--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAktywny tempomat
-
Tom
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Dąbie
Re: Aktywny tempomat
Ma ktoś z Was w swoich isiach tempomat aktywny? Generalnie potrzebuję pomocy
a właściwie potrzebuję namiary na jakiegoś magika który poradzi sobie z zaadoptowaniem radaru od tempomatu do mojej isi. Problem polega na tym że radar jest od innego samochodu (ale też od insigni) i ma zapisany w sobie numer VIN tamtego samochodu z którego pochodzi i żeby zaczął działać u mnie trzeba wykasować ten numer i wpisać mój numer VIN. Niestety jest on dość dobrze zabezpieczony i magicy których znam nie mogą sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Dodam że w ASO nie poradzili sobie z tym bo ich programy nie mogą wykasować z pamięci radaru starego numeru VIN.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Znajdź kogoś kto ma MDI to zrobię Ci to zdalnie, bo do Warszawy masz chyba kawałek.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Tom
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Dąbie
dojazd wo Warszawy to nie problem, mam brata w Wawie więc zawsze mogę go odwiedzić 
-
19tomus87
- Nowicjusz
- Auto: Opel
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Ruda slaska
Mogłbyś podpowiedzieć jak wyuczyć ? Przeszukałem cały internet i nicKaMYk pisze: ↑7 gru 2016, o 12:16Jak nie pomoże odpięcie aku, to szukaj kogoś z op-comem.
ostatnio miałem taki przypadek, op-com pokazał brak wyuczenia pedału hamulca.
Wystarczyło uruchomić procedurę wyuczenia i raz nacisnąć pedał hamulca.
Po wyjściu z procedury błąd zniknął, a tempomat zaczął normalnie działać.
-
MichałM
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 170KM
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Szczecin
Witam. Mam pytanie odnośnie aktywnego tempomat... Czy w Waszych autach tempomat czasem wariuje i to na prostym, pustym odcinku drogi...? Ja często spotykam się z następującą sytuacja... Jadę prawym pasem autostrady z ustawioną prędkością 130km/h z przeciwka ciężarówka. Ok lewy kierunkowskas i wciśnięcie padału przyspieszenia żeby auto nie zaczęło hamować. Ok przyśpieszam do 160km/h wracam na prawy pas ruch. Puszczam padał przyspieszenia auto zwalnia i nagle nieraz z niewiadomych przyczyn ostro hamuje. Jest to strasznie irytujące... Po pierwsze człowiek zupełnie się nie spodziewając otrzymuje ostre szarpnięcie , a po drugie szkoda hamulców... Co może być przyczyną? Ogólnie chodzi poprawnie i utrzymuje odległość, ale czasami zahamuje dosyć ostro bez konkretnej przyczyny...
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Też miałem kiedyś wrażenie że to hamuje ale po dokładnym sprawdzeniu to tylko całkowite odcięcie paliwa i objaw jest taki że dość mocno czuć spowalnianie. Jeżeli jest to w okolicy 100km/h to tak tego nie czuć, ale spróbuj bez tempomatu przy 160km/h puścić gaz i zobaczysz że będzie tak samo.
Swoją drogą mogli zrobić lekki gaz żeby płynniej spowalniał.
Mnie bardziej iryruje mocne przyspieszanie kiedy np hamuję do powiedzmy 50km/ a ustawione mam 120km/h a mam automat , to samochód przyspiesza jakbym się z kimś ścigał a potem następuje gwałtowne odjęcie gazu po osiągnięciu zadanej prędkości.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku choć trochę dopracowania by nie zaszkodziło.
Swoją drogą mogli zrobić lekki gaz żeby płynniej spowalniał.
Mnie bardziej iryruje mocne przyspieszanie kiedy np hamuję do powiedzmy 50km/ a ustawione mam 120km/h a mam automat , to samochód przyspiesza jakbym się z kimś ścigał a potem następuje gwałtowne odjęcie gazu po osiągnięciu zadanej prędkości.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku choć trochę dopracowania by nie zaszkodziło.
-
MichałM
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 170KM
- Kod silnika: B20DTH
- Miasto: Szczecin
Jeżeli chodzi o kwestię przyśpieszenia to faktycznie porażka. Zbyt mocno rwie do przodu i mam tak samo. Jednak jeżeli chodzi o zwalnianie to u mnie nie jest to zwyczajne odcięcie dopływu paliwa. Auto po prostu mocno szarpie i hamuje. To jest moc szarpniecie i słychać takie zgrzytanie ( pompy hamulcowe chyba ). Często tej jest tak, że jadę załóżmy 130km/h z włączonym tempomatem na kierownicy zmniejszam prędkość do 120km/h. Często auto po prostu odcina gaz i w miarę płynnie zwalnia. Nieraz jednak auto szerokie, przyhamuje że aż kierownicy trzeba się mocno trzymać. Pasażerowie mało w deskę rozdzielczą głową nie uderzą. Jest to bardzo nie przyjemne uczucie trwa 1-2s i słychać to charakterystyce zgrzytanie pompy. To jest hamowanie bo światła stopu też się zapalają. Jest to strasznie irytujące... Czy ktoś miał podobny przypadek... Można to jakoś wykalibrować? Może ten czujnik za schowany za grillem trzeba wymienić? Najgorzej jest jadąc pustą autostradą. Wszyscy siedzę rozluźnieni w samochodzie, rozmawiają a nagle ostre szarpniecie dosyć mocne jakby zobaczył auto na drodze i hamować przed ewentualną kokizją. Proszę o pomoc
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
A masz ustawioną odległość na daleko ?
No i oczywiście jeżeli różnica prędkości między poprzedzającym pojazdem będzie znaczna lub coś ci wyjedzie przed samą maskę to będzie hamował. Zauważyłem że nawet jak ktoś zmieni pas po wyprzedzeniu i wjedzie mi przed sam nos, ale jedzie szybciej ode mnie to system nie reaguje i zresztą słusznie.
No i oczywiście jeżeli różnica prędkości między poprzedzającym pojazdem będzie znaczna lub coś ci wyjedzie przed samą maskę to będzie hamował. Zauważyłem że nawet jak ktoś zmieni pas po wyprzedzeniu i wjedzie mi przed sam nos, ale jedzie szybciej ode mnie to system nie reaguje i zresztą słusznie.
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
MichałM tak ostro hamuje gdy z wciśniętym pedałem gazu podjedziesz blisko do innego auta, mając włączony tempomat, i go puścisz. Uruchamiają się wtedy hamulce ponieważ auto widzi że jesteś blisko a puki pedał gazu był uruchomiony hamulce były nie aktywne.
-
wojtas69
- Użytkownik
Działa. Wyłącza się dopiero po naciśnięciu pedału hamulca. Zrób doświadczenie, ustaw tempomat potem przyśpiesz i puść gaz. Auto wróci do zadanej prędkości. Gdy masz wduszony gaz masz komunikat, że hamulce są nie aktywne.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Tak ale auto nie utrzymuje wówczas prędkości i odległości od poprzedzającego auta. Tak samo nie tempomat nie zwolni auta. Hamuje system od kolizji, a nie tempomat i to w zależności czy masz ustawione hamowanie czy tylko alarm
Dodano po 13 minutach 22 sekundach:
Do przodu mocno ciśnie gaz gdy masz ustawioną sporą prędkości i musiał zwolnić do do małej. Gdy przyspiesza z małej do niewiele większej to robi to płynnie. Co do hamowania to w obu jest to płynnie i bez zgrzytow. Jedynie jadąc autostrada z prędkościami 140-160 km i gdy ktoś stosunkowo blisko wjedzie na pas z dużo wolniejszy prędkością to potrafi dosyć mocno i gwałtownie hamować. I zdarzyło się 2-3 razy, że podczas wyprzedzania potrafił nagle zahamować jka kogoś blisko wyprzedzalem i za późno kierunek. Ale bez sensu, bo już byłem na lewym pasie, a więc i tak przed kolizją by nie uratował.
Może systemy sądziły, że coś się dzieje skoro niekontrolowane przejechanie Lini i bliskość alarmowa innego auat
Dodano po 13 minutach 22 sekundach:
Do przodu mocno ciśnie gaz gdy masz ustawioną sporą prędkości i musiał zwolnić do do małej. Gdy przyspiesza z małej do niewiele większej to robi to płynnie. Co do hamowania to w obu jest to płynnie i bez zgrzytow. Jedynie jadąc autostrada z prędkościami 140-160 km i gdy ktoś stosunkowo blisko wjedzie na pas z dużo wolniejszy prędkością to potrafi dosyć mocno i gwałtownie hamować. I zdarzyło się 2-3 razy, że podczas wyprzedzania potrafił nagle zahamować jka kogoś blisko wyprzedzalem i za późno kierunek. Ale bez sensu, bo już byłem na lewym pasie, a więc i tak przed kolizją by nie uratował.
Może systemy sądziły, że coś się dzieje skoro niekontrolowane przejechanie Lini i bliskość alarmowa innego auat
-
Kolonko15
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 tdci
- Miasto: Tomaszów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam. Mam problem z aktywnym tempomatem. Miałem ostatnim taka sytuacje że jadąc do pracy przed maskę wyleciał mi sokół nie zdążyłem wyhamować i walnałem go atrapą. Atrapa niby jest cała pekniety jest tylko ten jeden czarny pasek. Ale od tamtej pory radar się dziwnie zachowuje. Np zaczyna gwałtownie przyspieszać gdy przede mną jedzie auto (tak jak by je nagle zgubił i muszę wtedy hamować). Albo się wyłącza i jest komunikat że przedni radar zablokowany. Czy radar mógł się uszkodzić? Czy może trzeba go ponownie skalibrować?
-
wojtas69
- Użytkownik
Moduł masz w porządku. Przemieścił się. Pogieło się mocowanie albo wyskoczył z uchwytów (jest mocowany na zatrzaskach). Wiem bo po naprawie w serwisie miałem to samo, geniusze nie potrafiły nawet porządnie zamocować radaru w uchwycie.
-
Kolonko15
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedź. A jak można się najłatwiej do niego dostać żeby sprawdzić czy jest dobrze zamocowany?
-
Kolonko15
- Nowicjusz
Dzięki za pomoc. Udało mi się przez atrape dojrzeć że ułamał się zaczep po stronie kostki (z tej strony jest tylko jeden). Przez to radar się rusza. Trochę się nagimnastykowałem i złapałem go tyrtytką za kostkę i to metalowe mocowanie z tyłu ale nie jest całkiem sztywno dalej się trochę rusza. I dalej jest problem z tym że gubi auto przed sobą. Czy to winna tego ułamanego zaczepu i złego mocowania czy mógł się też uszkodzić i konieczna będzie wymiana.