--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: Gregs » 30 kwie 2017, o 09:34

@wojtekski. Jesteś szczęściarzem, albo nie zauważyłeś przybywania oleju, bo nie mierzyłeś jego poziomu bezpośrednio po wypalaniu DPF-a w trybie miejskim. Inni nie są takimi szczęściarzami i bywa, że niszczą sobie silniki.
Tu jest cytat z jednego artykułu na ten temat, a jak ktoś chce poczytać więcej niech wygoogluje np. frazę "przybywanie oleju silnikowego"
Filtr cząstek stałych, zwany potocznie DPF-em, jest bardzo częstą przyczyną przybywania oleju silnikowego w nowoczesnych silnikach diesla. W skrajnych przypadkach poziom oleju może podnieść się nawet o ponad litr! Skąd bierze się to zjawisko? Sięgnijcie do naszego artykułu na temat zasady działania i eksploatacji filtra cząstek stałych. Teraz przypomnimy tylko, że DPF musi się okresowo regenerować, potocznie „wypalać”. Polega to na tym, że komputer sterujący podaje większą dawkę paliwa i zmienia kąt wtrysku. Podnosi się temperatura spalin, co pozwala na wypalenie sadzy nagromadzonej w filtrze. Tyle teoria, ale praktyka pokazuje, że wiele filtrów nie ma warunków do prawidłowej regeneracji. Kierowcy eksploatują swoje auta głównie w mieście, jeżdżą z niewielką prędkością, a cykl wypalenia nie może zostać zakończony. W konsekwencji duża dawka paliwa przedostaje się do oleju zwiększając jego poziom w misce i pogarszając jego właściwości smarne.

Jeśli cykl regeneracji DPF nie zostanie zakończony kilka razy z rzędu, w misce przybędzie mnóstwo paliwa. Stan oleju na bagnecie zostanie drastycznie przekroczony, na co musimy natychmiast zareagować. Konieczna będzie wymiana oleju, serwisowa regeneracja filtra cząstek stałych i… zmiana stylu jazdy na taki, który stworzy DPF-owi warunki do normalnej pracy. Pamiętajcie, że obowiązkiem kierowcy jest regularne sprawdzanie poziomu oleju silnikowego. Warto robić to nawet raz w tygodniu. Elektroniczne czujniki są dość skuteczne, ale mają jedną wadę – nie poinformują Was o zbyt wysokim poziomie oleju. A właśnie taki stan jest dla silnika najgroźniejszy.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 30 kwie 2017, o 09:35

Gregs pisze:
norbi333 pisze:A co to za różnica.Wypala się w zależności od warunków w jakich jest wypalany,w zależności od przebiegu i stanu dpf.
Jaka to mi wielka różnica czy wypali się do 20 % czy 30%?
Jest różnica i to znacząca. Wypalanie DPF w złych warunkach (cykl miejski lub na postoju) doprowadza do niepełnego spalania mieszanki w cylindrach i w konsekwencji do rozcieńczania oleju silnikowego olejem napędowym.
Pewnie z 70% diesli jeździ i wypala dpf w mieście i jakoś dziwnym trafem nie mają z nim problemów.Poza tym gdzie jest napisane ,że wypalanie na postoju czy w cyklu miejskim jest złymi warunkami? I dlaczego miałoby w sprawnym aucie nie następować pełne spalanie mieszanki w cyklu miejskim?
Sam poprzednią vectrą czy obecną insignią mam wypalania prawie zawsze w mieście.Zdarza mi się przerwać i brak problemów z dpf. Vectra w moich rękach przejeździła około 50 tyś km. Nadal jeździ obecnie po Warszawie i dalej dpf nie stwarza żadnych problemów.Ale zaraz sprawdzę czy przybyło mi oleju ponad stan

-- 30 kwi 2017, o 09:37 --
Gregs pisze:cykl wypalenia nie może zostać zakończony.
Jedyna istotna rzecz.I nie jest żadnym problemem zakończyć wypalanie dpf w mieście.I nie ma w tym nic,zeby miasto czy postój był złymi warunkami wypalania

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 30 kwie 2017, o 09:45

ja osobiście sprawdziłem poziom oleju po wypaleniu DPF i poziom oleju się nie podniósł , wypalanie miasto , filtr wypalił się do 27%

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 30 kwie 2017, o 09:46

Hehe jestem szczęściarzem ;) , żeby mi wzrósł to by był wyższy i sprawdzałem po wypalaniu to samo , nie mówię o przerywaniu spalania bo tego też staram się unikać , jestem przyzwyczajony do chwilowego spalania i po tym sobie widzę ale ogólnie dpf w iskach nie jest jakiś problematyczny.

Bodex

Post autor: Bodex » 30 kwie 2017, o 09:50

Do czasu gdy ci się wypali i straci moc, a komunikat się pojawi skontaktuj się z serwisem

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, o 11:59 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 30 kwie 2017, o 09:54

Zanim straci moc to najpierw kilka razy masz informację,że filtr pełen i kontynuuj jazdę.

-- 30 kwi 2017, o 09:57 --

Byłem sprawdzałem poziom i przy obecnie pokazuje 3/4 poziom oleju.Olej wymieniany 10 tyś km temu i komp pokazuje 31% .Auto było z godzinę temu jeżdżone.
A 2 razy zdarzyło mi się przerwać wypalanie.Filtr był pełen ,bo nie dało się skasować komunikatu.Po przerwanym wypalaniu pojechałem wypalić poza miasto i wypalanie skończyło się na poziomie 18 % według op coma
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, o 10:04 przez norbi333, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 30 kwie 2017, o 10:04

Bodex pisze:Do czasu gdy ci się wypali istraci moc, a komunikat się pojawi skontaktuj się z serwisem

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
A czemu ma stracić moc ? niby dlatego że wypala się w mieście ? bo nie kumam ?

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 30 kwie 2017, o 10:11

norbi333 pisze:Jedyna istotna rzecz.I nie jest żadnym problemem zakończyć wypalanie dpf w mieście.I nie ma w tym nic,zeby miasto czy postój był złymi warunkami wypalania
Myślisz, że to ty decydujesz o zakończeniu wypalania DPF? Grubo się mylisz. O zakończeniu wypalania decyduje komputer (o ile nie wyłączysz silnika wcześniej). Jeżeli w trybie miejskim komputer rozpocznie proces wypalania, a spaliny nie osiągną optymalnej temperatury, to komputer pomimo kilku prób wzbogacenia mieszanki (i ryzyka rozcieńczenia oleju) wybiera mniejsze zło i kończy proces wypalania, czyli przerywa dalsze wypalanie (chociaż nie jest w pełni wypalony DPF). Dlatego są różnice po wypalaniu od 30% do kilku % zapełnienia DPF. Pozostawienie wyższego zapełnienia (w porównaniu do średnich poziomów zapełnienia) jest określane jako przerwanie wypalania, czyli niepełne wypalenie DPF.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 30 kwie 2017, o 10:20

A gdzie ja napisałem,że decyduję o tym.Ale jakoś gdy zaczyna wypalać się w mieście to wypala się tyle ile mu trzeba.Nie zauważyłem patrząc na chwilowe spalanie ,żeby jakoś po kilku minutach stania na obrotach przestał się wypalać. I jakoś temperatura silnika po nagrzaniu nie spada jeżdżąc czy stojąc na obrotach,więc dlaczego miałby przerwać wypalanie.Na tyle ile zauważyłem to jedynie można przerwać wypalanie w nieodpowiednim momencie tylko wyłączając zapłon Bywało,że i około 10 minut po powrocie do domu w trakcie wypalania stał jeszcze z silnikiem włączonym i się wypalił.A jak wypalił mi się wówczas do poziomu 30% ,a nie 15% to żadna to jakaś wielka różnica.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 30 kwie 2017, o 10:27

A tak z ciekawości to czym różni się zakończenie wypalania w aucie jak ma 20 % lub 30% ? to sam komputer kończy wypalanie na takiej samej zasadzie ;) .A po to komp sobie dorzuca odbiorniki itp aby osiągnąć temp spalin ? czemu ma nie osiągnąć w mieście a w trasie to już tak ? dasz w palnik w mieście jak trzeba :D

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 30 kwie 2017, o 10:43

Zakończenie wypalania na danym poziomie zapełnienia DPF zależy od jego przebiegu (wypełnienia popiołem) i od warunków wypalania. Stary i zapełniony DPF nie wypali się do 1 czy 2%. Temperatura spalin w trybie miejskim, przy prędkości 30-50 km/h nigdy nie osiągnie takiej temperatury jak na autostradzie przy prędkości 140km/h. Włączanie odbiorników ma nieco obciążyć silnik aby spaliny miały wyższą temperaturę. Ale nie oszukujmy się włączenie ogrzewania szyby i lusterek jest tylko marną namiastką obciążenia silnika i ma nieco zniwelować złe warunki wypalania DPF. Firmy nie mają pomysłu jak to rozwiązać. Francuzi wpadli na pomysł FAB, czyli podczas wypalania jest dostrzykiwany do wydechu płyn obniżający temperaturę zapłonu sadzy. Chyba lepiej (i często taniej) jest wyjechać za miasto i "dać w palnik" niż mieć zdjęcia pamiątkowe z fotoradarów.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 30 kwie 2017, o 10:53

Pewnie lepiej,bo krócej trwa i wygodniej.Ale to nie oznacza ,że trzeba tak robić i wypalanie w mieście będzie powodowało jakieś problemy z dpf.Pewnie ,że o ile mam czas i mogę się turlać autem bez celu to wyjadę za miasto ,żeby wypalić.Ale czy to taniej .Nie wiem i nie ma to znaczenia. Ale jadąc do domu przez miasto z jednego końca na drugi nie widzę sensu jechania za miasto i potem wracania się. I tak się wypali zanim przejadę miasto , taniej wyjdzie i oszczędzam czas.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 30 kwie 2017, o 11:05

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Odniosłem się do "dawania w palnik" na terenie miasta, czyli łamania przepisów ruchu drogowego. Są miasta i miasta. Jedno jest naszpikowane fotoradarami i suszarkami, a inne można przejechać wzdłuż i wszerz podczas jednego cyklu wypalania DPF, a ten jeden patrol w mieście ma inne zajęcia jak kontrolę prędkości.

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 30 kwie 2017, o 11:36

Moje zdanie. Mija się z celem kupno auta w dislu z dpf jeżdżąc w cyklu miejskim.Te auta stworzone są do jazdy w trasy w grę wchodzi ekonomia i przyjemność.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 30 kwie 2017, o 11:45

Gregs pisze:Chyba mnie źle zrozumiałeś. Odniosłem się do "dawania w palnik" na terenie miasta, czyli łamania przepisów ruchu drogowego.
Rozumiem Cię,ale przecież ,żeby wypalić dpf w mieście to wcale nie trzeba dawać w palnik.Wystarczy zupełnie normalnie się poruszać

-- 30 kwi 2017, o 11:48 --
markogl pisze:Moje zdanie. Mija się z celem kupno auta w dislu z dpf jeżdżąc w cyklu miejskim.Te auta stworzone są do jazdy w trasy w grę wchodzi ekonomia i przyjemność.
A jaką przyjemność daje jechanie w trasie dieslem,której nie daje benzyna?
I dlaczego mija się z celem kupowanie auta z dpf do jeżdżenia w mieście? Przecież wszystkie nowsze mają już.
Mam porównanie benzyny i diesla i jedynie diesel wygrywa ekonomią .Nic poza tym.Nie ma żadnej innej zalety ,a już na pewno nie jest przyjemniejszy w jeżdżeniu

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 30 kwie 2017, o 11:59

Dawać w palnik przy wypalaniu dpf ogólnie nie należy czy w mieście czy na autostradzie. 2,5 tys obrotów wystarczy. Zbytnie gazowanie powoduje większą produkcję sadzy. Której chcemy się pozbyć w czasie wypalania.
W insigni jeśli się zapali dioda podłączona pod lusterko o ile sami nie włączymy podgrzewania to znaczy, że sterownik rozpoczął procedurę wypalania dpf. No jest jeszcze jakaś opcja usterki elektroniki ale mało prawdopodobna. Jeśli komputer zainicjował procedurę wypalania i dioda nam się zapali to znaczy, że dpf się wypala. Jeśli się jednak nie wyapala z jakichś przyczyn to sterownik po czasie przerywa procedurę i dioda gaśnie. Włączenie ogrzewania szyby i lusterek jest w insigni częścią procedury wypalania dpf.
Wypalać dpf może się na postoju może podczas jazdy miejskiej. Powoduje to jednak zwiększone ryzyko podniesienia stanu oleju silnikowego. Ponieważ sterownik dodaje więcej ON w suwie wydechu aby rozgrzać dpf. Bo jak wiadomo podczas wolnej jazdy czy na postoju jest trudniej o wyższą temperaturę spalin. A co z tym związane podczas takiej jazdy dpf wypali się w mniejszym stopniu.
Tak z ciekawości u mnie w crafterrze dpf przestaje się wypalać na postoju po kilkunastu sekundach od zatrzymania. Po ruszeniu wypalanie jest wznawiane.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 30 kwie 2017, o 12:08

U mnie tez 99% to miasto i jakoś niczego niepokojącego jeszcze nie zauważyłem,ani z kondycją filtra DPF a o wzroście oleju w silniku już nie wspomnę choć stan oleju profilaktycznie sprawdzam mniej więcej raz na miesiąc może dwa.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 30 kwie 2017, o 12:22

hubertus gdzie czytałem że paliwo wtryskiwane jest przy końcu suwu pracy

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 30 kwie 2017, o 12:25

Zamęczysz go miastem. Diesel 'lubi' być rozgrzany,  co cierpi na krótkich dystansach w dislu 
- klapy wirowe 
- turbina
- filtr cząstek stałych 
dlaczego silniki Diesla jeżdżą w transporcie(ciężarówki, busy, kolej)?
Bo tam się lepiej sprawdzają.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 30 kwie 2017, o 12:38

Bo tam chodzi ekonomię i tyle.
W benzynie również jest turbina i pewnie klapy wirowe. I również może słabo się nagrzać na krótkich odcinkach

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”