--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZakup mieszkania - rozważania
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Zakup mieszkania - rozważania
Problem w tym, że mieszkania idą do góry i bedą coraz droższe. Druga sprawa to lepiej placić ratę za swoje niż komuś za wynajem
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Przelicz sobie ile tracisz bezpowrotnie płacąc za wynajem a miałbyś za to ratę kredytu za swoje mieszkanie
więc te grube odsetki jak je nazwałeś tak naprawdę nie są aż takie straszne
podejdź do banku najkorzystniej chyba wychodzi PKO BP gdzie zrobią ci symulację gdzie zobaczysz jakie wyjdą koszty i wtedy porównaj je do kwoty jaka płacisz bezpowrotnie na wynajem
Do tego mieszkasz u siebie i co zrobisz to będzie twoje
więc te grube odsetki jak je nazwałeś tak naprawdę nie są aż takie straszne
podejdź do banku najkorzystniej chyba wychodzi PKO BP gdzie zrobią ci symulację gdzie zobaczysz jakie wyjdą koszty i wtedy porównaj je do kwoty jaka płacisz bezpowrotnie na wynajem
Do tego mieszkasz u siebie i co zrobisz to będzie twoje
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Miej jednak też na uwadze, że mieszkanie też trzeba utrzymać - czynsz, remonty, media... Porównując ile płacisz odsetek, a ile za wynajem musisz uwzględnić w tym rachunku koszty utrzymania.
- noirdk
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Zamiast do banku możesz podjechać do jakiegoś pośrednika typu Expander, etc.
Zrobią Ci symulacje z kilku banków oraz mogą mieć lepsze oprocentowanie niż jak poszedłbyś do banku indywidualnie. Oczywiście będą Ci pewnie "wciskać" jakieś dodatkowe produkty, lokaty, inwestycje, ale nie musisz się na nie godzić.
Pozdrawiam
Darek
Zrobią Ci symulacje z kilku banków oraz mogą mieć lepsze oprocentowanie niż jak poszedłbyś do banku indywidualnie. Oczywiście będą Ci pewnie "wciskać" jakieś dodatkowe produkty, lokaty, inwestycje, ale nie musisz się na nie godzić.
Pozdrawiam
Darek
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: WPR
Moja rada jeśli będziesz kupował przez jakąś agencję. Zwróć uwagę czy przed oglądaniem mieszkania będziesz podpisywał agencji jakiś papier, w którym będzie podana prowizja dla agencji. Już w tym momencie możesz ta prowizję negocjować, bo później już będzie za późno.
Co do decyzji, jeśli ja miałbym kasę na 50% wartości mieszkania, to bym się nawet nie zastanawiał, co swoje to swoje.
Co do decyzji, jeśli ja miałbym kasę na 50% wartości mieszkania, to bym się nawet nie zastanawiał, co swoje to swoje.
- mcrace
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Przerabiałem temat 3 lata temu.
Przy braniu kredytu należy pamiętać że:
1. stopy procentowe są rekordowo niskie od dłuższego czasu - w najbliższych latach na pewno pójdą do góry co przełoży się na wysokość raty.
2. najtańszy kredyt to krótki kredyt - im krótszy tym mniejsze odsetki. I tak "na oko" przy aktualnych średnich kosztach kredytu 15 lat oddajesz +- 50% więcej niż pożyczysz. 30 lat - oddajesz ponad 100% więcej niż pożyczysz
3. kredyt z ratami malejącymi jest tańszy niż kredyt z ratami równymi.
4. kredyt z ratami malejącymi szybciej spłaca kapitał (kwotę, którą pożyczyłeś) gdyż część kapitałowa raty jest równa.
Ja kupiłem. Ale kredyt trzeba brać z głową, a nie na zasadzie "jakoś to będzie"
Przy braniu kredytu należy pamiętać że:
1. stopy procentowe są rekordowo niskie od dłuższego czasu - w najbliższych latach na pewno pójdą do góry co przełoży się na wysokość raty.
2. najtańszy kredyt to krótki kredyt - im krótszy tym mniejsze odsetki. I tak "na oko" przy aktualnych średnich kosztach kredytu 15 lat oddajesz +- 50% więcej niż pożyczysz. 30 lat - oddajesz ponad 100% więcej niż pożyczysz
3. kredyt z ratami malejącymi jest tańszy niż kredyt z ratami równymi.
4. kredyt z ratami malejącymi szybciej spłaca kapitał (kwotę, którą pożyczyłeś) gdyż część kapitałowa raty jest równa.
Ja kupiłem. Ale kredyt trzeba brać z głową, a nie na zasadzie "jakoś to będzie"
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
I ja dodam swoje dwa grosze.
Zastanów się też jakie potrzeby będziesz miał za kilka lat ( 3 pokój bo dziecko doszło)
I czy nie warto wybudować domku pod Wroclawiem
Zastanów się też jakie potrzeby będziesz miał za kilka lat ( 3 pokój bo dziecko doszło)
I czy nie warto wybudować domku pod Wroclawiem
-
inmar
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Jastrzębie Zdrój
- Postawił piwo: 1 raz
- Kontakt:
Mi pomógł Expander,normalnie jak szedłem do różnych banków to mnie zlewali,przy prowadzonej działalności zawsze jesteś w grupie ryzyka dla banku.
-
piston
Moim zdaniem dużym sukcesem jest to, że posiadasz spory wkład własny, to dobry punkt wyjścia. Wydaje mi się, że jest to dobry punkt wyjścia do ewentualnych negocjacji, bo z punktu widzenia banku jest to pewna inwestycja, bo gdy coś pójdzie nie tak, to przejma mieszkanie i odzyskają włożony kapitał z nawiązką.
Co do mieszkań - to rzeczywiście ceny idą w górę, zwłaszcza w tych centralnych lokalizacjach. Patrz na to, abyś miał dobry dojazd do pozostałych części miasta, ale aby nie był to jednocześnie ciągły zgiełk za oknem, a spokojniejsza okolica.
Co do mieszkań - to rzeczywiście ceny idą w górę, zwłaszcza w tych centralnych lokalizacjach. Patrz na to, abyś miał dobry dojazd do pozostałych części miasta, ale aby nie był to jednocześnie ciągły zgiełk za oknem, a spokojniejsza okolica.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, o 08:58 przez piston, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Bodex
Ja kupowałem w Krakowie na Poznańskiej tylko nowe przez Broker'a jako nowe prowizji nie było , brałem za gotówkę .
W Brokerze mają agentów , którzy na miejscu przy pierwszej wizycie ma kilka banków do omówienia , znajdż podobną do Brokera we Wrocławiu .
A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .
W Brokerze mają agentów , którzy na miejscu przy pierwszej wizycie ma kilka banków do omówienia , znajdż podobną do Brokera we Wrocławiu .
A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Ja kupowałem jakiś czas temu w Poznaniu. Podpisuje się pod tym co napisał @mcrace. Wziąłem kredyt na 15 lat przy połowie wkładu własnego. Kupowałem nowe jeszcze w stadium budowy. A raczej gdy dopiero wykopali dół pod hale garażową. Oczywiście uprzednio zebrałem trochę informacji o deweloperze. Taki manewr umożliwił mi jakiś wpływ na zmiany w projekcie mieszkania. Oraz wyposażeniu.
Jeśli ktoś umie można wykończyć lub dużo zrobić samodzielnie. Ja wydałem na siłę roboczą jakieś 3 - 4 tys.
Kredyt jest fajny oczywiście oszczędza się na płaceniu za wynajem. Ale też trzeba mieć w miarę pewną pracę lub zabezpieczenie w innym majątku jeśli coś pójdzie nie tak. Np przytrafi się jakaś choroba. To daje duży komfort psychiczny.
Co do cen mieszkań nie sądzę by teraz czy w najbliższej przyszłości jakoś mocno drożały. Przynajmniej w Poznaniu czy Warszawie widzę trochę tego stoi.
Co do ceny często gęsto trzeba doliczyć obowiązkową halę garażową w cenie dość dobrego samochodu. No i radzę się rozejrzeć za dobrym miejscem. Fajnie jeśli blisko jest szkoła, przedszkole i fajny dojazd do centrum. Bo nawet jak ci się rodzina powiększy i będziesz chciał sprzedać lub zamienić na większe. To będą niezłe atuty przy odsprzedaży.
Jeśli ktoś umie można wykończyć lub dużo zrobić samodzielnie. Ja wydałem na siłę roboczą jakieś 3 - 4 tys.
Kredyt jest fajny oczywiście oszczędza się na płaceniu za wynajem. Ale też trzeba mieć w miarę pewną pracę lub zabezpieczenie w innym majątku jeśli coś pójdzie nie tak. Np przytrafi się jakaś choroba. To daje duży komfort psychiczny.
Co do cen mieszkań nie sądzę by teraz czy w najbliższej przyszłości jakoś mocno drożały. Przynajmniej w Poznaniu czy Warszawie widzę trochę tego stoi.
Co do ceny często gęsto trzeba doliczyć obowiązkową halę garażową w cenie dość dobrego samochodu. No i radzę się rozejrzeć za dobrym miejscem. Fajnie jeśli blisko jest szkoła, przedszkole i fajny dojazd do centrum. Bo nawet jak ci się rodzina powiększy i będziesz chciał sprzedać lub zamienić na większe. To będą niezłe atuty przy odsprzedaży.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Zapłaciłeś tylko 5 tys. za taki zakres robót czy to cena za 1 m2 ?Bodex pisze: A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .
Krzysztof
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
Zakup mieszkania - rozważania
Jak dobrze robią to daj namiary na tych „fachowców za bezcen”... 
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Może 5 tys euro. Faktycznie tanio liczą. Ja te 3-4 zł tys zapłaciłem za położenie terakoty w kuchni na korytarzu i łazience. Oraz za glazurę w łazience na dwóch ścianach i obudowę wanny. Robił mi to dobry kolega. Zapomniałem jeszcze o szkle w kuchni za coś trochę ponad 1 może 1,5 tys zł. Był jeszcze hydraulik i parę innych drobiazgów. Czyli razem gdzieś z 5-6 tys max wyszło. Malowanie, przyklejanie desek do podłogi, mała ściana w kuchni wszystko resztę robiłem sam.
PS nie wiem jak w Krakowie budują, że potrzebna była gładź gipsowa. Większość szanujących się deweloperów robi tak, że wchodzisz z farbą i malujesz. Nic szpachlować nie trzeba. Oczywiście zdarzają się małe niedoróbki czy to,że podczas budowy ktoś czymś stuknął w ścianę. Ale ja może zużyłem max 3-5 kg szpachli na całe mieszkanie by takie duperelki po szpachlować.
PS nie wiem jak w Krakowie budują, że potrzebna była gładź gipsowa. Większość szanujących się deweloperów robi tak, że wchodzisz z farbą i malujesz. Nic szpachlować nie trzeba. Oczywiście zdarzają się małe niedoróbki czy to,że podczas budowy ktoś czymś stuknął w ścianę. Ale ja może zużyłem max 3-5 kg szpachli na całe mieszkanie by takie duperelki po szpachlować.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Też w Poznaniu, 2 lata temu, na Czarnieckiegohubertus pisze:Ja kupowałem jakiś czas temu w Poznaniu
Moim zdaniem wynajem ma sens, jak mamy taka pracę, że jedzie się na kontrakt na 2, 3 lata a później następny w innym miejscu, a wynagrodzenie jest na tyle duże, że wystarcza na wszystko, łącznie z wynajmem. Kredyt z kolei najbardziej korzystny przy wkładzie własnym 50% i większym, przy okresie do 15 lat.
Wiem, że to są nie często spotykane warunki, jakimi ludzie dysponują, zdecydowana większość to kredyt 100 - do max 80% wartości i 30 lub więcej lat.
Wówczas w zasadzie nie ma znaczenia, czy wynajem czy spłaty kredytu, może za wyjątkiem tego, że po nas, przy kredycie i po jego spłacie, mieszkanie odziedziczy któreś z wnuczków.
-
Bodex
Dokładnie 5 tyś z malowaniem końcowym .k.olix pisze:Zapłaciłeś tylko 5 tys. za taki zakres robót czy to cena za 1 m2 ?Bodex pisze: A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .
W Krakowie pod nowymi blokami stoi wiele busów takich firm , a Poznań, Wroccław to inny świat , bo do granicy Niemiec blisko i wolą jeździć tam zarabiać , natomiast ci co zostali za niskie stawki nie chcą robić .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Rok produkcji: 2017
Hm... nawet na podlasiu nie ma takich cen jak w Krakowie choć jeszcze dalej do zachodniej granicy... Eh...
-
lukjach
- Forumowicz
- Miasto: Toruń
- Otrzymał piwo: 1 raz
A mi się wydawało że fachowcy wyjechali, więc ci co są mogą sobie duzo wołać