 160 km.
Mam pytani wywala mi błąd P030 z tego co wiem że jest to sonda lambda wymieniłem na nową i dalej to somo .
Przy odpaleniu auta wyskakuje informacja zgłoś się do serwisu, kasuje to informacje i nic już nie wyskakuje żaden komunikat . Może miał kto podobny problem. Z góry dziękuje za podpowiedź. A pacjent to insigni A20DTH 160 km.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Nie wiem czym to odczytałeś. Błąd powinien mieć więcej znaków. Sprawdź innym interfejsem. Z objawów obstawiam, że któraś świeca żarowa padła.
-
dawidd2
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Miasto: KODRĄB
- Otrzymał piwo: 3 razy
mam błąd U0415-71 - podpowie ktoś czy to ABS czy cos innego? W 'opl monitor' ten jest błąd w zakładce "czujniki parkowania" ale to chyba błąd aplikacji
-
ringo
- Nowicjusz
- Auto: sports tourer
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2014
- Postawił piwo: 2 razy
Ostatnio zmieniony 28 sty 2025, o 21:04 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
20mlody
- Nowicjusz
- Auto: Insignia country tou
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 1 raz
Hej. Czy udało Ci się rozwiązać problem z tym radiem?szymek1976 pisze: ↑19 sie 2018, o 22:06Witam
Co jakiś czas po skasowaniu wracają mi 2 błędy nie wiem jak się ich pozbyć . Szukałem w internecie ale mało informacji
u0029-7f bus performance
b125e-04
-
dawid1327899
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST OPC-Line
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: Iława
Cześć! szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi, wyskoczył mi błąd, opisany jako historyczny P03BA - za niskie ciśnienie na cylindrze 4, w poniedziałek idzie auto do warsztatu i poproszę o sprawdzenie kompresji cylindrów. Możecie mnie ewentualnie naprowadzić co jeszcze powinienem podpowiedzieć mechanikowi?
-
GuRaL1916
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki
Cześć Panowie.
Szukałem w szukajce ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Ostatnio podłaczałem op-com i przechodziłem każda opcje aby zobaczyć błędy itp. W koncu zaczęła sie choinka na desce. Większość błędów skasowałem OPL DTC Reader, ale jednego nie mogę. W module skrzyni U0073 Status 19 Historyczny Typ 00
Druga sprawa, jeszcze przed tym dniem opisanym wyżej, jadąc trasą, sucho, bez dziur, w pewnym momencie wyskoczyły mi kontrolki ABS i ESC. Odczytuje błąd w module Hamulce C0050 Status F7 Historyczny Typ 0F
Też nie moge go skasować.
W ogóle widzę ze kolega wyżej pytał co oznaczają statusy błedów, lecz nie dostał odpowiedzi.
Szukałem w szukajce ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Ostatnio podłaczałem op-com i przechodziłem każda opcje aby zobaczyć błędy itp. W koncu zaczęła sie choinka na desce. Większość błędów skasowałem OPL DTC Reader, ale jednego nie mogę. W module skrzyni U0073 Status 19 Historyczny Typ 00
Druga sprawa, jeszcze przed tym dniem opisanym wyżej, jadąc trasą, sucho, bez dziur, w pewnym momencie wyskoczyły mi kontrolki ABS i ESC. Odczytuje błąd w module Hamulce C0050 Status F7 Historyczny Typ 0F
Też nie moge go skasować.
W ogóle widzę ze kolega wyżej pytał co oznaczają statusy błedów, lecz nie dostał odpowiedzi.