--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony "Run on Flat" - opinie
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Opony "Run on Flat" - opinie
Witam.
Noszę się z zamiarem zakupu nowych opon na lato w rozmiarze 245/40/r19. W związku z tym chciałbym poznać opinie osób, które jeździły na "runflatach". Czy faktycznie te opony są tak twarde jak można wyczytać? Dodam, że na 19" przeskoczę z 17", więc nie chciałbym się niemiło zdziwić.
Pozdrawiam.
Noszę się z zamiarem zakupu nowych opon na lato w rozmiarze 245/40/r19. W związku z tym chciałbym poznać opinie osób, które jeździły na "runflatach". Czy faktycznie te opony są tak twarde jak można wyczytać? Dodam, że na 19" przeskoczę z 17", więc nie chciałbym się niemiło zdziwić.
Pozdrawiam.
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Opony "Run on Flat" - opinie
najgorsze w runflatach jest to, że są głośne
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
Bodex
18" mam i większych nie trzeba , przy bardzo niskim profilu zjedziesz zawieszenie na Maxa łącznie z przekładnią
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Bez przesady. Sporo osób u nas na Forum jeździ na 19 i 20'' a nie widziałem aby narzekali na zużyte zawieszenie czy przekładnie. Sam mam 18'' (w tej chwili z zimowymi oponami) ale jestem na etapie kupowania 19 lub 20 (szukam czegoś fajnego).
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Tylko koledze chyba chodzi o to, że opony RunFlat są twardsze niż zwykłe opony i na felgach 19-calowych i niskim profilu, będą dość mocno oddziaływały na zużycie zawieszenia 
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ełk
Już ma 17" jest zdecydowana różnica w twardości. Mam letnie ROF i między zimowymi a letnimi jest duża różnica w komforcie. Szczególnie na poprzecznych nierównościach. No i te opony są dużo cięższe.
I jeszcze coś - upewnij się czy masz wulkanizatora który Ci naciąganie takie laczki na felgę - bok opony jest z /cenzura/ sztywny.
I jeszcze coś - upewnij się czy masz wulkanizatora który Ci naciąganie takie laczki na felgę - bok opony jest z /cenzura/ sztywny.
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Potwierdziło się to co o nich czytałem. W takim razie odpuszczę wynalazki i pójdę w standard, czyt. zwykłe opony
Tak na marginesie. Jak ma się sprawa z ewentualnym przebiciem "flata" podczas jazdy? Faktycznie kierowca bez czujników ciśnienia może się nie zorientować, że jedzie na "kapciu"? Osobiście uważam to za bujdę, ale i takie opinie można wyczytać w internetach 
- MiszaElk
- Użytkownik
Pewnie zależy od drajwera, obstawiam, że moja żona nie zorientowałby się 
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Zorientujesz się i to dość szybkoarturoo1988 pisze:(...)Faktycznie kierowca bez czujników ciśnienia może się nie zorientować, że jedzie na "kapciu"? (...)
-
Gizd
Podstawowa rzecz, ze opon Runflat nie można sobie tak dowolnie zakładać do auta, które nie jest do nich przystosowane. Sa inne nastawy zawieszenia, a choć w PL prawdopodobnie by na przeglądzie i tak przeszło to już w razie ewentualnie jakiegoś wypadku mogły by być poważne kłopoty z ubezpieczeniem. Poza tym wyższe koszty montażu, i nie każdy warsztat je założy. Ja radze unikać Runflat.
- MiszaElk
- Użytkownik
Bardzo proszę o uzasadnienie tego śmiałego twierdzenia.Gizd pisze:....to już w razie ewentualnie jakiegoś wypadku mogły by być poważne kłopoty z ubezpieczeniem.
-
Gizd
Po prostu sam sobie zapłacisz za szkody.
Podobnie, jeśli będziesz jeździł zima na letnich i z tego powodu spowodujesz wypadek. Wystarczy za mały bieżnik i już maja haczyk. Do każdego samochodu należy miec założone odpowiednie opony, proszę pana. 
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bajki piszesz.Jedyny ewentualny problem to jeśli są łyse opony.Gizd pisze:w razie ewentualnie jakiegoś wypadku mogły by być poważne kłopoty z ubezpieczeniem.
-
Gizd
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: WPR
To prawda, kiedyś miałem run flat w mondeo i dwa warsztaty mi odmówiłyGizd pisze:nie każdy warsztat je założy. Ja radze unikać Runflat.
A ten co się podjął montażu to troszkę klął jak nie mógł łyżką nałożyć opony na felge
A tak poza tym to strasznie twardo było.
- MiszaElk
- Użytkownik
To już napisałeś wyżej. Proszę żebyś te "rewelacje" uzasadnił. Wiesz, jakiś punkt z kodeksu cywilnego, PoRD, OWU. Cokolwiek, żeby uzasadnić swoje herezje.Gizd pisze:Po prostu sam sobie zapłacisz za szkody.Podobnie, jeśli będziesz jeździł zima na letnich i z tego powodu spowodujesz wypadek. Wystarczy za mały bieżnik i już maja haczyk. Do każdego samochodu należy miec założone odpowiednie opony, proszę pana.
-
Gizd
Niech będzie, ze trochę sprostuje. Mieszkam w DE i może ciut inaczej jest PL. W każdym razie w DE jak byłem z BMW po opony to warsztat nie założył normalnych, ponieważ w oryginale z fabryki były Runflat. Auto miało dostosowane zawieszenie do tych opon, wiec zmiana na zwykle wiązało sie ze zmiana parametrów zawieszenia. W razie dociekliwej ubezpieczalni sam sie podłożysz, myślę że w Pl również.
-- 16 lut 2016, o 20:38 --
-- 16 lut 2016, o 20:38 --
Właściwie to założyć się da na każdej maszynie ale trzeba się namęczyć to im się nie chce. Są specjalne maszyny do Runflat. Można też łatwo uszkodzić alufelgę na zwykłej maszynie.mirpo pisze:To prawda, kiedyś miałem run flat w mondeo i dwa warsztaty mi odmówiłyGizd pisze:nie każdy warsztat je założy. Ja radze unikać Runflat.![]()
A ten co się podjął montażu to troszkę klął jak nie mógł łyżką nałożyć opony na felge![]()
A tak poza tym to strasznie twardo było.
- MiszaElk
- Użytkownik
Nie podłożysz, na razie nie ma takiej możliwościedit - regulamin!
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, o 20:11 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin §5 pkt 5
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin §5 pkt 5
-
Gizd
W DE jeśli widzą, podczas przeglądu albo po wypadku rzeczoznawca ogląda i jeśli felgi są nie oryginalne albo rozmiar opon nie pasi, a nie masz pisemnej homologacji do danego auta to leżysz.
Właściwie to jest logiczne, bo np. BMW o którym pisałem na zwykłych oponach było by miękkie jak kanapa, co mogło by doprowadzić teoretycznie do wypadku.
Właściwie to jest logiczne, bo np. BMW o którym pisałem na zwykłych oponach było by miękkie jak kanapa, co mogło by doprowadzić teoretycznie do wypadku.
Podobnie, jeśli będziesz jeździł zima na letnich i z tego powodu spowodujesz wypadek. Wystarczy za mały bieżnik i już maja haczyk. Do każdego samochodu należy miec założone odpowiednie opony, proszę pana.