--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Aktywny tempomat

Tom
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2016
Miasto: Dąbie

Re: Aktywny tempomat

Post autor: Tom » 21 maja 2019, o 17:59

Ma ktoś z Was w swoich isiach tempomat aktywny? Generalnie potrzebuję pomocy :-( a właściwie potrzebuję namiary na jakiegoś magika który poradzi sobie z zaadoptowaniem radaru od tempomatu do mojej isi. Problem polega na tym że radar jest od innego samochodu (ale też od insigni) i ma zapisany w sobie numer VIN tamtego samochodu z którego pochodzi i żeby zaczął działać u mnie trzeba wykasować ten numer i wpisać mój numer VIN. Niestety jest on dość dobrze zabezpieczony i magicy których znam nie mogą sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Dodam że w ASO nie poradzili sobie z tym bo ich programy nie mogą wykasować z pamięci radaru starego numeru VIN.

gpawel

Post autor: gpawel » 21 maja 2019, o 18:04

Uderzaj do @Ping :)

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 21 maja 2019, o 18:16

Znajdź kogoś kto ma MDI to zrobię Ci to zdalnie, bo do Warszawy masz chyba kawałek.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Tom
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2016
Miasto: Dąbie

Post autor: Tom » 21 maja 2019, o 18:33

dojazd wo Warszawy to nie problem, mam brata w Wawie więc zawsze mogę go odwiedzić :-)

19tomus87
Nowicjusz
Auto: Opel
Kod silnika: A14NET
Rok produkcji: 2011
Miasto: Ruda slaska

Post autor: 19tomus87 » 31 lip 2019, o 22:11

KaMYk pisze:
7 gru 2016, o 12:16
Jak nie pomoże odpięcie aku, to szukaj kogoś z op-comem.
ostatnio miałem taki przypadek, op-com pokazał brak wyuczenia pedału hamulca.
Wystarczyło uruchomić procedurę wyuczenia i raz nacisnąć pedał hamulca.
Po wyjściu z procedury błąd zniknął, a tempomat zaczął normalnie działać.
Mogłbyś podpowiedzieć jak wyuczyć ? Przeszukałem cały internet i nic

MichałM
Nowicjusz
Auto: Insignia 170KM
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Szczecin

Post autor: MichałM » 24 sie 2019, o 07:41

Witam. Mam pytanie odnośnie aktywnego tempomat... Czy w Waszych autach tempomat czasem wariuje i to na prostym, pustym odcinku drogi...? Ja często spotykam się z następującą sytuacja... Jadę prawym pasem autostrady z ustawioną prędkością 130km/h z przeciwka ciężarówka. Ok lewy kierunkowskas i wciśnięcie padału przyspieszenia żeby auto nie zaczęło hamować. Ok przyśpieszam do 160km/h wracam na prawy pas ruch. Puszczam padał przyspieszenia auto zwalnia i nagle nieraz z niewiadomych przyczyn ostro hamuje. Jest to strasznie irytujące... Po pierwsze człowiek zupełnie się nie spodziewając otrzymuje ostre szarpnięcie , a po drugie szkoda hamulców... Co może być przyczyną? Ogólnie chodzi poprawnie i utrzymuje odległość, ale czasami zahamuje dosyć ostro bez konkretnej przyczyny...

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 24 sie 2019, o 08:59

Też miałem kiedyś wrażenie że to hamuje ale po dokładnym sprawdzeniu to tylko całkowite odcięcie paliwa i objaw jest taki że dość mocno czuć spowalnianie. Jeżeli jest to w okolicy 100km/h to tak tego nie czuć, ale spróbuj bez tempomatu przy 160km/h puścić gaz i zobaczysz że będzie tak samo.
Swoją drogą mogli zrobić lekki gaz żeby płynniej spowalniał.
Mnie bardziej iryruje mocne przyspieszanie kiedy np hamuję do powiedzmy 50km/ a ustawione mam 120km/h a mam automat , to samochód przyspiesza jakbym się z kimś ścigał a potem następuje gwałtowne odjęcie gazu po osiągnięciu zadanej prędkości.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku choć trochę dopracowania by nie zaszkodziło.

MichałM
Nowicjusz
Auto: Insignia 170KM
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Szczecin

Post autor: MichałM » 24 paź 2019, o 21:50

Jeżeli chodzi o kwestię przyśpieszenia to faktycznie porażka. Zbyt mocno rwie do przodu i mam tak samo. Jednak jeżeli chodzi o zwalnianie to u mnie nie jest to zwyczajne odcięcie dopływu paliwa. Auto po prostu mocno szarpie i hamuje. To jest moc szarpniecie i słychać takie zgrzytanie ( pompy hamulcowe chyba ). Często tej jest tak, że jadę załóżmy 130km/h z włączonym tempomatem na kierownicy zmniejszam prędkość do 120km/h. Często auto po prostu odcina gaz i w miarę płynnie zwalnia. Nieraz jednak auto szerokie, przyhamuje że aż kierownicy trzeba się mocno trzymać. Pasażerowie mało w deskę rozdzielczą głową nie uderzą. Jest to bardzo nie przyjemne uczucie trwa 1-2s i słychać to charakterystyce zgrzytanie pompy. To jest hamowanie bo światła stopu też się zapalają. Jest to strasznie irytujące... Czy ktoś miał podobny przypadek... Można to jakoś wykalibrować? Może ten czujnik za schowany za grillem trzeba wymienić? Najgorzej jest jadąc pustą autostradą. Wszyscy siedzę rozluźnieni w samochodzie, rozmawiają a nagle ostre szarpniecie dosyć mocne jakby zobaczył auto na drodze i hamować przed ewentualną kokizją. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 25 paź 2019, o 05:16

A masz ustawioną odległość na daleko ?
No i oczywiście jeżeli różnica prędkości między poprzedzającym pojazdem będzie znaczna lub coś ci wyjedzie przed samą maskę to będzie hamował. Zauważyłem że nawet jak ktoś zmieni pas po wyprzedzeniu i wjedzie mi przed sam nos, ale jedzie szybciej ode mnie to system nie reaguje i zresztą słusznie.

wojtas69
Użytkownik
Auto: Insignia 2.8T 4x4
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2012
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: wojtas69 » 25 paź 2019, o 06:55

MichałM tak ostro hamuje gdy z wciśniętym pedałem gazu podjedziesz blisko do innego auta, mając włączony tempomat, i go puścisz. Uruchamiają się wtedy hamulce ponieważ auto widzi że jesteś blisko a puki pedał gazu był uruchomiony hamulce były nie aktywne.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 25 paź 2019, o 07:56

Tylko, że jak masz wciśnięty gaz to aktywny tempomat nie działa

wojtas69
Użytkownik

Post autor: wojtas69 » 25 paź 2019, o 08:42

Działa. Wyłącza się dopiero po naciśnięciu pedału hamulca. Zrób doświadczenie, ustaw tempomat potem przyśpiesz i puść gaz. Auto wróci do zadanej prędkości. Gdy masz wduszony gaz masz komunikat, że hamulce są nie aktywne.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 25 paź 2019, o 09:01

Tak ale auto nie utrzymuje wówczas prędkości i odległości od poprzedzającego auta. Tak samo nie tempomat nie zwolni auta. Hamuje system od kolizji, a nie tempomat i to w zależności czy masz ustawione hamowanie czy tylko alarm

Dodano po 13 minutach 22 sekundach:
Do przodu mocno ciśnie gaz gdy masz ustawioną sporą prędkości i musiał zwolnić do do małej. Gdy przyspiesza z małej do niewiele większej to robi to płynnie. Co do hamowania to w obu jest to płynnie i bez zgrzytow. Jedynie jadąc autostrada z prędkościami 140-160 km i gdy ktoś stosunkowo blisko wjedzie na pas z dużo wolniejszy prędkością to potrafi dosyć mocno i gwałtownie hamować. I zdarzyło się 2-3 razy, że podczas wyprzedzania potrafił nagle zahamować jka kogoś blisko wyprzedzalem i za późno kierunek. Ale bez sensu, bo już byłem na lewym pasie, a więc i tak przed kolizją by nie uratował.
Może systemy sądziły, że coś się dzieje skoro niekontrolowane przejechanie Lini i bliskość alarmowa innego auat

Kolonko15
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 tdci
Miasto: Tomaszów
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Kolonko15 » 26 paź 2019, o 17:58

Witam. Mam problem z aktywnym tempomatem. Miałem ostatnim taka sytuacje że jadąc do pracy przed maskę wyleciał mi sokół nie zdążyłem wyhamować i walnałem go atrapą. Atrapa niby jest cała pekniety jest tylko ten jeden czarny pasek. Ale od tamtej pory radar się dziwnie zachowuje. Np zaczyna gwałtownie przyspieszać gdy przede mną jedzie auto (tak jak by je nagle zgubił i muszę wtedy hamować). Albo się wyłącza i jest komunikat że przedni radar zablokowany. Czy radar mógł się uszkodzić? Czy może trzeba go ponownie skalibrować?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 26 paź 2019, o 20:44

Pewnie uszkodzony

wojtas69
Użytkownik

Post autor: wojtas69 » 26 paź 2019, o 21:38

Moduł masz w porządku. Przemieścił się. Pogieło się mocowanie albo wyskoczył z uchwytów (jest mocowany na zatrzaskach). Wiem bo po naprawie w serwisie miałem to samo, geniusze nie potrafiły nawet porządnie zamocować radaru w uchwycie.

Kolonko15
Nowicjusz

Post autor: Kolonko15 » 27 paź 2019, o 14:39

Dzięki za odpowiedź. A jak można się najłatwiej do niego dostać żeby sprawdzić czy jest dobrze zamocowany?

wojtas69
Użytkownik

Post autor: wojtas69 » 27 paź 2019, o 15:08

Tylko demontaż zderzaka

Kolonko15
Nowicjusz

Post autor: Kolonko15 » 30 paź 2019, o 02:23

Dzięki za pomoc. Udało mi się przez atrape dojrzeć że ułamał się zaczep po stronie kostki (z tej strony jest tylko jeden). Przez to radar się rusza. Trochę się nagimnastykowałem i złapałem go tyrtytką za kostkę i to metalowe mocowanie z tyłu ale nie jest całkiem sztywno dalej się trochę rusza. I dalej jest problem z tym że gubi auto przed sobą. Czy to winna tego ułamanego zaczepu i złego mocowania czy mógł się też uszkodzić i konieczna będzie wymiana.

wojtas69
Użytkownik

Post autor: wojtas69 » 30 paź 2019, o 06:29

Wina ułamanego zaczepu. Radar musi sztywno siedzieć.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”