--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMandat z kamerki - ku przestrodze
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Mandat z kamerki - ku przestrodze
Kilka dni temu dostałem wezwanie na komendę w charakterze świadka. Na wezwaniu był tylko numer sprawy. Pomyślałem - pewnie jakaś głupota - złoże jakieś zeznania, 10 minut i po sprawie.
Na miejscu okazało się że zostałem wezwany ponieważ ktoś mnie nagrał i doniósł. Chodziło o wyprzedzanie na przejściu dla pieszych i ekstra mi jeszcze dołożyli za przekroczenie linii ciągłej. Faktycznie tak było - na ulicy zabranieckiej w Wawie, wyprzedziłem L-kę (motor) i jadące za nią auto instruktora. Pech chciał że instruktor miał wideorejestrator... Razem 15 punktów.
Piszę to ponieważ radzę uważać przy manewrach z L-kami w pobliżu. Mnie ta nauka kosztowała stanowczo za dużo. :/
Edit: zmieniłem ostatni akapit, bo trochę wyglądało tak jakbym myślał, że mi się nie należało.
Na miejscu okazało się że zostałem wezwany ponieważ ktoś mnie nagrał i doniósł. Chodziło o wyprzedzanie na przejściu dla pieszych i ekstra mi jeszcze dołożyli za przekroczenie linii ciągłej. Faktycznie tak było - na ulicy zabranieckiej w Wawie, wyprzedziłem L-kę (motor) i jadące za nią auto instruktora. Pech chciał że instruktor miał wideorejestrator... Razem 15 punktów.
Piszę to ponieważ radzę uważać przy manewrach z L-kami w pobliżu. Mnie ta nauka kosztowała stanowczo za dużo. :/
Edit: zmieniłem ostatni akapit, bo trochę wyglądało tak jakbym myślał, że mi się nie należało.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, o 22:47 przez pjoter1, łącznie zmieniany 1 raz.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Re: Mandat z kamerki - ku przestrodze
ciesz się że nikogo nie zabiłeś zamiast się żalić na słusznie przyznaną karęhuki1 pisze:radzę uważać przy wyprzedzaniu takich pojazdów
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Ehh już nie udawajmy że tacy świeci jesteśmy na drodze, oczywiscie że wyprzedzania na pasach nic nie tłumaczy ale to nie temat do robienia wyrzutów tylko w celu informacji że ludzie mają kamerki i zgłaszają takie sytuacje, co z resztą pochwalam
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Miasto: Iława
Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych nie wymaga komentarza. Ale jeśli ktokolwiek by mnie nagrał jak popełniam drobne wykroczenie, np. nie zatrzymałem się na STOP'ie gdy była dobra widoczność pola, nie zatrzymałem się przed zieloną strzałką w prawo, wyprzedziłem na ciągłej o 2ej w nocy poza terenem zabudowanym, to bym się odwołał i skierował sprawę do sądu, tylko dlatego, aby "donoszącemu" popatrzeć w oczy 
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Jasne. I tak dostałbyś punkty, grzywnę (na 100% większą od mandatu), a jak sędzia byłby w złym humorze to i prawo jazdy mógłby zabrać np. na pół roku (za niebezpieczną jazdę). A donosiciel nie pojawiłby się na sprawie, tylko przysłał pełnomocnika lub w ogóle nie był wezwany. Ty byś się odwołał, zażądał obecności świadka, poniósł dodatkowe koszty... Tak, tak... już to widzę. Reasumując: nie warto, popełniło się wykroczenie, to trzeba ponieść konsekwencje i cieszyć się, że poza punktami i stratą pieniędzy nic się nikomu nie stało.
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ełk
Wspaniały relatywizm. Bo jak Ty popełniasz wykroczenie, to jest "donoszenie", gdyby ktoś był świadkiem jak Tobie dzieje się krzywda i by to zgłosił, to pewnie okrzyknąłbyś go bohaterem, prawda?Alex pisze:Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych nie wymaga komentarza. Ale jeśli ktokolwiek by mnie nagrał jak popełniam drobne wykroczenie, np. nie zatrzymałem się na STOP'ie gdy była dobra widoczność pola, nie zatrzymałem się przed zieloną strzałką w prawo, wyprzedziłem na ciągłej o 2ej w nocy poza terenem zabudowanym, to bym się odwołał i skierował sprawę do sądu, tylko dlatego, aby "donoszącemu" popatrzeć w oczy
-
Bodex
W DE jest zabronione używanie kamer i foto na drogach i autostradach - kara za nagrywanie 3 tyś €kmy pisze:L wszystkie mają kamerki. No i dobre kontakty z Policją.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
CB, antyradary, ostrzeganie o kontrolach policji w nawigacjach oraz wiele innych rzeczy też są zabronione w DE lub innych krajach Europy. W Polsce też jest wiele rzeczy zabronionych, ale jaki ma to związek ze sprawą?
- Alex
- Zapaleniec
Czytasz ze zrozumieniem ?MiszaElk pisze:Wspaniały relatywizm. Bo jak Ty popełniasz wykroczenie, to jest "donoszenie", gdyby ktoś był świadkiem jak Tobie dzieje się krzywda i by to zgłosił, to pewnie okrzyknąłbyś go bohaterem, prawda?
Nie, nie okrzyknąłbym go bohaterem. Po pierwsze sam bym zgłosił, że dzieje mi się krzywda, po drugie, podziękowałbym mu, że pomógł w ustaleniu sprawcy.
No ale jaka krzywda może się dziać w drobnych wykroczeniach, tak jak napisałem wyżej, bo tylko o to się rozchodzi.
- MiszaElk
- Użytkownik
- Miasto: Ełk
Policja pewnie podziękowała za pomoc w ustaleniu sprawcy.
Jeszcze tylko wytłumacz mi kiedy wykroczenia są drobne a kiedy nie? Wykroczenie to wykroczenie.
Jeszcze tylko wytłumacz mi kiedy wykroczenia są drobne a kiedy nie? Wykroczenie to wykroczenie.
- Alex
- Zapaleniec
Oczywiście, że wykroczenie to wykroczenie. Ale jest różnica pomiędzy wyprzedzaniem na przejściu dla pieszych w centrum miasta, a wyprzedzaniem na ciągłej o 2ej w nocy poza terenem zabudowanym. Wyżej napisałem o trzech drobnych wykroczeniach.
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Wiecie, ciężko stawiać na równo wyprzedzanie na przejściu dla pieszych, a wyprzedanie rowerzysty w środku nocy, poza terenem zabudowanym na podwójnej ciągłej (to też jest wykroczenie, a wątpię że ktoś jeździ za rowerzystami jak jest podwójna ciągła). Po prostu są mniej i bardziej niebezpieczne wykroczenia.
-
bronekk
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2,00 CDTI
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: ROW
- Postawił piwo: 1 raz
Ale punkty i taryfikator są stosowane bez względu czy wykroczenie jest bardziej lub mniej bezpieczne.
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Owszem. Ale są wyższe i niższe kary za większe i mniejsze wykroczenia
-
Gizd
Każde świadome narażanie zdrowia czy życia poprzez wykroczenia to popis głupoty. Należny sie zastanowić nad wizyta u psychiatry jeśli sie to powtarza. Ale mnie tez jest trudniej sie pogodzić z mandatem za przekroczenie o 12 w strefie 30, która jest wyznaczona ze względu na szkole klasy, 1-4 ale jadąc tam o godz 23 w nocy. Taki radar to czysta zagrywka na kasę.
Korzystając z okazji chciałbym zapytać obeznanych czy to prawda, ze w Angli można przejść, przejechać na czerwonym i nie jest to karalne jeśli sie nic nie wydarzy?
Korzystając z okazji chciałbym zapytać obeznanych czy to prawda, ze w Angli można przejść, przejechać na czerwonym i nie jest to karalne jeśli sie nic nie wydarzy?
-
Indianin
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- MiszaElk
- Użytkownik