--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Damianq

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Damianq » 11 cze 2017, o 20:59

Ja dalej walczę z komunikatem. Wymiana czujnika i filtra oleju nie pomogła. Auto idzie do mechanika na ponowne rozebranie i wymianę.

Do kolegi wyżej - ja bym nie ruszał. Ja byłem nadgorliwy i zrobiłem uczelkę pomimo że zadnego komunikatu nie miałem. Efekt taki, że teraz komunikat mam i nie wiadomo co jest powodem do tej pory. Rozbieram to jeszcze raz. Może ASO spartaczyło robotę.

2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: 2nec » 11 cze 2017, o 21:09

Znajomy ma iśke 140 tyś przebiegu komunikatów zero przy wyprzedzaniu panewki obrucone 8000 zł remont :/
Ostatnio zmieniony 11 cze 2017, o 21:29 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

adamm83pl
Forumowicz
Auto: Insignia ST/MY2011
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: adamm83pl » 12 cze 2017, o 06:36

W jaki sposób objawia się zacieranie silnika? Co się dzieje w przypadku obrócenia panewek?

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michalm83 » 12 cze 2017, o 07:21

Na forum masz kilka tematów o obróconych panewkach. Na YT też filmików nie brakuje. Jednym panewki stukają przed zatarciem innym silnik staje bez ostrzeżenia.
Skutki są takie że silnik do remontu a koszta duże. Ktoś pisał że w ASO zostawił 16000.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 12 cze 2017, o 07:45

Odpowiedź jest prosta . Do zatarcia dochodzi gdy jest utrta klina olejowego , czyli chwilowy lub stały brak smarowania .
Oleje 5w30 mają cienki klin film olejowy łatwy do przerwania.
Jest zalecany że względu ekologi środowiska . Żadki olej stawia niski opór i emisja spalin jest niższa, co jest istotne dla producenta by uzyskać homologację E5 .
Wymiana oleju co 30 tyś jest strzałem kolano , w tym przypadku w panewki.
Dodajmy sobie jeszcze jazdę miejską bez kontroli diodą wypalanie DPF i ropke w oleju i jest efekt utraty smarowania i zawarcia.

Nie ma objaw przed zatarciem , to chwilowy proces , brak filmu lub jego przerwanie powoduje że czop wału już nie pływa unoszony klinem , a trze o panewkę . Gwałtownie rośnie temperatura , powierzchnie robią się czerwone , materiały rozszerzają i na koniec sklejają i mamy obracające się panewki.
Trzeba powiedzieć , że wstawienie chipa to jest gwóźdz do trumny.

Bardziej poddane będą silniki z manualna skrzynią bo kierujący lubią deptac z niskich obrotów , a wtedy są największe przeciążenia na wale a niska prędkość obrotowa pompy oleju.

Tak to mniej więcej wygląda.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Damianq

Post autor: Damianq » 12 cze 2017, o 12:22

Pany skoro wymiana czujnika i samego filtra nie pomogła to padł jeszcze pomysł na wymiane oleju. Wcześniej auto chodizło na GM. Po wymianie i płukance na Millers 5W30. Mechanik zasugerował, że Millers może być aż za dobry i na postoju wszystko spływa i stąd problem. Zasugerował, że jeśli przed wymiana na oleju GM było wszystko ok to żeby jeszcze spróbować spuścić olej i zalać GM'a nie robiąc żadnej płukanki przed rozbieraniem wszystkiego jeszcze raz. W tedy wykluczymy wszystkie możliwe nie mechaniczne sprawy. Co powiecie na to? Oczywiście olej GM 5W30 Dexos 2.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 12 cze 2017, o 12:33

Czujnik ciśnienia nie jest wrażliwy na markę oleju więc według mnie nic się nie zmieni, ale jak ma to dać ostateczną diagnozę to ok, koszta nie duże.

A tak zapytam, pomysł ludzi z aso to był?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 12 cze 2017, o 13:24

Też wątpię ale próbuj.

Damianq

Post autor: Damianq » 12 cze 2017, o 13:36

W ASO się upierają, że to wina zrobionej płukanki i oleju Millers. W ASO zasugerowali wymianę czujnika bo może wariować. Czujnik wymieniony efektu zero. Potem już niezależny mechanik zasugerował wymianę filtra - zrobione, efektu żadnego. Dziś dzwoniłem, żeby umówić się na rozebranie tego od nowa i ponowną wymiane uszczelki, ale mechanik poprosił żebyśmy jeszcze wcześniej wyminili olej bo może ten Millers jest za dobry (choć dużo osób na tym jedździ i nie ma problemów) i świetnie smaruje podczas jazdy, ale na postoju tak samo za bardzo spływa i stąd komunikat. Nie znam się aż tak, żeby widzieć w tym sens. Po wymianie oleju wyeliminujemy wszystko co nie mechaniczne (oprócz przytkanego jakiegoś kanału prz syf jak to stwierdziło ASO - przez płukankę, chociaż tutaj pewnie komunikat powinien być za każdym rzazem). Koszt oleju GM to 80 zł za bańkę więc zastanawiam się czy jeszcze tego nie spróbować zanim to wszystko rozbiorę od nowa.

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 12 cze 2017, o 13:41

Znaleźli punkt zaczepienia i tego się trzymają. Tylko czy ostrzegli cię że po płukankę i laniu innego oleju gwarancji nie ma?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 12 cze 2017, o 13:42

Może zrób za 199 zł w ASO (z wymianą filtra)...

Damianq

Post autor: Damianq » 12 cze 2017, o 14:08

michalm83 pisze:Znaleźli punkt zaczepienia i tego się trzymają. Tylko czy ostrzegli cię że po płukankę i laniu innego oleju gwarancji nie ma?

Nic takiego nie mówili, czego z resztą też im nie udowodnię.

@IBZI

Nic mi to nie da, bo za olej zapłacę 80 zł i wymienię sam (filtr wymiałem tydzień temu wiec go tylko wyciągnę żeby stary olej wyciekł). ASO będzie się kurczowo trzymać tej płukanki więc to i tak nie pomoże w udowadnianiu ewentualnych racji. Naprawdę się zdziwię jak pomoże wymiana oleju na GM...

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 12 cze 2017, o 14:16

Czy można to tak opisać w mocnym skrócie że olej 5w40 raczej lepiej stosować do jazdy miejskiej a 5w30 w trasy. Chodzi oczywiście o obciążenia silnika?

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 12 cze 2017, o 14:16

Tej płukanki to pewnie każdy mechanior by się czepił jakby pojawiły się problemy po jego robicie. Robię płukanki od kilku lat i nigdy nie było problemu.

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 12 cze 2017, o 14:24

Akurat w przypadku A20DTh wina nie leży po stronie oleju. Tu jest jakaś wada konstrukcyjna.

Damianq

Post autor: Damianq » 12 cze 2017, o 14:30

No ale jak wytłumaczyć, że przed wymianą (olej GM filtry GM) było wszystko ok? Profilaktyczna wymiana (olej Millers polecany na forum, filtr Mann) i takie jaja? Przypadek? Czujnik wymieniony, filtr wymieniony ponownie na Mann (z innego źródła), pozostaje wymiana oleju, jak to nie pomoże to chyba tylko usterka montażowa wchodzi w grę... No chyba, że ta płukanka faktycznie zdziałała cuda...

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 12 cze 2017, o 14:53

Jeśli płukanka robi taki zament u ciebie to jest to pierwszy przypadek z jakim się spotykam.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 12 cze 2017, o 14:58

Już kiedyś wstawiłem filmik jakie szkody może zrobic plukanka

Bodex

Post autor: Bodex » 12 cze 2017, o 15:31

Damianq pisze:No ale jak wytłumaczyć, że przed wymianą (olej GM filtry GM) było wszystko ok? Profilaktyczna wymiana (olej Millers polecany na forum, filtr Mann) i takie jaja? Przypadek? Czujnik wymieniony, filtr wymieniony ponownie na Mann (z innego źródła), pozostaje wymiana oleju, jak to nie pomoże to chyba tylko usterka montażowa wchodzi w grę... No chyba, że ta płukanka faktycznie zdziałała cuda...
Damianq

Mnie aso robiło płukanke i twierdzili że to bardzo dobrze dla silnika , po płukniu zdjęli miskę i zmienili uszczelkę była tak twarda ze ledwo zdjęli . Zalali moim olejem Liqui Molly 5w30 i pozmiatane .
Teraz druga zmina na Milleres 5w40 i dalej miodzie .

Wiec to nie olej , nie Płukanka , raczej bym zdją miskę by zobaczyć stan uszczelki , a przy okazji panewki , lub czy nie ma opiłków , Zamość mgnes e oleju e misce i zobacz czy sie coś klei.

W takim wypadku lepiej chuchać na zimne.
Olej nie powinien uciekać z pompy bo ona ma zawór zwrotny.

Płukanka nie zrobi katastrofy jeśli jeździ sie od początku na syntetyku.

W twoim przypadku uszczelka była przed wymianą miękka, to znaczy że ktoś ją zmienił

Więc to nie olej

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 cze 2017, o 18:28 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 12 cze 2017, o 17:05

Bodex już gdzieś pisałem że pompa nie ma żadnego zaworu.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”