--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPolift 2.0T 250KM 4x4 A/T - taka tam seria
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Polift 2.0T 250KM 4x4 A/T - taka tam seria
@Chorwat - jak z głośnością tych Michelinek? Mnie w przyszłym roku czeka wymiana obuwia i po nich też patrzyłem (tylko odrobinę szersze), bo moje Pirelli P Zero do cichych nie należą, zimówki są już cichsze
- Chorwat
- Użytkownik
- Auto: 2.0T 250KM 4x4 A/T
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Toruń
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Na razie przejechałem tylko 10km i to ze złożoną kanapą i zdjętą półką, żeby stare koła przewieźć, więc nie wiem... W tygodniu najpewniej będę leciał do Krakowa, to będzie okazja sprawdzić.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
@xul
Pilot Sport 4S na pewno są dość głośne. Nie potrafię ocenić porównawczo, bo opony te zacząłem użytkować wraz z przesiadką do nowej Insignii, która jest znacznie gorzej wyciszona od poprzedniczki (właśnie od podwozia). Zatem od razu wsiadłem do auta, w którym było dużo głośniej - ale głównie z powodu kiepskiego wygłuszenia. Na pewno po zmianie na zimowe TS850P jest ciszej, ale tak samo miałem w poprzedniej Insi (GY F1 lato - Conti TS830P zima). Letnie opony dobrze klejące do asfaltu zawsze będą głośne lub bardzo głośne.
Ale przyczepność tych opon na suchym asfalcie i wpływ na poprawę drogi hamowania są warte tych dodatkowych 1-2 dB. Ten bieżnik idzie fabrycznie m.in. do AMG, w tym najmocniejszych, oraz do BMW M. Cena zaskakuje przystępnością, bo w rozmiarze 245/35 ZR20 95Y wychodzi ok. 900 zł/szt, czyli nie odbiega jakoś od cen za Conti, GY czy Pirelli. Wydawałoby się, że skoro to opona adresowana do sportowej klasy premium, to i cena powinna być z sufitu, ale wcale nie jest sztucznie napompowana.
M.
Pilot Sport 4S na pewno są dość głośne. Nie potrafię ocenić porównawczo, bo opony te zacząłem użytkować wraz z przesiadką do nowej Insignii, która jest znacznie gorzej wyciszona od poprzedniczki (właśnie od podwozia). Zatem od razu wsiadłem do auta, w którym było dużo głośniej - ale głównie z powodu kiepskiego wygłuszenia. Na pewno po zmianie na zimowe TS850P jest ciszej, ale tak samo miałem w poprzedniej Insi (GY F1 lato - Conti TS830P zima). Letnie opony dobrze klejące do asfaltu zawsze będą głośne lub bardzo głośne.
Ale przyczepność tych opon na suchym asfalcie i wpływ na poprawę drogi hamowania są warte tych dodatkowych 1-2 dB. Ten bieżnik idzie fabrycznie m.in. do AMG, w tym najmocniejszych, oraz do BMW M. Cena zaskakuje przystępnością, bo w rozmiarze 245/35 ZR20 95Y wychodzi ok. 900 zł/szt, czyli nie odbiega jakoś od cen za Conti, GY czy Pirelli. Wydawałoby się, że skoro to opona adresowana do sportowej klasy premium, to i cena powinna być z sufitu, ale wcale nie jest sztucznie napompowana.
M.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Zmień lekarza 
a ja widzę
poza tym to jest najpiękniejszy kolor w Insigni ![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
a ja widzę
Radio 357 :)
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
To racja, nawet nie wiem kogo mam
Nigdy nie był na szczęście potrzebny .
Nigdy nie był na szczęście potrzebny .
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Już jest potrzebny
już jest
To zainteresuj się
To zainteresuj się
Radio 357 :)
- Chorwat
- Użytkownik
Trasa Kraków - Toruń
Byłoby lepiej, gdyby nie korki w okolicy Częstochowy

Tak czy siak jest dobrze, a oponki są tylko nieco głośniejsze niż seryjnie montowane Bridgestone. Przejechałem na tych 20kach ponad 1000km i... Oceniam spadek komfortu (porównując do 245/45R18) na 5-10%.
Serio, jeśli ktoś boi się, że na kołach 20" zgubi plomby i połamie kręgosłup, to uspokajam - nic takiego się nie stanie

Tak czy siak jest dobrze, a oponki są tylko nieco głośniejsze niż seryjnie montowane Bridgestone. Przejechałem na tych 20kach ponad 1000km i... Oceniam spadek komfortu (porównując do 245/45R18) na 5-10%.
Serio, jeśli ktoś boi się, że na kołach 20" zgubi plomby i połamie kręgosłup, to uspokajam - nic takiego się nie stanie
- Chorwat
- Użytkownik
Jestem już "po słowie" z kolegą z forum, który mi to zrobi. Mam nadzieję, że temat będzie opanowany za kilka tygodni 
- Chorwat
- Użytkownik
Jak dotąd moje najniższe spalanie. Trasa Wrocław - Opole - Toruń, do 130km/h.

Wymienione już koła na zimowe, stalowe 17". Foto nie pokażę, bo wygląda strasznie

Wymienione już koła na zimowe, stalowe 17". Foto nie pokażę, bo wygląda strasznie
- as pik
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 22 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Też mnie to czeka... albo raczej drugą połówkę ufff
Swoją drogą moja Isia to będzie chyba najszybsze auto w kraju z kołpakami
- Krzychu99
- Użytkownik
- Auto: Kura
- Miasto: Bielsko-Biała
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
@as pik chyba właśnie obraziłeś wszystkich ph w rapidach na kołpaku 

- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Piękna Iśka w hb - gratuluję autka i gratuluję pracy włożonej w jej utrzymanie (lakier) 
No i słuszny silnik, też gratuluję, a spalaniem się nie przejmuj
Sam teraz stwierdzam, że gdybym miał wybierać, to pewnie następna Insignia byłaby właśnie HB albo najlepiej sedan (ale nowych chyba już nie ma sedanów?) zamiast mojej stodoły kombi - choć oczywiście ciężko jest niedoceniać funkcjonalności wersji ST.

U mnie raz zszedłem do 8.0L/100km - ale jechałem jak dziadek bo miałem uszkodzony sterownik zmiennych faz rozrządu - i wtedy rzeczywiście przewidywanie ruchu na 500 metrów do przodu, praktycznie zero hamulca, delikatne przyspieszanie - można? Można. Tylko to mega stresujące było, więc po co?
Ale jedno info: mam kolegę też z Insi 2.0T (hb, ale manual bez 4x4, wersja 220KM) - i przed zakupem mojej pytałem go o spalanie - jego rekord to 7.7L/100km - więc masz cel. U mnie normalnie spalanie raczej nie schodzi poniżej 10.
Witaj w klubie kierowców z bananem.
Jest jeszcze drugi aspekt "pozapier***da***lania" - IMHO czasami pomaga to się obudzić w nudnej trasie.
Natomiast, @dokia, dwie rzeczy w Twojej procedurze (rozumiem, że masz automat):
1. sam startuję na wciśniętym hamulcu (też taki nawyk), ale wtedy aktywuje się cały układ ABS, ESP i cokolwiek tam więcej i palą wszystkie światła stop z tyłu, które mało prądu nie biorą i nie gasną w chwili rozruchu - dobrze o tym pamiętać, gdyby ktoś w zimie i ze słabszym aku miał problem z odpaleniem (wtedy odpalać tylko na ręcznym)
2. co do rozgrzewania silnika na postoju (pomijam kwestie eko smrodzenia pod domem) - to podobno też nie jest dobre, bo silnik na wolnych obrotach ma słabe smarowanie (za niskie ciśnienie oleju), a właśnie na zimnym jest ono szczególnie potrzebne - więc raczej zaleca się od razu ruszać, choć oczywiśnie bez pałowania dopóki silnik nie uzyska optymalnej temperatury.
Kolejne elementy poprawiające banana na twarzy.
Kup te boczne kierunki dynamiczne LED - na tym kolorze powinny dobrze wyglądać.
Pozdro.,
MxW.
No i słuszny silnik, też gratuluję, a spalaniem się nie przejmuj
Sam teraz stwierdzam, że gdybym miał wybierać, to pewnie następna Insignia byłaby właśnie HB albo najlepiej sedan (ale nowych chyba już nie ma sedanów?) zamiast mojej stodoły kombi - choć oczywiście ciężko jest niedoceniać funkcjonalności wersji ST.
Chmmm, tak, ale po co?
U mnie raz zszedłem do 8.0L/100km - ale jechałem jak dziadek bo miałem uszkodzony sterownik zmiennych faz rozrządu - i wtedy rzeczywiście przewidywanie ruchu na 500 metrów do przodu, praktycznie zero hamulca, delikatne przyspieszanie - można? Można. Tylko to mega stresujące było, więc po co?
Ale jedno info: mam kolegę też z Insi 2.0T (hb, ale manual bez 4x4, wersja 220KM) - i przed zakupem mojej pytałem go o spalanie - jego rekord to 7.7L/100km - więc masz cel. U mnie normalnie spalanie raczej nie schodzi poniżej 10.
No i właśnie.
Jest jeszcze drugi aspekt "pozapier***da***lania" - IMHO czasami pomaga to się obudzić w nudnej trasie.
Dokładnie. Też zauważyłem, że eco-driving zamula ten silnik. Po dłuższej chwili przegonienia się - wszystko wraca do normy.
Wiadomo, że nie można katować turbo na zimnym silniku, ale benzyna rozgrzewa się na tyle szybko, że ja mam już ~90* po dwóch zakrętach.dokia pisze: ↑19 wrz 2019, o 14:47Ja nie mam sumienia mojej tego robić. Dopiero jak wskazówka temperatury wisi sobie na tym 90, to wtedy przycisnę. Nigdy na zimno. Mam zresztą opracowaną poranną procedurę: najpierw moja prawa stopa na hamulec i odpalam silnik, potem dopiero zabieram do środka lewą nogę, zamykam drzwi kierowcy, kokoszę się na fotelu, zapinam pasy, maluje usta, spryskiwaczami szyby przemywam i dopiero ruszamy na miacho poderwać jakieś ciachoszminkowanie przeniosłam z domu do auta specjalnie dla niej, aby się zagrzała ciut rano zanim wyjedziemy.
![]()
Natomiast, @dokia, dwie rzeczy w Twojej procedurze (rozumiem, że masz automat):
1. sam startuję na wciśniętym hamulcu (też taki nawyk), ale wtedy aktywuje się cały układ ABS, ESP i cokolwiek tam więcej i palą wszystkie światła stop z tyłu, które mało prądu nie biorą i nie gasną w chwili rozruchu - dobrze o tym pamiętać, gdyby ktoś w zimie i ze słabszym aku miał problem z odpaleniem (wtedy odpalać tylko na ręcznym)
2. co do rozgrzewania silnika na postoju (pomijam kwestie eko smrodzenia pod domem) - to podobno też nie jest dobre, bo silnik na wolnych obrotach ma słabe smarowanie (za niskie ciśnienie oleju), a właśnie na zimnym jest ono szczególnie potrzebne - więc raczej zaleca się od razu ruszać, choć oczywiśnie bez pałowania dopóki silnik nie uzyska optymalnej temperatury.
Fajne dodatki.
Kolejne elementy poprawiające banana na twarzy.
Kup te boczne kierunki dynamiczne LED - na tym kolorze powinny dobrze wyglądać.
Pozdro.,
MxW.
- mazmarcin
- Klubowicz
Co to macie za spalanie w tych benzynach 
Ja klakierem nie mogę zejść poniżej 9.
Ośka w manualu.
Klakier też może za-pier........

Ja klakierem nie mogę zejść poniżej 9.
Ośka w manualu.
Klakier też może za-pier........
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ale w jakim sensie spalanie? Że za mało czy za dużo?
Z drugiej strony też czasami się zastanawiam o co chodzi z tą oszczędnością w dieslach, skoro palą niewiele mniej - no chyba że ktoś robi po 50+ kkm rocznie.
Pozdro.,
MxW.
Z drugiej strony też czasami się zastanawiam o co chodzi z tą oszczędnością w dieslach, skoro palą niewiele mniej - no chyba że ktoś robi po 50+ kkm rocznie.
Pozdro.,
MxW.
- Krzychu99
- Użytkownik
- Auto: Kura
- Miasto: Bielsko-Biała
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Małe macie to spalanie w benzynach. A różnica będzie większa ze wzrostem prędkości. Mi nawet lecąc Żory-Czestochowa cały czas 170+ nie spali więcej niż 10l. Benzyna przy takiej jeździe pewnie sporo więcej.
- mazmarcin
- Klubowicz
No że bardzo małe
Ja bym spalił przy moim stylu w turbo benzynie pewnie z 15. A tak msm z trzech lat średnie 9.
Tu zaleta klakiera a osiągami nie odstaje za bardzo
Masz już Chorwat licznik gotowy?
Wczoraj robiłem licznik w aucie z Twoim silnikiem i fajnie było zobaczyć wszystkie wskazania
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy